Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 48 tekstów

  • Nawet 95 procent żywności dla dzieci zawiera toksyczne metale ciężkie? Tak, ale... 18 paź 2019, 7:06 Toksyczne metale ciężkie uszkadzające mózg twojego dziecka prawdopodobnie mogą znajdować się w żywności dla niemowląt, którą rodzice podają swoim pociechom.
  • Dieta koreańska. Czy pozwala skutecznie schudnąć? 16 sie 2019, 16:14 Koreańska dieta odchudzająca, znana również jako dieta K-pop jest inspirowana tradycyjną kuchnią koreańską. Staje się coraz bardziej popularna zarówno wśród mieszkańców Europy Wschodniej, jak i Zachodniej.
  • Koszerne jedzenie. Czym jest, kto i dlaczego po nie sięga? 8 sie 2019, 19:08 „Koszerny” jest terminem używanym do opisywania żywności, która spełnia rygorystyczne normy dietetyczne tradycyjnego prawa żydowskiego. Jak wygląda taka dieta i czym się charakteryzuje?
  • Czy warto zażywać produkty multiwitaminowe? 20 sie 2019, 20:57 Suplementy zawierające kompleks witamin wydają się dobrym pomysłem na uzupełnienie niedoborów, prawda? Ale czy zastanawiałeś się nad zasadnością ich przyjmowania?
  • Wczesna ekspozycja na gluten zwiększa ryzyko wystąpienia celiakii u niektórych dzieci 22 sie 2019, 12:54 Jedzenie glutenu przed ukończeniem 5. roku życia może zwiększyć ryzyko celiakii u dziecka lub rozwinąć nietolerancję glutenu, jeśli posiada pewien konkretny genotyp.
  • Choroba trzewna. 6 objawów, które wymagają konsultacji lekarskiej 1 wrz 2019, 8:47 Choroba trzewna, czyli celiakia to schorzenie o podłożu autoimmunologicznym, które powoduje stan zapalny jelita cienkiego. Szacuje się, że może na nią cierpieć około 3% ludzkiej populacji, jednak ze względu na dość nietypowe objawy i nie zawsze prawidłową diagnostykę chorych...
  • Jakie płyny pić na zaparcia? 3 wrz 2019, 13:27 100-centymetrowe jelito grube odpowiada przede wszystkim za absorpcję wody i składników mineralnych. Według szacunków, 90 proc. płynów, którego do niego trafiają, ulega wchłonięciu. W niefarmakologicznym leczeniu zaparć zaleca się większe spożycie błonnika, które wymaga...
  • Jesteś zdrowy? Nie odstawiaj glutenu 13 wrz 2019, 12:41 Profilaktyczne eliminowanie glutenu z diety jest popularne już od jakiegoś czasu. Za sprawą częstej wrażliwości na to białko i problemu celiakii, gluten nie cieszy się dobrą sławą. Tymczasem naukowcy ostrzegają i apelują o zachowanie zdrowego rozsądku. Jedzenie produktów...
  • Celiakia – czy mogą wywołać ją wirusy? 1 maj 2019, 7:43 Celiakia jest chorobą, w której spożycie glutenu prowadzi do wywołania odpowiedzi zapalnej, niszczącej nabłonek jelita cienkiego. Nieznany jest proces, który prowadzi do rozwoju celiakii, jednak ostatnie doniesienie wskazuje na związek infekcji wirusowej z rozwojem celiakii.
  • Chcesz zadbać o zdrowie jelit? Ten produkt kupisz za rogiem 16 maj 2019, 11:22 W ostatnich latach nieustannie pojawiają się nowe badania, dotyczące mikroflory jelitowej. Naukowcy są zgodni, że bakterie, znajdujące się w naszym przewodzie pokarmowym, mają istotny wpływ na zdrowie człowieka i funkcjonowanie całego organizmu. Ostatnie analizy tylko...
  • 3 sezonowe superfoods, które kupisz teraz w warzywniaku 26 maj 2019, 11:55 Superfoods od kilku lat podbijają nasze serca. Kuszą one swoją egzotyką i wyjątkowymi właściwościami odżywczymi, jednak wcale nie ustępują pod względem prozdrowotnego działania naszej rodzimej, sezonowej żywności. Jakie polskie superfoods znajdziemy teraz na targu, w...
  • Fitoestrogeny i menopauza – naturalna forma walki z objawami klimakterium 28 maj 2019, 11:42 Menopauza, choć jest naturalnym procesem, występującym w życiu każdej kobiety, powoduje szereg nieprzyjemnych objawów, wynikających ze spadku hormonów. Panie mogą wspomagać gospodarkę hormonalną lekami, zapisanymi przez ginekologa lub też sięgać po naturalne produkty, bogate w...
  • Produkty imitujące mięso – z czego są zrobione i czy są bezpieczne dla zdrowia? 21 cze 2019, 16:54 Rezygnacja z jedzenie mięsa to nie tylko kwestia światopoglądowa. Naukowcy nie mają już wątpliwości, że produkty te (szczególnie jedzone w nadmiarze) mają zły wpływ na zdrowie. Coraz większą popularnością cieszą się więc zamienniki. Z czego zrobione są produkty imitujące mięso?
  • Chudnąć na makaronie? To możliwe, ale jest pewien haczyk 1 lip 2019, 12:28 Makaron postrzegany jest jako produkt, który w chudnięciu nie pomaga. Niesłusznie – pałaszując kilka porcji pasty tygodniowo można schudnąć. Potwierdzają to badania naukowe.
  • The Warrior Diet – walcz z nadwagą jak prawdziwy wojownik 17 lip 2019, 6:24 Post, czyli ograniczenie lub powstrzymanie się od spożywania pokarmów, to praktyka stosowana od czasów starożytnych w różnych celach religijnych i zdrowotnych. Teraz stał się popularny jako środek do zrzucenia wagi.
  • Dieta bezglutenowa - moda czy konieczność? 31 mar 2015, 12:24 Ostatnio gluten jest "na językach" wielu - o wykluczeniu go z diety mówi coraz więcej gwiazd. Chwalą się świetnymi rezultatami i zachęcają do diety bezglutenowej innych. Czy jednak słusznie? Czy dieta bezglutenowa jest dla nas bezpieczna?
  • Wrażliwość na gluten to mit? Naukowcy doszli do zaskakujących wniosków 20 lis 2017, 21:50 Na temat glutenu i jego wpływu na organizm człowieka narosło wiele mitów. Naukowcy twierdzą jednak, że to nie gluten, a fruktany znajdujące się w produktach zbożowych mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie człowieka.
  • Tak twoje ciało sygnalizuje nietolerancję glutenu 4 maj 2018, 15:33 Nietolerancja glutenu jest czym innym niż wrażliwość na gluten. Organizm osoby chorej na celiakię odpowiada reakcją immunologiczną na gluten zawarty w pokarmach i powoduje jego nieprawidłowe wchłanianie. Ponieważ diety bezglutenowe stały się ostatnio bardzo mocne, przed jej...
  • Trujący chleb powszedni 4 lip 2014, 12:39 Pszenne chlebki, ciasteczka, a nawet mięso. Wszechobecna modyfikowana pszenica to świństwo. Zawarty w niej gluten prowadzi do otyłości i chorób.
  • Jakie pieczywo jeść na diecie odchudzającej? 9 lut 2019, 7:25 Chleb od czasów starożytnych był ważnym elementem w żywieniu człowieka. Przez wiele wieków stanowił podstawę diety m.in. mieszkańców Europy, pełnił także szczególną rolę kulturową i symboliczną. Dziś jest uważany za tuczący i niezdrowy, przez co bardzo często całkowicie...
  • Gluten w odwrocie 22 mar 2015, 20:00 Moda na dietę bez glutenu ma się dobrze. Czy to możliwe, że naukowcy się pomylili i gluten jest mniej straszny, niż się wydawało?
  • Rezygnując z glutenu narażamy się na choroby 20 lip 2017, 18:05 Rezygnując z glutenu narażamy się na choroby związane z większym spożyciem tłuszczów nasyconych, cukru i soli: nadciśnienie, miażdżycę i otyłość – zauważa ekspertka Instytutu Żywności i Żywienia, dr Anna Wojtasik. I tłumaczy, do czego nam gluten.
  • Eksperci ostrzegają: Dieta bezglutenowa jest kosztowna i grozi niedoborem niektórych składników 20 kwi 2018, 9:59 – Znacznie więcej osób przestrzega diety bezglutenowej, niż choruje na celiakię – powiedzieli eksperci podczas konferencji prasowej z okazji rozpoczęcia kampanii „Miesiąc bez glutenu”.
  • Moda bezglutenowa 3 lip 2014, 16:31 Do niedawna rezygnowali z niego głównie chorzy na celiakię. Teraz – także ludzie, którzy nie muszą, ale chcą. Do Polski dotarła moda na G-free, czyli jedzenie wolne od glutenu.
  • Objawy nietolerancji glutenu 4 gru 2018, 12:27 Nietolerancja glutenu staje się coraz powszechniejsza. Do tego stopnia, że wiele osób decyduje się profilaktycznie odstawić gluten. Badania dowiodły, że bezpodstawne prowadzenie diety bezglutenowej ma zły wpływ na zdrowie. Dlatego też przed podjęciem takiej decyzji warto...
  • Kuchnia bez glutenu 6 gru 2015, 20:00 Jedyną metodą leczenia celiakii jest rygorystyczne przestrzeganie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.
  • Celiakia a dieta bezglutenowa 20 gru 2015, 20:00 O celiakii stało się ostatnio głośno, szczególnie w kontekście dietybezglutenowej. Czym jest gluten i czy rzeczywiście nam szkodzi?
  • Endokrynolog: Rodzinne występowanie Hashimoto 28-krotnie zwiększa ryzyko zachorowania u rodzeństwa 5 lut 2019, 19:14 Choruje mama i siostra. Babcia pewnie też chorowała, ale kto to kiedyś badał… Czy i ja zachoruję na Hashimoto? To pytanie zadaje sobie wiele młodych kobiet. Nawet, jeśli charakterystyczne objawy jeszcze się nie pojawiły. Co powinno wzbudzić nasz niepokój? O objawach,...
  • Chcesz być jak gwiazda tenisa? Zastosuj dietę bezglutenową 1 sie 2011, 7:32 Novak Djokovic wygrał w tym roku 48 meczów, a poniósł tylko jedną porażkę, dzięki czemu został liderem rankingu ATP World Tour. Przyczyną sukcesów serbskiego tenisisty jest specjalna dieta bezglutenowa, która wyeliminowała jego problemy zdrowotne.
  • Makaron podstawą zbilansowanej diety 15 paź 2015, 19:44 Według badań Polacy zjadają rocznie ok. 5 kg makaronu, w porównaniu z takimi makaronowymi smakoszami jak Włosi czy Wenezuelczycy, to stanowczo mało. Biorąc pod uwagę, że węglowodany, których dostarcza makaron są podstawą piramidy żywieniowej to powinniśmy jadać go częściej -...