Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 218 tekstów

  • 5 korzyści zdrowotnych soku ze szpinaku, które cię zaskoczą 31 mar 2020, 16:33 Sok ze szpinaku jest prawdziwą bombą witaminową. Regularnie pity, może przynieść wiele korzyści organizmowi. Warto postawić na niego w swojej kuchni i korzystać z jego zdrowotnych właściwości.
  • Fuczki na czas kryzysu 29 mar 2020, 20:00 W trudnych czasach dobrze mieć pod ręką przepis na proste, a oryginalne danie. Takie są fuczki.
  • Jak prawidłowo prowadzić dzienniczek bieżącego spożycia? 29 mar 2020, 20:15 Dzienniczek bieżącego spożycia musi prowadzić każda osoba, która udaje się do dietetyka. Ma on na celu poznanie zwyczajów żywieniowych oraz wykrycie błędów i niezdrowych nawyków, które mogą prowadzić do nadwagi i innych problemów zdrowotnych. Dzienniczek bieżącego spożycia...
  • Co zrobić z resztkami kurczaka z obiadu? Swoje triki zdradza Ania Starmach 3 mar 2020, 14:31 Chociaż powstało wiele badań na temat potencjalnych szkodliwości drobiu, mięso to nadal cieszy się dużą popularnością. Jedzony sporadycznie, raczej nie powinien mieć wpływu na zdrowie.
  • Dieta trzustkowa – podstawowe zasady. Kto powinien na nią przejść? 7 mar 2020, 19:45 Trzustka jest jednym z kluczowych narządów ludzkiego organizmu. Odpowiada ona m.in. za wydzielanie hormonów oraz enzymów trawiennych, bez których nasz układ pokarmowy nie może prawidłowo funkcjonować. W niektórych przypadkach konieczne jest wsparcie funkcjonowania trzustki...
  • Nie dla wegan 15 mar 2020, 20:00 W czasach, gdy w sklepowych witrynach straszą kurczaki z masowych hodowli, a o zaletach diety warzywnej mówi się wszędzie i bez przerwy, kawałek dobrego mięsa z ekologicznego gospodarstwa stał się towarem prawie ekskluzywnym.
  • Frytki – jak sprawić, by miały mniej kalorii? 3 lut 2020, 9:19 Ze święcą szukać osoby, która nie przepada za frytkami. Prawdziwi miłośnicy mogliby jeść je non stop, jednak problemem jest ich kaloryczność. A gdyby tak sprawdzić, by były mniej tuczące?
  • Jak przyrządzić idealny stek na zwykłej patelni? 27 sty 2020, 10:52 Stek wysmażony? A może lekko krwisty? Cóż, każdy wie, że przyrządzenie steku o odpowiednim stopniu wysmażenia jest prawdziwą sztuką. A czy w ogóle możliwe jest przyrządzenie go na zwykłej, domowej patelni?
  • Jak zrobić idealne naleśniki? Swój sekret zdradza Piotr Kucharski 9 sty 2020, 11:48 Naleśniki – w teorii bardzo proste danie. W praktyce... bywa różnie. Zrobienie doskonałego ciasta naleśnikowego i późniejsze smażenie placów potrafi przerosnąć niejednego amatora kuchni. Swoje sekrety postanowił zdradzić Piotr Kucharski. Czy jego przepisy okażą się przydatne?
  • Olej czy oliwa – co wybrać? 4 sty 2020, 13:30 Olej, a może oliwa – co wybrać? Zanim wybierzemy właściwy tłuszcz, musimy przede wszystkim dowiedzieć się więcej na temat jego przeznaczenia i właściwości prozdrowotnych. Warto pamiętać o jednej zasadzie – do obróbki termicznej należy wybierać tłuszcze jednonienasycone, które...
  • Czerwone i przetworzone mięso nie jest dobre dla zdrowia 4 lut 2020, 18:45 Nowa analiza danych długoterminowych na temat prawie 30000 osób wykazała niewielkie, ale znaczące ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny związanej z jedzeniem dwóch porcji przetworzonego lub nieprzetworzonego czerwonego mięsa raz w tygodniu.
  • Rakotwórcza żywność, czyli jaka? Tych produktów lepiej unikać? 16 lut 2020, 12:30 Jakość dostępnych w sklepach produktów spożywczych z roku na rok jest coraz gorsza. Naturalną żywność zastępują produkty wysoko przetworzone, które pełne są sztucznych dodatków od żywości. Sprawia to, że w naszej diecie mogą znaleźć się pokarmy o potencjalne rakotwórczym...
  • Jak zbilansować dietę roślinną? Przykładowe menu i przepisy 16 sty 2020, 21:59 Wegetarianizm wiele ma twarzy, nie tylko dlatego, że istnieje wiele jego odmian, w zależności od stopnia eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego. Także dlatego, że tak jak każda dieta, może zrobić dla naszego organizmu nie tylko wiele dobrego, ale również złego.
  • 5 produktów, które fatalnie wpływają na urodę 26 sty 2020, 15:54 Jesteśmy tym, co jemy, więc niektóre ze spożywanych przez nas pokarmów mogą mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na urodę. Niektóre z ich szkodzą skórze, inne włosom, a jeszcze inne odbijają się w negatywny sposób na funkcjonowaniu całego organizmu, więc pośrednio...
  • Jak nieprzetworzone mięso, drób i ryby wpływają na układ krążenia i ryzyko śmierci? 6 lut 2020, 14:52 Eksperci wiedzą, że przetworzone czerwone mięso może zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i śmierci. Ale czy nieprzetworzone mięso, ryby i drób są mniej szkodliwe?
  • Karnawałowe róże 16 lut 2020, 20:00 Róże robi się z takiego samego ciasta jak chrust, różnią się tylko wykonaniem. Są bardziej wykwintne, bo gdzie tam zwykłemu chrustowi do róż.
  • Dekalog zdrowego odchudzania. Zacznij rok z przytupem 4 sty 2020, 7:30 Nowy Rok to nowe cele i wyzwania, na które warto odpowiednio się przygotować. Najbliższe 366 dni to szansa dla każdego z nas, aby zmienić swój styl życia oraz ostatecznie pożegnać zbędne kilogramy, które nie tylko wpływają na wygląd sylwetki, ale także pogarszają stan zdrowia...
  • Czy jedno jajko dziennie zwiększa ryzyko chorób serca? 28 sty 2020, 11:59 Czy jedno jajko dziennie zwiększa ryzyko chorób serca? To pytanie od dawna spędza sen z powiek nie tylko miłośnikom jajek, ale także naukowcom. Czy nowe badania raz na zawsze rozwieją wątpliwości?
  • Celebryta promujący surwiwal zjadł młodego delfina. Internauci nie byli tym zachwyceni 14 sty 2020, 12:03 Youtuber znany jako Tarzan Los Angeles w swoich filmach szokował już niejednokrotnie. Dlaczego więc zjedzenie martwego delfina wywołało wśród jego widzów tyle kontrowersji?
  • Jak zrobić idealne, domowe frytki? Swój trik zdradza Piotr Kucharski 15 sty 2020, 17:15 Ze świecą szukać osoby, która nie przepada za frytkami. Niektórzy mogliby je jeść codziennie. Jedynym problemem jest ich... kaloryczność. Fakt, że frytki, które możemy dostać w popularnych sieciach fast-foodów, nie są najwyższej jakości. A gdyby tak zacząć robić je w domu?
  • Jak zrobić azjatyckie pierożki? To prostsze niż myślisz 17 sty 2020, 12:00 W kuchni programu „Dzień Dobry TVN” Ola Nguyen pokazała, w jaki sposób przygotować pyszne azjatyckie przystawki. Za nazwą dim sum kryją się nie tylko pierożki, lecz także inne pyszne dania. Co przyrządziła zwyciężczyni 7. edycji „MasterChefa”?
  • Jak dożyć stu lat w zdrowiu? Naukowcy odkrywają sekrety długowieczności 20 sty 2020, 13:55 Życzenie komuś „sto lat” już niedługo może być niewłaściwe. Żyjemy coraz dłużej, potrafimy skutecznie walczyć z chorobami, a medycyna rozwija się w niesamowitym tempie. Jest szansa, że każdy z nas będzie żył ponad 100 lat.
  • Jak zrobić idealne faworki? Swój przepis zdradza Tomek Grabski 22 sty 2020, 7:08 W czasie karnawału w cukierniach i kawiarniach królują... faworki. Zanim przyjdzie Tłusty Czwartek możemy sobie pofolgować.
  • Ty też zimą jesz więcej? Sprawdź, dlaczego 25 sty 2020, 11:06 Dlaczego zimą częściej zaglądamy do lodówki? Jest kilka przyczyn takiego stanu rzeczy, a większość z nich związana jest z naszym trybem życia oraz pierwotnymi instynktami, które nakazywały niegdyś naszym przodkom gromadzenie tłuszczu na czas srogiej zimy. Dowiedz się, dlaczego...
  • Wołowe czy wieprzowe? Jakie mięso będzie najlepsze na pulpety? 29 sty 2020, 17:30 Wiele osób, chcąc przygotować pulpety lub klopsy, wybiera jak najchudsze mięso, głównie z indyka. Tymczasem kucharz radzi, by wybrać wołowe lub wieprzowe i wskazuje konkretny rodzaj mięsa.
  • O smakach dzieciństwa, oszczędzaniu czasu podczas gotowania i nowych pomysłach 30 sty 2020, 7:42 Opowiada Kasia Surowiec, współwłaścicielka Ogródka Dziadunia.
  • 7 produktów, które pomogą zachować młody wygląd 3 lut 2020, 10:26 Czy można zatrzymać młodość? Zdecydowanie tak, jeśli tylko odpowiednio wcześnie zadbamy o swój styl życia, a przede wszystkim sposób odżywiania.
  • Orzechy – surowe czy prażone? Które są zdrowsze? 6 lut 2020, 6:53 Orzechy stanowią idealną przekąskę. Są pełne zdrowych tłuszczów, błonnika i białka i są źródłem wielu ważnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że jedzenie orzechów przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Niektórzy zastanawiają się, czy prażenie wpływa...
  • 4 rzeczy, które musisz wiedzieć o oleju palmowym 8 lut 2020, 20:13 Olej palmowy jest jednym z bardziej kontrowersyjnych rodzajów tłuszczów. Jedni chwalą go za prozdrowotne działanie i pozytywny wpływ na urodę, inni przestrzegają przed jego szkodliwością. Kto ma rację? Prawda leży pośrodku, bo istnieją różne rodzaje oleju palowego, które w...
  • Sfermentowane produkty sojowe mogą zmniejszyć ryzyko śmierci 10 lut 2020, 17:41 Jednak badanie ma charakter obserwacyjny i istnieją pewne ograniczenia. Czy warto więc włączyć do swojej diety sfermentowane produkty sojowe?