Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 800 tekstów

  • Ciecierzyca nie tylko dla wegan. Dlaczego każdy powinien włączyć ją do diety? 7 sie 2019, 9:25 Ciecierzyca jest produktem występującym często w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Miłośnicy mięsa raczej rzadko po nią sięgają. Jednak ta roślina strączkowa jest cennym źródłem białka i witamin, dlatego powinno gościć na naszych stołach regularnie.
  • Czy białko z sałaty może pomóc wyleczyć złamane kości? 9 mar 2020, 17:33 Choć kości u osób z cukrzycą goją się wolniej, naukowcy pracują nad niedrogą terapią przy użyciu roślin, która może przyspieszyć proces zrostu. Eksperymenty na myszach są póki co obiecujące.
  • Na jakie choroby zalecana jest Medyczna Marihuana? 20 lip 2020, 16:40 Marihuana jest wciąż tematem mocno kontrowersyjnym, ponieważ w świadomości społeczeństwa zakodowana jest jako używka stosowana w celach rekreacyjnych i kojarzona z narkotykiem. Większość osób nie jest świadoma, że w jej skład wchodzi ponad 160 substancji, które - zależnie od...
  • Aloes - cudowny lek 4 lip 2014, 12:57 Natura podarowała nam coś, czego nie sposób przecenić – roślinę, która uzdrawia.
  • Aloes dla zdrowia i urody 4 lip 2014, 13:23 Wspomaga odporność, poprawia trawienie, reguluje poziom cukru, łagodzi podrażnienia, odmładza skórę – tak działa aloes. Spożywanie soku z tej rośliny to doskonałe uzupełnienie diety tych, którzy chcą zachować zdrowie i urodę na długo.
  • Stewia – co to jest i jaki ma wpływ na zdrowie? 14 maj 2018, 13:46 Stewia jest rośliną o intensywnym, słodkim smaku, używaną m.in. do słodzenia napojów. Wiele osób używa jej jako zamiennika zwykłego, białego cukru, a to dlatego, że stewia nie zawiera kalorii. Czy aby na pewno jest bezpieczna dla organizmu? Sprawdź, co powinieneś wiedzieć o...
  • Chorujesz na Hashimoto? Powinieneś sięgnąć po to zioło 24 sie 2018, 11:18 Chorzy na Hashimoto bardzo często szukają w internecie informacji na temat medycyny naturalnej, która korzystnie wpływa na organizm przy niedoczynności tarczycy. Ponieważ dieta i suplementacja odgrywają ważną rolę w procesie leczenia, warto dowiedzieć się, czym jest...
  • Czy sok z jarmużu obniża poziom cukru we krwi? 5 lip 2019, 20:31 W ostatnich latach jarmuż stał się bardzo popularnym warzywem. Ta intensywnie zielona odmiana kapusty jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i innych wartościowych składników. Polubili ją zwłaszcza zwolennicy zdrowego trybu życia i fitnessu. Okazuje się, że po tę roślinę mogą...
  • Leczenie padaczki. Kolendra może być pomocna? 29 lip 2019, 21:59 Korzyści zdrowotne, jakie niesie kolendra, znane były w medycynie ludowej już od dawna. Teraz jednak roślina ta stała się obiektem badań naukowych związanych z jej wykorzystaniem w medycynie konwencjonalnej. Naukowcy wykazali, że kolendra ma właściwości przeciwdrgawkowe i...
  • Te zioła rozwiążą wszystkie powszechne problemy zdrowotne? 9 paź 2019, 20:41 Zioła i przyprawy to nie tylko coś, co dosypiesz na patelnię podczas przygotowywania obiadu. Oferują szerokie spektrum korzyści. Kuchnia każdej kultury wykorzystuje rośliny do poprawiania smaku potraw, ale ponadto wiele z nich używa się od czasów starożytnych ze względu na ich...
  • Czystek – suplement na wszystko? 6 faktów, które warto znać 4 kwi 2020, 17:33 Czystek to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach, dlatego może idealnie uzupełniać zdrową i zbilansowaną dietę. Chociaż w ostatnim czasie to ziołowy hit, to czy faktycznie stanowi panaceum? Dowiedz się, kiedy warto pić napar z czystka.
  • Trening na diecie roślinnej? Oto, co powinieneś jeść przed i po 17 kwi 2020, 15:27 Jeśli martwisz się wypracowaniem diety opartej na roślinach, która będzie wystarczającym źródłem energii do aktywności fizycznej, poznaj garść porad dotyczącą produktów, które warto jeść przed i po treningu.
  • Mięta pieprzowa – jak wykorzystać jej właściwości prozdrowotne? 18 kwi 2020, 8:52 Ziele oraz liście mięty pieprzowej mają właściwości prozdrowotne, dlatego warto hodować ją w przydomowym ogródku lub na balkonie. Roślina pomaga między innymi na wzdęcia, nudności i kaszel. Dowiedz się, kiedy jeszcze warto stosować miętę pieprzową.
  • Lukrecja – właściwości i zastosowanie 26 kwi 2020, 19:13 Uprawiana w wielu krajach lukrecja to roślina, którą od dawna wykorzystuje się w lecznictwie, kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. Cechuje ją bardzo słodki smak, a także wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Kiedy warto stosować lukrecję?
  • Tajemnicze nasiona z Chin także w Polsce. Ważny apel służb 29 lip 2020, 21:46 Amerykańskie służby ostrzegają przed sianiem nasion niewiadomego pochodzenia, które otrzymali mieszkańcy co najmniej 27 stanów. Komunikat w tej sprawie wydał także polski Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
  • Warzywa psiankowate – co powinieneś o nich wiedzieć? Niektóre z nich są trujące 5 sie 2020, 10:33 Warzywa psiankowate należą do rodziny roślin o łacińskiej nazwie Solanaceae. Wiele z nich jest bogatym źródłem składników odżywczych i służy jako podstawowy pokarm dla różnych kultur. Chociaż warzywa psiankowate są zasadniczo zdrowe, wiele osób twierdzi, że należy ich unikać.
  • Chryzantemy kojarzone są z długowiecznością. Nic dziwnego – mają wiele właściwości zdrowotnych 3 lis 2020, 19:24 Chryzantemy to nie tylko kwiaty do ozdabiania grobów na Wszystkich Świętych i rośliny kojarzące się ze śmiercią. Wręcz przeciwnie – mają niemało właściwości zdrowotnych.
  • Olejek lawendowy – działanie i sposób użycia 23 maj 2018, 8:35 Olejek lawendowy ma cudowne właściwości terapeutyczne. W medycynie naturalnej służy do kojenia nerwów i wyciszania. Zapach lawendy sprawia, że ogarnia nas błogi spokój. To jednak nie jedyne właściwości tej rośliny. Okazuje się, że olejek lawendowy można wykorzystać na wiele...
  • Spirulina – wszystko, co musisz o niej wiedzieć 8 lip 2018, 18:46 „Spirulina” – to słowo zapewne gdzieś już kiedyś słyszałeś. Często przewija się w kontekście zdrowego odżywiania i tzw. „superfoods”, czyli produktów, które są posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Spirulina jest jedną z najzdrowszych roślin, jakie znajdują się na świecie i...
  • Jarmuż – cudowne właściwości prozdrowotne i przepis na smaczne chipsy 22 cze 2019, 6:15 Jarmuż przez wiele osób nazywanych jest prawdziwym „superfood”. Ta niepozorna roślina, przypominająca na pierwszy rzut oka ozdobną sałatę, jest bogata w składniki odżywcze. Kusi intensywnym, zielonym kolorem. Dlaczego warto włączyć do swojej codziennej diety jarmuż?
  • Zaskakujące przyczyny wzdęć 2 paź 2018, 11:33 Uporczywe wzdęcia nie są niczym przyjemnym, a niestety doświadcza ich każdy z nas. Powszechnie wiadomo, że wzdęcia powodują rośliny strączkowe, ale nie tylko. Nasze codzienne nawyki i przyzwyczajenia również mają znaczenie. Dowiedz się, jak zminimalizować powstawanie...
  • Kurkuma – właściwości i zastosowanie w łagodzeniu objawów boreliozy 18 paź 2018, 15:00 Kurkuma, czasami nazywana szafranem indyjskim lub złotą przyprawą, to wyjątkowo cenna roślina, która rośnie w Azji i Ameryce Środkowej. Niewiele osób ma jednak świadomość, że kurkuma wykazuje silne właściwości prozdrowotne. Między innymi dlatego znajduje zastosowanie w...
  • Czy pokrzywa pomaga schudnąć? 14 kwi 2019, 7:05 Pokrzywa zwyczajna to doskonale znana wszystkim roślina, która powoduje dość nieprzyjemne, ale jednocześnie działające prozdrowotnie pieczenie skóry. Rośnie ona niemal wszędzie i od wieków stosowana była jako środek leczniczy w medycynie naturalnej. Dziś wraca do łask i...
  • KFC testuje bezmięsne nuggetsy. Mają być „palce lizać” 28 sie 2019, 7:16 KFC podejmuje próby wprowadzenia bezmięsnych „kurczaków”, znanych jako nuggetsy. Komponując swoje popisowe danie z roślin firma ma nadzieję na wykorzystanie rosnącej popularności substytutów mięsa.
  • Dieta idealna: Mniej cukru i ryżu, więcej soczewicy i orzechów 25 wrz 2019, 5:22 Chcesz dożyć w zdrowiu sędziwego wieku? Ogranicz biały ryż i słodkie napoje na rzecz roślin strączkowych i migdałów.
  • Wiesiołek – jego zalety doceni każda kobieta 11 paź 2019, 15:50 Wiesiołka możemy bardzo często znaleźć w składzie kosmetyków naturalnych. I nic dziwnego – bogactwo roślin nie mija i właśnie przeżywa swój kolejny rozkwit. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje wiesiołek i dlaczego kobiety szaleją na jego punkcie?
  • Polscy konsumenci nie chcą produktów z GMO. Od nowego roku produkty muszą być lepiej oznakowane 6 sty 2020, 8:03 Większość Polaków chce zakazu upraw roślin genetycznie modyfikowanych, a mając wybór, wybrałaby produkt pochodzący od zwierząt karmionych paszą bez GMO – wskazują badania, na które powołuje się resort rolnictwa. Od 1 stycznia zaczęły obowiązywać nowe zasady oznaczania takich...
  • Ten indyjski owoc leczy cukrzycę i raka? 14 sty 2020, 9:30 Momordica charantia, inaczej gorzki melon lub gorzka tykwa, jest rośliną, znaną w medycynie ajurwedyjskiej od dawna. Ostatnio suplementy z gorzkiego melona zyskują popularność jako alternatywny lek na cukrzycę. Teraz nowe badania na myszach wydają się sugerować, że ekstrakt...
  • Czy liście rabarbaru są bezpieczne do spożycia? 26 maj 2020, 17:29 Rabarbar to roślina występująca w górzystych i umiarkowanych regionach świata, takich jak Azja Północno-Wschodnia. Jest powszechnie uprawiany jako jadalne warzywo w Europie i Ameryce Północnej. Jego duże ciemnozielone liście wyglądają trochę jak szpinak i zwykle nie są...
  • Koper – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć. Czy warto go stosować? 2 cze 2020, 22:32 Koper (Anethum graveolens) to zioło, które można znaleźć w kuchni europejskiej i azjatyckiej. Nie trzeba jednak sięgać daleko: ziemniaczki z koperkiem i kefirem zawsze smakują dobrze, zwłaszcza w porze letniej. Ale czy faktycznie warto sięgać po tę roślinę?