Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 24 tekstów

  • Kiedy najlepiej przyjmować probiotyki? Nie popełniaj tych błędów 17 paź 2019, 8:05 Nawet jeśli nigdy nie zażywałeś probiotyków, prawdopodobnie o nich słyszałeś. Suplementy te zapewniają liczne korzyści, ponieważ zawierają żywe mikroorganizmy, takie jak bakterie lub drożdże, które wspierają zdrowe bakterie w jelitach. Czy należy zażywać je w określonym czasie?
  • Polacy kochają robić przetwory. Kobiety kiszą ogórki, mężczyźni... wolą nalewki 25 sie 2019, 20:28 Nawet 75 proc. Polaków deklaruje, że robi przetwory na zimę. W spiżarniach będą królować ogórki kiszone, dżemy i konfitury, soki, a także nalewki – wynika z Barometru Providenta. Choć przetwory to domena przede wszystkim osób starszych, to także i młodzi coraz częściej...
  • Dlaczego warto jeść kiszonki? O tym mogłeś nie wiedzieć 16 wrz 2019, 12:28 Sezon na kiszonki wystartował. Ci zaradniejsi mają już wypełnione półki w spiżarni. Ci leniwi muszą bazować na kupnych produktach. Dlaczego po kiszonki warto sięgać przez cały rok, a w szczególności jesienią?
  • Właściwości zdrowotne gorczycy. Wiedziałeś, że uśmierza ból? 28 sie 2019, 14:10 Słyszysz „gorczyca”, myślisz „ogórki kiszone”? A może musztarda? Przyprawa ta faktycznie najczęściej bywa wykorzystywana do produkcji tych dwóch produktów. A powinna być częściej, ponieważ ma niesamowite właściwości prozdrowotne.
  • 18 ekstra produktów, które pomogą ci schudnąć i są korzystne dla jelit 19 wrz 2019, 18:08 Być może nie zastanawiałeś się nad tym, ale twój mikrobiom jelitowy odgrywa istotną rolę w odchudzaniu i utrzymaniu jego efektów na dłużej. Sprawdź 10 produktów, które mają dobry wpływ na skład bakterii w jelitach i pomagają schudnąć!
  • 5 naturalnych i tanich probiotyków, po które warto regularnie sięgać 28 kwi 2019, 12:28 Po probiotyki sięgamy nie tylko w czasie kuracji antybiotykowej. Okazują się one także pomocne podczas zatruć pokarmowych, grypy żołądkowej, grzybicy układu pokarmowego oraz przy nawracających infekcjach, które są spowodowane osłabieniem naturalnej odporności organizmu. Czy...
  • Epidemiolog: To nasze dłonie właśnie są największym nośnikiem drobnoustrojów 3 cze 2019, 17:31 Funkcjonowanie jelit ma wpływ m. in. na nastrój, temperament, a nawet agresję. W dużej mierze odpowiadają również za odporność organizmu, a więc i nasze zdrowie. Tymczasem większość z nas lekceważy ich rolę, sądząc, że odpowiadają wyłącznie za trawienie pokarmu. Epidemiolog...
  • Nawracająca grzybica pochwy a dieta. 3 zmiany do wprowadzenia 21 lip 2019, 17:49 Nawracające infekcje intymne to problem wielu kobiet. Jak im zapobiegać? Czy dieta ma wpływ na częstotliwość występowania grzybicy pochwy i może być przyczyną jej nawracania? Dowiedz się więcej i zacznij skutecznie zapobiegać ponownemu wystąpieniu nieprzyjemnych dolegliwości.
  • Sińce pod oczami – efekt niewyspania czy objaw choroby? 8 cze 2019, 16:59 Nie chcemy przypominać swoim wyglądem misia pandy, ale niestety, sińce pod oczami sprawiają, że tak właśnie się dzieje. Dlaczego pojawiają się cienie pod oczami i jak im zapobiegać? Czy zawsze jest to jedynie defekt kosmetyczny?
  • Zaparcia na wakacjach. O jakie produkty pytać w aptece? 7 lip 2019, 7:20 Zaparcia na wakacjach to częsta dolegliwość, z którą zmagają się podróżni. Najczęściej są spowodowane m.in. zmianą diety i rytmu dobowego oraz brakiem ruchu. Można sobie z nimi z łatwością poradzić sięgając po zioła, dodając do diety produkty z błonnikiem lub stawiając na...
  • Jak schudnąć przy zespole policystycznych jajników (PCOS)? 18 lip 2019, 18:31 Zespół policystycznych jajników (PCOS) jest to określenie stanu charakteryzującego się brakiem równowagi hormonalnej, nieregularnymi okresami i możliwym rozwojem niewielkich torbieli na jednym jajniku lub obu. PCOS może dotyczyć nawet 7 procent ogólnej populacji dorosłych...
  • Cudowne właściwości ogórków. Wolisz świeże czy kiszone? 30 lip 2018, 11:47 Ogórki są niedoceniane. Większość z nas kupuje je z przyzwyczajenia, ponieważ idealnym dodatkiem do kanapek i stanowią bazę mizerii, która idealnie pasuje do schabowego. Tyle o ogórku świeżym. A kiszony lub małosolny? Te doceniamy zdecydowanie częściej. Sprawdź, dlaczego warto...
  • Nie wylewaj wody po kiszonych ogórkach! Potrafi zdziałać cuda 7 mar 2019, 12:54 Kiszone ogórki są w Polsce bardzo popularne. Wielu z nas robi je samodzielnie w domu. O ile same ogórki mają szerokie zastosowanie w kuchni, tak już wodę, w której się znajdowały, traktujemy jak zbędny odpad. To duży błąd, ponieważ woda po kiszonych ogórkach ma właściwości...
  • Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko 18 maj 2011, 16:13 Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet zyskują kolejne zbawienne dla naszego...
  • Ile kalorii ma smalec? 23 kwi 2019, 20:39 Na samą myśl o pajdzie chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym cieknie ci ślinka? Lepiej dowiedz się, ile kalorii ma twój ulubiony przysmak, a zmienisz o nim zdanie. A już na pewno rzadziej będziesz sięgać po taką przekąskę.
  • Ile kalorii ma smalec? 25 lut 2019, 12:12 Wszyscy wiemy, że smalec jest niezdrowy i kaloryczny. Mimo wszystko niektórzy z nas regularnie go spożywają. Smalec rewelacyjnie smakuje bowiem na pajdzie chleba i z dodatkiem kwaszonego ogórka. Taka przekąska jest jednak wyjątkowo kaloryczna i może odbić się na zdrowiu.
  • Najlepsze naturalne probiotyki, po które warto sięgnąć tej jesieni 25 wrz 2018, 8:54 Probiotyki kojarzą nam się głównie z antybiotykoterapią i nic dziwnego –lekarze zalecają ich stosowanie zawsze wtedy, gdy przepisują antybiotyk, a także po zakończeniu kuracji. Mają za zadanie ochronić dobre bakterie, znajdujące się w naszych jelitach, przed zniszczeniem....
  • Magda Steczkowska: Jesteśmy tym, co jemy 27 sie 2017, 20:00 Rozmowa z Magdą Steczkowską, ambasadorką kampanii „Zdrowe Dzieci, Zdrowa Młodzież, Zdrowi Dorośli”, w ramach której gwiazda promuje ideę życia w odpowiedzialności za zdrowie swoje i swoich najbliższych.
  • Otyłość u dzieci. Najbardziej szkodzi nadmiar soli i cukru 13 sie 2015, 17:49 W potrawach dla dzieci nie powinno się nadużywać soli i cukru – podkreślają dietetycy. Najmłodszych trzeba przyzwyczajać do naturalnego smaku warzyw, owoców i przygotowywanych na ich bazie przekąsek. Dlatego gotowe dania w słoiczkach nie są przez producentów doprawiane i...
  • Nie wylewaj wody po gotowaniu jaj. Można ją sprytnie wykorzystać. Skorupki też! 10 kwi 2019, 8:40 Jajka na twardo lub na miękko to obowiązkowy element weekendowego śniadania w wielu, polskich domach. Są smaczne, pożywne i łatwe do przyrządzenia. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co można zrobić z wodą po gotowaniu jaj? Okazuje się, że można ją sprytnie wykorzystać.
  • Zachcianki wiele mówią o zdrowiu 16 maj 2018, 15:36 Zachcianki kojarzą nam się głównie z ciążą. To wtedy kobiety mają ochotę na ogórki z czekoladą czy kiszoną kapustę i lody. Tymczasem okazuje się, że zachcianki mogą pojawić się niezależnie od płci i najczęściej świadczą o pewnych niedoborach. Sprawdź, czy nie masz powodów do...
  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię? 15 gru 2018, 11:47 Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.
  • Jesteśmy tym, co jemy 7 sie 2016, 20:00 Odpowiednią dietą można uzyskać efekty porównywalne nawet z terapią farmakologiczną – mówi dr n. med. Edyta Biernat-Kałuża.
  • Święta, święta i po świętach, a spodnie się nie dopinają. Odkryj zalety jednodniowego postu 22 kwi 2019, 18:59 Jajka w majonezie, pieczone mięsa, sałatki, kiełbasy, mazurki i serniki... Większość z nas w święta totalnie sobie folguje. W efekcie ostatniego dnia świąt czujemy się ociężali, często też pojawiają się różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. A zaraz majówka i kolejna...