Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 189 tekstów

  • 6 objawów niedoboru potasu, które łatwo zignorować, choć są niebezpieczne 3 paź 2018, 7:26 Potas i magnez – dwa minerały, które mają ogromny wpływ na regulację ciśnienia krwi. Choć doskonale o tym wiemy, nie kontrolujemy tego, co jemy, w jakich ilościach i czy aby na pewno produkty, które wybieramy zapewniają nam wszystkie, niezbędne witaminy i minerały. Efekt?...
  • Hiperkaliemia – czym grozi nadmiar potasu? 3 sie 2018, 8:53 Hiperkaliemia jest bardzo poważnym zaburzeniem, którego nie wolno ignorować. Zarówno niedobór, jak i nadmiar potasu ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Zaburzenia najczęściej diagnozowane są na podstawie badań krwi. Jak objawia się nadmiar potasu?
  • Lubisz solić? Pamiętaj o potasie 12 lip 2011, 15:24 O tym czy sól jest szkodliwa decyduje nie tylko zbyt duże jej spożycie. Dla zdrowia bardziej niekorzystne jest, gdy na duże spożycie soli nakłada się mała zawartość potasu w diecie - sugerują badania opublikowane przez "Archives of Internal Medicine".
  • Cała prawda o mleku 5 mar 2015, 11:28 Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w żywieniu człowieka. Czy mleko i jego przetwory są niezbędne w naszej codziennej...
  • Dlaczego warto codziennie jeść jednego banana? 20 wrz 2018, 11:47 Banany możemy bez problemu kupić w każdym sklepie spożywczym. To zdecydowanie jedne z najpopularniejszych owoców, choć nie rosną w naszym kraju. Łatwo je przechowywać i można bez problemu spakować je do torby czy szkolnego plecaka. Są idealną przekąską w ciągu dnia. A jaki...
  • Sezon na pomidory. Dlaczego warto jeść je jak najczęściej? 31 lip 2018, 7:58 Pomidory kojarzą nam się ze słonecznym latem. Chociaż w sklepach możemy je dostać przez cały rok, to właśnie w sierpniu są zdecydowanie najsmaczniejsze. Ponieważ sezon na pomidory jest w pełni, warto dowiedzieć się, jakie właściwości ma to popularne warzywo. Czy wiesz, że...
  • Cierpisz na nadciśnienie? Jedz kiwi 10 lut 2012, 8:36 Kiwi jest bogate w różnorodne mikroelementy zbawienne dla naszego organizmu. Zawarte w tym owocu witaminy B, C, E, potas i cynk, wspomagają walkę z przeziębieniem, wpływają na poprawę samopoczucia, a nawet przeciwdziałają chorobom serca i obniżają ciśnienie.
  • DBAMY O TWOJE ZDROWIE KAŻDEGO DNIA 30 cze 2014, 6:00 Nowoczesne produkty lecznicze, a także innowacyjne suplementy diety wspomagające funkcjonowanie organizmu – to źródło sukcesu rynkowego spółki LEK-AM.
  • Jak i co jeść w upalne dni? 30 cze 2016, 16:26 Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni...
  • Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko 18 maj 2011, 16:13 Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet zyskują kolejne zbawienne dla naszego...
  • Ulecz się jedzeniem 4 lip 2014, 12:24 Lato to czas, kiedy stragany pełne są soczystych owoców, kolorowych warzyw. Warto korzystać z bogactw natury pełnymi garściami – a zamiast po kolejną pigułkę sztucznych preparatów witaminowych sięgnąć po jabłko, pomidora, fasolę.
  • Problem z głowy 25 sie 2014, 6:00 Łupież to nie tylko krępujący problem estetyczny. Nieleczony może doprowadzić do przedwczesnej utraty włosów. Niewłaściwa pielęgnacja skóry głowy dotkniętej tym schorzeniem może nasilać przerzedzanie się włosów.
  • Ania biega: Jak polubić brokuł... Pappardelle z zielonymi różyczkami 26 mar 2015, 15:30 Brokułu nie lubiłam programowo. Od kilkunastu lat, kiedy to na jakiejś wystawnej imprezie podano go we wcieleniu tak paskudnym, że jeszcze długo wzdragało mnie na sam widok. Z czasem wstręt przemogłam i zdarzało mi się przyswajać brokuł – ale w wersji maksymalnie...
  • Ania biega: Szparagowa inicjacja 26 mar 2015, 18:00 Będzie bez zdjęć, chociaż o zdjęcia aż się prosi. Ale jeszcze nie umiem ładnie fotografować jedzenia. Fotkę z Facebooka kolega skomentował krótko: „Albo kiepsko gotujesz, albo robisz słabe zdjęcia”. Z dwojga złego wolę przyznać, że robię słabe zdjęcia… A gotowanie? Gotuję tak...
  • Papryka - skarbnica witaminy C 22 kwi 2015, 14:10 Jak wszystkie psiankowate, papryka pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XV wieku. Istnieje ponad 1000 różnych gatunków papryki, które różnią się między sobą wielkością, kształtem, kolorem, grubością części mięsistej i ostrością.
  • Makaron podstawą zbilansowanej diety 15 paź 2015, 19:44 Według badań Polacy zjadają rocznie ok. 5 kg makaronu, w porównaniu z takimi makaronowymi smakoszami jak Włosi czy Wenezuelczycy, to stanowczo mało. Biorąc pod uwagę, że węglowodany, których dostarcza makaron są podstawą piramidy żywieniowej to powinniśmy jadać go częściej -...
  • Matcha - cudowna herbata. 5 rzeczy, które powinieneś o niej wiedzieć 31 mar 2016, 11:49 O zdrowotnych właściwościach tej herbaty wiemy nie od dziś. Matcha, czyli sproszkowana zielona herbata, używana jest przez mnichów od tysięcy lat.
  • Sposoby na zdrowego i smacznego kurczaka 3 cze 2016, 13:22 Jest niskokaloryczne, chude i niskotłuszczowe. Bogate w białko i witaminy. Mięso drobiowe jest idealne nie tylko dla sportowców, ale i dla osób, które dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę.
  • Zdrowy sok prosto z drzewa 17 cze 2016, 16:01 Jest w 100 proc. naturalny i zdrowy. Działa przeciwzapalnie, a nawet przeciwbólowo. W dodatku jest orzeźwiający i gasi pragnienie. Oto zalety soku z brzozy.
  • Groźne niedobory żelaza i magnezu – przyczyny, leczenie i zapobieganie 21 paź 2016, 11:57 Na pewno nie jeden raz słyszałeś o tym, że w przyrodzie musi być zachowana równowaga. Ty także jesteś częścią natury i aby czuć się dobrze, musisz zadbać o zachowanie równowagi swojego organizmu. Wszelkie zaburzenia, zarówno nadmiar, jak i niedobór cennych składników...
  • Genomy 126 najzdrowszych Polaków w jednej bazie. Poznamy „gen długowieczności”? 25 kwi 2017, 14:08 Baza genomowa POLGENOM, oparta na genomach 126 Polek i Polaków, którzy przeżyli średnio ponad 96 lat, ma pomóc w diagnostyce i profilaktyce chorób uwarunkowanych genetycznie.
  • Dlaczego warto jeść banany? O tym mogłeś nie wiedzieć 8 lis 2018, 7:00 Banany, choć nie rosną w naszym kraju, możemy kupić w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. To zdecydowanie jedne z najpopularniejszych owoców, po które możemy sięgać właściwie przez cały rok. Dzięki swoim walorom smakowym, mają szerokie zastosowanie. Czy wiesz, dlaczego...
  • Czy mleko naprawdę jest zdrowe? 13 mar 2012, 14:19 Do niedawna królowała opinia, że mleko jest jednym z najzdrowszych pokarmów, których można dostarczyć organizmowi. Stopniowo zaczęto odchodzić od tego poglądu. Coraz częściej mówi się nawet o negatywnych skutkach jego spożywania. Jaka jest zatem prawda na temat mleka?
  • Mineralna czy źródlana? Jaką wodę pić? 26 mar 2012, 13:50 Spożywanie odpowiedniej ilości wody jest niezwykle ważne dla sprawnego funkcjonowania organizmu. Jej niedobory mogą mieć niekorzystne skutki. Duże odwodnienie niekiedy może być nawet niebezpieczne dla zdrowia. Niewielkie, wpływa na osłabianie przemiany materii, utrudnia...
  • Grejpfruty odchudzają? To nie mit! 7 maj 2012, 13:13 Dzięki dużej zawartości witaminy C, grejpfruty należą do najzdrowszych owoców. Potwierdzają to najnowsze badania, które podkreślą też, że te gorzkie cytrusy obniżają poziom cholesterolu i... przyspieszają zrzucanie zbędnych kilogramów.
  • Na miażdżycę – pomidory 14 cze 2012, 13:21 Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw na świecie. Naukowcy z Uniwersytetu Kioto w Japonii odkryli, że zawierają one związki mogące powstrzymać rozwój chorób układu krążenia, a także pomóc w odchudzaniu.
  • Zamiast czekolady - truskawki 25 maj 2011, 7:54 Sięganie po kolejną kostkę czekolady, batona albo choćby paczkę żelków to efekt działania endorfin, które są dla naszego organizmu niczym narkotyk.
  • Ostrożnie z suplementami diety 23 lip 2011, 8:47 Zioła i suplementy diety mogą wchodzić w groźne interakcje z zażywanymi lekami. Osoby, które muszą przyjmować leki, powinny zwracać baczną uwagę nawet na to, co jedzą - ostrzega dr Katarzyna Wolnicka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
  • Uwaga! Kofeina może opóźnić ciążę 24 lip 2011, 8:13 Spożywanie dużych ilości napojów z kofeiną może obniżać kobiecą płodność - wskazują badania amerykańskie. Dzieje się tak, gdyż kofeina zaburza transport komórek jajowych w jajowodach - wynika z artykułu na łamach pisma "British Journal of Pharmacology".
  • Ziemniaki? Tak, ale bez dodatków 4 sie 2011, 14:14 Ziemniaki są lekkostrawne, zawierają wiele cennych wartości odżywczych i nie są tuczące. Kaloryczność warzywa zwiększają dodatki – sosy oraz tłuszcze.