Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1309 tekstów

  • Nie chcesz zachorować na Alzheimera? Jedz te owoce 29 sty 2020, 21:59 Czy lubisz przekąski oparte na słodkich i soczystych truskawkach? Jeśli tak, to chyba mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Ostatnie badania sugerują, że te małe czerwone owoce mogą obniżyć ryzyko rozwoju demencji, czyli choroby Alzheimera.
  • To, co jesz, może zwiększyć lub obniżyć ryzyko udaru mózgu 25 lut 2020, 21:59 Chcesz uniknąć udaru? Wybór posiłków ma tu ogromne znaczenie. Nowe badania mówią: sięgnij po owoce i warzywa.
  • Chcesz uniknąć raka jelita grubego? Jedz więcej tych produktów 27 gru 2019, 16:00 Badanie, w którym początkowo badano aspirynę jako potencjalny środek zapobiegawczy przeciwko rakowi jelita grubego przypadkowo odkryło mechanizm, który może wyjaśnić, w jaki sposób owoce i warzywa zmniejszają ryzyko rozwoju tej choroby.
  • Chcesz zapobiec rakowi jelita grubego? Jedz te produkty 2 gru 2019, 18:00 Flawonoidy to związki naturalnie występujące w owocach i warzywach. Naukowcy od 20 lat wiedzą, że mogą pomóc w zapobieganiu rakowi jelita grubego, ale nie w pełni było wiadomo, dlaczego.
  • Wigilijny kompot z suszu – cudowne właściwości prozdrowotne 24 gru 2019, 14:00 Kompot z suszu jest jednym z elementów tradycyjnej, polskiej wigilii. Po prostu nie może go zabraknąć. Nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale ma też cudowne właściwości prozdrowotne. Jest uwielbiany przez dorosłych i omijany szerokim łukiem przez dzieci – do wigilijnego kompotu z...
  • Nie tylko pomarańcze. Co można przynieść choremu do szpitala? 22 lut 2020, 17:13 Co przynieść choremu do szpitala? To pytanie zadaje sobie wiele osób przed wizytą w szpitalu u rodziny i przyjaciół. Odpowiedź wydaje się oczywista, jednak po głębszym zastanowieniu, okazuje się, że wcale tak nie jest. Jakie produkty spożywcze można przynieść do szpitala?
  • Kiedy dzieci rezygnują z jedzenia. Czy altruizm zaczyna się w niemowlęctwie? 6 lut 2020, 20:16 Wyobraź to sobie: 19-miesięczne, głodne dziecko wybiera pyszną przekąskę, ale zamiast ją szybko zjeść, daje ją dorosłemu, który również ma ochotę na tę przekąskę. Przypadek? Czy może jednak to coś oznacza?
  • 5 zimowych pokarmów dla zdrowia twojego serca 12 lut 2020, 9:11 Zimą warto wspomagać swoje serce odpowiednimi pokarmami. Chociaż za oknem temperatury są raczej plusowe, nasz organizm wie, że jest zima. Co warto zjeść, by serce było szczęśliwe?
  • Nie wylewaj kompotu z suszu. To bogactwo witamin, minerałów i błonnika 26 gru 2019, 10:19 Tradycyjny napar z suszu, pity zwykle raz w roku podczas wigilijnej wieczerzy, to bogactwo m.in. witamin, minerałów i błonnika - wskazuje mikrobiolożka dr Katarzyna Kasperkiewicz z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego.
  • Fakty o diecie „odkwaszającej” organizm 15 sty 2020, 5:23 Brak jest wiarygodnych danych na temat tego, czy dieta „odkwaszająca” organizm działa korzystnie, czy też wręcz przeciwnie – nie należy zatem polecać jej pacjentom onkologicznym.
  • Dieta planetarna – pomoże schudnąć i uratuje planetę? 21 gru 2019, 10:30 Dieta planetarna może być sposobem na poprawę stanu zdrowia oraz zapobieganie rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Ma ona także wpływ na stan środowiska naturalnego. Stosowanie diety planetarnej wydaje się mieć same zalety, ale czy faktycznie jest dobrym wyborem?
  • Ten indyjski owoc leczy cukrzycę i raka? 14 sty 2020, 9:30 Momordica charantia, inaczej gorzki melon lub gorzka tykwa, jest rośliną, znaną w medycynie ajurwedyjskiej od dawna. Ostatnio suplementy z gorzkiego melona zyskują popularność jako alternatywny lek na cukrzycę. Teraz nowe badania na myszach wydają się sugerować, że ekstrakt...
  • Dlaczego jagody goji zalicza się do superfoods? 28 gru 2019, 16:30 Jagody goji to owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity. Wyróżniają się one bardzo wysokimi wartościami odżywczymi i z tego względu zostały zaliczone do grupy produktów określanych mianem superfood. Termin ten odnosi się jedynie do produktów, które zawierają cenne pod...
  • Możesz je jeść do woli! 10 warzyw, które zawierają najwięcej wody 6 lut 2020, 13:45 Powszechnie wiadomo, że każdego dnia powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców. O ile z tymi drugimi większość z nas nie ma problemu, tak te pierwsze wciąż nie cieszą się taką popularnością, jak powinny.
  • BIałe warzywa – dlaczego warto regularnie po nie sięgać? 24 lut 2020, 14:50 Kolor ma znaczenie – to fakt. Za barwę warzyw i owoców odpowiadają konkretne związki, które w określony sposób wpływają na zdrowie. Dlatego też nasza dieta powinna być kolorowa. Tak, biel też jest kolorem.
  • Wyrzucasz skórkę od banana? Naukowcy radzą, by ją jeść. Zwróć tylko uwagę na jej kolor 6 gru 2019, 14:07 Banan jest owocem idealnym – jest smaczny i sycący, a poza tym można go zapakować do plecaka czy torebki i zabrać ze sobą, wychodząc z domu. O ile miąższ lubi większość z nas, tak skórki raczej nikt nie spożywa. A okazuje się, że warto.
  • Jak znajomi z Facebooka wpływają na nasze wybory żywieniowe? 11 lut 2020, 14:06 Na nasze nawyki żywieniowe mogą mieć wpływ preferencje żywieniowe naszych przyjaciół, w tym naszych znajomych online. Autorzy nowego badania uważają, że ich praca może być również wykorzystana do zachęcenia ludzi do jedzenia większej liczby owoców i warzyw oraz mniej przekąsek...
  • Bakteriofagi – czy poradzą sobie z Salmonellą? 18 gru 2019, 12:30 Polscy naukowcy mają przetestowany, skuteczny preparat do zwalczania Salmonelli. Można go użyć w hodowli drobiu, w zakładach uboju, do zabezpieczenia mięsa i jego przetworów, jaj, serów, owoców czy warzyw albo jako środek dezynfekcyjny na liniach produkcyjnych żywności.
  • Zamiast łykać witaminę C, sięgnij po te produkty 22 sty 2020, 14:36 W okresie jesienno-zimowym wiele osób suplementuje witaminę C. Warto jednak pamiętać, że witaminy zdecydowanie lepiej przyjmować w naturalnej formie, a więc spożywając więcej warzyw i owoców. Sprawdź, jak objawia się niedobór witaminy C i jak go uzupełniać.
  • 5 najlepszych sposobów na szybkie nawodnienie organizmu 24 gru 2019, 9:30 Trening? Kac? Wyczerpany organizm to często odwodniony organizm. Jak szybko i skutecznie przywrócić dobry poziom nawodnienia organizmu?
  • Dzisiaj Światowy Dzień Wegetarian. Dla internautów to „łakomy kąsek”, zobaczcie najlepsze MEMY 11 sty 2020, 7:10 Na 11 stycznia w kalendarzu świąt nietypowych przypada Światowy Dzień Wegetarian. Co tu dużo kryć, zwolennicy produktów odzwierzęcych nie litują się nad osobami, które nie jedzą mięsa. Przekonajcie się sami, oglądając galerię memów.
  • Borówki dobre na cholesterol. Nowe odkrycia 24 lut 2020, 10:05 Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę śmierci w krajach rozwiniętych. Na rozwój tych chorób wpływa przede wszystkim styl życia. W ostatnim czasie pojawiły się wyniki badań mówiące o zbawiennym wpływie borówek na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
  • Koronawirus zbiera śmiertelne żniwo. Pierwsza ofiara w Hongkongu 4 lut 2020, 7:32 Koronawirus z Chin dostał się do ludzkiego organizmu po raz pierwszy prawdopodobnie w wyniku spożycia nieświeżych owoców morza z lokalnego targu w chińskim mieście Wuhan. W wyniku zakażenia zmarło już ponad 400 osób.
  • Dieta „Doktora Sebi”. Będzie rewolucja w odchudzaniu? 12 gru 2019, 18:39 Dieta Doktora Sebi jest formą diety wegańskiej. Ma regenerować komórki organizmu poprzez usuwanie toksyn. Proces ten może zachodzić dzięki alkalizacji krwi. Czy ta dieta rzeczywiście działa?
  • O smakach dzieciństwa, oszczędzaniu czasu podczas gotowania i nowych pomysłach 30 sty 2020, 7:42 Opowiada Kasia Surowiec, współwłaścicielka Ogródka Dziadunia.
  • Dieta Keto 2.0 – co warto o niej wiedzieć? 13 sty 2020, 21:28 Dieta ketogeniczna jest trudna do utrzymania i w rezultacie wiele osób, które kiedyś były zaangażowane w niskowęglowodanowy plan jedzenia zatrzymały się na swojej drodze. Ale nie wszyscy, którzy kiedyś byli wielbicielami keto, chcą całkowicie zerwać z nim więzi – chcą tylko...
  • Jak zbilansować dietę roślinną? Przykładowe menu i przepisy 16 sty 2020, 21:59 Wegetarianizm wiele ma twarzy, nie tylko dlatego, że istnieje wiele jego odmian, w zależności od stopnia eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego. Także dlatego, że tak jak każda dieta, może zrobić dla naszego organizmu nie tylko wiele dobrego, ale również złego.
  • Dieta ubogoresztkowa – kto powinien ją stosować? 23 lut 2020, 15:23 Dieta ubogoresztkowa (dieta niskobłonnikowa) to jedna z diet leczniczych, które stosuje się w przypadku osób cierpiących na niektóre schorzenia układu pokarmowego. Dzięki diecie, która zawiera śladowe ilości błonnika, możliwe jest uniknięcie nasilenia się dolegliwości...
  • Tradycyjna wigilijna kolacja może sprzyjać wzdęciom 23 gru 2019, 18:31 Choć śledzie z cebulką, kapusta z grzybami i smażony karp są przepyszne, to jednak u wielu osób mogą wywołać nieprzyjemne efekty i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dowiedz się, co robić, aby uniknąć związanych z tym wzdęć lub przynajmniej mocno je ograniczyć.
  • Ostropest plamisty – właściwości i zastosowanie 28 gru 2019, 13:30 Ostropest plamisty to jedna z chętniej stosowanych roślin leczniczych. Ostropest cechuje szerokie zastosowanie dzięki zawartości sylimaryny, czyli kompleksu działających prozdrowotnie flawonoliganów. Tradycyjnie ostropest plamisty stosowany jest w celu wspomagania leczenia...