Cukrzyca – pandemia XXI wieku13mar2018, 18:05 —
Z powodu cukrzycy co sześć sekund umiera na świecie jedna osoba. W Polsce cierpi na nią ok. 3 mln osób, z czego kilkaset tysięcy nie zdaje sobie z tego sprawy, bo objawy przez wiele lat są niewidoczne. Przed chorobą chronią ruch i odpowiednia dieta.
Powikłaniom cukrzycy można zapobiec24sty2018, 18:10 —
Wielu chorych początkowo lekceważy diagnozę. Rzadko kto zdaje sobie sprawę z tego, że z powodu powikłań cukrzycy umiera więcej osób niż w wyniku HIV/AIDS, gruźlicy i malarii. Dzięki zmianie trybu życia i nowoczesnym lekom można zapobiec zawałom, amputacjom, niedowidzeniu.
Przełom w leczeniu cukrzycy?24sty2018, 18:04 —
Można chorym na cukrzycę nie refundować leku, który tylko obniża poziom cukru, bo są inne, które działają podobnie. Ale brak refundacji leku, który zmniejsza ryzyko zgonu o 40 proc., może oznaczać, że duża część chorych znacznie wcześniej umrze.
Polki nie chcą starzeć się z godnością15sty2018, 10:37 —
Kobiety z Europy Wschodniej znane są z tego, że zawsze starały się dbać o swój wygląd. Nawet kiedy czasy były ciężkie, one ambitnie stawały na wysokości zadania. Tak jest do dziś – coraz szerzej dostępna medycyna estetyczna jest dużo bardziej popularna w Polsce, niż w...
Oddech to życie19lis2017, 20:00 —
Zanieczyszczenie środowiska uszkadza płuca. Jest jednym z czynników ryzyka przewlekłej obturacyjnej choroby płuc, która stała się trzecią przyczyną zgonów na świecie.
Cukier, który nie krzepi17wrz2017, 20:00 —
Powikłania cukrzycy związane z zaburzeniami krążenia to pierwsza przyczyna zgonów w Polsce. Są nowoczesne leki, mamy dla nich rekomendacje, lecz brak refundacji powoduje, że dostępne są dla ograniczonej liczby pacjentów.
Co nam szkodzi, na co uważać? 7 składników żywności, przed którymi ostrzegają eksperci31sie2017, 13:53 —
Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jakie najczęściej popełniamy grzechy żywieniowe?
Katarzyna Bujakiewicz: Mam dietetyka, z którym konsultuję dietę całej rodziny31sie2017, 13:33 —
Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi aktorka Katarzyna...
Katarzyna Bosacka: Bez czytania etykiet nie da się kupić nawet chleba31sie2017, 13:09 —
Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Katarzyna Bosacka,...
Polskie dzieci jedzą śmieci27sie2017, 20:00 —
Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
Tarczyca – słaby punkt kobiety23lip2017, 20:00 —
Choroby tarczycy mogą prowadzić do niepłodności, niedoczynności jajników i obniżenia libido – mówi prof. dr hab. med. Marek Ruchała, endokrynolog.
Rehabilitacja kardiologiczna w pigułce21lip2017, 10:27 —
Nieodpowiedni tryb życia, obciążający wywiad rodzinny, nadmiar stresu - to czynniki sprzyjające chorobom układu krążenia. Ten artykuł podpowie Tobie jak ich uniknąć. Rehabilitacją kardiologiczną nazywa się ogół czynności podejmowanych w celu przywrócenia pacjentowi pełnej...
Rezygnując z glutenu narażamy się na choroby20lip2017, 18:05 —
Rezygnując z glutenu narażamy się na choroby związane z większym spożyciem tłuszczów nasyconych, cukru i soli: nadciśnienie, miażdżycę i otyłość – zauważa ekspertka Instytutu Żywności i Żywienia, dr Anna Wojtasik. I tłumaczy, do czego nam gluten.
Przełomowe badania Polaków. Sekret zdrowia mieszkańców basenu Morza Śródziemnego odkryty7lip2017, 10:50 —
Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli nowe właściwości oleaceiny – występującej w oliwie z oliwek substancji, która może zapobiegać udarowi mózgu i zawałowi serca. Wyniki ich badań zostały opublikowane w międzynarodowym czasopiśmie „Phytomedicine”.
Naukowcy dali nadzieję dużej grupie cukrzyków. To warzywo znacząco obniży poziom cukru19cze2017, 15:01 —
Z ponad 300 milionów osób z cukrzycą typu II, aż 15 proc. nie może przyjmować metforminy. Wyniki nowych badań opublikowane w magazynie „Science Translational Medicine” jasno wskazują, że w ich przypadku pomocne okazuje się popularne warzywo - brokuł.
Wzrok – król zmysłów7maj2017, 20:00 —
Oczy są integralną częścią całego ciała, a ich praca jest z nim całkowicie zharmonizowana. Zdrowy organizm to zdrowe oczy.
Medycyna przyszłości23kwi2017, 20:10 —
Innowacje w medycynie to nie tylko przełomowe terapie. To także tworzenie nowych obszarów terapeutycznych na bazie już istniejących dziedzin medycznych i nowe sposoby aplikacji leków.
Cukrzyca bez powikłań sercowych23kwi2017, 20:02 —
Nowoczesne leczenie cukrzycy to takie, które nie tylko stabilizuje u chorych poziom glukozy, ale także zmniejsza u nich ryzyko zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych.
Cukrzyca: możliwe jest skutecznie zapobieganie powikłaniom31mar2017, 13:09 —
Odpowiednia terapia cukrzycy to nie tylko utrzymanie poziomu glukozy na optymalnym poziomie, ale także przeciwdziałanie powikłaniom. Na rynku dostępne są terapie, które mogą zmienić los chorych i skutecznie zapobiegać rozwojowi powikłań sercowo-naczyniowych oraz epizodów...
Co zrobić, aby on mógł12lut2017, 20:00 —
Tworzy więź. Dostarcza przyjemności. Jest jedną z najzdrowszych aktywności. Seks. Jak czerpać z niego satysfakcję przez długie lata?
Połowy nowotworów uniknąć można dzięki... zdrowej diecie i ruchowi28sty2017, 12:41 —
Zdrowia dieta i regularna aktywność fizyczna mogą się przyczynić do zmniejszenia o połowę liczby zachorowań na nowotwory złośliwe – mówili eksperci w piątek w stolicy podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego.
Genetyka na widelcu9lis2016, 10:13 —
Personalizacja zaleceń żywieniowych stanowi nową koncepcję podejścia do dietetyki. Trenerzy personalni i dietetycy projektują indywidualne jadłospisy w oparciu o wiek, wagę, wzrost oraz poziom aktywności fizycznej swoich podopiecznych. Czy można jeszcze bardziej dopasować...
Dostęp do leczenia potrzebny od zaraz30paź2016, 20:00 —
Powikłania cukrzycy związane z zaburzeniami krążenia to pierwsza przyczyna zgonów w Polsce. Bez skutecznych nowoczesnych terapii nie powstrzymamy pandemii XXI w.
Innowacje w leczeniu plamki żółtej30paź2016, 20:00 —
Jaskra, zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma to najpoważniejsze choroby wieku dorosłego, prowadzące do utraty widzenia. Ich wczesne wykrycie daje szansę na szybkie podjęcie leczenia i ocalenie wzroku – mówi prof. Krystyna Czechowicz-Janicka, dyrektor medyczny i naukowy Instytutu...
Bunt komórek4wrz2016, 20:00 —
Prawidłowo działający układ odpornościowy chroni przed zarazkami. Kiedy jednak zaczyna działać na naszą szkodę i atakuje własny organizm, pojawiają się choroby z autoagresji. Groźne i niekiedy nieuleczalne.
Mężczyźni boją się o swoje zdrowie, ale nie dbają o nie9sie2016, 13:52 —
Co trzeci mężczyzna w Polsce boi się nowotworu. Wśród chorób budzących największy strach u panów znalazły się też udar mózgu, choroby serca i układu krążenia, a także choroba Alzheimera. Strach nie przekłada się...