Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1332 tekstów

  • Czy oliwki mogą pomóc schudnąć? Zaskakujące doniesienia ze świata nauki 22 maj 2020, 9:28 Oliwki – pikantny śródziemnomorski przysmak – są znane z tego, że są bogate w zdrowe tłuszcze i są zawarte w popularnej diecie śródziemnomorskiej, więc możesz się zastanawiać, czy oliwki mogą pomóc ci schudnąć. Za chwilę się tego dowiesz.
  • Czym jest dieta hinduska i jakie zawiera pokarmy? 22 maj 2020, 20:33 Dieta hinduska jest wzorcem odżywiania, za którym zwykle podążają wyznawcy hinduizmu, z których większość mieszka w Indiach. Ogólnie rzecz biorąc, Hindusi przestrzegają diety lakto-wegetariańskiej , która wyklucza mięso, ryby i jaja, ale obejmuje nabiał.
  • Witamina E może być toksyczna? Katastrofalne skutki przedawkowania 22 maj 2020, 22:28 Witamina E jest niezbędną witaminą, która odgrywa wiele ważnych ról w twoim ciele. Jednak podobnie jak w przypadku wielu witamin, zbyt duże spożycie może prowadzić do komplikacji zdrowotnych. W tym przypadku jest to znane jako przedawkowanie witaminy E lub toksyczność witaminy E.
  • Dieta ciasteczkowa – skuteczny sposób na odchudzanie? 25 maj 2020, 6:26 Dieta ciasteczkowa jest atrakcyjna dla osób, które chcą szybko schudnąć, jednocześnie ciesząc się słodkimi smakołykami. Istnieje już od ponad 40 lat i podobno pomaga zrzucić 5-7,8 kg w ciągu miesiąca.
  • Jakich pokarmów zabrania buddyzm? Dieta buddyjska w praktyce 26 maj 2020, 7:30 Podobnie jak wiele innych religii, buddyzm ma ograniczenia dietetyczne i tradycje żywieniowe. Ci, którzy praktykują buddyzm – postępują zgodnie z naukami Buddy i przestrzegają określonych praw dotyczących diety. Co oznaczają te zwyczaje żywieniowe?
  • Czy piwo jest dobre dla zdrowia? Zaskakujące wieści ze świata nauki 26 maj 2020, 8:25 Wiele mówi się o dobrych dla zdrowia właściwościach czerwonego wina. Jednak wciąż to właśnie piwo jest najpopularniejszym napojem alkoholowym. Czy jest dobre, czy szkodliwe?
  • Czy liście rabarbaru są bezpieczne do spożycia? 26 maj 2020, 17:29 Rabarbar to roślina występująca w górzystych i umiarkowanych regionach świata, takich jak Azja Północno-Wschodnia. Jest powszechnie uprawiany jako jadalne warzywo w Europie i Ameryce Północnej. Jego duże ciemnozielone liście wyglądają trochę jak szpinak i zwykle nie są...
  • Czy można uzależnić się od napojów gazowanych? Naukowcy alarmują 28 maj 2020, 5:22 Jeśli chęć wypicia napoju gazowanego zmieni się w uzależnienie, mogą wystąpić problemy ze zdrowiem psychicznym i fizycznym. Uzależnienie od takich napojów może prowadzić do przyrostu masy ciała, cukrzycy typu 2, stłuszczenia wątroby, problemów dentystycznych, osłabienia kości,...
  • Smoczy owoc, czyli pitaja. Co to jest i czy warto włączyć go do diety? 15 kwi 2020, 16:32 Zapewne nie masz szczęścia żyć w otoczeniu palm, ale dzięki popularnym owocom tropikalnym, takim jak smoczy owoc możesz poczuć się, jakbyś tam był. Czy warto go spożywać?
  • Mycie warzyw i owoców po zakupach? Nie używaj do tego mydła 2 kwi 2020, 22:30 Mycie owoców i warzyw wodą z mydłem nie jest dobrym pomysłem, nawet podczas pandemii COVID-19, twierdzą naukowcy zajmujący się żywnością.
  • Papaja – dlaczego warto spożywać ten owoc? Oto kilka powodów 30 kwi 2020, 15:31 Papaja, bogata w błonnik oraz witaminy i minerały, takie jak cynk i magnez, jest dobra dla zdrowia przez okrągły rok. Oto najważniejsze powody, dla których powinieneś teraz włączyć ten owoc do swojej diety.
  • Nie pozwól, aby pestycydy powstrzymały cię przed jedzeniem owoców i warzyw 17 kwi 2020, 17:27 Podczas gdy jedzenie owoców i warzyw jest istotne dla naszego organizmu, niedawne badanie wskazuje na  potencjalną barierę dla konsumentów: strach przed pestycydami na produktach. Czy naprawdę jest się czego bać?
  • Te owoce i warzywa przetrwają nawet kilka miesięcy. Wystarczy wiedzieć, jak je przechowywać 28 kwi 2020, 8:34 Wszyscy lubimy owoce i warzywa, jednak nierzadko mamy problem z ich przechowywaniem. Jak robić to właściwie, by dary natury jak najdłużej zachowały swoje wartości odżywcze?
  • Doświadczasz stanów lękowych? Jedz więcej tych produktów, aby je zredukować 31 mar 2020, 21:31 Duża część populacji doświadcza zaburzeń lękowych w pewnym momencie swojego życia. Chociaż niektóre osoby są do tego genetycznie predysponowane, czynniki związane ze stylem życia mogą również wywoływać ich początek, a według nowych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w...
  • Naturalny związek pomoże w terapii stwardnienia rozsianego? 9 kwi 2020, 5:25 Kwas ursolowy znajdujący się w skórkach owoców i niektórych ziołach zarówno zapobiega, jak i naprawia neurony w zwierzęcych modelach stwardnienia rozsianego.
  • Co musisz wiedzieć o przechowywaniu żywności w zamrażarce? 13 kwi 2020, 10:58 Korzystanie z zamrażarki ułatwia oszczędzanie czasu i zmniejsza marnotrawienie żywności. Zamrażarka pomaga wydłużyć żywotność niegotowanych warzyw i owoców na kilka miesięcy i utrzymać świeżość innych składników.
  • Jak dezynfekować produkty spożywcze? 28 mar 2020, 12:54 Dezynfekcja żywności jest jednym ze sposobów na ograniczenie ryzyka transmisji koronawirusa SARS-CoV-2. Nic nie wskazuje na to, że może on wnikać do produktów spożywczych i w ten sposób przedostawać się do ludzkiego organizmu. Taką możliwość wykluczyły prowadzone do tej pory...
  • Te owoce pomogą zmniejszyć otyłość, zapobiegać chorobom serca i cukrzycy? 3 kwi 2020, 16:30 Naukowcy badają cząsteczkę występującą w słodkich pomarańczach i mandarynkach zwaną nobiletiną, która, jak wykazano, znacząco zmniejsza otyłość i odwraca jej negatywne skutki uboczne. Wyjaśnienie działania tej cząsteczki pozostaje tajemnicą.
  • Jak wybrać dobry dżem? Propozycje słodkich śniadań 23 mar 2020, 7:29 Dzieci kochają słodkie śniadania i nic nie stoi na przeszkodzie, by raz na jakiś czas spełnić ich zachcianki. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Sebastian Olma przygotował słodkie śniadania z dodatkiem owocowych dżemów. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?
  • Czy słyszeliście o tym trendzie żywieniowym? Locavore zyskuje na popularności 15 kwi 2020, 11:28 Jego główną cechą jest sięganie po produkty krajowe przyjazne dla środowiska. Przyczynia się do dbałości o zrównoważony rozwój planety i poprawę naszej kondycji. Bycie locavore to stosowanie diety opartej na sezonowych warzywach i owocach. Jak korzyści z tego płyną?
  • Czy nadmiar antyoksydantów w diecie może zaszkodzić? 19 kwi 2020, 18:12 Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i dzięki temu uniemożliwiają powstawanie wielu chorób, w tym także nowotworów. Ich źródłem są głównie owoce i warzywa, dlatego specjaliści zalecają wdrożenie ich do codziennej diety. Czy jednak nadmiar antyoksydantów może szkodzić?
  • Suplementacja diety w czasie epidemii wirusowych 8 kwi 2020, 15:23 Na świecie mamy pandemię COVID-19, choroby wywoływanej przez rozprzestrzeniającego się koronawirusa SARS-CoV-2. Obecnie nie ma ani leku przeciw koronawirusowi, ani szczepionki. Nadzieją dla zainfekowanych pacjentów jest ich własny system odporności, potrzebne jest więc...
  • Zdrowotne właściwości gruszek. Dlaczego warto regularnie po nie sięgać? 5 maj 2020, 13:32 Gruszki są idealnym wyborem. Mają moc pozytywnych właściwości, są lekkostrawne. Zaletą gruszek jest też fakt, że smaczne i soczyste możemy kupić właściwie przez cały rok. W jej składzie znaleźć można wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę A, B1, B2, B6, C, miedź, magnez,...
  • Maspex przekaże milion produktów do szpitali zakaźnych 17 mar 2020, 20:17 Polska firma spożywcza Maspex poinformowała o przekazaniu ponad miliona swoich produktów do specjalnych szpitali zakaźnych jednoimiennych w całej Polsce. Do placówek trafią m.in. soki, musy owocowe, gotowe dania, makaronu i woda niegazowana.
  • Czas na wiosenny detoks. Jak oczyścić organizm z toksyn? 20 mar 2020, 10:26 Dziś pierwszy dzień astronomicznej wiosny! Czas na wiosenny detoks. Jak oczyścić organizm z toksyn? Najpopularniejsze metody detoksykacyjne to dieta owocowa-warzywna, aktywność fizyczna, kuracje ziołowe. Co wybierzesz?
  • Lekkostrawna dieta po świętach. Co zjeść, żeby poczuć się lekko? 15 kwi 2020, 8:27 Warto postawić na warzywa i owoce oraz zwiększyć ilość błonnika w diecie. Możemy włączyć do menu: orzechy, kasze, ryż brązowy i biały, płatki owsiane. Czego unikać?
  • Zasady przygotowania żywności w dobie pandemii. Będziesz zaskoczony 27 kwi 2020, 17:33 Świeże warzywa i owoce myjemy ciepłą wodą i spożywamy dopiero po dobie od zakupu. Jeśli mamy ochotę na świeże pieczywo, musimy je włożyć na 3-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 65℃. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku mrożonek, bo w zamrażarce wirus przetrwa...
  • Czy bezpiecznie jest jeździć windą z nieznajomymi? Ekspert odpowiada na pytania czytelników Wprost.pl 23 mar 2020, 16:25 „Czy mogę kupować i jeść owoce sprowadzane z takich krajów, jak Hiszpania czy Włochy?”, „Czy bezpiecznie jest jeździć windą z nieznajomymi?” – na te i inne pytania czytelników Wprost.pl w związku z COVID-19 odpowiada dr Łukasz Durajski.
  • Ciała ketonowe w moczu – co oznacza wynik? 26 kwi 2020, 11:17 Ciała ketonowe w moczu zwykle wskazują na toczący się w organizmie stan chorobowy. U tych osób pojawia się między innymi owocowy zapach z ust, zwiększone pragnienie i wielomocz. Jakie są przyczyny występowania ciał ketonowych w moczu?
  • Wywiad USA: Koronawirus nie został stworzony przez człowieka 30 kwi 2020, 22:10 Wywiad USA ustalił, że koronawirus nie został stworzony przez człowieka, ani nie jest owocem modyfikacji genetycznej; bada jednak nadal, czy pochodzi od zakażonych zwierząt lub jest wynikiem wypadku w chińskim laboratorium – podało w czwartek biuro dyrektora wywiadu USA.