Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 767 tekstów

  • Problemy z cerą? Wprowadź do diety te produkty spożywcze 19 lut 2020, 5:23 Dieta bogata w składniki odżywcze jest podstawą w walce z niedoskonałościami skóry. Aby mieć piękną i promienną cerę, należy przede wszystkim dobrać codzienny jadłospis do indywidualnych potrzeb organizmu. Niektóre produkty spożywcze mają bowiem specjalne właściwości, które...
  • Czy sok z selera pozwala schudnąć? 19 lut 2020, 19:54 Sok z selera – to brzmi, jakby miało być zdrowe. I rzeczywiście jest, ponieważ ten napój zawiera wiele witamin i mikroelementów. Jednak pytanie brzmi: czy pozwala także schudnąć?
  • Nie bez powodu nazywana królową wszystkich kasz. Kasza jaglana i jej rozgrzewające właściwości 13 lut 2020, 14:28 Chociaż prym wciąż wiodą tanie i smaczne ziemniaki, coraz częściej sięgamy po kaszę i to nie tylko gryczaną. Kasza jaglana jest tu zdecydowaną królową. Poznaj jej prozdrowotne właściwości.
  • Żurawina – czy faktycznie pomaga przy infekcjach dróg moczowych? 16 lut 2020, 20:31 Żurawina uważana jest za naturalny lek na pęcherz i drogi moczowe. Faktycznie, dzięki wyjątkowym właściwościom leczniczym pomaga ograniczyć rozwój szkodliwych bakterii, jednak nie zawsze okazuje się skuteczna w przypadku poważniejszych infekcji. W jaki sposób żurawina dba o...
  • Keratynowe prostowanie włosów - zrób to sama w domu! 18 lut 2020, 11:57 Także dla Ciebie proste i gładkie włosy są synonimem piękna i estetycznego wyglądu? Jeśli tak, to zapewne codziennie rano sięgasz po prostownicę, a gorącym strumieniem powietrza nie tylko gładzisz pasma włosów, ale też je osłabiasz.
  • Niedobór witaminy D po menopauzie związany z bólem dolnej części pleców 13 lut 2020, 14:54 Niedobór witaminy D jest niebezpieczny w każdym wieku, jednak może mieć różne dodatkowe konsekwencje w różnych grupach wiekowych. Płeć też odgrywa tu znaczenie. Niedawno naukowcy postanowili skupić się na kobietach po menopauzie.
  • Kiełki. Dlaczego warto je jeść? 15 lut 2020, 8:33 Kiełki możemy bez problemu kupić przez cały rok. Chociaż nie należą do najtańszych produktów, są wyjątkowo wydajne. Dosłownie kilka sztuk potrafi odmienić smak najnudniejszej kanapki.
  • Części ludzkiego mózgu pozostałe po operacji przedmiotem badań 15 lut 2020, 20:35 Amerykańscy naukowcy pracują nad lepszym zrozumieniem ludzkiego mózgu poprzez badanie tkanki pozostałej po operacji. Mówią, że ich badania mogą prowadzić do nowych metod leczenia niż badań opartych na modelach myszy i szczurów.
  • Hormon miłości może mieć wpływ na twoją wagę 14 lut 2020, 21:34 Oksytocyna, znana również jako „hormon miłości”, wydaje się dość magiczna: matki i tatusiowie uwalniają ją, ponieważ tworzą dożywotnią więź z noworodkami, zakochani dzielą się nią, nawet właściciele zwierząt domowych wytwarzają oksytocynę. „Wszystko, co daje przyjemność samo z...
  • Ekspertka: Nie wiemy jeszcze, jakie właściwości ma koronawirus z Wuhan 22 sty 2020, 6:53 Najważniejsze jest obecnie to, by określić, jakie właściwości ma nowy koronawirus z Wuhan i czy będzie łatwo rozprzestrzeniać się wśród ludzi – powiedziała PAP Katarzyna Pancer z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny.
  • Czy warto przerzucić się na kawę zbożową? 9 lut 2020, 21:30 Dzień bez aromatycznej, czarnej kawy to dla wielu osób dzień stracony. Prawdziwy dramat zaczyna się wówczas, gdy ze względów zdrowotnych trzeba zrezygnować z ulubionego napoju. Co wtedy zrobić? Można przerzucić się na kawę zbożową, która jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa.
  • Unikaj tych rzeczy podczas kuracji octem jabłkowym 30 sty 2020, 21:00 Ocet jabłkowy ma niewątpliwie właściwości zdrowotne, ale istnieje dobry i zły sposób jego użycia – a w tym przypadku „niewłaściwy sposób” może być niebezpieczny i niezdrowy. Czego należy unikać podczas kuracji octem?
  • Rozgrzewający i idealny na przeziębienia. Jak zrobić sok z kiszonych buraków z cynamonem? 5 lut 2020, 15:00 Sok z kiszonych buraków może nie brzmi zachęcająco, ale wystarczy poznać jego właściwości, by chociaż spróbować się go napić.
  • Kołdra obciążająca. Dobra dla każdego? 24 sty 2020, 14:48 Kołdra obciążająca jest nieco cięższa niż standardowa kołdra. Wybór powinien być uzależniony od naszej masy ciała. Jakie zadanie ma spełnić taka kołdra i dlaczego coraz więcej fizjoterapeutów poleca ją dzieciom?
  • 50 leków nienowotworowych zwalczy raka? Nowe odkrycia naukowców 3 lut 2020, 17:45 Okazuje się, że niektóre zatwierdzone i bezpieczne leki mają właściwości przeciwnowotworowe. Wzbudziło to ogromne zaskoczenie i nadzieje w świecie nauki.
  • Słodzik na diecie, czyli o kaloryczności słodzików 28 sty 2020, 14:04 Osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, często stają przed wyzwaniem, jakim jest zmniejszenie spożycia cukru w diecie. W dzisiejszym świecie może być to niezwykle trudne, ponieważ cukier dodawany jest do większości produktów spożywczych. Aby nie rezygnować ze...
  • Najlepsze przyprawy na poprawę zdrowia. Czy masz je w swojej kuchni? 22 sty 2020, 21:34 Przyprawy stanowią nie tylko źródło smaku i aromatu potraw. Są również genialnymi środkami działającymi korzystnie na nasze zdrowie. Które są najlepsze?
  • Jak zrobić idealną zupę pomidorową z niedzielnego rosołu? 28 sty 2020, 18:14 Najlepsza pomidorowa to ta, która powstała na bazie niedzielnego rosołu. W teorii wydaje się, że jest to jedna z najprostszych zup, tymczasem nie zawsze wychodzi idealnie.
  • Zrób to sam, czyli naturalne kosmetyki DIY. Przepis krok po kroku na mus do ciała idealny na zimę 30 sty 2020, 11:59 Zima to czas, gdy Twoja skóra wymaga szczególnej pielęgnacji. Niskie temperatury, wiatr, deszcz lub śnieg oraz suche powietrze w pomieszczeniach powodują, że skóra staje się przesuszona, szorstka i podrażniona. Aby zachować skórę w dobrej kondycji, należy zadbać o jej...
  • Te leki mogą zabijać komórki nowotworowe, chociaż nie są przeznaczone do leczenia raka 23 sty 2020, 5:22 Leki stosowane w cukrzycy, stanach zapalnych, alkoholizmie – a nawet w leczeniu zapalenia stawów u psów – mogą również zabijać komórki rakowe w warunkach laboratoryjnych, zgodnie z badaniami naukowców z Broad Institute of MIT oraz Harvard i Dana-Farber Cancer Institute.
  • 3 składniki, które pobudzą twój układ odpornościowy 28 sty 2020, 6:46 Wirusy chorobotwórcze szaleją za oknem, dlatego warto się trochę wzmocnić. Natura przychodzi z pomocą, ponieważ jest bogata w zdrowe składniki odżywcze. Jakie produkty zatem warto wybierać? Odpowiedź nie jest taka oczywista.
  • Nie chcesz zachorować na Alzheimera? Jedz te owoce 29 sty 2020, 21:59 Czy lubisz przekąski oparte na słodkich i soczystych truskawkach? Jeśli tak, to chyba mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Ostatnie badania sugerują, że te małe czerwone owoce mogą obniżyć ryzyko rozwoju demencji, czyli choroby Alzheimera.
  • Jak nie jeść sushi? 5 żelaznych zasad 30 sty 2020, 21:42 Lubisz sushi? A może ciągle nie możesz się przełamać, by spróbować? Niezależnie od tego, czy jesteś w pierwszej, czy w drugiej grupie, sprawdź, jakich błędów podczas jedzenia sushi popełniać nie wypada.
  • HIV coraz bardziej oporny na leki. Dlaczego tak się dzieje? 31 sty 2020, 16:09 Mechanizm powstawania oporności HIV na powszechnie przepisywaną grupę leków został odkryty przez nowe badania Crick and Dana-Farber Cancer Institute, a odkrycia otwierają drzwi do opracowania bardziej skutecznych metod leczenia.
  • Czy amigdalina leczy raka? 2 lut 2020, 16:14 Od dziesięcioleci trwa poszukiwanie leku na raka. Niestety, nadal nie wynaleziono skutecznej broni przeciwko jednej z najniebezpieczniejszych chorób, która byłaby alternatywą dla wyniszczającej organizm chemioterapii oraz innych agresywnych kuracji. Co jakiś czas pojawiają się...
  • 5 sposobów na... kiszone superfoods 2 lut 2020, 20:00 Moda na kiszonki trwa w najlepsze. I dobrze, bo próżno szukać przekąski zdrowszej, bogatszej w witaminę C, a także witaminy z grupy B, wapń, magnez i choćby błonnik pokarmowy. Co kisić?
  • Perfekcyjne gołąbki. Jak przygotować kapustę? 3 lut 2020, 16:40 Gołąbki to danie uwielbiane przez wielu Polaków. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Mikołaj Rey pokazał swój przepis na idealne gołąbki. Jak przygotowuje kapustę?
  • Jak zrobić idealną zupę ogórkową? Swój przepis zdradza Piotr Kucharski 5 lut 2020, 21:39 Utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit pozwala składnikom odżywczym lepiej się wchłaniać. Dzięki temu sprawniejsza jest praca całego organizmu. Dlatego warto regularnie sięgać po kiszonki.
  • Myślisz o przejściu na weganizm? Oto, co musisz wiedzieć, zanim to zrobisz 7 lut 2020, 18:26 Dieta wegańska staje się coraz bardziej popularna. Jednak nie wystarczy po prostu przestać jeść mięso i nabiał, by była ona prowadzona właściwie. Na co zwrócić uwagę?
  • Sadzić, pić, zarabiać 9 lut 2020, 20:00 Polska wyrasta na lidera w uprawie konopi. Wytwarzane z nich oleje CBD to już nie tylko panaceum na najcięższe choroby, ale przede wszystkim suplementy diety. Handlujące nimi firmy zarabiają miliony, a uprawy w ciągu dwóch lat zwiększyły się trzykrotnie.