Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 422 tekstów

  • Fruktany w produktach spożywczych – czy są szkodliwe? 9 paź 2019, 6:51 Gdyby człowiek chciał dokładnie wiedzieć, co trafia do jego żołądka, powinien skończyć dietetykę. Przeciętny Kowalski tak naprawdę niewiele wie. Przykład? Fruktany. Co to takiego i czy szkodzi zdrowiu?
  • Dieta Ornisha – odchudza i leczy? 12 paź 2019, 14:13 Coraz chętniej przechodzimy na różne diety, które oprócz redukcji zbędnych kilogramów mają nam zapewnić także poprawę ogólnego stanu zdrowia. Jedną z nich jest Dieta Deana Ornisha pomagająca schudnąć i zadbać o zdrowie nie tylko osobom, u których występuje nadwaga lub otyłość....
  • Masz cukrzycę typu 2? Te przekąski są dla ciebie! 23 paź 2019, 20:25 Osoby, które z gabinetu lekarskiego wychodzą z diagnozą cukrzycy martwią się, że będą musiały pożegnać się z ulubionym jedzeniem. Tymczasem odpowiednie przekąski dla osób z cukrzycą mogą pomóc w utrzymaniu kontroli poziomu cukru we krwi. Utrzymywanie stałego poziomu glukozy we...
  • Czerwone mięso nie musi szkodzić sercu? Naukowcy na tropie dobrych wieści 1 paź 2019, 18:05 Nowe badanie wykazało, że jedzenie czerwonego mięsa nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka lub chorób serca. Jest to sprzeczne z popularną przez wiele lat opinią naukową, że czerwone mięso zwiększa ryzyko wystąpienia niektórych chorób.
  • Jakie warzywa na diecie odchudzającej? Niektóre mogą tuczyć 19 paź 2019, 7:24 Warzywa to niezbędny element zdrowej diety nie tylko w przypadku osób, które stawiają na bezpieczne odchudzanie. Niestety, nie wszystkie warzywa można jeść bez ograniczeń, bo niektóre z nich mogą utrudniać odchudzanie oraz sprzyjać niekontrolowanemu przybieraniu na wadze....
  • Naukowcy: Te produkty wspierają mikroflorę jelitową i chronią przed stanami zapalnymi 21 paź 2019, 15:55 Choroby jelit związane z zaburzeniem mikroflory diagnozowane są coraz częściej. Nie dziwi więc, że naukowcy starają się znaleźć proste i skuteczne sposoby, które wspierałyby rozwój pożytecznych bakterii i walczyły ze stanami zapalnymi jelit.
  • Zdrowa dieta – zdrowa planeta? Nowe badanie pokazuje prostą zależność 31 paź 2019, 17:40 To, co na co dzień trafia do twojego brzucha ma zasadniczy wpływ na zdrowie. Jednak ostatnia analiza poszła dalej w tej kwestii. Okazuje się, że to, co jest dobre dla twojego zdrowia, jest prawie zawsze równie dobre dla planety.
  • Przedszkolak nie musi chorować. Jak wzmocnić odporność dziecka dietą? 11 lis 2019, 19:40 Jesień to pora szczególnie trudna dla odporności. Wiatr i deszcz sprawiają, że organizm, zwłaszcza ten dziecięcy, jest bardziej podatny na przemarznięcie. Z kolei brak słońca odpowiedzialny jest za braki witaminy D wpływającej na odporność i… przeziębienie gotowe. Maluch...
  • Produkty bogate w żelazo i pomidory – dlaczego nie należy ich łączyć? 19 wrz 2019, 10:41 Nowe badania wykazały, że produkty z żelazem zmniejszają wchłanianie likopenu – karotenoidu, który znajduje się np. w pomidorach i który wykazuje silne właściwości antynowotworowe i przeciwutleniające.
  • Zdrowe rzeki receptą na ratunek klimatu? 21 wrz 2019, 16:03 Susze stają się coraz bardziej powszechne i dotkliwsze w całej Europie. Kurczące się zasoby wody oraz zła gospodarka wodna zagrażają możliwościom zaopatrzenia się w wodę i sprawiają, że ekosystemy wodne i lądowe są mniej odporne na zmianę klimatu. Rozwiązaniem jest pilne i...
  • Dieta dr Perricone – czy nadaje się dla każdego? 21 wrz 2019, 20:50 Dieta dr Perricone (dieta probiotyczna) to jedna z modnych kuracji odchudzających, która oprócz redukcji zbędnych kilogramów ma także wpływać na ogólną poprawę zdrowia oraz samopoczucia. Jej głównym zadaniem jest też redukcja przewlekłych stanów zapalnych, które są przyczyną...
  • Ta 16-tygodniowa dieta pomoże schudnąć i poprawić zdrowie jelit 23 wrz 2019, 11:29 Coraz więcej mówi się o roli mikrobiomu jelitowego i konsekwencji, jakie niesie zaburzenie składu tej mikroflory. Nowe badania pokazują, jak w prosty sposób można poprawić pracę jelit, a przy okazji także schudnąć.
  • Które rodzaje błonnika pokarmowego poprawiają zdrowie jelit? 23 wrz 2019, 14:20 Według nowych badań z Washington University School of Medicine w St. Louis, niektóre drobnoustroje jelitowe mające wpływ na ogólne zdrowie rozwijają się, gdy są karmione określonymi rodzajami składników w błonniku pokarmowym.
  • Miód manuka i jego cudowne właściwości. Czy każdy może go spożywać? 26 wrz 2019, 14:47 Miód manuka przez wiele osób uznawany jest za jeden z najzdrowszych produktów, po jakie możemy sięgać. Odstrasza wyłącznie jego cena. Czy faktycznie jego spożywanie ma tak wiele zalet? Kto powinien z niego zrezygnować?
  • Kardamon – idealny nie tylko na jesień. O tym działaniu mogłeś nie wiedzieć 3 paź 2019, 17:51 Kardamon to przyprawa, której używano od stuleci zarówno do gotowaniu, jak i jako lek. Kardamon, pierwotnie popularny składnik bliskowschodnich i arabskich potraw, zyskał również popularność na zachodzie.
  • Surowe czy gotowane – jakie jedzenie jest lepsze dla jelit? 4 paź 2019, 8:06 Wydaje się logiczne, że gotowane i surowe jedzenie prawdopodobnie mają wpływ na mikrobiom jelitowy, a każde z nich wpływa nań na różne sposoby, ale do tej pory przeprowadzono niewiele badań na ten temat. Nowe badanie na myszach i ludziach potwierdza spekulacje.
  • Błonnik witalny – suplement diety, który może zastąpić warzywa i pełne ziarno? 5 paź 2019, 16:37 Błonnik witalny jest chętnie stosowanym suplementem diety, który polecany jest przede wszystkim dla osób chcących zredukować zbędne kilogramy. Czy jego stosowanie może zastąpić zdrową, bogatą w włókno roślinne dietę? Jakie zagrożenia niesie za sobą przedawkowanie błonnika?
  • Te napoje nawadniają lepiej niż woda. Jak często po nie sięgasz? 8 paź 2019, 12:50 O nawodnienie organizmu musimy dbać każdego dnia, nie tylko latem. Także w okresie jesienno-zimowym możemy doprowadzić do niebezpiecznego odwodnienia. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać, jeśli nie przepadamy za zwykłą wodą.
  • Dieta owocowa? Brzmi kusząco! Jakie są jej wady? 8 paź 2019, 14:23 Jeśli kochasz owoce, przejście na tę dietę może wydawać ci się spełnieniem marzeń. Jednak jak każdy, monotonny sposób odżywiania, oparty na jednej grupie produktów, może prowadzić do niebezpiecznych niedoborów żywieniowych. Oto, co musisz wiedzieć, zanim spróbujesz przejść na...
  • Chroń się przed udarem, jedząc te produkty 9 paź 2019, 17:29 Znaczenie magnezu w organizmie jest zbyt często pomijane na rzecz wapnia i żelaza. Wiele osób może nawet nie wiedzieć, czym jest i co robi. A ​​ten minerał jest odpowiedzialny za ponad 300 reakcji metabolicznych w organizmie, w tym syntezę białka, DNA, RNA i przeciwutleniaczy....
  • Jak wzmocnić odporność bez suplementów diety? Podpowiada farmaceuta 10 paź 2019, 15:57 Na rynku nie brakuje suplementów diety, mających za zadanie wzmocnić naszą odporność. Ponieważ w sezonie jesienno-zimowym wielu z nas często łapie infekcje, cieszą się one dużą popularnością. Tymczasem system immunologiczny można skutecznie wspierać odpowiednią dietą. Co...
  • Przyprawy, które leczą. Nie może ich zabraknąć w twojej kuchni 14 paź 2019, 12:21 W medycynie naturalnej zioła i przyprawy cieszą się dużym uznaniem. Wiele z nich, stosowanych regularnie może wspomóc funkcjonowanie organizmu i ochronić nas przed różnymi chorobami. Liść laurowy, pieprz, cynamon, ziele angielskie, jałowiec – to tylko niektóre z przypraw, na...
  • Jesz taki ryż lub makaron? Możesz umrzeć 15 paź 2019, 8:08 Jeżeli pozostawisz mięso trochę zbyt długo poza lodówką, zepsuje się – to pewne, trzeba je wyrzucić. A co z ryżem lub makaronem?
  • Toksoplazmoza – doktorant szuka skutecznej metody całkowitej eliminacji pasożyta z zarażonego organizmu 15 paź 2019, 21:48 Związki, które hamują namnażanie się pierwotniaków w organizmie osób chorych na toksoplazmozę, a przy tym nie są tak toksyczne dla człowieka jak obecnie stosowane leki, bada naukowiec z Uniwersytetu Łódzkiego. Badania prowadzone we współpracy z Uniwersytetem Medycznym w...
  • Dieta hiszpańska – restrykcyjna, ale czy skuteczna? 20 paź 2019, 20:32 Dieta hiszpańska uważana jest za jedną z najlepszych diet odchudzających, choć nie należy do prostych kuracji i jej stosowanie wymaga restrykcyjnego przestrzegania ustalonych zasad. Dzięki dużej różnorodności dozwolonych produktów spożywczych dieta ta wyróżnia się nie tylko...
  • Czym grozi podwyższone stężenie trójglicerydów we krwi? 21 paź 2019, 5:23 Są one w organizmie człowieka niezbędne, służąc jako paliwo dla mięśni i innych tkanek. Jednak gdy jest ich za dużo - mogą zaszkodzić. Warto wiedzieć, kto powinien mieć się szczególnie na baczności i jak zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi za pomocą diety.
  • Ekspert: Biedronka azjatycka to gatunek obcy. W trosce o zdrowie, powinniśmy pozbywać się ich z mieszkań 20 paź 2019, 14:35 Biedronki azjatyckie wchodzą gromadnie do mieszkań – i wyłącznie tam możemy je zwalczać, nie niszcząc przy tym gatunków rodzimych – mówi entomolog, prof. Stanisław Ignatowicz.
  • Jedz buraki, a być może unikniesz aż 12 chorób 22 paź 2019, 18:24 Smaczne i zdrowe – tak pokrótce można opisać buraki. Te warzywa sprawdzają się w zupie, w sałatkach, a nawet w cieście czekoladowym. Ponadto swoimi właściwościami mogłyby pokonać niejedno warzywo.
  • Dieta przedcukrzycowa – jak wygląda i kto powinien na nią przejść? 23 paź 2019, 8:05 Cukrzyca charakteryzuje się koniecznością pozostania na określonej diecie, wyeliminowania pewnych grup pokarmów i stosowania się do zaleceń lekarza. Co jednak począć, kiedy dotyka nas stan przedcukrzycowy? Tutaj też pomocna może być dieta.
  • Jesz drobiowe mięso? Może wywołać ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy i biegunkę. Dlaczego? 24 paź 2019, 15:47 Jedząc mięso drobiowe możemy zakazić się kampylobakteriozą powodującą ostry nieżyt żołądkowo jelitowy i biegunki. Olsztyńscy naukowcy chcą temu zapobiec, zaprzęgając do walki z bakteriami nieszkodliwe dla ludzi i środowiska fagi (wirusy bakteryjne) zamiast antybiotyków czy...