Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 877 tekstów

  • Jak Bruksela chce zmienić naszego cheeseburgera? 7 cze 2020, 11:02 Komisja Europejska dąży do tego, aby nawyki żywieniowe na całym kontynencie były bardziej zrównoważone. Chce stopniowo zmienić to, jak się żywimy. W tym nawet skład fastfoodowych burgerów. Jak będą wyglądać i smakować za 10 lat?
  • Jak uchronić się przed stanem zapalnym? Lekarstwo mamy w lodówce 6 cze 2020, 6:30 To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie. Niektóre produkty pobudzają bardziej, inne dostarczają nam mniej energii. Chociaż wpływu jedzenia nie odczuwamy natychmiast, ma ono znaczenie na poziomie komórkowym. Obecne badania dowodzą, że wiele dolegliwości można...
  • Dieta wysokobiałkowa – plusy i minusy 5 cze 2020, 18:30 Obecnie mamy wiele modnych diet. Niektórzy stosują je z powodu chęci zachowania dobrej wagi podczas izolacji, inni po prostu testują nowe metody odżywiania. A dieta wysokobiałkowa? Czy jest odpowiednia dla każdego?
  • Sezon na szparagi w pełni! Jakie mają właściwości? 4 cze 2020, 19:31 Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminy C i E oraz beta-karoten, zatem poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Pomagają zwalczyć infekcje...
  • Czy istnieje uczulenie na słońce? Fakty o alergii, które warto znać 3 cze 2020, 22:28 Alergia niejedno ma imię. Można być uczulonym nie tylko na pyłki drzew czy sierść zwierząt, lecz także na alkohol, a nawet na… słońce! Do tego liczba alergików szybko się zwiększa. Nic zatem dziwnego, że temat alergii wywołuje coraz większe zainteresowanie i rodzi wiele pytań....
  • Koper – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć. Czy warto go stosować? 2 cze 2020, 22:32 Koper (Anethum graveolens) to zioło, które można znaleźć w kuchni europejskiej i azjatyckiej. Nie trzeba jednak sięgać daleko: ziemniaczki z koperkiem i kefirem zawsze smakują dobrze, zwłaszcza w porze letniej. Ale czy faktycznie warto sięgać po tę roślinę?
  • Czy spożywanie produktów bogatych w siarkę jest korzystne dla zdrowia? 2 cze 2020, 19:35 Siarka jest jednym z głównych pierwiastków w atmosferze. Twoje ciało wykorzystuje siarkę do wielu czynności, w tym budowy i naprawy DNA, a także do ochrony komórek przed uszkodzeniem. Dlatego uwzględnienie w diecie odpowiedniej ilości produktów bogatych w siarkę jest niezbędne...
  • 6 sprawdzonych metod walki z komarami 1 cze 2020, 18:27 Myśląc o komarach, odruchowo wyciągasz spray zapachowy. Ten jednak nie zawsze jest skuteczny. Istnieje za to kilka innych sposobów walki z tymi owadami. Mogą się przydać w ciepłe dni – gdy plaga komarów skutecznie psuje wypoczynek na świeżym powietrzu.
  • Semiwegetarianizm – kto może stosować taką dietę? 31 maj 2020, 19:42 Semiwegetarianizm to jedna z odmian wegetarianizmu, która nie wyklucza całkowicie spożywania mięsa oraz nabiału. Semiwegetarianizm nazywany bywa także dietą półwegańską i często stanowi etap przejściowy dla osób chcących całkowicie zrezygnować ze spożywania produktów...
  • Jak długo ziemniaki są dobre do spożycia? Odpowiedź nie jest oczywista 30 maj 2020, 6:34 Ziemniaki były pierwotnie uprawiane przez rdzennych mieszkańców Andów w Ameryce Południowej. Obecnie na całym świecie uprawia się tysiące odmian. Ziemniaki są zdatne do spożycia przez długi czas, ale pewnie zastanawiasz się, ile dokładnie. Za chwilę się tego dowiesz.
  • Specjalna dieta dla joginów powstała już 5000 lat temu. Na czym polega? 28 maj 2020, 22:29 Wiele osób praktykujących jogę preferuje dietę Sattvic, mającą swoje korzenie w Ajurwedzie. Jest to dieta wegetariańska, bogata w pełnowartościowe składniki odżywcze. Bogata w produkty roślinne może zmniejszyć ryzyko choroby i promować zdrową masę ciała.
  • Brokuły vs. kalafior: co jest zdrowsze? 28 maj 2020, 17:28 Brokuły i kalafior to dwa warzywa, które należą do tej samej rodziny roślin i mają kilka podobieństw pod względem wartości odżywczej i potencjalnych korzyści zdrowotnych. Mają także kilka wyjątkowych różnic i oferują inne ilości niektórych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
  • Na kłopoty produkty z linii Arnica 35 28 maj 2020, 15:14 Produkty z linii Arnica 35 zawierają 35 proc. ekstraktu z kwiatów arniki górskiej pozyskiwanego metodą ultradźwiękową w temperaturze do 25 st. Celsjusza. Dzięki temu zachowują wszystkie swoje wartości i właściwości. Arnika używana do produkcji tej linii pochodzi z upraw...
  • Odczulanie na jad owadów to jedna z najskuteczniejszych terapii w medycynie 28 maj 2020, 8:39 Immunoterapia alergenowa to leczenie ratujące życie pacjentom z najcięższymi objawami alergii na jad owadów, dlatego nie przerywamy go nawet w okresie epidemii COVID-19. W przypadku uczulenia na jad osy leczenie jest skuteczne nawet u ponad 90 proc. osób - mówi prof. Marita...
  • Czy witamina D może zaszkodzić – przy COVID-19 i nie tylko? 28 maj 2020, 6:22 Mówi się, że witamina D może mieć dobry wpływ na organizm przy zakażeniu koronawirusem. Jednak zażywanie zbyt dużej ilości witaminy D może prowadzić do toksycznego nagromadzenia wapnia we krwi, co powoduje dezorientację, dezorientację i problemy z rytmem serca, a także ból...
  • 10 naturalnych środków tłumiących apetyt. Pomogą ci schudnąć 27 maj 2020, 21:33 Idzie lato, coraz więcej osób czuje, że to już ostatni dzwonek, by zrzucić kilka kilogramów. Ale nie jest to proste. Czym się wspomóc? Z odsieczą przychodzi natura.
  • Lubisz orzechy? To może się stać, jeśli będziesz jeść ich zbyt dużo 27 maj 2020, 19:29 Może fistaszka? Nie odmówiłbyś – każdy lubi orzechy. I nie ma w tym nic dziwnego, bo poza tym, że są smaczne, to również są niezwykle zdrowe. Jednak istnieją pewne skutki uboczne ich nadmiernego spożycia.
  • Kalafior w roli głównej. Jak go przyrządzić? Przepisy, które sprzyjają odchudzaniu 26 maj 2020, 19:30 W kuchni programu Dzień dobry TVN David Gaboriaud przygotował pyszne dania z kalafiorem w roli głównej. Jakie rodzaje tego warzywa możemy dostać w sklepach? Kucharz podał przepis m.in. na wyjątkową kalafiorową sałatkę. Jak ją przyrządzić?
  • Czy liście rabarbaru są bezpieczne do spożycia? 26 maj 2020, 17:29 Rabarbar to roślina występująca w górzystych i umiarkowanych regionach świata, takich jak Azja Północno-Wschodnia. Jest powszechnie uprawiany jako jadalne warzywo w Europie i Ameryce Północnej. Jego duże ciemnozielone liście wyglądają trochę jak szpinak i zwykle nie są...
  • Jakich pokarmów zabrania buddyzm? Dieta buddyjska w praktyce 26 maj 2020, 7:30 Podobnie jak wiele innych religii, buddyzm ma ograniczenia dietetyczne i tradycje żywieniowe. Ci, którzy praktykują buddyzm – postępują zgodnie z naukami Buddy i przestrzegają określonych praw dotyczących diety. Co oznaczają te zwyczaje żywieniowe?
  • 5 sposobów na kaca. Co może pomóc? 25 maj 2020, 15:33 Warto znać sposoby na kaca, ponieważ często nie zdajemy sobie sprawy z wpływu wypitego alkoholu na nasze samopoczucie o poranku. Dlatego warto o nich pomyśleć jeszcze przed rozpoczęciem imprezy. Oto kilka sposobów, jak złagodzić skutki nadmiernego spożycia alkoholu.
  • Dlaczego warto jeść bób? Właściwości zdrowotne i lecznicze 24 maj 2020, 14:19 Bób należy do roślin strączkowych. W diecie człowieka znajduje się od bardzo dawna - jego wartości odżywcze doceniano już w czasach starożytnych. Obecnie warzywo to stało się modnym składnikiem zdrowej diety i naprawdę warto się do niego przekonać, bo oprócz wysokich wartości...
  • 6 roślin, które oczyszczają powietrze. Powinieneś mieć je w domu 23 maj 2020, 15:52 Czyste powietrze w domu lub mieszkaniu to jeden ze sposobów na dobre samopoczucie i poprawę zdrowia. W celu oczyszczenia powietrza ze szkodliwych substancji chemicznych warto zdecydować się na zakup słynących ze swoich oczyszczających właściwości roślin doniczkowych. Dzięki...
  • Czym jest dieta hinduska i jakie zawiera pokarmy? 22 maj 2020, 20:33 Dieta hinduska jest wzorcem odżywiania, za którym zwykle podążają wyznawcy hinduizmu, z których większość mieszka w Indiach. Ogólnie rzecz biorąc, Hindusi przestrzegają diety lakto-wegetariańskiej , która wyklucza mięso, ryby i jaja, ale obejmuje nabiał.
  • Czy pestycydy zwiększają ryzyko czerniaka? 22 maj 2020, 11:29 Praca w polu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju czerniaka złośliwego, m.in. z powodu większego narażenia na promieniowanie UV. Wyniki badań sugerują, że ryzyko czerniaka może wzrastać przy zwiększonej ekspozycji na pewien rodzaj pestycydów.
  • 6 skutków ubocznych nadmiaru witaminy D w organizmie 21 maj 2020, 6:21 Witamina D jest niezwykle ważna dla zdrowia. Odgrywa kilka ról w utrzymywaniu zdrowych komórek organizmu i funkcjonowaniu tak, jak powinny. Większość ludzi nie otrzymuje wystarczającej ilości witaminy D. Jednak jest również możliwe – choć rzadkie – aby ta witamina gromadziła...
  • Drzewo moringa – czym jest i jakie korzyści przynosi u mężczyzn? 19 maj 2020, 22:33 Wysuszane pędy drzewa przekształcane są w proszek, a następnie stosuje m.in. przy produkcji suplementów. Korzyści, jakie oferuje mężczyznom drzewo moringa, obejmują m.in. poprawę erekcji, wspieranie zdrowia prostaty i płodności.
  • Biologizacja, czyli sposób na suszę 19 maj 2020, 12:35 Susze, które kiedyś pojawiały się co pięć lat, teraz występują rok po roku. Co zrobić, by ograniczyć straty w rolnictwie? Odpowiedzią na zmiany klimatyczne może być biologizacja, czyli działania w celu zatrzymania wody w glebie. Top Farms stosuje je już od kilku lat.
  • Praca w ogródku to aktywność fizyczna. Zalecana także dla psychiki 18 maj 2020, 5:23 Praca w ogrodzie to doskonały sposób na zachowanie zdrowia i poprawę kondycji psychicznej – to nie tylko intuicje, ale i rezultaty naukowych badań. Taka forma rekreacji jest dobra w każdym wieku. Warto tylko nauczyć się tak wykonywać ogrodowe prace, by nie obciążać stawów, bo...
  • Kupiłaś za dużo drożdży? Tak możesz je wykorzystać 16 maj 2020, 19:20 Wraz z początkiem epidemii koronawirusa w Polsce i związaną z tym koniecznością dostosowania się do obowiązujących zasad izolacji społecznej ze sklepów zaczęły znikać drożdże piekarskie. Wiele osób z obawy o to, że na sklepowych półkach zacznie brakować pieczywa, zaczęło robić...