Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 56 tekstów

  • Dieta ubogoresztkowa – kto powinien ją stosować? 23 lut 2020, 15:23 Dieta ubogoresztkowa (dieta niskobłonnikowa) to jedna z diet leczniczych, które stosuje się w przypadku osób cierpiących na niektóre schorzenia układu pokarmowego. Dzięki diecie, która zawiera śladowe ilości błonnika, możliwe jest uniknięcie nasilenia się dolegliwości...
  • Niedobór magnezu – objawy i metody przeciwdziałania 6 lut 2020, 21:23 Magnez bierze udział w wielu procesach w organizmie. To sprawia, że ​​niedobór magnezu jest trudny do zidentyfikowania, ponieważ wygląda na wiele innych chorób. Objawy obejmują arytmie serca, depresję, problemy trawienne, skurcze mięśni i inne. Niski poziom magnezu jest...
  • Dieta wegańska dla kulturystów. Czy to ma sens? 26 lis 2019, 20:38 Dieta wegańska w ostatnich latach zyskała na popularności. Roślinny model odżywiania niesie liczne korzyści zdrowotne. Jednak mówi się, że ze względu na brak białka zwierzęcego nie pozwala zbudować mięśni. Czy jest to prawdą?
  • Dieta F-Factor – czym jest i czy pomaga schudnąć? 10 gru 2019, 20:16 Dieta F-Factor to plan odchudzania, który koncentruje się na pokarmach bogatych w błonnik i chudych białkach. Według jego twórcy pomaga osiągnąć zdrową utratę masy ciała, nie pozbawiając cię jedzenia lub napojów, które lubisz. Nie wymaga również ćwiczeń.
  • Olej czy oliwa – co wybrać? 4 sty 2020, 13:30 Olej, a może oliwa – co wybrać? Zanim wybierzemy właściwy tłuszcz, musimy przede wszystkim dowiedzieć się więcej na temat jego przeznaczenia i właściwości prozdrowotnych. Warto pamiętać o jednej zasadzie – do obróbki termicznej należy wybierać tłuszcze jednonienasycone, które...
  • Jak zbilansować dietę roślinną? Przykładowe menu i przepisy 16 sty 2020, 21:59 Wegetarianizm wiele ma twarzy, nie tylko dlatego, że istnieje wiele jego odmian, w zależności od stopnia eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego. Także dlatego, że tak jak każda dieta, może zrobić dla naszego organizmu nie tylko wiele dobrego, ale również złego.
  • Wegański fast food – zdrowszy od mięsnego? Odpowiedź może szokować 16 sty 2020, 19:00 Eksperci ostrzegają, że chociaż „mięso roślinne” jest bezpieczne, ta zamiana mięsa na jarską alternatywę nie poprawia wartości odżywczej produktów typu fast food, takich jak hamburgery.
  • Chroń się przed udarem, jedząc te produkty 9 paź 2019, 17:29 Znaczenie magnezu w organizmie jest zbyt często pomijane na rzecz wapnia i żelaza. Wiele osób może nawet nie wiedzieć, czym jest i co robi. A ​​ten minerał jest odpowiedzialny za ponad 300 reakcji metabolicznych w organizmie, w tym syntezę białka, DNA, RNA i przeciwutleniaczy....
  • Jesteś kobietą po pięćdziesiątce? Możliwe, że zmagasz się z poważnym niedoborem 16 paź 2019, 11:07 Po ukończeniu 51. roku życia aż o jedną piątą zwiększa się u kobiet zapotrzebowanie na wapń. Tymczasem prawdopodobnie tylko niespełna 12 proc. Polek w każdym wieku zjada wystarczająco dużo wapnia. Czas zatem na zmianę codziennej diety - dzięki regularnemu jedzeniu produktów...
  • Masz cukrzycę typu 2? Te przekąski są dla ciebie! 23 paź 2019, 20:25 Osoby, które z gabinetu lekarskiego wychodzą z diagnozą cukrzycy martwią się, że będą musiały pożegnać się z ulubionym jedzeniem. Tymczasem odpowiednie przekąski dla osób z cukrzycą mogą pomóc w utrzymaniu kontroli poziomu cukru we krwi. Utrzymywanie stałego poziomu glukozy we...
  • Witamina F – co to takiego i gdzie jej szukać? 15 lis 2019, 8:06 Nowym odkryciem specjalistów w dziedzinie odżywiania jest witamina F. Jednak nie jest ona witaminą w tradycyjnym tego słowa znaczeniu.
  • Dieta Omega Judith Wills ma dużo zalet. Jakie daje efekty? 24 lis 2019, 9:30 Dieta Omega Judith Wills jest jedną z diet o działaniu odchudzającym. Jej podstawą są naturalne produkty, wśród których ogromną rolę odgrywają zdrowe tłuszcze. Jakie efekty daje dieta omega i czy warto ją stosować? Czy dieta omega jest zdrowa?
  • Nie tylko rzepakowy i słonecznikowy. Po które oleje warto sięgnąć? 27 kwi 2019, 16:27 Zdrowe tłuszcze są niezbędnym elementem naszej diety. Bez nich nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Zdrowa dieta powinna uwzględniać różne tłuszcze roślinne, a także tłuszcze zwierzęce (w niewielkich ilościach) np. naturalne masło, które w szczególności...
  • 7 tanich i zdrowych źródeł białka. Będziecie zaskoczeni 16 sie 2019, 18:40 Białko jest bardzo istotnym składnikiem odżywczym. Dieta bogata w produkty białkowe niesie wiele zalet, w tym możliwość utraty masy ciała i jednocześnie zwiększenia masy mięśniowej. Jednak niektórzy ludzie mogą uznać, że zdrowe źródła białka są zbyt kosztowne. Będziesz...
  • Co jeść, żeby poprawić potencję? 22 sty 2016, 11:38 Szybkie tempo życia, stres i niewłaściwa dieta to czynniki, które często wpływają na jakość życia seksualnego, w tym na potencję. O ile odpoczynek i relaks można zapewnić sobie bez większych problemów, to ze zmianą nawyków żywieniowych bywa trudniej. Od czego zacząć dietę i na...
  • Ania biega: Jak polubić brokuł... Pappardelle z zielonymi różyczkami 26 mar 2015, 15:30 Brokułu nie lubiłam programowo. Od kilkunastu lat, kiedy to na jakiejś wystawnej imprezie podano go we wcieleniu tak paskudnym, że jeszcze długo wzdragało mnie na sam widok. Z czasem wstręt przemogłam i zdarzało mi się przyswajać brokuł – ale w wersji maksymalnie...
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • Cała prawda o mleku 5 mar 2015, 11:28 Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w żywieniu człowieka. Czy mleko i jego przetwory są niezbędne w naszej codziennej...
  • Czas na fito(r)ewolucję! 12 mar 2015, 14:46 Jeśli Twoja dieta jest odpowiednio zbilansowana, nietrudno dostarczyć organizmowi składników odżywczych, których potrzebuje. Jednakże, menstruacja, menopauza, ciąża, wahania poziomu hormonów wpływają na zwiększone zapotrzebowanie na pewne kluczowe składniki odżywcze.
  • Ania biega: Szparagowa inicjacja 26 mar 2015, 18:00 Będzie bez zdjęć, chociaż o zdjęcia aż się prosi. Ale jeszcze nie umiem ładnie fotografować jedzenia. Fotkę z Facebooka kolega skomentował krótko: „Albo kiepsko gotujesz, albo robisz słabe zdjęcia”. Z dwojga złego wolę przyznać, że robię słabe zdjęcia… A gotowanie? Gotuję tak...
  • Eksperci ostrzegają przed stosowaniem oleju kokosowego. „Sprzyja tyciu i chorobom serca” 18 cze 2017, 18:18 Olej kokosowy, którego stosowanie promuje m.in. Anna Lewandowska był traktowany przez wielu jako zdrowszy zamiennik masła czy zwykłych olejów. Tymczasem najnowsze badania Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego wskazują, że olej kokosowy wcale nie jest zdrowszy niż inne...
  • Yin i Yang na talerzu 30 maj 2011, 7:03 Dieta makrobiotyczna ma już ponad 100 lat. Dieta ta pozwala oczyścić organizm i stracić około 5 kilogramów w ciągu dwóch tygodni. Ale uwaga - przy niewłaściwym korzystaniu z diety może ona doprowadzić do anemii, ciągłego zmęczenia i osłabienia organizmu. Dieta nie jest...
  • Lubisz solić? Pamiętaj o potasie 12 lip 2011, 15:24 O tym czy sól jest szkodliwa decyduje nie tylko zbyt duże jej spożycie. Dla zdrowia bardziej niekorzystne jest, gdy na duże spożycie soli nakłada się mała zawartość potasu w diecie - sugerują badania opublikowane przez "Archives of Internal Medicine".
  • Łysiejesz? Zmień dietę! 11 sty 2012, 12:38 Łysienie u mężczyzn można powstrzymać. Wystarczy do codziennej diety wprowadzić więcej bogatych w cynk nasion i orzechów.
  • Trujący chleb powszedni 4 lip 2014, 12:39 Pszenne chlebki, ciasteczka, a nawet mięso. Wszechobecna modyfikowana pszenica to świństwo. Zawarty w niej gluten prowadzi do otyłości i chorób.
  • Nie jesz śniadania? Czekają cię problemy z nadwagą 21 sie 2014, 14:11 Rezygnacja ze śniadania może być przyczyną problemów z nadwagą, a nawet depresji. Dietetycy radzą, aby poranny posiłek komponować tak, by dostarczał minimum 25 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Nie należy zapominać również o kolacji, bez której organizm nie...
  • Żywienie a leczenie – cała prawda o mleku 2 wrz 2014, 15:54 Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w żywieniu człowieka. Czy mleko i jego przetwory są niezbędne w naszej codziennej...
  • Rezygnujesz z drugiego śniadania? Możesz mieć problem z nadwagą 1 kwi 2015, 19:05 Drugie śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem i nie można z niego rezygnować – przekonują dietetycy. Batonik czy drożdżówka nie zastąpią kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z wędliną, żółtym serem czy warzywami. Warto więc w domu przygotować przekąskę, która przed południem...
  • Rzepak czy oliwki? 16 lis 2015, 11:00 Czy oliwa jest olejem, czy olej oliwą? Co jest zdrowsze? Na czym smażyć, a czym polewać sałatki? Czyli o zdrowych tłuszczach, które powinny się znaleźć w codziennym menu.
  • Kuchnia bez glutenu 6 gru 2015, 20:00 Jedyną metodą leczenia celiakii jest rygorystyczne przestrzeganie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.