Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 769 tekstów

  • Co wiesz o mleku mamy? Nukleotydy, przeciwciała, enzymy – poznaj składniki, które czynią ten pokarm wyjątkowym 26 lut 2020, 14:14 Dzięki niemu niemowlę harmonijnie rośnie i odpowiednio się rozwija. Przez pierwsze pół roku życia jest wyłącznym pokarmem dla dziecka, zaspokajającym wówczas wszystkie potrzeby młodego organizmu. Jak to możliwe, że mleko mamy zmienia swój skład wraz z rozwojem dziecka, a nawet...
  • 1000, 1200, 1400, a może więcej? Ile kalorii jeść, by schudnąć? 23 lut 2020, 19:07 Ile kalorii jeść, żeby schudnąć? Nie ma jednej, uniwersalnej i sprawdzającej się w każdym przypadku odpowiedzi na to pytanie. Dieta odchudzająca powinna być zawsze dobierana w sposób indywidualny, bo tylko wówczas okaże się skuteczna. Istnieją jednak pewne wytyczne lekarzy i...
  • Suplementy na miarę XXI wieku 23 lut 2020, 20:00 O niedoborach pokarmowych i ich niebezpiecznych konsekwencjach mówi się wiele. O suplementach również. Pytanie, jak wybrać te, które faktycznie pomogą zlikwidować niedobór?
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o żywności funkcjonalnej 22 lut 2020, 10:34 Żywność funkcjonalna to żywność, która wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie. Do grupy żywności funkcjonalnej zalicza się zarówno produkty w pełni naturalne, które wykazują udowodniony badaniami, korzystny wpływ na stan zdrowia, jak i żywność wzbogacaną lub modyfikowaną podczas...
  • BIałe warzywa – dlaczego warto regularnie po nie sięgać? 24 lut 2020, 14:50 Kolor ma znaczenie – to fakt. Za barwę warzyw i owoców odpowiadają konkretne związki, które w określony sposób wpływają na zdrowie. Dlatego też nasza dieta powinna być kolorowa. Tak, biel też jest kolorem.
  • Czujesz dyskomfort w jelitach? Te 10 produktów je uzdrowi 24 lut 2020, 21:56 Niezależnie, czy mowa o rozstroju żołądka, niestrawności, refluksie, nudnościach, biegunce lub, co gorsza, zatruciu pokarmowym, tego rodzaju rzeczy mogą przytrafić się każdemu. Wtedy warto sięgnąć po odpowiednie produkty żywnościowe.
  • Ta dieta poprawia odporność i zdrowie jelit u osób starszych 25 lut 2020, 13:55 Nowe badania wykazały, że osoby starsze, które przez rok stosowały dietę śródziemnomorską, miały zdrowsze mikrobiomy jelit i poprawiły odporność.
  • Nie wszystkie „E” są szkodliwe. Lista do zapamiętania 23 lut 2020, 6:33 Chemia w żywności to fakt. Niestety, większość produktów spożywczych, które są przez nas powszechnie spożywane, ją zawiera. Nie wpływa to pozytywnie na nasz stan zdrowia, co potwierdzają liczne badania, jednak wpływ różnych „E” na zdrowie będzie możliwy do ocenienia dopiero za...
  • Jak szybko spalić pączka? Cenne porady na Tłusty Czwartek 20 lut 2020, 8:04 Tłusty czwartek już dziś i nie sposób odmówić sobie chociaż jednego pączka. Co więcej, rezygnacja z zakorzenionych w naszej kulturze słodkości, może skutkować pechem, przed czym przestrzegają nas stare, ludowe przesądy. W jaki sposób spalić pączka?
  • Veganuary – nowy trend żywieniowy. Na czym polega? 22 lut 2020, 18:06 Veganuary to nowa akcja, którą zapoczątkowała brytyjska organizacja pozarządowa o takiej samej nazwie. Veganuary to nic innego, jak styczeń bez mięsa, a sama akcja ma na celu szerzenie wiedzy o weganizmie, który nadal przez wiele osób uważany jest za szkodliwy dla zdrowia....
  • 3 składniki, które pobudzą twój układ odpornościowy 28 sty 2020, 6:46 Wirusy chorobotwórcze szaleją za oknem, dlatego warto się trochę wzmocnić. Natura przychodzi z pomocą, ponieważ jest bogata w zdrowe składniki odżywcze. Jakie produkty zatem warto wybierać? Odpowiedź nie jest taka oczywista.
  • Orzechy – surowe czy prażone? Które są zdrowsze? 6 lut 2020, 6:53 Orzechy stanowią idealną przekąskę. Są pełne zdrowych tłuszczów, błonnika i białka i są źródłem wielu ważnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że jedzenie orzechów przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Niektórzy zastanawiają się, czy prażenie wpływa...
  • Czy witaminę B12 znajdziemy w roślinach? 18 lut 2020, 10:21 To MIT! Przyswajalna dla człowieka występuje tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego. Jeśli jesteś weganinem lub zamierzasz przejść na dietę wegańską, a więc całkowicie roślinną, lepiej zadbaj o skuteczne dostarczanie sobie witaminy B12. Jej niedobór prowadzi do poważnych...
  • Liczba kalorii na etykietach żywieniowych może być oszukana? 17 lut 2020, 21:41 Migdały sprzedawane przez pewną firmę miały kiedyś około 170 kalorii na porcję. Następnie naukowcy powiedzieli, że ich kaloryczność jest bliższaej 130. Nieco później powiedzieli, że mogą mieć jeszcze mniej. Jaka jest prawda?
  • Jak zrobić idealną zupę ogórkową? Swój przepis zdradza Piotr Kucharski 5 lut 2020, 21:39 Utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit pozwala składnikom odżywczym lepiej się wchłaniać. Dzięki temu sprawniejsza jest praca całego organizmu. Dlatego warto regularnie sięgać po kiszonki.
  • 5 powodów, dla których możesz potrzebować preparatów multiwitaminowych 7 lut 2020, 6:38 Prawdopodobnie słyszałeś, że multiwitaminy nie wydłużą ci życia. Ale co z jego poprawą? Biorąc pod uwagę, że 9 na 10 z nas nie otrzymuje wszystkich potrzebnych składników odżywczych z pożywienia, przydałaby się nam odrobina doładowania. Jeśli twoje nawyki żywieniowe nie są...
  • Problemy z cerą? Wprowadź do diety te produkty spożywcze 19 lut 2020, 5:23 Dieta bogata w składniki odżywcze jest podstawą w walce z niedoskonałościami skóry. Aby mieć piękną i promienną cerę, należy przede wszystkim dobrać codzienny jadłospis do indywidualnych potrzeb organizmu. Niektóre produkty spożywcze mają bowiem specjalne właściwości, które...
  • Dieta płynna – wszystko, co musisz o niej wiedzieć. Czy pozwala schudnąć? 17 lut 2020, 16:18 Dieta w pełni płynna oznacza, że ​​dana osoba nie je stałych pokarmów i spożywa wyłącznie płyny, takie jak zupy, soki i koktajle. Czy pozwala schudnąć i jak wpływa na zdrowie?
  • Jedzenie w restauracjach to przepis na niezdrowe odżywianie? 30 sty 2020, 18:14 Naukowcy twierdzą, że jedzenie w restauracjach ogólnie szkodzi naszemu zdrowiu. Zwracają uwagę, że 50 procent posiłków w restauracji z pełnym zakresem usług i 70 procent lokali typu fast food ma niską jakość pożywienia.
  • Głód na diecie. Czy trzeba go czuć, żeby schudnąć? 8 lut 2020, 9:42 Głód na diecie towarzyszy większości osób odchudzających się, nie oznacza to jednak, że musi być nieodłączną częścią każdej diety. Co więcej, wcale nie trzeba odczuwać głodu, aby szybko i efektywnie chudnąć – wprost przeciwnie – uporczywe ssanie w żołądku często wskazuje na...
  • Kiełki. Dlaczego warto je jeść? 15 lut 2020, 8:33 Kiełki możemy bez problemu kupić przez cały rok. Chociaż nie należą do najtańszych produktów, są wyjątkowo wydajne. Dosłownie kilka sztuk potrafi odmienić smak najnudniejszej kanapki.
  • W jaki sposób analiza głodu pomaga schudnąć? 12 lut 2020, 20:30 Kiedy celowo ograniczasz kalorie, aby schudnąć, głód często daje o sobie znać. Co wtedy począć i jak wykorzystać to do lepszego schudnięcia?
  • Czy dieta ketogeniczna może prowadzić do miażdżycy? 19 lut 2020, 17:32 Czy jedzenie dużej ilości mięsa, sera i awokado może naprawdę pomóc schudnąć? I czy odbędzie się to kosztem zdrowia twojego serca, zwłaszcza przy podwyższonym poziomie cholesterolu?
  • Możesz je jeść do woli! 10 warzyw, które zawierają najwięcej wody 6 lut 2020, 13:45 Powszechnie wiadomo, że każdego dnia powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców. O ile z tymi drugimi większość z nas nie ma problemu, tak te pierwsze wciąż nie cieszą się taką popularnością, jak powinny.
  • Czy jedno jajko dziennie zwiększa ryzyko chorób serca? 28 sty 2020, 11:59 Czy jedno jajko dziennie zwiększa ryzyko chorób serca? To pytanie od dawna spędza sen z powiek nie tylko miłośnikom jajek, ale także naukowcom. Czy nowe badania raz na zawsze rozwieją wątpliwości?
  • Jesz śniadanie później w weekendy? Możesz mieć wyższe BMI 4 lut 2020, 8:00 Nowe badanie wskazuje na dowody, że utrzymanie regularnego harmonogramu jedzenia jest kluczem do zapobiegania otyłości.
  • Leczenie onkologiczne – jak dobrze je rozplanować? 4 lut 2020, 9:09 Terapia onkologiczna to złożony proces. Obejmuje cały szereg specjalizacji, ekspertów, placówek i tematów. Odnalezienie się w gąszczu tych niezbędnych elementów bywa sporym wyzwaniem, zwłaszcza świeżo po diagnozie, kiedy pacjenta ogarnia często szok, smutek i uczucie...
  • „Spożyć do…”, „Najlepiej przed…” Co można spożywać po terminie? 4 lut 2020, 20:00 Może i nie czytasz składu produktów, ale zawsze patrzysz, jaki jest termin ważności? To już coś! Pytanie jednak, czy wiesz, które produkty można jeść po terminie. być może niepotrzebnie wyrzucasz niektóre z nich.
  • 4 rzeczy, które musisz wiedzieć o oleju palmowym 8 lut 2020, 20:13 Olej palmowy jest jednym z bardziej kontrowersyjnych rodzajów tłuszczów. Jedni chwalą go za prozdrowotne działanie i pozytywny wpływ na urodę, inni przestrzegają przed jego szkodliwością. Kto ma rację? Prawda leży pośrodku, bo istnieją różne rodzaje oleju palowego, które w...
  • 3-dniowa dieta wojskowa – czy faktycznie działa? 11 lut 2020, 8:08 Większość planów dietetycznych obiecuje świetne wyniki, od szybkiego odchudzenia do szybkiego spalania tłuszczu. Ograniczenia dotyczące jedzenia lub kalorii obiecują pomóc ci zmniejszyć rozmiar lub przyspieszyć metabolizm. 3-dniowa dieta wojskowa nie jest inna. Czy warto po...