Najzdrowsze zioła i przyprawy, które można dodać do posiłków1lip2020, 18:29 —
Wiele ziół i przypraw ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz wysoką zawartość poszczególnych składników odżywczych. Niektóre z nich również pomagają w odchudzaniu i kontroli apetytu, a nawet leczą stany zapalne.
6 leczniczych ziół, które można uprawiać w wodzie. Nie wymagają gleby!29cze2020, 12:30 —
Większość potraw nie smakowałaby tak samo bez soli, naturalnego źródła sodu. Jednak lekarze ostrzegają, że dieta opierająca się głównie na słonych potrawach prowadzi do otyłości, nadciśnienia i problemów z sercem. Mimo to ich eliminacja nie oznacza, że już nigdy nie zjesz...
Czy pektyna szkodzi zdrowiu? W jakich produktach występuje?28cze2020, 10:06 —
Pektyny występują w składzie różnych produktów spożywczych. Choć nazwa ta brzmi sztucznie, to pektyny należą do grupy naturalnych substancji żelujących. Produkty spożywcze, które zawierają w swoim składzie naturalne pektyny, są zdecydowanie lepszym wyborem niż produkty...
Jak schudnąć z brzucha? 4 proste sposoby27cze2020, 17:10 —
Odchudzanie wybranej partii ciała może wydawać się trudne do osiągnięcia. Tzw. „oponka” spędza jednak sen z powiek wielu osobom. Warto jednak wiedzieć, że na obwód talii składa się nie tylko podskórna tkanka tłuszczowa, ale także tłuszcz trzewny, który jest wyjątkowo...
Ashwagandha – co to takiego? Czy ułatwia odchudzanie?26cze2020, 20:40 —
Ashwagandha to starożytne zioło lecznicze. Jest klasyfikowane jako adaptogen, co oznacza, że może pomóc ciału, by radziło sobie ze stresem. Czy pozwala także schudnąć?
Pierwsze miodobranie w firmowej pasiece… Dafi26cze2020, 17:43 —
Kielecka marka Dafi, pod którą produkowane są dzbanki i butelki filtrujące, w ubiegłym roku stała się dumną posiadaczką przyzakładowej pasieki, w ramach projektu „Pszczoły w mieście”.
Jakie błędy dietetyczne popełniają chorzy na cukrzycę typu 226cze2020, 12:04 —
Niestety, nie ma jednej, uniwersalnej diety, dobrej dla wszystkich osób z cukrzycą. Jej skład powinien być zawsze ustalany indywidualnie, w zależności od konkretnych potrzeb i ograniczeń dotyczących danego pacjenta. Niemniej jednak, istnieją pewne ogólne zasady żywienia w...
Dieta mieszkańców płd. Polski kilka tysięcy lat temu w dużej mierze roślinna19cze2020, 15:27 —
Tylko 15 proc. składu diety ludzi żyjących kilka tysięcy lat temu w południowej Polsce stanowiło mięso, a blisko 50 proc. rośliny – wynika z badań kości kilkudziesięciu zmarłych z epoki neolitu i brązu z Miechowa (Małopolskie).
10 postaci magnezu – na co pomaga każda z nich?19cze2020, 11:32 —
Magnez jest pomocny przy różnych schorzeniach i niedyspozycjach. Ale nigdy nie występuje w pojedynkę: w produktach leczniczych i suplementach dostępny jest w postaci związków. Na co pomagają te postacie i jak się nazywają?
Zalety suplementacji hydratem kolagenu rybiego i sokiem z organicznego aloesu19cze2020, 11:19 —
Coraz więcej osób na całym świecie świadomie wybiera zdrowe odżywianie. Prawidłowo zbilansowana dieta to doskonała profilaktyka prozdrowotna. Jednak w dzisiejszym cywilizowanym świecie sama dieta nie wystarczy – warto jest sięgnąć po mądrze dobraną i zgodną z naturą...
PKU: choroba rzadka i wymagająca, ale da się z nią żyć. Potrafiłbyś?19cze2020, 5:52 —
Fenyloketonuria wymaga przestrzegania przez całe życie bardzo restrykcyjnej, niskofenyloalaninowej diety. Bez niej może dojść do uszkodzeń mózgu i niepełnosprawności intelektualnej. Choć to ogromne wyzwanie, warto je podjąć, bo jest szansą na normalne życie.
Niebezpieczeństwa spożywania zbyt dużej ilości zdrowej żywności18cze2020, 18:30 —
Zdrowa żywność z reguły wspiera nasz organizm w walce z chorobami i buduje mocny układ odpornościowy. Jednak dążąc do spożywania określonych posiłków, nieświadomie grozi nam przesadzanie w ilościach. Jakie ma to skutki dla organizmu?
Naukowcy: Konsekwencje wstrzymania prac w laboratoriach odczujemy w przyszłym roku18cze2020, 5:52 —
Na niektórych uczelniach zupełnie wstrzymano prace w laboratoriach, w innych mocno je ograniczono w związku z epidemią koronawirusa. Konsekwencje takich decyzji naukowcy odczują za pół roku lub później, m.in. w postaci mniej licznych publikacji naukowych – mówią badacze.
Czy można uzależnić się od sera?17cze2020, 21:32 —
Ser jest jednym z najpopularniejszych produktów mlecznych na świecie. Jest tak smaczny, że wiele osób uważa, że uzależnia. Czy za tym twierdzeniem kryją się jakieś naukowe dowody?
Herbata z krwawnika – czy znasz jej fenomenalne korzyści zdrowotne?17cze2020, 8:29 —
Krwawnik jest stosowany w medycynie od czasów starożytnych. Badania pokazują, że jego związki roślinne mogą korzystnie wpływać na gojenie się ran, problemy trawienne i pracę mózgu. Jednocześnie nie ma wystarczających wytycznych dotyczących dawkowania herbaty z krwawnika...
Najlepsze sposoby zmniejszenia ryzyka raka od American Cancer Society16cze2020, 13:30 —
Nowe wytyczne American Cancer Society opierają się na badaniach naukowych w kierunku zmniejszenia ryzyka raka. Eksperci podkreślają znaczenie zdrowej diety oraz aktywności fizycznej u osó dorosłych.
Przyjmujesz walerianę na sen? Uważaj na te skutki uboczne15cze2020, 13:33 —
Kozłek lekarski (zwany walerianą) jest popularną rośliną wspomagającą sen. Mimo to niektóre osoby zgłosiły kilka skutków ubocznych, takich jak żywe sny, kołatanie serca, suchość w ustach, czy zaburzenia trawienne. Działania niepożądane wydają się znacznie różnić u...
Piołun – czy warto stosować ten suplement?11cze2020, 7:32 —
Piołun to gorzkie zioło znane jako składnik absyntu. Może oferować wiele korzyści, jeśli jest przyjmowany z umiarem. Należą do nich zwalczanie stanów zapalnych i infekcji pasożytniczych, a także łagodzenie bólu. Podobnie jak w przypadku każdego suplementu, przed użyciem...
Powłoka jajeczna utrzyma świeżość żywności na dłużej? Naukowcy donoszą9cze2020, 7:06 —
Według naukowców z Rice University jaja, które mogłyby się zmarnować, mogą służyć jako baza do stworzenia powłoki do ochrony owoców i warzyw, by dłużej utrzymać ich świeżość. Plusem rozwiązania jest jego niski koszt.
Czy każdy alkohol jest odpowiedni dla wegan?8cze2020, 16:30 —
Drinki na imprezie, kieliszek wina po ciężkim dniu – któż z nas tego nie lubi? Ale, biorąc pod uwagę metody wytwarzania alkoholi, weganie mogą mieć dylemat, czy nawet okazjonalne picie nie zaburzy ich diety pozbawionej produktów odzwierzęcych. Jaka jest prawda?
Jak Bruksela chce zmienić naszego cheeseburgera?7cze2020, 11:02 —
Komisja Europejska dąży do tego, aby nawyki żywieniowe na całym kontynencie były bardziej zrównoważone. Chce stopniowo zmienić to, jak się żywimy. W tym nawet skład fastfoodowych burgerów. Jak będą wyglądać i smakować za 10 lat?
Jak uchronić się przed stanem zapalnym? Lekarstwo mamy w lodówce6cze2020, 6:30 —
To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie. Niektóre produkty pobudzają bardziej, inne dostarczają nam mniej energii. Chociaż wpływu jedzenia nie odczuwamy natychmiast, ma ono znaczenie na poziomie komórkowym. Obecne badania dowodzą, że wiele dolegliwości można...
Dieta wysokobiałkowa – plusy i minusy5cze2020, 18:30 —
Obecnie mamy wiele modnych diet. Niektórzy stosują je z powodu chęci zachowania dobrej wagi podczas izolacji, inni po prostu testują nowe metody odżywiania. A dieta wysokobiałkowa? Czy jest odpowiednia dla każdego?
Sezon na szparagi w pełni! Jakie mają właściwości?4cze2020, 19:31 —
Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminy C i E oraz beta-karoten, zatem poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Pomagają zwalczyć infekcje...
Czy istnieje uczulenie na słońce? Fakty o alergii, które warto znać3cze2020, 22:28 —
Alergia niejedno ma imię. Można być uczulonym nie tylko na pyłki drzew czy sierść zwierząt, lecz także na alkohol, a nawet na… słońce! Do tego liczba alergików szybko się zwiększa. Nic zatem dziwnego, że temat alergii wywołuje coraz większe zainteresowanie i rodzi wiele pytań....
Koper – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć. Czy warto go stosować?2cze2020, 22:32 —
Koper (Anethum graveolens) to zioło, które można znaleźć w kuchni europejskiej i azjatyckiej. Nie trzeba jednak sięgać daleko: ziemniaczki z koperkiem i kefirem zawsze smakują dobrze, zwłaszcza w porze letniej. Ale czy faktycznie warto sięgać po tę roślinę?
Czy spożywanie produktów bogatych w siarkę jest korzystne dla zdrowia?2cze2020, 19:35 —
Siarka jest jednym z głównych pierwiastków w atmosferze. Twoje ciało wykorzystuje siarkę do wielu czynności, w tym budowy i naprawy DNA, a także do ochrony komórek przed uszkodzeniem. Dlatego uwzględnienie w diecie odpowiedniej ilości produktów bogatych w siarkę jest niezbędne...
6 sprawdzonych metod walki z komarami1cze2020, 18:27 —
Myśląc o komarach, odruchowo wyciągasz spray zapachowy. Ten jednak nie zawsze jest skuteczny. Istnieje za to kilka innych sposobów walki z tymi owadami. Mogą się przydać w ciepłe dni – gdy plaga komarów skutecznie psuje wypoczynek na świeżym powietrzu.