Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1314 tekstów

  • Jakich pokarmów zabrania buddyzm? Dieta buddyjska w praktyce 26 maj 2020, 7:30 Podobnie jak wiele innych religii, buddyzm ma ograniczenia dietetyczne i tradycje żywieniowe. Ci, którzy praktykują buddyzm – postępują zgodnie z naukami Buddy i przestrzegają określonych praw dotyczących diety. Co oznaczają te zwyczaje żywieniowe?
  • Czy piwo jest dobre dla zdrowia? Zaskakujące wieści ze świata nauki 26 maj 2020, 8:25 Wiele mówi się o dobrych dla zdrowia właściwościach czerwonego wina. Jednak wciąż to właśnie piwo jest najpopularniejszym napojem alkoholowym. Czy jest dobre, czy szkodliwe?
  • Czy liście rabarbaru są bezpieczne do spożycia? 26 maj 2020, 17:29 Rabarbar to roślina występująca w górzystych i umiarkowanych regionach świata, takich jak Azja Północno-Wschodnia. Jest powszechnie uprawiany jako jadalne warzywo w Europie i Ameryce Północnej. Jego duże ciemnozielone liście wyglądają trochę jak szpinak i zwykle nie są...
  • 5 sposobów na kaca. Co może pomóc? 25 maj 2020, 15:33 Warto znać sposoby na kaca, ponieważ często nie zdajemy sobie sprawy z wpływu wypitego alkoholu na nasze samopoczucie o poranku. Dlatego warto o nich pomyśleć jeszcze przed rozpoczęciem imprezy. Oto kilka sposobów, jak złagodzić skutki nadmiernego spożycia alkoholu.
  • Czy oliwki mogą pomóc schudnąć? Zaskakujące doniesienia ze świata nauki 22 maj 2020, 9:28 Oliwki – pikantny śródziemnomorski przysmak – są znane z tego, że są bogate w zdrowe tłuszcze i są zawarte w popularnej diecie śródziemnomorskiej, więc możesz się zastanawiać, czy oliwki mogą pomóc ci schudnąć. Za chwilę się tego dowiesz.
  • Czym jest dieta hinduska i jakie zawiera pokarmy? 22 maj 2020, 20:33 Dieta hinduska jest wzorcem odżywiania, za którym zwykle podążają wyznawcy hinduizmu, z których większość mieszka w Indiach. Ogólnie rzecz biorąc, Hindusi przestrzegają diety lakto-wegetariańskiej , która wyklucza mięso, ryby i jaja, ale obejmuje nabiał.
  • Witamina E może być toksyczna? Katastrofalne skutki przedawkowania 22 maj 2020, 22:28 Witamina E jest niezbędną witaminą, która odgrywa wiele ważnych ról w twoim ciele. Jednak podobnie jak w przypadku wielu witamin, zbyt duże spożycie może prowadzić do komplikacji zdrowotnych. W tym przypadku jest to znane jako przedawkowanie witaminy E lub toksyczność witaminy E.
  • Dieta ciasteczkowa – skuteczny sposób na odchudzanie? 25 maj 2020, 6:26 Dieta ciasteczkowa jest atrakcyjna dla osób, które chcą szybko schudnąć, jednocześnie ciesząc się słodkimi smakołykami. Istnieje już od ponad 40 lat i podobno pomaga zrzucić 5-7,8 kg w ciągu miesiąca.
  • Jabłka droższe o 94 proc. Pandemia i susza odbijają się na cenach owoców 11 maj 2020, 10:11 Średnie ceny 10 najczęściej eksponowanych w gazetkach promocyjnych owoców wzrosły o przeszło 17 procent, porównując okres od 9 marca do 5 maja ub. i tego roku. Najmocniej zdrożały jabłka – o prawie 94 proc. Gruszki poszły w górę o blisko 31 procent, pomarańcze – o ponad 28...
  • Papaja – dlaczego warto spożywać ten owoc? Oto kilka powodów 30 kwi 2020, 15:31 Papaja, bogata w błonnik oraz witaminy i minerały, takie jak cynk i magnez, jest dobra dla zdrowia przez okrągły rok. Oto najważniejsze powody, dla których powinieneś teraz włączyć ten owoc do swojej diety.
  • 8 tygodni diety bogatej w owoce i warzywa może poprawić zdrowie serca 20 maj 2020, 15:25 Nowe badania pokazują, że dieta bogata w owoce i warzywa może poprawić zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Potas, magnez i błonnik są kluczowymi składnikami odżywczymi w owocach i warzywach, które mogą wpłynąć na zdrowie serca.
  • Cudowne właściwości owoców morwy. Kto powinien po nie sięgać? 11 maj 2020, 20:30 Morwa to roślina, która pochodzi z Azji, ale zadomowiła się też w Polsce. Ma cudowne właściwości zdrowotne, można korzystać z jej owoców, liści i korzeni. Obniża ona poziom glukozy we krwi, korzystnie działa na jelita i może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
  • Jesz dużo owoców? Zmniejszasz ryzyko choroby Alzheimera 14 maj 2020, 21:25 Naukowcy twierdzą, że flawonoidy znajdujące się w owocach, warzywach, czekoladzie, herbacie i winie mogą pomóc zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera. Uczestnicy nowego badania, którzy spożywali najwięcej flawonoidów, mieli o 48 procent mniejsze szanse na rozwój choroby...
  • Quiz: Czy brakuje ci witamin? 18 maj 2020, 18:30 Czy otrzymujesz wystarczającą ilość witamin? Weź udział w krótkim quizie, aby dowiedzieć się, czy powinieneś dodać kilka dodatkowych „liter alfabetu” do swojej diety. Przeczytaj uważnie każde pytanie i odpowiedz tak prawdziwie, jak to możliwe.
  • Problemy rolników i sadowników. Z powodu pandemii brakuje rąk do pracy 9 maj 2020, 18:05 Rolnicy, sadownicy i ogrodnicy muszą w tym roku mierzyć się z poważnym brakiem rąk do pracy. – Do sezonowych zbiorów owoców miękkich przyjeżdżało co roku niespełna 500 tys. osób – mówi Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych.
  • Ile kalorii mają truskawki? Czy można jeść je na diecie? 19 maj 2020, 17:32 Truskawki są symbolem lata. Już za chwilę, gdy ceny nieco spadną, zaczniemy się nimi zajadać. Dla osób dbających o linię istotna może być kaloryczność tych soczystych owoców. Dowiedz się, ile kalorii mają truskawki i czy można jeść je na diecie.
  • Zdrowotne właściwości gruszek. Dlaczego warto regularnie po nie sięgać? 5 maj 2020, 13:32 Gruszki są idealnym wyborem. Mają moc pozytywnych właściwości, są lekkostrawne. Zaletą gruszek jest też fakt, że smaczne i soczyste możemy kupić właściwie przez cały rok. W jej składzie znaleźć można wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę A, B1, B2, B6, C, miedź, magnez,...
  • Wywiad USA: Koronawirus nie został stworzony przez człowieka 30 kwi 2020, 22:10 Wywiad USA ustalił, że koronawirus nie został stworzony przez człowieka, ani nie jest owocem modyfikacji genetycznej; bada jednak nadal, czy pochodzi od zakażonych zwierząt lub jest wynikiem wypadku w chińskim laboratorium – podało w czwartek biuro dyrektora wywiadu USA.
  • Cukier a zdrowie serca – co powinny wiedzieć kobiety? 15 maj 2020, 6:21 Nowe badanie donosi, że kobiety, które codziennie piją napoje słodzone, są bardziej narażone na choroby serca. Wysokie dawki cukru przyjmowane codziennie mogą prowadzić do otyłości, a także do wyższego poziomu glukozy i insuliny – czynników w chorobach sercowo-naczyniowych....
  • Chłodnik a odchudzanie. Czy to aby na pewno dobry pomysł? 10 maj 2020, 21:41 Chłodnik to tradycyjna, letnia zupa, która zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Często przygotowywały ją nasze babcie, jednak nowa era chłodnika rozpoczęła się wraz z masowym zainteresowaniem kuchnią hiszpańską i poznaniem smaku gazpacho. Czy chłodnik wspomaga odchudzanie?
  • Odporność organizmu a odżywianie. Co musisz wiedzieć? 29 kwi 2020, 16:53 Zbilansowana dieta jest podstawowym elementem profilaktyki zdrowia. To, w jaki sposób się odżywiamy, może zadecydować o naszej odporności na patogeny. Możesz już dziś wprowadzić kilka zmian stylu życia i diety, aby wzmocnić swój układ immunologiczny.