Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 15 tekstów

  • Polacy kochają robić przetwory. Kobiety kiszą ogórki, mężczyźni... wolą nalewki 25 sie 2019, 20:28 Nawet 75 proc. Polaków deklaruje, że robi przetwory na zimę. W spiżarniach będą królować ogórki kiszone, dżemy i konfitury, soki, a także nalewki – wynika z Barometru Providenta. Choć przetwory to domena przede wszystkim osób starszych, to także i młodzi coraz częściej...
  • Aronia – na sok i na przeziębienie. Zbiory już niedługo! 9 sie 2019, 16:44 W drugiej połowie sierpnia można z powodzeniem zbierać owoce aronii. To już niedługo, dlatego też prześledźmy, dlaczego warto je zebrać i co z nimi zrobić, by skorzystać z ich zdrowotnych właściwości. A te są ogromne, więc przyjrzyjmy się im bliżej.
  • Dlaczego warto jeść kiszonki? O tym mogłeś nie wiedzieć 16 wrz 2019, 12:28 Sezon na kiszonki wystartował. Ci zaradniejsi mają już wypełnione półki w spiżarni. Ci leniwi muszą bazować na kupnych produktach. Dlaczego po kiszonki warto sięgać przez cały rok, a w szczególności jesienią?
  • Co jeść na wiosnę? 29 kwi 2019, 8:10 Wiosna trwa w najlepsze, więc warto rozejrzeć się za tym, co ta pora roku może zaoferować naszemu podniebieniu i wybrać tak, aby było zdrowo i smacznie. Dzięki temu, że natura rodzi się do życia, nie powinno być to trudne.
  • Do kiedy należy suplementować witaminę D? 22 sty 2019, 8:49 Suplementacja witaminy D jest w przypadku większości z nas konieczna. Niedobór witaminy D powoduje osteoporozę i problemy z rozwojem kości u dzieci, ale nie tylko. Został powiązany m.in. z depresją. Suplementację witaminy D zaleca się przede wszystkim w okresie...
  • Jak walczyć z jesienną chandrą? 18 wrz 2018, 9:23 Sezon jesienno-zimowy sprzyja występowaniu chandry. Stadek nastroju, gorsze samopoczucie, apatia, niższe poczucie własnej wartości czy stany depresyjne – wszystko to może nas dopaść, gdy brakuje słońca, robi się zimno, a dzień jest coraz krótszy. Jak walczyć z jesienną chandrą?
  • Wiosna? Wejdź w nią z przytupem 3 mar 2019, 20:00 Wiosna to dobry moment, by oczyścić organizm po zimie i zacząć wiosnę z przytupem.
  • Szczęśliwa kuchnia Beaty Pawlikowskiej 19 kwi 2016, 15:37 Bez chemii, glutenu, ze świeżych produktów – w swojej najnowszej książce „Szczęśliwe garnki extra” Beata Pawlikowska pisze o zdrowym żywieniu przez cztery pory roku.
  • Czy odchudzanie jest drogie? 3 sposoby, by schudnąć i nie stracić fortuny 2 mar 2019, 12:38 Wielu osobom dieta kojarzy się z ogromnymi wydatkami. Nie ma się czemu dziwić, bo lansowany obecnie model odchudzania za pomocą cateringu dietetycznego, a także modnych i drogich superfoods, który dodatkowo wymaga ciągłego wsparcia trenera personalnego, może powodować takie...
  • Czarny bez - czyli jak nie dać się wirusom 27 mar 2015, 15:20 "W marcu, jak w garncu" - pogoda w tym okresie bywa kapryśna i nie raz odczuliśmy to na własnej skórze. Lekarze apelują, że przełom zimy i wiosny to okres wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę, których przyczyną są wirusy....
  • NAUKA I ZDROWIE 22 mar 2015, 20:00 Pizza, lody, frytki, hamburgery i inne wysoko przetworzone produkty uzależniają – wynika z badań Uniwersytetu Michigan. Za nieuzależniające naukowcy uznali np. brązowy ryż, ogórka i łososia. MISIE Sady dla niedźwiedzi Aż...
  • Sposób na wiosenny detoks 15 kwi 2015, 8:03 Wiosenny detoks nie musi oznaczać rygorystycznej diety. Wystarczy zastąpić kawę i herbatę wodą, a do codziennego jadłospisu wprowadzić posiłki bogate w witaminy i substancje mineralne. Codziennie należy jeść zwłaszcza takie warzywa, jak papryka, natka pietruszki, kalafior,...
  • Cudowne właściwości ogórków. Wolisz świeże czy kiszone? 30 lip 2018, 11:47 Ogórki są niedoceniane. Większość z nas kupuje je z przyzwyczajenia, ponieważ idealnym dodatkiem do kanapek i stanowią bazę mizerii, która idealnie pasuje do schabowego. Tyle o ogórku świeżym. A kiszony lub małosolny? Te doceniamy zdecydowanie częściej. Sprawdź, dlaczego warto...
  • Sezon na pomidory. Dlaczego warto jeść je jak najczęściej? 31 lip 2018, 7:58 Pomidory kojarzą nam się ze słonecznym latem. Chociaż w sklepach możemy je dostać przez cały rok, to właśnie w sierpniu są zdecydowanie najsmaczniejsze. Ponieważ sezon na pomidory jest w pełni, warto dowiedzieć się, jakie właściwości ma to popularne warzywo. Czy wiesz, że...
  • Anna Adamowicz: Walka z cellulitem zaczyna się… w głowie 23 sty 2019, 12:26 Wcześniej czy później większość z nas zauważy go na swoich udach i pośladach. Cellulit, tak dobrze nam znany, potrafi spędzić sen z powiek. Smarujemy się różnymi specyfikami, pijemy hektolitry wody i liczymy, że jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki – zniknie. Anna...