Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 137 tekstów

  • Polacy kochają robić przetwory. Kobiety kiszą ogórki, mężczyźni... wolą nalewki 25 sie 2019, 20:28 Nawet 75 proc. Polaków deklaruje, że robi przetwory na zimę. W spiżarniach będą królować ogórki kiszone, dżemy i konfitury, soki, a także nalewki – wynika z Barometru Providenta. Choć przetwory to domena przede wszystkim osób starszych, to także i młodzi coraz częściej...
  • Jesz przetworzone jedzenie? Zobacz, co może stać się z twoim ciałem 8 lip 2019, 8:32 Powszechnie wiadomo, że wysoko przetworzona dieta nie służy ludzkiemu organizmowi. Przyczynia się do chorób serca, miażdżycy i cukrzycy – o tym wiemy wszyscy. Jednak, co naprawdę dzieje się w organizmie, gdy wprowadzi się taką dietę kosztem tej bardziej zrównoważonej?...
  • Cudowne właściwości jarzębiny. Jak z nich skorzystać? 19 wrz 2020, 21:13 Jarząb pospolity, czyli jarzębina to drzewo, którego kwiaty i owoce mają działanie lecznicze. Choć w większości kojarzymy jarzębinę z czasów dzieciństwa, gdy stanowiła obowiązkowy element jesiennych prac plastycznych, to warto dowiedzieć się więcej na temat jej prozdrowotnych...
  • Czy dzieci powinny jeść paluszki rybne? 1 gru 2019, 18:30 Paluszki rybne są uwielbiane przez większość dzieci. Rodzice cenią je przede wszystkim za łatwość przygotowywania oraz za to, że nie trzeba przekonywać dziecka do zjedzenia porcji ryby. Czy paluszki rybne są zdrowe i czy można z czystym sumieniem podawać je dzieciom?
  • O smakach dzieciństwa, oszczędzaniu czasu podczas gotowania i nowych pomysłach 30 sty 2020, 7:42 Opowiada Kasia Surowiec, współwłaścicielka Ogródka Dziadunia.
  • Jak wybrać dobry dżem? 29 wrz 2019, 20:38 Dżem to jeden z chętniej wybieranych dodatków do śniadania. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem, dlatego często po niego sięgamy. Kochają go przede wszystkim dzieci i choć nie należy do przysmaków, które powinno się jeść codziennie, to w rozsądnych ilościach na pewno...
  • 20 rzeczy, które warto zrobić tej jesieni 23 wrz 2020, 6:51 Nadeszła jesień. Dla tych, którzy kochają tę klimatyczną porę roku zapewne oznacza to wielką radość. Jednak istnieje wiele osób, które chłodne jesienne miesiące kojarzą tylko z nudą i wszechobecną szarością. Koniec z tym! Jesień może być ciekawa i kreatywna, jeśli masz ciekawe...
  • Dlaczego warto sięgać po rabarbar? 6 właściwości prozdrowotnych 10 maj 2020, 17:09 Rabarbar (rzewień) to jedno z nieco zapomnianych warzyw. Roślina ta zaliczana jest do bylin i wiele z jej odmian chętnie sadzimy w przydomowych ogrodach ze względu na wyjątkowe walory dekoracyjne. W polskiej kuchni rabarbar przez długi czas zajmował dość zaszczytne miejsce i...
  • Smaczny i zdrowy obiad do 20 złotych? To możliwe 9 mar 2020, 14:30 Przygotowanie smacznego, zdrowego i obfitego obiadu niewielkim kosztem nie jest łatwym zadaniem. Ponieważ jednak ceny produktów spożywczych rosną, warto posiąść nowe umiejętności.
  • Masz do zrzucenia więcej niż 40 kg? Sprawdź, od czego zacząć 29 wrz 2019, 10:36 Jak schudnąć 40 kilogramów? Nie jest to proste zadanie, ale nie ma rzeczy niemożliwych. Odchudzanie nigdy nie jest łatwe, lekkie i przyjemne, dlatego trzeba się do niego odpowiednio przygotować. Dowiedz się, od czego zacząć, mając do zrzucenia 40 kilogramów.
  • Jak wybrać dobry dżem? Propozycje słodkich śniadań 23 mar 2020, 7:29 Dzieci kochają słodkie śniadania i nic nie stoi na przeszkodzie, by raz na jakiś czas spełnić ich zachcianki. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Sebastian Olma przygotował słodkie śniadania z dodatkiem owocowych dżemów. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?
  • Na co pomoże nalewka z pigwy? 13 wrz 2020, 22:09 Domowe nalewki to nie tylko sposób na relaks po ciężkim dniu, ale także skuteczne lekarstwo na wiele powszechnych dolegliwości. Owoce pigwy są skarbnicą witamin, których często brakuje w naszej diecie, jednak w połączeniu z alkoholem zyskują dodatkowe właściwości. Jak...
  • 5 produktów, które warto jeść jesienią 20 wrz 2020, 18:00 Co warto jeść jesienią? Przede wszystkim zdrowe, naturalne i jak najmniej przetworzone pokarmy, które dostarczają do organizmu niezbędne witaminy i minerały. Jest jednak kilka produktów spożywczych, których nie powinno zabraknąć w jesiennej diecie, jeżeli chcemy zadbać o naszą...
  • Wołowe czy wieprzowe? Jakie mięso będzie najlepsze na pulpety? 29 sty 2020, 17:30 Wiele osób, chcąc przygotować pulpety lub klopsy, wybiera jak najchudsze mięso, głównie z indyka. Tymczasem kucharz radzi, by wybrać wołowe lub wieprzowe i wskazuje konkretny rodzaj mięsa.
  • Naleśniki nie muszą tuczyć. Jaką mąkę stosować na diecie? 24 lut 2019, 15:46 Nie wyobrażasz sobie życia bez naleśników oraz innych dań mącznych i jednocześnie chcesz schudnąć? Niestety nie będzie to takie proste, bo biała mąka jest wyjątkowo tucząca. Ale nie oznacza to, że trzeba całkowicie rezygnować z wszystkich przyjemności! Nawet naleśniki, pierogi...
  • Polacy nadużywają cukru i tyją. A ty ile kilogramów rocznie zjadasz? 22 lut 2019, 11:55 Analitycy Narodowego Funduszu Zdrowia obliczyli, że w ciągu ostatniej dekady roczne spożycie cukru przetworzonego w Polsce wzrosło o prawie 12 kg na osobę. Są efekty tego słodkiego trendu: wzrosła też liczba osób z nadwagą, otyłością i chorobami przewlekłymi.
  • Czy przy cukrzycy można jeść kaszkę kukurydzianą? 30 lip 2019, 20:18 Kaszka kukurydziana znana jest zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, gdzie wszelkie przetwory z kukurydzy są bardzo popularne i powszechne. Tam występuje najczęściej w postaci puddingu i jest podawana na śniadanie. Stanowi bogate źródło węglowodanów, jest lekkostrawna i nadaje...
  • Dekalog zdrowego odchudzania. Zacznij rok z przytupem 4 sty 2020, 7:30 Nowy Rok to nowe cele i wyzwania, na które warto odpowiednio się przygotować. Najbliższe 366 dni to szansa dla każdego z nas, aby zmienić swój styl życia oraz ostatecznie pożegnać zbędne kilogramy, które nie tylko wpływają na wygląd sylwetki, ale także pogarszają stan zdrowia...
  • Ta mikstura na bazie miodu uchroni cię od jesiennych chorób. Pij na zdrowie! 11 wrz 2020, 20:25 Ocet jabłkowy z miodem obniża cholesterol, pomaga w zaparciach, eliminuje ból stawów i wzmacnia odporność. Napar przygotujesz z łatwością w domu, wykorzystując jedynie 3 składniki. Ważne jednak, by miksturę wypić przed śniadaniem.
  • Oto 5 pożywnych produktów na jesień. Czy zaopatrzyłeś w nie już swoją spiżarnię? 30 wrz 2020, 14:27 Dobrze zaopatrzona spiżarnia pomaga w szybkim przygotowaniu posiłków w nagłych sytuacjach. Gdy robi się chłodniej i zaczynasz mieć ochotę na jesienne smaki, te pięć składników to obowiązkowa pozycja w spiżarni.
  • Dieta odchudzająca na bazie mrożonek. Czy jest zdrowa? 21 wrz 2019, 7:22 Dieta odchudzająca wymaga komponowania codziennego jadłospisu ze zdrowych i jak najmniej przetworzonych produktów. Mrożonki idealnie wpisują się w tę zasadę i nie tylko pozwalają zdrowo chudnąć, ale są też sposobem na dostarczenie do organizmu sporej porcji witamin oraz...
  • Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? Od dzisiaj zaczniesz ją pić 24 paź 2019, 17:38 Wszyscy uwielbiamy ogórki kiszone. Jednak mało kto tak naprawdę interesuje się wodą, która zostaje w słoiku, gdy właściwe przetwory lądują na talerzach. Nie wylewaj jej, ponieważ ma szereg cennych właściwości!
  • Czy kolor warzyw zależy od ich właściwości? Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę! 16 paź 2020, 21:35 16 października obchodzimy światowy dzień owoców i warzyw. Z tej okazji przygotowaliśmy mały quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę na temat właściwości różnych owoców i warzyw.
  • Dlaczego warto jeść agrest i porzeczkę? Letnie owoce i ich cudowne właściwości 9 sie 2020, 21:00 Letnie owoce to nie tylko doskonałe źródło witamin i minerałów. Wiele z nich odznacza się cennymi właściwościami prozdrowotnymi, które pomagają łagodzić objawy chorób lub zapobiegają wystąpieniu częstych dolegliwości zdrowotnych. Do grupy bardzo zdrowych, letnich owoców...
  • Czy ketchup tuczy? 18 paź 2020, 19:17 Ketchup to jeden z najchętniej wybieranych dodatków do potraw. Sięgamy po niego nie tylko jedząc fast-foody, ale także przygotowując tradycyjne kanapki, sosy, a nawet zupy. Polacy kochają ketchup, jednak czy nasz organizm także jest nim zauroczony? Czy ketchup tuczy lub w inny...
  • 7 sztuczek na odchudzanie, które nie mają nic wspólnego z dietą 20 paź 2020, 20:35 „Dieta” może być źle kojarzącym się słowem. Ale zrzucanie kilogramów nie musi polegać wyłącznie na ograniczeniach. W rzeczywistości jest wiele rzeczy, które możesz dodać do swojego życia, aby wspomóc odchudzanie.
  • Szczęśliwa kuchnia Beaty Pawlikowskiej 19 kwi 2016, 15:37 Bez chemii, glutenu, ze świeżych produktów – w swojej najnowszej książce „Szczęśliwe garnki extra” Beata Pawlikowska pisze o zdrowym żywieniu przez cztery pory roku.
  • Jak i co jeść w upalne dni? 30 cze 2016, 16:26 Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni...
  • Koszerne jedzenie. Czym jest, kto i dlaczego po nie sięga? 8 sie 2019, 19:08 „Koszerny” jest terminem używanym do opisywania żywności, która spełnia rygorystyczne normy dietetyczne tradycyjnego prawa żydowskiego. Jak wygląda taka dieta i czym się charakteryzuje?
  • Wegetarianie żyją dłużej? Naukowcy z Arizony podają konkretne liczby 10 maj 2016, 13:41 Według najnowszych badań ludzie jedzący mięso żyją średnio o 3,5 roku krócej niż wegetarianie. Duże znaczenie może mieć także fakt, czy poddajemy mięso obróbce - informuje "Science Daily".