Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 783 tekstów

  • Algami w Hashimoto. Jak zmienić wygląd dania i wzmocnić tarczycę? 17 sie 2018, 13:47 Algi kojarzą nam się głównie z zielonymi wodorostami, których smak pozostawia wiele do życzenia. Czas jednak raz na zawsze rozprawić się z tym mitem. Sproszkowane algi, które dziś dostępne są na wyciągnięcie ręki potrafią zdziałać cuda, a przyjmowanie ich to czysta...
  • Cudowne właściwości kalafiora 6 wrz 2018, 17:20 Kalafior jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Najczęściej wykorzystujemy go do przygotowania smacznej, warzywnej zupy, ale miłośnicy kalafiora chętnie podają go także do obiadu, na ogół w towarzystwie zasmażki. Jakie właściwości posiada kalafior?
  • Jak walczyć z nadwagą 23 wrz 2018, 20:00 Nadwaga to nie tylk o nadmiar tkanki tłuszczowej, który może się podobać lub nie. To poważny problem zdrowotny.
  • Jogurt grecki – dlaczego warto włączyć go do diety? 26 wrz 2018, 7:13 Jogurt grecki cieszy się dużym zainteresowaniem, choć nie jest tak popularny jak kefir czy jogurt naturalny. Ma specyficzny smak i konsystencję. Jedni go uwielbiają, inni jeszcze nigdy go nie jedli. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć jogurt grecki do codziennej diety.
  • Już nigdy nie wyrzucisz pestki z awokado 5 paź 2018, 14:44 O zaletach jedzenia awokado można napisać książkę. Ten zielony, egzotyczny owoc jest cennym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. A co z jego dużą, okrągłą pestką? Czy naprawdę do niczego się nie przydaje? Otóż nie! Poznaj właściwości i zastosowanie pestki z awokado.
  • Tasiemczyca – które objawy powinny zaniepokoić? 16 paź 2018, 11:36 Tasiemczyca to choroba spowodowana zakażeniem tasiemcem. Następuje w wyniku połknięcia jaj tego pasożyta, który następnie rozwija się i rośnie w naszych jelitach. Najbardziej charakterystycznym objawem choroby jest chudnięcie, jednak to nie wszystko, co powinno wzbudzić niepokój.
  • Jaki cukier dla cukrzyka? 19 lis 2018, 6:17 Wszyscy wiemy, że w cukrzycy należy uważać na to, jakie produkty spożywcze trafiają na nasz talerz. Wiemy, że należy unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, niezdrowych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz zwykłego, białego cukru. Czy to oznacza, że trzeba raz na...
  • Ile kalorii ma awokado? 14 lut 2019, 17:07 Awokado jest zalecane w codziennej diecie. Powinny po nie sięgać także osoby, którym zależy na utracie masy ciała. Chociaż awokado zawiera sporo tłuszczu, jest on bardzo zdrowy i korzystnie wpływa na pracę serca, pomaga utrzymać optymalną masę ciała. Dowiedz się, ile kalorii...
  • Co potrafi pestka z awokado? Naukowcy: W przyszłości może pomóc w leczeniu poważnych chorób 19 mar 2019, 9:35 Co do właściwości prozdrowotnych awokado nie ma żadnych wątpliwości. Okazuje się jednak, że pestka – przez większość z nas wyrzucana do śmieci – może mieć działanie przeciwzapalne.
  • Jak szybko wrócić do formy po ciąży? Sprawdź! 27 lut 2012, 15:36 Po urodzeniu dziecka, życie kobiety diametralnie się zmienia. Jest szczęśliwa, ale też bardzo zmęczona i na nic nie ma czasu. Tryb dnia i cała uwaga podporządkowane są nowemu członkowi rodziny. Jak mimo wszystko znaleźć chwilę, aby wrócić do formy sprzed ciąży, cieszyć się...
  • Masz depresję? Możesz umrzeć na zawał 1 sie 2012, 12:51 Nawet umiarkowana depresja i lęk zwiększają ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych oraz innych przyczyn – wykazał największy na ten temat raport opublikowany przez szkockich specjalistów na łamach „British Medical Journal”.
  • Co drugi Amerykanin będzie otyły? 22 wrz 2012, 6:01 Odsetek osób dotkniętych otyłością w Stanach Zjednoczonych może w 2030 r. wzrosnąć nawet do 44 proc. - alarmują autorzy raportu opublikowanego przez organizację Trust for America's Health oraz Fundację Roberta Wooda Johnsona. Obecnie 35,7 proc. dorosłych Amerykanów i 16,9...
  • Ciężar nadwagi 4 lip 2014, 11:06 Dziedziczymy nawyki żywieniowe, nie geny otyłości – mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
  • Uroda ważna jak dyplom 4 lip 2014, 12:50 Zabiegi chirurgii plastycznej poprawiają wygląd i sprawiają, że pacjenci czują się, jak gdyby odmłodnieli – mówi Grażyna Kretowicz-Kwiatkowska, właścicielka krakowskiej Prywatnej Kliniki Chirurgii Plastycznej „Estetika Nova”.
  • Perły pielęgnacji 4 lip 2014, 13:22 Decydując się na zabieg dermatologii estetycznej, trzeba wziąć pod uwagę kompetencje i doświadczenie lekarza. Istotne jest także użycie najlepszych na rynku preparatów. W podjęciu tej decyzji pomagają lekarze, którzy co roku najlepszym zabiegom i preparatom przyznają nagrody -...
  • Uzależnieni od zdrowia 7 gru 2014, 20:00 Lekarze ostrzegają, żeby nie przesadzać ze zdrowym odżywianiem, bo pożyteczny zwyczaj coraz częściej przeradza się w chorobliwą obsesję.
  • Ukryty wróg płodności 2 mar 2015, 6:00 Na endometriozę cierpi nawet połowa kobiet, które nie mogą zajść w ciążę. Większość nie wie, że jest chora.
  • Wiosenny detoks. Dietetycy zalecają 2-tygodniową dietę 12 mar 2015, 7:22 Dietetycy zalecają, aby dieta oczyszczająca nie była zbyt restrykcyjna, bo nie chodzi o to, żeby wyniszczyć organizm, lecz o to, by pobudzić go do metabolizmu i usunąć toksyny. Detoksykacja zazwyczaj trwa dwa tygodnie. W tym czasie warto postawić na produkty o dużej zawartości...
  • Ekspert: W medycynie estetycznej nie chodzi o to, by... 19 mar 2015, 15:05 Nie można popadać w skrajności i za wszelką cenę próbować korygować każdą zmarszczkę – mówią lekarze medycyny estetycznej. To, że na twarzy pojawiają się oznaki starzenia, jest naturalnym procesem. Dlatego przede wszystkim trzeba postawić na odpowiednią pielęgnację skóry...
  • Marzenia się spełniają 27 wrz 2015, 20:00 Nie ma kobiety, która byłaby w 100 proc. zadowolona ze swojej sylwetki. Nawet u szczupłych i młodych osób często występują skłonności do odkładania się w niektórych miejscach depozytów tłuszczowych – pisze dr Barbara Walkiewicz-Cyrańska.
  • Młodość bez metryki 27 wrz 2015, 20:00 Kobiety aktywne zawodowo mogą wyglądać świeżo, ładnie i młodo niezależnie od wieku. Jak tego dokonać, mówi dr Urszula Brumer, właścicielka kliniki Medycyna Młodości.
  • Skutki otyłości u dzieci 18 paź 2015, 20:00 Otyłość to epidemia XXI w., która dosięgła również dzieci. Ze statystyk WHO wynika, że co piąte dziecko w Europie ma nadmierną masę ciała, a jedna trzecia z nich jest otyła.
  • Rzepak czy oliwki? 16 lis 2015, 11:00 Czy oliwa jest olejem, czy olej oliwą? Co jest zdrowsze? Na czym smażyć, a czym polewać sałatki? Czyli o zdrowych tłuszczach, które powinny się znaleźć w codziennym menu.
  • Sposób na innowacje 29 lis 2015, 20:00 Jak pożenić biznes z nauką? Może nią być klaster, taki jak NUTRIBIOMED. Efekty jego działania są jak najbardziej wymierne. To innowacyjne produkty, które trafiają na rynek.
  • Celiakia a dieta bezglutenowa 20 gru 2015, 20:00 O celiakii stało się ostatnio głośno, szczególnie w kontekście dietybezglutenowej. Czym jest gluten i czy rzeczywiście nam szkodzi?
  • Dieta dla łakomczucha 7 kwi 2011, 6:55 Jeżeli należysz do grona osób, które nie są w stanie powiedzieć "nie" gdy ktoś proponuje im kolejny kawałek ciasta, a jednocześnie bardzo zależy ci na tym, by twoja waga spadła – musisz zainteresować się dietą dla łakomczucha. Dieta ta eliminuje produkty...
  • Nie odstawiaj węglowodanów! 14 cze 2011, 15:20 Najmodniejsze diety ostatnich lat to diety wysokobiałkowe, ale nie wolno zapominać, że ludzki organizm potrzebuje również węglowodanów
  • Najłatwiej schudnąć jest wiosną 15 cze 2011, 15:32 Jesienią i zimą większość z nas tyje średnio o 2 kg, więc wiosną próbujemy zwykle pozbyć się zbędnych kilogramów. Jak zrobić to szybko, by bez wstydu móc wyjść na plażę?
  • Joga dla zdrowia i urody 19 lip 2011, 7:48 Joga to sposób na zachowanie kondycji, wyrzeźbienie idealnej sylwetki, ale przede wszystkim – na osiągnięcie spokoju ducha i umysłu oraz zredukowanie męczącego nas stresu. Dlatego właśnie Hotele SPA Dr Ireny Eris opracowały dwa innowacyjne programy, których kluczowym elementem...
  • Ostrożnie z suplementami diety 23 lip 2011, 8:47 Zioła i suplementy diety mogą wchodzić w groźne interakcje z zażywanymi lekami. Osoby, które muszą przyjmować leki, powinny zwracać baczną uwagę nawet na to, co jedzą - ostrzega dr Katarzyna Wolnicka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.