Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 869 tekstów

  • Dlaczego warto sięgać po rabarbar? 6 właściwości prozdrowotnych 10 maj 2020, 17:09 Rabarbar (rzewień) to jedno z nieco zapomnianych warzyw. Roślina ta zaliczana jest do bylin i wiele z jej odmian chętnie sadzimy w przydomowych ogrodach ze względu na wyjątkowe walory dekoracyjne. W polskiej kuchni rabarbar przez długi czas zajmował dość zaszczytne miejsce i...
  • Prof. Marek Jutel: Wszystko o alergii i odczulaniu w dobie COVID-19 8 maj 2020, 18:40 Leki zwalczające objawy nie zapobiegają rozwojowi alergii, dlatego trzeba do nich dołączyć immunoterapię, czyli odczulanie. W gorszej sytuacji są dziś osoby stosujące immunoterapię podskórną: z powodu epidemii koronawirusa często musiały przerwać leczenie i będą musiały...
  • Znamy dietę, na której schudła Adele – czy jest bezpieczna dla organizmu? 8 maj 2020, 17:29 Ostatnio Adele poza swoim oszałamiającym głosem zadziwia także spektakularną metamorfozą sylwetki – piosenkarka schudła aż ok. 45 kg. Podobno stosowała dietę Sirtfood, mocno ograniczającą kalorie. Czy taki plan żywieniowy jest zdrowy i bezpieczny dla wszystkich?
  • Niezwykły olej, który wspiera w walce ze stresem i bezsenności 8 maj 2020, 13:58 Od celebrytów po lekarzy, ostatnio uwaga wszystkich kieruje się w stronę najnowszego trendu, który ma wpływ na niemalże każdą branżę: kannabidiol oraz olejek CBD. Jeśli zachodzisz w głowę, zastanawiając się, dlaczego produkt ten ma taką rzeszę fanów – nie jesteś sam. Pomimo,...
  • Eksperci: Właściwie leczona astma zmniejsza ryzyko choroby COVID-19 7 maj 2020, 13:29 W czasie pandemii chorzy na astmą nie muszą chorować na COVID-19 częściej, niż osoby zdrowe - pod warunkiem, że są właściwie leczeni i stosują się do zaleceń lekarzy – zapewniają eksperci. W Polsce co dziesiąta osoba choruje na astmę, jednak większość pacjentów nie leczy się...
  • Te pokarmy mogą zwiększyć ryzyko choroby Alzheimera. Czy też je spożywasz? 5 maj 2020, 5:51 Dieta obejmująca słodycze, skrobię i przetworzone mięso może znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. To nie ilość „niezdrowego” jedzenia wydawała się zwiększać ryzyko demencji, ale brak innych zdrowszych pokarmów w diecie.
  • Ostropest plamisty – roślina lecznicza czy chwast? Będziesz zaskoczony 3 maj 2020, 13:27 Chociaż ostropest plamisty wyglądem przypomina oset, to wcale nie jest zwykłym chwastem, a zielem, które ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim pomaga w regeneracji wątroby, usuwa drobnoustroje, a także poprawia odporność.
  • Kiełki – dlaczego warto je spożywać? Jest co najmniej 6 powodów 1 maj 2020, 16:57 Jeśli chodzi o produkty naturalne pełne składników odżywczych, hitowe pozycje takie jak kalafior i brokuły, zwykle nie wymagają dodatkowego komentarza – o nich wiedzą wszyscy. Ale o zaletach kiełków już nie pamiętamy. Szkoda!
  • Czy dystrybutorzy środków do produkcji rolnej obawiają się suszy? 30 kwi 2020, 11:00 Susza najpierw dotyka producentów żywności, czyli rolników, ale odczuwalna jest także dla konsumenta żywności. Mierzą się z nią też firmy i podmioty zaopatrujące rolnictwo. Jak przygotowują się do tego, by dobrze przetrwać ten czas razem z rolnikami?
  • Żywność pod ścisłą kontrolą 30 kwi 2020, 10:21 Czy jedzenie na sklepowych półkach na pewno jest bezpieczne? Kto czuwa nad tym, aby rzeczywiście takie było?
  • Czy możemy się obyć bez środków ochrony roślin? 27 kwi 2020, 18:15 Pandemia koronawirusa pokazała, jak łatwo można zachwiać bezpieczeństwem żywnościowym na świecie i jak istotny wkład w jego zapewnienie ma rolnictwo. Dzięki nowoczesnemu rolnictwu żywność jest dostępna w odpowiedniej ilości i w przystępnej cenie, a produktami sezonowymi możemy...
  • Susza nasza powszednia 27 kwi 2020, 18:06 Spośród państw kontynentalnej Europy mamy najmniej wody. I mimo że susze następują rok po roku, wciąż nie jesteśmy w stanie jej zatrzymywać.
  • Lukrecja – właściwości i zastosowanie 26 kwi 2020, 19:13 Uprawiana w wielu krajach lukrecja to roślina, którą od dawna wykorzystuje się w lecznictwie, kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. Cechuje ją bardzo słodki smak, a także wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Kiedy warto stosować lukrecję?
  • Bratek polny – co potrafi ta popularna roślina? 25 kwi 2020, 21:14 Bratek polny często uprawiany jest w przydomowych ogródkach i na balkonach, i chociaż cieszy oczy, to warto wiedzieć, że ma też wiele właściwości leczniczych. Napar sprawdzi się między innymi w zapaleniu pęcherza moczowego i u osób mających trądzik.
  • Jak gotować warzywa, aby zachować ich wartość odżywczą? 24 kwi 2020, 20:29 Gotowanie może zwiększyć dostępność określonych witamin, minerałów i składników odżywczych. To, jak gotujesz swoje jedzenie, ma znaczenie tak samo, jak jesz. Sposób przyrządzania warzyw może zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników odżywczych w pokarmie.
  • Dieta odchudzająca Slow-Carb – zalety i wady 24 kwi 2020, 17:29 W diecie Slow-Carb chodzi o to, aby zastosować schemat bardzo niskowęglowodanowy, który zwiększy zdolność organizmu do przemiany tłuszczu na energię. Ma także zmniejszyć ogólne zapasy tłuszczu, dzięki jedzeniu określonych pokarmów przez 6 dni.
  • Susza w Polsce. Jest apel ws. podlewania roślin 24 kwi 2020, 15:39 Niedobory wody w Polsce już teraz są wyraźne, a prognozy nie napawają optymizmem. Tym bardziej ważne jest rozsądne gospodarowanie wodą, o co apeluje ministerstwo.
  • Alergia sezonowa? Zobacz, jak poradzić sobie z nią na kwarantannie 23 kwi 2020, 20:30 Nawet jeśli przebywasz w środku, sezonowe alergie wciąż mogą się nasilać. Pyłki przenoszą się bowiem z łatwością na ubraniach i innych przedmiotach. Ważne jest, by często myć ręce i przyjmować leki.
  • Promieniowanie typowe dla smartfonów może przyciągać kleszcze 22 kwi 2020, 9:51 Nie chcąc złapać kleszcza, lepiej nie brać ze sobą telefonu na piknik w parku czy bieganie po lesie. Najnowsze badania polsko-słowackie pokazują, że kleszcze – zwłaszcza będące nosicielami groźnych patogenów – są przyciągane przez promieniowanie elektromagnetyczne o...
  • UOKiK żąda wyjaśnień od blisko 100 firm. Chodzi o ceny żywności w czasie pandemii 21 kwi 2020, 18:50 Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wszczął postępowania, w których sprawdzi, czy największe podmioty z sektora rolno-spożywczego płacą na czas rolnikom, dostawcom i innym kontrahentom, a także zbada czy polityki handlowe i cenowe nie zmieniły się w okresie...
  • Czy leki bez recepty (OTC) są bezpieczne dla kierowców? 19 kwi 2020, 14:12 Chociaż leki bez recepty są powszechnie dostępne i często stosowane jako leki na ból głowy, stawów czy brzucha, to niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na prowadzenie samochodu. Po zażyciu jakich leków nie należy wsiadać za kierownicę pojazdu?
  • 5 leczniczych ziół, które możesz hodować na balkonie 19 kwi 2020, 11:56 Zioła lecznicze z powodzeniem można hodować na balkonie lub przydomowym ogródku. Większość z nich jest łatwa w uprawie, dlatego warto zdecydować się na ich posadzenie, by gdy pojawią się dolegliwości, mieć je pod ręką. Oto zioła, które sprawdzą się na balkonie lub w ogródku.
  • Piołun wraca do łask. Co potrafi to ziele? 18 kwi 2020, 20:21 Piołun to ziele, które do tej pory stosowano w ramach domowych, babcinych sposobów na uciążliwe dolegliwości. Coraz częściej jednak sięga się po napary z piołunu, które mogą między innymi przyspieszać trawienie. Co warto o nim wiedzieć i czy stosowanie piołunu jest dla...
  • Mięta pieprzowa – jak wykorzystać jej właściwości prozdrowotne? 18 kwi 2020, 8:52 Ziele oraz liście mięty pieprzowej mają właściwości prozdrowotne, dlatego warto hodować ją w przydomowym ogródku lub na balkonie. Roślina pomaga między innymi na wzdęcia, nudności i kaszel. Dowiedz się, kiedy jeszcze warto stosować miętę pieprzową.
  • Z ekspertem o Zdrowiu: Alergiczny nieżyt nosa w czasie epidemii COVID-19 18 kwi 2020, 8:09 2020 rok jest trudnym rokiem dla alergików, ponieważ na sezon pylenia roślin nałożyła się epidemia COVID-19, ryzyko zakażenia koronawirusem, zalecenia ograniczenia kontaktów społecznych i trudności w skontaktowaniu się z lekarzem.
  • Trening na diecie roślinnej? Oto, co powinieneś jeść przed i po 17 kwi 2020, 15:27 Jeśli martwisz się wypracowaniem diety opartej na roślinach, która będzie wystarczającym źródłem energii do aktywności fizycznej, poznaj garść porad dotyczącą produktów, które warto jeść przed i po treningu.
  • Miody prosto z pasieki 17 kwi 2020, 13:19 Jest w 100 proc. bio, naturalnie słodki i bardzo zdrowy. Po prostu miód. Jakie ma właściwości? Jak wybrać najlepszy? Dlaczego miody manuka są tak sławne?
  • Maseczka z roślin? Naukowcy z SGGW opracowali wyjątkowy filtr powietrza 17 kwi 2020, 12:30 Mieszanka kilku roślin zamiast standardowego filtra. Taki pomysł na maseczkę ochronną przedstawili naukowcy z SGGW.
  • Allegro ułatwi handel małym firmom. Na czym polegać będzie pomoc? 16 kwi 2020, 17:44 Małe lokalne firmy, na których działalność negatywnie wpłynęła trwająca pandemia, mogą teraz za darmo sprzedawać swoje produkty przez Internet na Allegro Lokalnie, poinformowało Allegro.
  • Kosmetyki naturalne – czy warto je stosować? 16 kwi 2020, 16:00 Przez stulecia człowiek korzystał z tego, co dała mu Matka natura. Wybierał proste rozwiązania i żył z nią w zgodzie. A ona była dla człowieka bardzo szczodra. Wraz z rozwojem technologii ludzie zaczęli oddalać się od niej i błądzić. Zapomnieli, że piękna prawda mówiąca o tym,...