Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 869 tekstów

  • Najzdrowsze zioła i przyprawy, które można dodać do posiłków 1 lip 2020, 18:29 Wiele ziół i przypraw ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz wysoką zawartość poszczególnych składników odżywczych. Niektóre z nich również pomagają w odchudzaniu i kontroli apetytu, a nawet leczą stany zapalne.
  • 6 leczniczych ziół, które można uprawiać w wodzie. Nie wymagają gleby! 29 cze 2020, 12:30 Większość potraw nie smakowałaby tak samo bez soli, naturalnego źródła sodu. Jednak lekarze ostrzegają, że dieta opierająca się głównie na słonych potrawach prowadzi do otyłości, nadciśnienia i problemów z sercem. Mimo to ich eliminacja nie oznacza, że już nigdy nie zjesz...
  • Czy pektyna szkodzi zdrowiu? W jakich produktach występuje? 28 cze 2020, 10:06 Pektyny występują w składzie różnych produktów spożywczych. Choć nazwa ta brzmi sztucznie, to pektyny należą do grupy naturalnych substancji żelujących. Produkty spożywcze, które zawierają w swoim składzie naturalne pektyny, są zdecydowanie lepszym wyborem niż produkty...
  • Jak schudnąć z brzucha? 4 proste sposoby 27 cze 2020, 17:10 Odchudzanie wybranej partii ciała może wydawać się trudne do osiągnięcia. Tzw. „oponka” spędza jednak sen z powiek wielu osobom. Warto jednak wiedzieć, że na obwód talii składa się nie tylko podskórna tkanka tłuszczowa, ale także tłuszcz trzewny, który jest wyjątkowo...
  • Ashwagandha – co to takiego? Czy ułatwia odchudzanie? 26 cze 2020, 20:40 Ashwagandha to starożytne zioło lecznicze. Jest klasyfikowane jako adaptogen, co oznacza, że ​​może pomóc ciału, by radziło sobie ze stresem. Czy pozwala także schudnąć?
  • Pierwsze miodobranie w firmowej pasiece… Dafi 26 cze 2020, 17:43 Kielecka marka Dafi, pod którą produkowane są dzbanki i butelki filtrujące, w ubiegłym roku stała się dumną posiadaczką przyzakładowej pasieki, w ramach projektu „Pszczoły w mieście”.
  • Jakie błędy dietetyczne popełniają chorzy na cukrzycę typu 2 26 cze 2020, 12:04 Niestety, nie ma jednej, uniwersalnej diety, dobrej dla wszystkich osób z cukrzycą. Jej skład powinien być zawsze ustalany indywidualnie, w zależności od konkretnych potrzeb i ograniczeń dotyczących danego pacjenta. Niemniej jednak, istnieją pewne ogólne zasady żywienia w...
  • Te pokarmy roślinne zawierają tyle samo białka, co mięso. Czy masz je w swojej kuchni? 23 cze 2020, 21:29 Wielu z nas obawia się spożywania mięsa – wszak przyczynia się do zwiększonego poziomu cholesterolu we krwi. Istnieją jednak roślinne alternatywy, które z powodzeniem mogą je zastąpić.
  • Dieta mieszkańców płd. Polski kilka tysięcy lat temu w dużej mierze roślinna 19 cze 2020, 15:27 Tylko 15 proc. składu diety ludzi żyjących kilka tysięcy lat temu w południowej Polsce stanowiło mięso, a blisko 50 proc. rośliny – wynika z badań kości kilkudziesięciu zmarłych z epoki neolitu i brązu z Miechowa (Małopolskie).
  • 10 postaci magnezu – na co pomaga każda z nich? 19 cze 2020, 11:32 Magnez jest pomocny przy różnych schorzeniach i niedyspozycjach. Ale nigdy nie występuje w pojedynkę: w produktach leczniczych i suplementach dostępny jest w postaci związków. Na co pomagają te postacie i jak się nazywają?
  • Zalety suplementacji hydratem kolagenu rybiego i sokiem z organicznego aloesu 19 cze 2020, 11:19 Coraz więcej osób na całym świecie świadomie wybiera zdrowe odżywianie. Prawidłowo zbilansowana dieta to doskonała profilaktyka prozdrowotna. Jednak w dzisiejszym cywilizowanym świecie sama dieta nie wystarczy – warto jest sięgnąć po mądrze dobraną i zgodną z naturą...
  • PKU: choroba rzadka i wymagająca, ale da się z nią żyć. Potrafiłbyś? 19 cze 2020, 5:52 Fenyloketonuria wymaga przestrzegania przez całe życie bardzo restrykcyjnej, niskofenyloalaninowej diety. Bez niej może dojść do uszkodzeń mózgu i niepełnosprawności intelektualnej. Choć to ogromne wyzwanie, warto je podjąć, bo jest szansą na normalne życie.
  • Niebezpieczeństwa spożywania zbyt dużej ilości zdrowej żywności 18 cze 2020, 18:30 Zdrowa żywność z reguły wspiera nasz organizm w walce z chorobami i buduje mocny układ odpornościowy. Jednak dążąc do spożywania określonych posiłków, nieświadomie grozi nam przesadzanie w ilościach. Jakie ma to skutki dla organizmu?
  • Naukowcy: Konsekwencje wstrzymania prac w laboratoriach odczujemy w przyszłym roku 18 cze 2020, 5:52 Na niektórych uczelniach zupełnie wstrzymano prace w laboratoriach, w innych mocno je ograniczono w związku z epidemią koronawirusa. Konsekwencje takich decyzji naukowcy odczują za pół roku lub później, m.in. w postaci mniej licznych publikacji naukowych – mówią badacze.
  • Czy można uzależnić się od sera? 17 cze 2020, 21:32 Ser jest jednym z najpopularniejszych produktów mlecznych na świecie. Jest tak smaczny, że ​​wiele osób uważa, że ​​uzależnia. Czy za tym twierdzeniem kryją się jakieś naukowe dowody?
  • Herbata z krwawnika – czy znasz jej fenomenalne korzyści zdrowotne? 17 cze 2020, 8:29 Krwawnik jest stosowany w medycynie od czasów starożytnych. Badania pokazują, że jego związki roślinne mogą korzystnie wpływać na gojenie się ran, problemy trawienne i pracę mózgu. Jednocześnie nie ma wystarczających wytycznych dotyczących dawkowania herbaty z krwawnika...
  • Najlepsze sposoby zmniejszenia ryzyka raka od American Cancer Society 16 cze 2020, 13:30 Nowe wytyczne American Cancer Society opierają się na badaniach naukowych w kierunku zmniejszenia ryzyka raka. Eksperci podkreślają znaczenie zdrowej diety oraz aktywności fizycznej u osó dorosłych.
  • Eksperyment szpitalny pokazał, jak szybko wirus rozprzestrzenia się na oddziałach 16 cze 2020, 5:23 Z tego, co wiemy do tej pory, SARS-CoV-2 najczęściej rozprzestrzenia się między ludźmi. Ale wciąż należy zwracać szczególną uwagę na potencjalną transmisję z powierzchni i innych obiektów.
  • Przyjmujesz walerianę na sen? Uważaj na te skutki uboczne 15 cze 2020, 13:33 Kozłek lekarski (zwany walerianą) jest popularną rośliną wspomagającą sen. Mimo to niektóre osoby zgłosiły kilka skutków ubocznych, takich jak żywe sny, kołatanie serca, suchość w ustach, czy zaburzenia trawienne. Działania niepożądane wydają się znacznie różnić u...
  • Piołun – czy warto stosować ten suplement? 11 cze 2020, 7:32 Piołun to gorzkie zioło znane jako składnik absyntu. Może oferować wiele korzyści, jeśli jest przyjmowany z umiarem. Należą do nich zwalczanie stanów zapalnych i infekcji pasożytniczych, a także łagodzenie bólu. Podobnie jak w przypadku każdego suplementu, przed użyciem...
  • Powłoka jajeczna utrzyma świeżość żywności na dłużej? Naukowcy donoszą 9 cze 2020, 7:06 Według naukowców z Rice University jaja, które mogłyby się zmarnować, mogą służyć jako baza do stworzenia powłoki do ochrony owoców i warzyw, by dłużej utrzymać ich świeżość. Plusem rozwiązania jest jego niski koszt.
  • Czy każdy alkohol jest odpowiedni dla wegan? 8 cze 2020, 16:30 Drinki na imprezie, kieliszek wina po ciężkim dniu – któż z nas tego nie lubi? Ale, biorąc pod uwagę metody wytwarzania alkoholi, weganie mogą mieć dylemat, czy nawet okazjonalne picie nie zaburzy ich diety pozbawionej produktów odzwierzęcych. Jaka jest prawda?
  • Jak Bruksela chce zmienić naszego cheeseburgera? 7 cze 2020, 11:02 Komisja Europejska dąży do tego, aby nawyki żywieniowe na całym kontynencie były bardziej zrównoważone. Chce stopniowo zmienić to, jak się żywimy. W tym nawet skład fastfoodowych burgerów. Jak będą wyglądać i smakować za 10 lat?
  • Jak uchronić się przed stanem zapalnym? Lekarstwo mamy w lodówce 6 cze 2020, 6:30 To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie. Niektóre produkty pobudzają bardziej, inne dostarczają nam mniej energii. Chociaż wpływu jedzenia nie odczuwamy natychmiast, ma ono znaczenie na poziomie komórkowym. Obecne badania dowodzą, że wiele dolegliwości można...
  • Dieta wysokobiałkowa – plusy i minusy 5 cze 2020, 18:30 Obecnie mamy wiele modnych diet. Niektórzy stosują je z powodu chęci zachowania dobrej wagi podczas izolacji, inni po prostu testują nowe metody odżywiania. A dieta wysokobiałkowa? Czy jest odpowiednia dla każdego?
  • Sezon na szparagi w pełni! Jakie mają właściwości? 4 cze 2020, 19:31 Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminy C i E oraz beta-karoten, zatem poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Pomagają zwalczyć infekcje...
  • Czy istnieje uczulenie na słońce? Fakty o alergii, które warto znać 3 cze 2020, 22:28 Alergia niejedno ma imię. Można być uczulonym nie tylko na pyłki drzew czy sierść zwierząt, lecz także na alkohol, a nawet na… słońce! Do tego liczba alergików szybko się zwiększa. Nic zatem dziwnego, że temat alergii wywołuje coraz większe zainteresowanie i rodzi wiele pytań....
  • Koper – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć. Czy warto go stosować? 2 cze 2020, 22:32 Koper (Anethum graveolens) to zioło, które można znaleźć w kuchni europejskiej i azjatyckiej. Nie trzeba jednak sięgać daleko: ziemniaczki z koperkiem i kefirem zawsze smakują dobrze, zwłaszcza w porze letniej. Ale czy faktycznie warto sięgać po tę roślinę?
  • Czy spożywanie produktów bogatych w siarkę jest korzystne dla zdrowia? 2 cze 2020, 19:35 Siarka jest jednym z głównych pierwiastków w atmosferze. Twoje ciało wykorzystuje siarkę do wielu czynności, w tym budowy i naprawy DNA, a także do ochrony komórek przed uszkodzeniem. Dlatego uwzględnienie w diecie odpowiedniej ilości produktów bogatych w siarkę jest niezbędne...
  • 6 sprawdzonych metod walki z komarami 1 cze 2020, 18:27 Myśląc o komarach, odruchowo wyciągasz spray zapachowy. Ten jednak nie zawsze jest skuteczny. Istnieje za to kilka innych sposobów walki z tymi owadami. Mogą się przydać w ciepłe dni – gdy plaga komarów skutecznie psuje wypoczynek na świeżym powietrzu.