Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 32 tekstów

  • Nietypowe produkty, które nadają się na grilla 25 kwi 2019, 11:19 Grillowanie nie może się odbyć bez kilku produktów – kiełbasy, karkówki i kaszanki. To kilka rzeczy, które najchętniej grillujemy. Wegetarianie często sięgają natomiast po ryby i warzywa. Okazuje się, że to nie wszystkie produkty spożywcze, które możemy wrzucić na ruszt....
  • Cudowne właściwości kapusty. Od dziś zaczniesz ją jeść częściej 23 kwi 2019, 15:56 Kapusta jest bardzo popularnym warzywem, które w Polsce można kupić przez cały rok. Sięgamy po nią bardzo chętnie, ponieważ jest tania i można wykorzystać ją na wiele sposobów. Na jej bazie powstała nawet dieta kapuściana, która cieszy się ogromną popularnością. Zalet jedzenia...
  • Dieta Raw – idealna dla osób, które nie znoszą gotować 20 kwi 2019, 10:38 Nowe trendy żywieniowe zyskują coraz więcej zwolenników. Jednym z nich jest dieta Raw Food, której głównym zadaniem jest wspomaganie oczyszczania organizmu z toksyn; „efektem ubocznym” diety Raw jest szybka redukcja zbędnych kilogramów. Czy jedzenie jedynie surowych warzyw i...
  • Odchudzanie – jak stosować siemię lniane, żeby sobie nie zaszkodzić 30 mar 2019, 10:33 Lecznicze właściwości siemienia lnianego są znane od wielu wieków. Nasiona lnu zwyczajnego to cenny składnik diety nie tylko w czasie odchudzania. Zawierają one szereg wartościowych dla zdrowia związków, a także pomagają łagodzić liczne dolegliwości układu pokarmowego. Jak...
  • Dorsz czy łosoś? Która ryba ma mniej kalorii? 5 kwi 2019, 17:11 Dorsz czy łosoś? Która ryba jest smaczniejsza? Na to pytanie każdy z nas potrafiłby udzielić odpowiedzi, opierając się na własnych upodobaniach. A ile kalorii mają obie ryby i którą wybrać na diecie redukcyjnej, zakładającej skrupulatne liczenie kalorii?
  • Jak odchudzić posiłki – 5 najprostszych zamienników 7 kwi 2019, 10:11 Coraz częściej zwracamy uwagę na to, ile kalorii mają spożywane przez nas posiłki. Rezygnujemy z tradycyjnych dań kuchni polskiej ze względu na ich wysoką kaloryczność oraz ciężkostrawność. Tak naprawdę, wcale nie musimy tego robić, bo wystarczy, że zastąpimy niektóre...
  • Odgrzewasz te dania? Możesz pożałować 3 mar 2019, 17:59 Coraz częściej gotujemy na kilka dni. Jest to nie tylko sposób na oszczędność czasu, ale także pieniędzy. Dzięki odgrzewaniu potraw nie marnujemy jedzenia, co ma bardzo duże znaczenia, ale niestety, nie każde z dań można kilkukrotnie poddawać obróbce termicznej.
  • Naukowcy: Jedzenie smażonych potraw może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci 28 sty 2019, 10:58 Jedzenie smażonych potraw już od dawna zostało wykluczone ze zdrowej diety. Powszechnie wiadomo, że ten rodzaj obróbki termicznej produktów spożywczych sprzyja otyłości, miażdżycy i chorobom serca. Mimo wszystko wciąż powstają nowe badania, które kolejny raz udowadniają, jak...
  • 6 produktów, które możesz zamrozić. Mało kto o tym wie 16 lut 2019, 12:40 Mrożenie żywności to jeden z najlepszych i najzdrowszych sposobów na przedłużenie jej trwałości. Mrozić możemy zarówno niektóre produkty spożywcze na surowo, jak i po wcześniejszej obróbce termicznej. Co można mrozić? Jakie produkty spożywcze nie nadają się do zamrażania?
  • Ile kalorii ma dorsz? 11 mar 2019, 9:26 Dorsz jest jedną z najpopularniejszych ryb. Bardzo często zamawiamy go w nadmorskich barach i restauracjach. Dorsza bez problemu kupimy też w sklepie rybnym. Czy jest kaloryczny? Czy trzeba z niego zrezygnować na diecie?
  • Uwielbiasz smażonego kurczaka? Grozi ci przedwczesna śmierć 30 sty 2019, 12:13 Nadmierne spożycie smażonego jedzenia wiąże się z cukrzycą, chorobami serca i otyłością – ostrzegają naukowcy i lekarze. Miłośnicy kurczaka w panierce, smażonych ryb i frytek powinni więc mieć się na baczności – każda z tych chorób może doprowadzić do przedwczesnego zgonu.
  • Dajesz psu surowe mięso? Możesz zaszkodzić jemu i innym domownikom 7 mar 2019, 17:39 Karmienie psa surowym mięsem może się wydawać zdrowszą alternatywą niż sucha karma. Niestety, jak mówią badacze, nie jest to najlepszy sposób żywienia czworonoga. To, że zwierzak rzuca się na surowe mięso i ochoczo je konsumuje nie oznacza, że taki pokarm mu służy.
  • Nie wylewaj wody po gotowaniu ziemniaków! Ma niesamowite zastosowania 14 mar 2019, 15:48 Woda po gotowaniu ziemniaków najczęściej trafia do zlewu. Traktujemy ją jak zbędny, kuchenny odpad, co jest dużym błędem. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wykorzystać wodę po gotowaniu ziemniaków, a już nigdy jej nie zmarnujesz.
  • Indeks glikemiczny – dlaczego jest tak ważny w cukrzycy? 19 lis 2018, 5:42 Indeks glikemiczny jest określeniem bardzo często używanym w kontekście leczenia i zapobiegania cukrzycy. Wartości te pozwalają diabetykom rozsądnie komponować dietę i unikać nagłych skoków insuliny i cukru we krwi. Czym dokładnie jest indeks glikemiczny? Które produkty mają...
  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię? 15 gru 2018, 11:47 Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.
  • Czy mrożone i puszkowane warzywa są „gorsze”? 9 sie 2018, 12:36 Mrożone i puszkowane warzywa nie kojarzą nam się dobrze. Chociaż wszyscy korzystamy z nich regularnie, zawsze w tyle głowy pojawia się myśl, że zdecydowanie lepiej i zdrowiej byłoby sięgnąć po świeże warzywa. Czy faktycznie między nimi jest aż taka różnica?
  • Ania biega: Szparagowa inicjacja 26 mar 2015, 18:00 Będzie bez zdjęć, chociaż o zdjęcia aż się prosi. Ale jeszcze nie umiem ładnie fotografować jedzenia. Fotkę z Facebooka kolega skomentował krótko: „Albo kiepsko gotujesz, albo robisz słabe zdjęcia”. Z dwojga złego wolę przyznać, że robię słabe zdjęcia… A gotowanie? Gotuję tak...
  • Sposoby na zdrowego i smacznego kurczaka 3 cze 2016, 13:22 Jest niskokaloryczne, chude i niskotłuszczowe. Bogate w białko i witaminy. Mięso drobiowe jest idealne nie tylko dla sportowców, ale i dla osób, które dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę.
  • Owoc, który przypomina w smaku mięso. Idealne rozwiązanie dla wegetarian 26 paź 2017, 21:52 Owoc, który przypomina w smaku mięso? Okazuje się, że tego typu produkt nie jest jedynie wymysłem pisarzy książek fantasy.
  • Już 52 przypadki zatruć w Green Caffe Nero. Nie tylko w Warszawie 8 cze 2018, 9:44 Sanepid podał, że do szpitala trafiła już 21 osoba, która zjadła w kawiarni Green Caffe Nero ciasto „zielony mech”. W sumie zanotowano już 52 przypadki zatruć, w tym 6 dzieci. Do zatruć doszło nie tylko w warszawskich lokalach.
  • Zatrucie salmonellą – które objawy powinny zaniepokoić? 19 cze 2018, 13:37 Zatrucie salmonellą jest wyjątkowo nieprzyjemne. Intensywna biegunka i wymioty prowadzą do szybkiego odwodnienia i w skrajnych przypadkach konieczna jest hospitalizacja. Sprawdź, jak przebiega zatrucie salmonellą i jak się przed nim uchronić.
  • Kontrowersyjne doniesienia na temat świeżo wyciskanego soku z pomarańczy 20 cze 2018, 10:23 Świeżo wyciskane soki cieszą się ogromną popularnością. Najczęściej sięgamy po pomarańczowe i grejpfrutowe. Wiemy, że są zdrowe i pełne witamin. Tymczasem jedne z ostatnich badań sugerują, że w przypadku świeżo wyciskanego soku z pomarańczy istnieje lepsza alternatywa.
  • Chcesz schudnąć? Jedz to danie jak najczęściej 30 cze 2018, 17:33 Prawdopodobnie odchudzasz się od dawna. Wypróbowałeś już niemal wszystkie diety-cud, głodziłeś się, wmuszałeś w siebie produkty, za którymi nie przepadasz i wykonywałeś ćwiczenia fizyczne, które były ponad twoje siły. Masz dość i powoli tracisz nadzieję, że kiedykolwiek...
  • Biegunka podróżnych – kiedy występuje i jak sobie z nią radzić? 3 lip 2018, 9:33 Biegunka podróżnych to bardzo nieprzyjemna dolegliwość, która często pojawia się na wakacjach i może kompletnie zniszczyć urlopowe plany. Dowiedz się, czym jest biegunka podróżnych, jakie daje objawy, jak można ją leczyć oraz jak się przed nią uchronić.
  • Witamina B5 ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Czym grozi niedobór? 17 lip 2018, 13:54 Witamina B5, inaczej kwas pantotenowy, należy do witamin z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie i mają ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina B5 znajduje się w wielu suplementach diety, dostępnych bez recepty. Sprawdź, czy możesz zmagać się z niedoborem...
  • Jedzenie wędlin ma wpływ na zdrowie psychiczne? Niepokojące wyniki badań 19 lip 2018, 18:56 Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Johna Hopkinsa na pacjentach maniakalnych wskazują na związek pomiędzy dietą pacjentów a występującymi u nich objawami. Szczególnie niebezpieczne ma być spożycie wędlin i  przetworzonych w wysokim stopniu produktów mięsnych. Rezultaty...
  • Chlorofil – cudowny składnik zielonych warzyw. Jaki ma wpływ na zdrowie? 27 lip 2018, 8:35 Zielony kolor wszystkim nam kojarzy się ze zdrowiem. Podświadomie sięgamy po zielone warzywa, ponieważ jesteśmy przekonani, że to najlepsza opcja z możliwych. Prawdą jest, że zielone warzywa zawierają pewien bardzo istotny składnik – chlorofil. To on nadaje im barwę. A jaki ma...
  • Szpinak i jego prozdrowotne właściwości. Od dziś przestaniesz go unikać 31 lip 2018, 12:24 Miłośnicy szpinaku potrafią przygotowywać go na różne sposoby – dodają zielone listki do koktajli, farszu naleśnikowego, zapiekanek i sałatek. I słusznie, ponieważ to zielone warzywo liściaste ma wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie. Jeśli do tej pory unikałeś szpinaku, teraz...
  • Bakłażan – właściwości prozdrowotne 12 wrz 2018, 7:36 Bakłażan ze względu na swój purpurowy kolor wygląda bardzo apetycznie. Chociaż sięgamy po niego głównie po to, by robić zapiekanki w formie faszerowanych bakłażanów, warzywo to ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Dlaczego powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej?
  • Jesz takie ziemniaki? Możesz się poważnie zatruć 3 paź 2018, 12:59 Ziemniaki stanowią podstawowy element diety niektórych z nas. Sięgamy po nie chętnie, dodając do zup, sałatek, zapiekanek czy mięs na obiad. Jednak niektóre ziemniaki mogą nam zaszkodzić i nie chodzi tylko o jedzenie ich na surowo. To wie każdy – surowe ziemniaki powodują ból...