Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 132 tekstów

  • Wakacyjny dramat turystki. Straciła oko, kiedy wycierała ręcznikiem twarz po kąpieli 16 paź 2019, 20:32 45-letnia Claire Willis z Wielkiej Brytanii spędzała wakacje w Turcji. Susząc twarz po kąpieli, przebiła rogówkę swojego oka ręcznikiem. Oko trzeba było usunąć. „Wyglądałam jak dodatek z The Walking Dead” – stwierdziła po amputacji, porównując się z popularnym serialem i grą o...
  • Jesteś kobietą po pięćdziesiątce? Możliwe, że zmagasz się z poważnym niedoborem 16 paź 2019, 11:07 Po ukończeniu 51. roku życia aż o jedną piątą zwiększa się u kobiet zapotrzebowanie na wapń. Tymczasem prawdopodobnie tylko niespełna 12 proc. Polek w każdym wieku zjada wystarczająco dużo wapnia. Czas zatem na zmianę codziennej diety - dzięki regularnemu jedzeniu produktów...
  • Niepokojący zapach moczu. Uważaj, to może być objaw poważnej choroby 5 paź 2019, 13:55 Nietypowy zapach moczu może być pierwszym sygnałem alarmującym o toczącej się w naszym organizmie chorobie, która nie zawsze musi dotyczyć dróg moczowych. Jaki zapach moczu powinien nas zaniepokoić i o czym może świadczyć jego nagła zmiana?
  • Dieta po cesarskim cięciu. Czy można jeść wszystko? 9 lis 2019, 18:50 Cesarskie cięcie jest zabiegiem chirurgicznym, więc wymaga specjalnego postępowania także w kwestii stosowanej diety. Odpowiednie odżywianie kobiety po operacji wpływa przede wszystkim na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań pooperacyjnych oraz przyśpiesza gojenie się...
  • Czerwona cebula jest super! A to 9 powodów, dzięki którym już nigdy nie powiesz inaczej 27 wrz 2019, 22:36 Mniej ostra niż biała, ale nadal wyjątkowa. Idealna do sałatek i surówek, ale sprawdzi się świetnie także podsmażona jako dodatek do dań na ciepło. Ona, królowa kuchni – czerwona cebula. A ty dlaczego jeszcze po nią nie sięgnąłeś?
  • Dlaczego warto jeść dynię? O tym mogłeś nie wiedzieć 4 paź 2019, 16:03 Dynia jest królową sezonu jesiennego. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, a po wydrążeniu sprawdzi się jako gustowny lampion. Jakie właściwości prozdrowotne ma dynia? Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć ją do diety.
  • Dieta przeciwko stanom zapalnym. Na czym polega? 21 paź 2019, 21:37 Stany zapalne są przyczyną wielu chorób, jednak ich obecność sama w sobie również jest bardzo szkodliwa dla organizmu. Okazuje się, że można zwalczyć zapalenia dietą. Jak ona wygląda i na czym polega? Czy przy tym pozwala schudnąć?
  • Czy surowe pestki dyni są naturalnym lekarstwem na pasożyty? 22 paź 2019, 17:13 Naturalne metody leczenia różnych schorzeń i dolegliwości cieszą się ostatnio coraz większą popularnością. O pewnych właściwościach surowych pestek dyni postanowiła opowiedzieć Agnieszka Cegielska.
  • Jak poprawnie segregować smieci 22 wrz 2019, 18:52 Od przyszłego roku kazdy będzie miał obowiązek segregowac pdpady na pięć frakcji. Jak to zrobić poprawnie?
  • Witaminy B6 i B12 związane ze zwiększonym ryzykiem bardzo poważnych złamań 16 paź 2019, 5:24 Jak wyjaśniają autorzy nowego badania, zarówno niewystarczające, jak i nadmierne spożycie składnika odżywczego może być szkodliwe. Chociaż nie ma wątpliwości, że niektóre osoby muszą przyjmować suplementy, rośnie obawa, że ​​wiele osób przyjmuje więcej niż powinny.
  • Ból głowy po wysiłku fizycznym i ćwiczeniach. Czy jest się czym niepokoić? 6 lis 2019, 6:54 Ludzie mogą odczuwać ból głowy po ćwiczeniach z różnych powodów. Odwodnienie, ćwiczenia w upale lub na dużych wysokościach lub napięcie mięśni mogą prowadzić do bólów głowy po wysiłku.
  • Laserowe zamykanie naczyń 2 wrz 2019, 15:07 Co świadomy pacjent wiedzieć powinien.
  • Czy zdrowe odżywianie niweluje szkodliwe działanie soli? 28 sie 2019, 6:05 Zdrowo się odżywiasz, ale jesz dużo soli? Niedobrze - nieważne, jak wiele warzyw, chudego nabiału i innych zdrowych rzeczy jadasz; jeśli są słone, i tak ryzykujesz nadciśnienie.
  • „Czytam etykiety, bo nie chcę się truć chemią!” – czy wszystkie „E” są szkodliwe? 12 sie 2019, 7:51 Lekarze i specjaliście ds. żywienia od dawna apelują, by dokładnie czytać etykiety, wybierając produkty z jak najkrótszym i najbardziej „zrozumiałym” składem. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie „E” są szkodliwe i sztuczne. O czym dokładnie mowa?
  • Jak przyrządzić pizzę, żeby była zdrowsza? 25 sie 2019, 7:11 Zdrowa pizza – czy to w ogóle możliwe? Teoretycznie tak, choć pizza, nawet w zdrowej wersji, nie powinna przecież stanowić podstawy naszego jadłospisu. Tak naprawdę w zdrowej diecie jest miejsce także dla dań zaliczanych do fast foodów, ale pod warunkiem, że przygotujemy je...
  • Detoks alkaiczny – czy pozwala zdrowo schudnąć? 25 sie 2019, 13:13 Detoks, detoksykacja organizmu, dieta oczyszczająca – terminy te odmieniane są przez wszystkie przypadki, jednak w ostatnich latach równie modne stało się odkwaszanie organizmu. Czy detoks alkaliczny jest na naprawdę potrzebny? W jakim celu się go stosuje i czy pozwala...
  • Co jeść, gdy chorujesz na cukrzycę? 11 zasad 27 cze 2019, 11:06 Dieta w cukrzycy typu 2 jest podstawą leczenia. Niezależnie od stopnia zaawansowania choroby i rodzaju przyjmowanych leków.
  • Kolorowe skarby z pola. Które kwiaty warto jeść? 9 sie 2019, 15:57 Kwiaty zazwyczaj zdobią nasze stoły. Ta klasyczna i ponadczasowa tradycja może przenieść się z powodzeniem z wazonów na talerze. Jadalne kwiaty są używane w wielu różnych potrawach. Które to są i jak działają na zdrowie?
  • Wysoki poziom cukru i złego cholesterolu? Pomóc może karczoch 14 sie 2019, 19:09 Karczochy znane są od lat ze swoich korzystnych właściwości. I chociaż, jeżeli chodzi o uprawę, nie są zbyt popularne w Polsce, miłośnicy zdrowotnego odżywiania próbują tej sztuki. Dlaczego warto jeść karczochy?
  • Dieta strefowa – na czym polega jej sukces? 17 lip 2019, 17:45 Dieta strefowa, czyli Diet Zone jest popularną metodą odżywiania w Stanach Zjednoczonych już od wielu lat. W Polsce nie jest tak znana, jednak warto się jej przyjrzeć. Na czym polega i jakie korzyści zdrowotne niesie?
  • Kiedy kończą się letnie zapasy witaminy D? 23 sie 2019, 6:09 Jesienna plucha, więc czas pomyśleć o witaminie słońca – witaminie D. Eksperci szacują, że 90 proc. Polaków ma jej niedobór. A to oznacza słabsze kości i mięśnie, gorszą odporność, słabsze zęby, wyższe ryzyko chorób układu krążenia.