Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 154 tekstów

  • Dieta „Doktora Sebi”. Będzie rewolucja w odchudzaniu? 12 gru 2019, 18:39 Dieta Doktora Sebi jest formą diety wegańskiej. Ma regenerować komórki organizmu poprzez usuwanie toksyn. Proces ten może zachodzić dzięki alkalizacji krwi. Czy ta dieta rzeczywiście działa?
  • Jak się przygotować do oddania krwi? 20 lis 2019, 20:39 Samo oddawanie krwi trwa zaledwie kilka minut. Zanim jednak do tego dojdzie, najpierw trzeba zastosować się do kilku ważnych zaleceń. Sprawdź jakich. Dowiedz się też kto nie może oddawać krwi – okresowo lub w ogóle.
  • Rola nerek w organizmie człowieka. Jak właściwie o nie dbać? 8 gru 2019, 18:30 Chociaż o chorobach nerek mówi się mniej niż o udarach mózgu, nowotworach czy zawałach serca, to są one równie groźne dla organizmu. Niestety, wiele z nich rozwija się bezobjawowo i długo, niektóre, tak jak przewlekła choroba nerek nawet 20 lat, dlatego rozpoznanie często...
  • Źródlana, mineralna, stołowa czy lecznicza? Jaką wodę wybrać 5 sty 2019, 17:11 Woda stanowi ok. 60% masy ciała dorosłego człowieka. Według zaleceń powinna być podstawowym płynem przyjmowanym w ciągu dnia, gdyż nie tylko gasi pragnienie, ale również nawadnia, reguluje poziom ciśnienia krwi i gospodarkę wodno-elektrolitową, poprawia trawienie oraz...
  • Poznaj sekrety kosmetyków mineralnych 2 paź 2018, 13:00 Kolorowe kosmetyki mineralne są alternatywą dla tradycyjnych drogeryjnych produktów. Wybierają je chętnie świadome wielbicielki makijażu, którym zależy na naturalnym efekcie i – przede wszystkim – prostym składzie. Doceniają je także profesjonaliści, którzy coraz częściej...
  • Składniki odżywcze, których potrzebują kości 12 lis 2018, 21:26 Osteoporoza kojarzy nam się głównie z osobami w podeszłym wieku i teoretycznie słusznie – w miarę procesu starzenia się nasze gości stają się coraz mniej wytrzymałe, dochodzi do demineralizacji, a każdy, nawet najdrobniejszy uraz może skończyć się złamaniem. Ale... tak nie...
  • Jesteśmy grubi, a mimo to niedożywieni. Wielu Polaków choruje z powodu niedoborów 13 cze 2019, 17:47 Śmieciowe jedzenie ma fatalny wpływ na nasze zdrowie nie tylko dlatego, że sprzyja tyciu z powodu swojej kaloryczności i zawartości tłuszczu. Jest też niestety ubogie w składniki odżywcze. W efekcie jesteśmy grubi, ale jednak niedożywieni, co sprzyja rozwojowi wielu poważnych...
  • Czy można jeść borówki po ugotowaniu? 5 lip 2019, 16:34 Borówki to jedne z najpopularniejszych, letnich owoców. Najlepiej smakują w sezonie, jedzone prosto z krzaka, jednak możemy je dostać na każdym straganie. Jakie właściwości prozdrowotne mają borówki?
  • Preparaty witaminowe i mineralne nieskuteczne. „Lepiej zjeść jabłko lub paprykę” 5 cze 2017, 21:29 Większość preparatów witaminowych i mineralnych po spożyciu nie wchłania się do organizmu; przykładowo przyswajalność witaminy C z tabletki wynosi najwyżej kilkanaście procent, z kolei jabłka ok. 90 proc. – mówi PAP dr Tomasz Podgórski z Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu.
  • Dlaczego dzieci powinny pić wodę 25 sie 2019, 20:00 Optymalna woda do picia dla dzieci powinna zawierać odpowiedni balans składników mineralnych.
  • Mineralna czy źródlana? Jaką wodę pić? 26 mar 2012, 13:50 Spożywanie odpowiedniej ilości wody jest niezwykle ważne dla sprawnego funkcjonowania organizmu. Jej niedobory mogą mieć niekorzystne skutki. Duże odwodnienie niekiedy może być nawet niebezpieczne dla zdrowia. Niewielkie, wpływa na osłabianie przemiany materii, utrudnia...
  • Niedożywienie u osób starszych. Dlaczego jest tak niebezpieczne? 5 sie 2019, 6:36 Z wiekiem zapotrzebowanie na kalorie maleje – senior potrzebuje nawet 40 proc. mniej energii do prawidłowego funkcjonowania niż 20-latek. Bardziej niż kiedykolwiek należy jednak dbać o jakość posiłków, bo w związku z upośledzeniem wchłaniania w przewodzie pokarmowym łatwo o...
  • 5 produktów, które powinieneś mieć w swojej lodówce 8 maj 2018, 10:45 Zdrowe odżywianie polega przede wszystkim na tym, żeby codzienne posiłki były różnorodne i zbilansowane. W zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać (np. redukcja masy ciała, wzmocnienie serca), naszą dietę możemy dowolnie modyfikować. Jest jednak kilka produktów, po które...
  • 4 zielone warzywa, których nie może zabraknąć w twojej diecie 15 lip 2019, 13:07 Kolor ma znaczenie – nie tylko w przypadku ubioru, makijażu czy karoserii. Jest istotny zwłaszcza w diecie. Dlatego też przez wzgląd na witaminy i składniki mineralne to właśnie zielone warzywa stanowią skarbiec dietetycznego bogactwa. Dzisiaj przyjrzymy się czterem spośród...
  • Jakie płyny pić na zaparcia? 3 wrz 2019, 13:27 100-centymetrowe jelito grube odpowiada przede wszystkim za absorpcję wody i składników mineralnych. Według szacunków, 90 proc. płynów, którego do niego trafiają, ulega wchłonięciu. W niefarmakologicznym leczeniu zaparć zaleca się większe spożycie błonnika, które wymaga...
  • Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko 18 maj 2011, 16:13 Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet zyskują kolejne zbawienne dla naszego...
  • Sok 100% pod lupą – co w nim znajdziesz dla siebie i swojego zdrowia? 2 sie 2019, 11:19 Co jest podstawą zbilansowanej diety? Oczywiście warzywa i owoce, których powinniśmy spożywać minimum 400 g dziennie w 5 porcjach, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. Bogactwo zawartych w nich składników odżywczych wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i...
  • Sposób na wiosenny detoks 15 kwi 2015, 8:03 Wiosenny detoks nie musi oznaczać rygorystycznej diety. Wystarczy zastąpić kawę i herbatę wodą, a do codziennego jadłospisu wprowadzić posiłki bogate w witaminy i substancje mineralne. Codziennie należy jeść zwłaszcza takie warzywa, jak papryka, natka pietruszki, kalafior,...
  • Makaron podstawą zbilansowanej diety 15 paź 2015, 19:44 Według badań Polacy zjadają rocznie ok. 5 kg makaronu, w porównaniu z takimi makaronowymi smakoszami jak Włosi czy Wenezuelczycy, to stanowczo mało. Biorąc pod uwagę, że węglowodany, których dostarcza makaron są podstawą piramidy żywieniowej to powinniśmy jadać go częściej -...
  • Mleko kobiece – o tym powinna wiedzieć każda mama! 1 paź 2019, 13:48 Czy wiesz, co znajduje się w Twoim pokarmie? Od dawna mleko matki jest postrzegane jako wyjątkowy i idealny pokarm dla dziecka. Ale właściwie dlaczego tak jest? Naukowcy z całego świata od wielu lat nieustannie badają jego skład, starając się rozłożyć tę doskonałość natury na...
  • DODAJ SOBIE ZDROWIA 27 kwi 2014, 20:00 Źródłem potrzebnych nam składników odżywczych powinna być żywność. Tak jednak nie jest. Winien jest styl życia, które prowadzimy: brak czasu, ciągły pośpiech, stres, a co za tym idzie – złe odżywianie się.
  • Dodaj sobie zdrowia 3 lip 2014, 15:16 Źródłem potrzebnych nam składników odżywczych powinna być żywność. Tak jednak nie jest. Winien jest styl życia, które prowadzimy: brak czasu, ciągły pośpiech, stres, a co za tym idzie – złe odżywianie się.
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o kąpieli niemowlaka 23 lut 2018, 12:01 Niedawno zostałaś mamą albo czekasz na szczęśliwe rozwiązanie? Wiemy, że bycie rodzicem to nie tylko najbardziej inspirujące wydarzenie w życiu, ale też mnóstwo nowych wyzwań i nieznanych dotąd problemów. Jednym z nich jest kąpiel dziecka.
  • Czy sok z jarmużu obniża poziom cukru we krwi? 5 lip 2019, 20:31 W ostatnich latach jarmuż stał się bardzo popularnym warzywem. Ta intensywnie zielona odmiana kapusty jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i innych wartościowych składników. Polubili ją zwłaszcza zwolennicy zdrowego trybu życia i fitnessu. Okazuje się, że po tę roślinę mogą...
  • Niesamowite właściwości soku pomarańczowego. O tym mogłeś nie wiedzieć 17 lip 2019, 17:31 100-procentowy sok pomarańczowy zawiera więcej hesperydyny niż witaminy C – nowe dane potwierdzają jego siłę odżywczą. Czy jest owcy składnik i jaki ma wpływ na zdrowie ludzi?
  • Pieczywo: chrupkie nie znaczy zdrowe 18 paź 2011, 12:09 Chrupkie pieczywo jest wprawdzie mniej kaloryczne niż pieczywo tradycyjne, jednocześnie jednak ilość składników odżywczych zawartych w nim jest mniejsza niż w zwykłym chlebie. Dlatego, aby nasycić się chrupkim pieczywem, musimy zjeść kilka kromek więcej. W rezultacie okazuje...
  • Naturalne domowe antybiotyki 7 lut 2016, 20:00 Nie bójmy się więc powrotu do babcinych sposobów leczenia i śmiało włączajmy te składniki do naszej codziennej diety.
  • Zacznij jeść 3 daktyle dziennie i zobacz, co się stanie 12 maj 2019, 8:23 Daktyle zawierają mnóstwo minerałów, witamin i pożytecznych dla zdrowia składników odżywczych. Są jednak mniej popularne niż inne, suszone owoce. Tymczasem okazuje się, że wystarczy jeść tylko trzy sztuki dziennie, by znacznie poprawić stan swojego zdrowia. Jak to możliwe?
  • Czy picie wody bogatej w minerały zapobiega nadciśnieniu? 13 maj 2019, 11:34 Picie dużej ilości wody jest jednym z naturalnych sposobów obniżania ciśnienia krwi. Naukowcy postanowili sprawdzić, czy dodanie wapnia i magnezu do wody pitnej może być praktycznym sposobem obniżenia wysokiego ciśnienia krwi u osób, które żyją w obszarach, w których woda...
  • Nadmiar tego minerału sprzyja zakażeniom skórnym 1 lip 2019, 8:29 Niedobór żelaza występuje powszechnie i nie dotyczy wyłącznie kobiet w ciąży, choć te są szczególnie narażone. Wiadomo, że zbyt mała ilość tego składnika mineralnego powoduje anemię. A nadmiar? Ostatnie badania wykazały, że może sprzyjać zakażeniom bakteryjnym skóry.