Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 41 tekstów

  • 4 zielone warzywa, których nie może zabraknąć w twojej diecie 15 lip 2019, 13:07 Kolor ma znaczenie – nie tylko w przypadku ubioru, makijażu czy karoserii. Jest istotny zwłaszcza w diecie. Dlatego też przez wzgląd na witaminy i składniki mineralne to właśnie zielone warzywa stanowią skarbiec dietetycznego bogactwa. Dzisiaj przyjrzymy się czterem spośród...
  • Salmonella w popularnej przyprawie. Spożycie grozi zatruciem pokarmowym 16 lip 2019, 15:59 Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że w gorczycy marki Prymat wykryta została salmonella.
  • Biegunka podróżnych – kiedy występuje i jak sobie z nią radzić? 5 lip 2019, 12:01 Biegunka podróżnych to bardzo nieprzyjemna dolegliwość, która często pojawia się na wakacjach i może kompletnie zniszczyć urlopowe plany. Dowiedz się, czym jest biegunka podróżnych, jakie daje objawy, jak można ją leczyć oraz jak się przed nią uchronić.
  • Dieta 80/10/10 – zdrowy sposób odżywiania czy niebezpieczna moda? 25 cze 2019, 10:36 Dieta 80/10/10 nie jest typową dietą odchudzającą, choć w wielu przypadkach zastosowanie się do jej zasad może doprowadzić do spadku masy ciała. W rzeczywistości ma ona służyć dobremu zdrowiu i samopoczuciu. Jest długotrwałym modelem żywieniowym. Pytanie, czy aby na pewno...
  • Jesz ziemniaki w takim kolorze? To niebezpieczne! 25 cze 2019, 12:47 Każdy z nas choć raz zauważył, że ziemniaki przechowywane na słońcu szybciej stają się zielonkawe. Pytanie, czy można je jeść? A może wystarczy tylko dokładnie je obrać i ugotować? Uwaga! Takie ziemniaki mają nie tylko inny smak, ale także zawierają niebezpieczne związki.
  • 4 błędy, które mogą prowadzić do zakażenia się salmonellą. Wszyscy je popełniamy 13 cze 2019, 6:48 Pałeczki salmonelli to drobnoustroje, które w Polsce są najczęstszym powodem bakteryjnych zakażeń układu pokarmowego. W pierwszych pięciu miesiącach tego roku zarejestrowano już 1818 takich przypadków. Częstą przyczyną zatrucia jest niewłaściwe obchodzenie się z jajami podczas...
  • Nietypowe produkty, które nadają się na grilla 25 kwi 2019, 11:19 Grillowanie nie może się odbyć bez kilku produktów – kiełbasy, karkówki i kaszanki. To kilka rzeczy, które najchętniej grillujemy. Wegetarianie często sięgają natomiast po ryby i warzywa. Okazuje się, że to nie wszystkie produkty spożywcze, które możemy wrzucić na ruszt....
  • Ludzie bili się o nią w Lidlu. Nic dziwnego. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne ma ten rarytas 24 maj 2019, 13:16 Kapusta jest bardzo popularnym warzywem, które w Polsce można kupić przez cały rok. Sięgamy po nią bardzo chętnie, ponieważ jest tania i można wykorzystać ją na wiele sposobów. Na jej bazie powstała nawet dieta kapuściana, która cieszy się ogromną popularnością. Zalet jedzenia...
  • 5 naturalnych i tanich probiotyków, po które warto regularnie sięgać 28 kwi 2019, 12:28 Po probiotyki sięgamy nie tylko w czasie kuracji antybiotykowej. Okazują się one także pomocne podczas zatruć pokarmowych, grypy żołądkowej, grzybicy układu pokarmowego oraz przy nawracających infekcjach, które są spowodowane osłabieniem naturalnej odporności organizmu. Czy...
  • Wykryto bakterię w kiełbasie. GIS wydał ostrzeżenie 28 maj 2019, 18:24 Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące dwóch produktów żywnościowych, w których wykryto bakterię. Komunikat jest o tyle istotny, że wszystkie kwestionowane partie zostały już sprzedane.
  • Sałata czy kapusta? Obie niskokaloryczne, ale która zdrowsza? 4 cze 2019, 19:41 To pytanie może wydawać się absurdalne, bo czy ktoś kiedykolwiek zastanawiał się, które z tych warzyw jest zdrowsze? Szczególnie, że raczej nie wykorzystuje się ich zamiennie w czasie przyrządzania różnych potraw. Ale czy powinniśmy mieć wyrzuty sumienia, że nie jemy sałaty...
  • Naukowcy ostrzegają: Niebezpieczne dodatki w węglu drzewnym i brykiecie do grilla 2 maj 2019, 19:46 Fragmenty tworzyw sztucznych i metali czy okruchy szkła – to przykładowe niebezpieczne zanieczyszczenia znalezione przez naukowców z Uniwersytetu Śląskiego w próbkach popularnych paliw do grilla. Eksperci apelują, by wybierać paliwa z certyfikatem jakości.
  • Odgrzewasz te dania? Możesz pożałować 3 mar 2019, 17:59 Coraz częściej gotujemy na kilka dni. Jest to nie tylko sposób na oszczędność czasu, ale także pieniędzy. Dzięki odgrzewaniu potraw nie marnujemy jedzenia, co ma bardzo duże znaczenia, ale niestety, nie każde z dań można kilkukrotnie poddawać obróbce termicznej.
  • Naukowcy: Jedzenie smażonych potraw może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci 28 sty 2019, 10:58 Jedzenie smażonych potraw już od dawna zostało wykluczone ze zdrowej diety. Powszechnie wiadomo, że ten rodzaj obróbki termicznej produktów spożywczych sprzyja otyłości, miażdżycy i chorobom serca. Mimo wszystko wciąż powstają nowe badania, które kolejny raz udowadniają, jak...
  • 6 produktów, które możesz zamrozić. Mało kto o tym wie 16 lut 2019, 12:40 Mrożenie żywności to jeden z najlepszych i najzdrowszych sposobów na przedłużenie jej trwałości. Mrozić możemy zarówno niektóre produkty spożywcze na surowo, jak i po wcześniejszej obróbce termicznej. Co można mrozić? Jakie produkty spożywcze nie nadają się do zamrażania?
  • Ile kalorii ma dorsz? 11 mar 2019, 9:26 Dorsz jest jedną z najpopularniejszych ryb. Bardzo często zamawiamy go w nadmorskich barach i restauracjach. Dorsza bez problemu kupimy też w sklepie rybnym. Czy jest kaloryczny? Czy trzeba z niego zrezygnować na diecie?
  • Dieta Raw – idealna dla osób, które nie znoszą gotować 20 kwi 2019, 10:38 Nowe trendy żywieniowe zyskują coraz więcej zwolenników. Jednym z nich jest dieta Raw Food, której głównym zadaniem jest wspomaganie oczyszczania organizmu z toksyn; „efektem ubocznym” diety Raw jest szybka redukcja zbędnych kilogramów. Czy jedzenie jedynie surowych warzyw i...
  • Uwielbiasz smażonego kurczaka? Grozi ci przedwczesna śmierć 30 sty 2019, 12:13 Nadmierne spożycie smażonego jedzenia wiąże się z cukrzycą, chorobami serca i otyłością – ostrzegają naukowcy i lekarze. Miłośnicy kurczaka w panierce, smażonych ryb i frytek powinni więc mieć się na baczności – każda z tych chorób może doprowadzić do przedwczesnego zgonu.
  • Dajesz psu surowe mięso? Możesz zaszkodzić jemu i innym domownikom 7 mar 2019, 17:39 Karmienie psa surowym mięsem może się wydawać zdrowszą alternatywą niż sucha karma. Niestety, jak mówią badacze, nie jest to najlepszy sposób żywienia czworonoga. To, że zwierzak rzuca się na surowe mięso i ochoczo je konsumuje nie oznacza, że taki pokarm mu służy.
  • Nie wylewaj wody po gotowaniu ziemniaków! Ma niesamowite zastosowania 14 mar 2019, 15:48 Woda po gotowaniu ziemniaków najczęściej trafia do zlewu. Traktujemy ją jak zbędny, kuchenny odpad, co jest dużym błędem. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wykorzystać wodę po gotowaniu ziemniaków, a już nigdy jej nie zmarnujesz.
  • Odchudzanie – jak stosować siemię lniane, żeby sobie nie zaszkodzić 30 mar 2019, 10:33 Lecznicze właściwości siemienia lnianego są znane od wielu wieków. Nasiona lnu zwyczajnego to cenny składnik diety nie tylko w czasie odchudzania. Zawierają one szereg wartościowych dla zdrowia związków, a także pomagają łagodzić liczne dolegliwości układu pokarmowego. Jak...
  • Dorsz czy łosoś? Która ryba ma mniej kalorii? 5 kwi 2019, 17:11 Dorsz czy łosoś? Która ryba jest smaczniejsza? Na to pytanie każdy z nas potrafiłby udzielić odpowiedzi, opierając się na własnych upodobaniach. A ile kalorii mają obie ryby i którą wybrać na diecie redukcyjnej, zakładającej skrupulatne liczenie kalorii?
  • Jak odchudzić posiłki – 5 najprostszych zamienników 7 kwi 2019, 10:11 Coraz częściej zwracamy uwagę na to, ile kalorii mają spożywane przez nas posiłki. Rezygnujemy z tradycyjnych dań kuchni polskiej ze względu na ich wysoką kaloryczność oraz ciężkostrawność. Tak naprawdę, wcale nie musimy tego robić, bo wystarczy, że zastąpimy niektóre...
  • Czy mrożone i puszkowane warzywa są „gorsze”? 9 sie 2018, 12:36 Mrożone i puszkowane warzywa nie kojarzą nam się dobrze. Chociaż wszyscy korzystamy z nich regularnie, zawsze w tyle głowy pojawia się myśl, że zdecydowanie lepiej i zdrowiej byłoby sięgnąć po świeże warzywa. Czy faktycznie między nimi jest aż taka różnica?
  • Ania biega: Szparagowa inicjacja 26 mar 2015, 18:00 Będzie bez zdjęć, chociaż o zdjęcia aż się prosi. Ale jeszcze nie umiem ładnie fotografować jedzenia. Fotkę z Facebooka kolega skomentował krótko: „Albo kiepsko gotujesz, albo robisz słabe zdjęcia”. Z dwojga złego wolę przyznać, że robię słabe zdjęcia… A gotowanie? Gotuję tak...
  • Sposoby na zdrowego i smacznego kurczaka 3 cze 2016, 13:22 Jest niskokaloryczne, chude i niskotłuszczowe. Bogate w białko i witaminy. Mięso drobiowe jest idealne nie tylko dla sportowców, ale i dla osób, które dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę.
  • Owoc, który przypomina w smaku mięso. Idealne rozwiązanie dla wegetarian 26 paź 2017, 21:52 Owoc, który przypomina w smaku mięso? Okazuje się, że tego typu produkt nie jest jedynie wymysłem pisarzy książek fantasy.
  • Już 52 przypadki zatruć w Green Caffe Nero. Nie tylko w Warszawie 8 cze 2018, 9:44 Sanepid podał, że do szpitala trafiła już 21 osoba, która zjadła w kawiarni Green Caffe Nero ciasto „zielony mech”. W sumie zanotowano już 52 przypadki zatruć, w tym 6 dzieci. Do zatruć doszło nie tylko w warszawskich lokalach.
  • Zatrucie salmonellą – które objawy powinny zaniepokoić? 19 cze 2018, 13:37 Zatrucie salmonellą jest wyjątkowo nieprzyjemne. Intensywna biegunka i wymioty prowadzą do szybkiego odwodnienia i w skrajnych przypadkach konieczna jest hospitalizacja. Sprawdź, jak przebiega zatrucie salmonellą i jak się przed nim uchronić.
  • Kontrowersyjne doniesienia na temat świeżo wyciskanego soku z pomarańczy 20 cze 2018, 10:23 Świeżo wyciskane soki cieszą się ogromną popularnością. Najczęściej sięgamy po pomarańczowe i grejpfrutowe. Wiemy, że są zdrowe i pełne witamin. Tymczasem jedne z ostatnich badań sugerują, że w przypadku świeżo wyciskanego soku z pomarańczy istnieje lepsza alternatywa.