Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 136 tekstów

  • Naukowcy: Jedzenie smażonych potraw może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci 28 sty 2019, 10:58 Jedzenie smażonych potraw już od dawna zostało wykluczone ze zdrowej diety. Powszechnie wiadomo, że ten rodzaj obróbki termicznej produktów spożywczych sprzyja otyłości, miażdżycy i chorobom serca. Mimo wszystko wciąż powstają nowe badania, które kolejny raz udowadniają, jak...
  • Smażą na nim frytki w McDonald's. Teraz wyleczy łysienie 7 lut 2018, 9:26 Naukowcy z Japonii twierdzą, że substancja chemiczna używana do smażenia frytek w McDonald's, może być pomocna w... leczeniu łysienia.
  • Ekspresowe śniadanie - smażone jajka z papryką 22 kwi 2015, 15:04 Skład 3 jajka papryka czerwona sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła szczypiorek dowolne pieczywo Zaczynamy Paprykę myjemy, kroimy w poprzek na dość grube plastry. Usuwamy błony i pestki. Masło rozpuszczamy na patelni. Układamy na niej...
  • Jakie błędy w kuchni popełniają Polacy? 6 paź 2015, 10:46 Zdajemy sobie sprawę, jak wiele korzyści daje zbilansowana dieta i posiłki na bazie świeżych produktów, jednak brak doświadczenia w kuchni powoduje, że podczas przygotowywania dań aż 90 proc. Polaków popełnia błędy. Najczęściej gotują potrawy zbyt długo. Nadal popularne jest...
  • Jak przyrządzić szpinak, żeby był zdrowy 17 sty 2019, 12:21 Szpinak zawiera wiele naturalnych przeciwutleniaczy, w tym potrzebną naszemu sercu i oczom luteinę. Niestety, w trakcie gotowania czy smażenia sporo tej substancji ulega zniszczeniu. Uwaga, jest naukowo udowodniony sposób na odzyskanie luteiny ze szpinaku. Sprawdź!
  • Wigilia: jak jeść, żeby nie przytyć 20 gru 2011, 11:19 W Wigilię tradycyjnie siadamy przy suto zastawionym stole. Pierogi, śledź w oleju, smażony karp - wszystkie te dania kuszą, ale na pewno nie pomagają zachować szczupłej sylwetki. Ale przecież na stole są również inne dania.
  • Rzepak czy oliwki? 16 lis 2015, 11:00 Czy oliwa jest olejem, czy olej oliwą? Co jest zdrowsze? Na czym smażyć, a czym polewać sałatki? Czyli o zdrowych tłuszczach, które powinny się znaleźć w codziennym menu.
  • Dlaczego warto jeść wątróbkę? 7 lis 2018, 12:30 Gotowana czy smażona wątróbka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni jedzą ją regularnie, inni na samą myśl dostają torsji. Ci, którzy chcieliby spróbować, ale wciąż się wahają, powinni dowiedzieć się, jakie korzyści dla zdrowia niesie jedzenie wątróbki.
  • Lubisz jajka? Tak przygotowane będą zdrowsze 6 lut 2019, 10:25 Wiele osób unika jajek lub spożywa je w bardzo ograniczonych ilościach, sporadycznie, kilka razy w miesiącu. Tymczasem jajka są bogate w składniki odżywcze. Cała sztuka polega na tym, by odpowiednio je przyrządzać. Wówczas wyjdą nam na zdrowie.
  • Jak zmienia się ciało, gdy regularnie jemy fast-foody? 29 sty 2019, 15:40 Fast-food jest stałym elementem diety wielu osób. Do barów szybkiej obsługi chodzą nie tylko młodzież i młodzi ludzie, ale także osoby średnim i podeszłym wieku. Potrawy są dostępne od ręki, smaczne i stosunkowo niedrogie – ceny zdecydowanie odbiegają od tych, jakie znajdziemy...
  • Jak bez wysiłku schudnąć na wakacjach? Kilka prostych sposobów 21 cze 2018, 9:29 Odchudzanie na wakacjach? Brzmi strasznie – przecież wakacje kojarzą nam się z luzem, odpoczynkiem i objadaniem się smakołykami. Gorzej, gdy po powrocie z urlopu stajemy na wadze i orientujemy się, że przybyło nam kilka kilogramów. W tym roku schemat nie musi się powtórzyć....
  • Walka z wysokim cholesterolem – co wykluczyć z diety? 8 paź 2018, 5:03 O tym, że zmagamy się z wysokim cholesterolem, najczęściej dowiadujemy się podczas rutynowych badań krwi, a czasem przypadkowo, gdy udaliśmy się do lekarza z powodu problemów ze zdrowiem, a on przy okazji zlecił też badanie poziomu cholesterolu. Co dalej? Najważniejsza jest...
  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię? 15 gru 2018, 11:47 Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.
  • Nadciśnienie? Pomogą... ziemniaki 14 wrz 2011, 14:39 Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu o zgubnym dla figury i zdrowia spożywaniu produktów ziemniaczanych, naukowcy coraz częściej wołają o przywrócenie zwykłych kartofli do jadłospisu. Tym razem okazało się, że obniżają one ciśnienie krwi.
  • Sezonownik wiosenny 15 maj 2016, 20:00 Chociaż stragany kuszą warzywami i owocami cały rok, nie zapominajmy o sezonowości, która powinna wpływać na to, co kładziemy na talerzu.
  • Sposoby na zdrowego i smacznego kurczaka 3 cze 2016, 13:22 Jest niskokaloryczne, chude i niskotłuszczowe. Bogate w białko i witaminy. Mięso drobiowe jest idealne nie tylko dla sportowców, ale i dla osób, które dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę.
  • Cukrzyca – pandemia XXI wieku 13 mar 2018, 18:05 Z powodu cukrzycy co sześć sekund umiera na świecie jedna osoba. W Polsce cierpi na nią ok. 3 mln osób, z czego kilkaset tysięcy nie zdaje sobie z tego sprawy, bo objawy przez wiele lat są niewidoczne. Przed chorobą chronią ruch i odpowiednia dieta.
  • Ten olej pomoże ci schudnąć. Sprawdź, jak go używać 16 kwi 2018, 13:19 Chociaż brzmi to dość przewrotnie, olej kokosowy faktycznie może pomóc ci zrzucić zbędne kilogramy i przyspieszyć spalanie tłuszczu, twierdzi dietetyk i lekarz medycyny naturalnej, Bruce Fife, autor książki T„he Coconut Oil Miracle” i prezes „Coconut Research Center”. Jak to...
  • Jedzenie przed snem może zaszkodzić 30 kwi 2018, 12:59 Jedzenie przed snem nie zawsze jest złe. Szkodzi, gdy jemy za dużo lub sięgamy po niewłaściwe produkty. Wówczas jedzenie przed snem może skutkować dodatkowymi kilogramami, a także problemami z zaśnięciem. Sprawdź, które produkty spożywcze i potrawy lepiej omijać szerokim łukiem.
  • Czy sałatki tuczą? Niektóre tak 25 sty 2019, 14:33 Na pytanie, czy sałatki tuczą, większość z nas odpowie, że jest to niemożliwe. Tymczasem sałatka może być prawdziwą bombą kaloryczną. Wszystko zależy od tego, z jakich składników ją zrobimy i jakiego sosu użyjemy. Może się okazać, że niepozorna sałatka zastąpi dwudaniowy obiad...
  • Cukinia – niedoceniane warzywo, które ma bardzo dobry wpływ na zdrowie 3 sie 2018, 7:41 Cukinia jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Ponieważ nie ma charakterystycznego smaku, wydaje nam się, że nie ma też żadnych wartości odżywczych. Kojarzy nam się z popularnym daniem o nazwie leczo i dietami odchudzającymi. Tymczasem cukinia to bogate źródło wielu...
  • Produkty, których muszą unikać diabetycy. Powodują skoki poziomu cukru i tycie 8 sty 2019, 17:03 Diabetycy doskonale wiedzą, że muszą kontrolować poziom cukru we krwi i w razie konieczności przyjąć leki. Tymczasem wykluczenie niektórych produktów z codziennej diety może wystarczyć. Niektóre z nich nie dość, że powodują skoki cukru we krwi, to jeszcze sprzyjają tyciu....
  • Trujący chleb powszedni 4 lip 2014, 12:39 Pszenne chlebki, ciasteczka, a nawet mięso. Wszechobecna modyfikowana pszenica to świństwo. Zawarty w niej gluten prowadzi do otyłości i chorób.
  • Cukier nie krzepi 7 lut 2016, 20:00 Cukrzyca – jedna z najczęstszych chorób XXI w. – to cichy zabójca. Każdy może z nią nieświadomie żyć latami. Na co powinieneś zwrócić uwagę, żeby w porę zauważyć niepokojące objawy, i co warto wiedzieć o skutecznych sposobach jej leczenia.
  • Jajka zdrowsze od jabłek 8 sie 2011, 16:16 Okazuje się, że jajka, a konkretnie ich żółtka, mają silne właściwości przeciwutleniające. Dwa surowe żółtka są niemal dwukrotnie silniejszym antyoksydantem niż jabłko - zawierają tyle samo substancji przeciwutleniających co 35 gram żurawiny.
  • Na nadciśnienie - ziemniak 23 wrz 2011, 11:18 Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny znaleźć w swojej codziennej diecie miejsce dla ziemniaków. Okazuje się, że już 6-8 ziemniaków zjadanych dwa razy dziennie pozwala na obniżenie ciśnienia w ciągu 30 dni. Warunek jest jeden - ziemniaki nie mogą zawierać dodatków wysoko...
  • Niezdrowa dieta źle wpływa na inteligencję dzieci 10 paź 2011, 15:54 Dzieci, które jedzą dużo przetworzonej żywności, np. chipsów i słodyczy, mają nieco niższy iloraz inteligencji niż rówieśnicy na zdrowszej diecie.
  • Mężczyzna w czasach kryzysu 25 maj 2014, 20:00 Jaki jest współczesny mężczyzna? Trudno powiedzieć, bo jak przyznają socjolodzy i psycholodzy, stare wzorce męskości odeszły do lamusa, a nowych nie wykształciliśmy.
  • Czarny bez - czyli jak nie dać się wirusom 27 mar 2015, 15:20 "W marcu, jak w garncu" - pogoda w tym okresie bywa kapryśna i nie raz odczuliśmy to na własnej skórze. Lekarze apelują, że przełom zimy i wiosny to okres wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę, których przyczyną są wirusy....
  • Frittata z awokado i jarmużem, czyli leczenie dietą 13 maj 2016, 12:38 Specjalne dania zamiast lekarza? Marek Zaremba w swojej książce "Leczenie dietą" twierdzi, że to możliwe. Oto jego przepis na zdrowy początek dnia.