Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 11 tekstów

  • Koszerne jedzenie. Czym jest, kto i dlaczego po nie sięga? 8 sie 2019, 19:08 „Koszerny” jest terminem używanym do opisywania żywności, która spełnia rygorystyczne normy dietetyczne tradycyjnego prawa żydowskiego. Jak wygląda taka dieta i czym się charakteryzuje?
  • Czy naprawdę warto się katować? O skuteczności „detoxów” 3 gru 2018, 14:57 Co jakiś czas wraca jak bumerang temat detoksu organizmu. Ostatnimi czasy jednak zagadnienie diet oczyszczających jest niezwykle popularne. Jest ich dostępny cały wachlarz – detoks jaglany, dieta orkiszowa, oczyszczająca dieta pszeniczna. Co dają? Czy działają? Czy warto się...
  • Jakie pieczywo jeść na diecie odchudzającej? 9 lut 2019, 7:25 Chleb od czasów starożytnych był ważnym elementem w żywieniu człowieka. Przez wiele wieków stanowił podstawę diety m.in. mieszkańców Europy, pełnił także szczególną rolę kulturową i symboliczną. Dziś jest uważany za tuczący i niezdrowy, przez co bardzo często całkowicie...
  • Naleśniki nie muszą tuczyć. Jaką mąkę stosować na diecie? 24 lut 2019, 15:46 Nie wyobrażasz sobie życia bez naleśników oraz innych dań mącznych i jednocześnie chcesz schudnąć? Niestety nie będzie to takie proste, bo biała mąka jest wyjątkowo tucząca. Ale nie oznacza to, że trzeba całkowicie rezygnować z wszystkich przyjemności! Nawet naleśniki, pierogi...
  • Wrażliwość na gluten to mit? Naukowcy doszli do zaskakujących wniosków 20 lis 2017, 21:50 Na temat glutenu i jego wpływu na organizm człowieka narosło wiele mitów. Naukowcy twierdzą jednak, że to nie gluten, a fruktany znajdujące się w produktach zbożowych mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie człowieka.
  • Nie gluten a FODMAP odpowiada za problemy ze zdrowiem? Naukowcy przeprowadzili badania 18 kwi 2018, 9:35 Badacze od lat spierają się o szkodliwość spożywania produktów z glutenem dla naszego organizmu. Okazuje się jednak, że to nie popularny gluten a FODMAP mogą być przyczyną problemów ze zdrowiem.
  • Ziemniaki – tanie, zdrowe... i wcale nie tuczą! 12 wrz 2018, 10:43 Ziemniaki to zdecydowanie najpopularniejsze warzywa w naszym kraju. Są wyjątkowo tanie i łatwo dostępne – możemy kupić je w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Są doskonałym dodatkiem do mięs, zapiekanek, zup i sałatek. Mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych i... wcale...
  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię? 15 gru 2018, 11:47 Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.
  • Celiakia prowadzi do anemii i niedożywienia, a nawet niepłodności 6 lip 2015, 7:55 Choroba trzewna, nazywana także celiakią, to jedno z najczęstszych schorzeń o podłożu genetycznym na świecie. Cierpi na nią ok. 1 proc. populacji krajów Europy i Ameryki Północnej, a w krajach skandynawskich nawet 3 proc. Przyczyną choroby jest nietolerancja glutenu przez...
  • Puste, wakacyjne kalorie – jak się przed nimi uchronić? 27 lip 2015, 17:46 Gofry, wata cukrowa, hot-dogi czy też lody to częste wakacyjne przysmaki, w których aż roi się od pustych kalorii. Co zrobić, by nasze wakacje minęły w towarzystwie smacznego i wartościowego jedzenia? Przedstawiamy pomysły na zdrowe, wakacyjne przekąski.
  • Kuchnia bez glutenu 6 gru 2015, 20:00 Jedyną metodą leczenia celiakii jest rygorystyczne przestrzeganie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.