Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 77 tekstów

  • Dlaczego warto sięgać po tran? 13 lis 2018, 8:37 Tran większości z nas nie kojarzy się dobrze. Musieliśmy pić go w dzieciństwie, dziś sami dajemy go swoim dzieciom. Charakterystyczny, rybi zapach i gęsta, oleista konsystencja niektórym śnią się po nocach. Co zawiera tran i jakie ma właściwości prozdrowotne?
  • Czosnek chroni przed rakiem i wspiera układ odpornościowy. Co jeszcze potrafi? 16 lis 2018, 8:14 Czosnek jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą. Powszechnie wiadomo, że to jeden z najsilniejszych, naturalnych antybiotyków. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, chętnie sięgają po niego ludzie na całym świecie. Co potrafi czosnek i dlaczego (mimo zapachu!) warto...
  • Herbata imbirowa – idealna w sezonie jesienno-zimowym i nie tylko 15 lis 2018, 7:13 Herbata imbirowa, ze względu na swój specyficzny smak i aromat, nie każdemu będzie pasowała. Warto jednak spróbować, ponieważ napar ten ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Może kojarzyć się z kobietami w ciąży, ponieważ rewelacyjnie zwalcza mdłości. To jednak nie jedyne jego...
  • Dlaczego warto jeść banany? O tym mogłeś nie wiedzieć 8 lis 2018, 7:00 Banany, choć nie rosną w naszym kraju, możemy kupić w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. To zdecydowanie jedne z najpopularniejszych owoców, po które możemy sięgać właściwie przez cały rok. Dzięki swoim walorom smakowym, mają szerokie zastosowanie. Czy wiesz, dlaczego...
  • 5 prostych kroków do zredukowania ryzyka zawału serca 31 paź 2018, 11:09 Z powodu zwału serca i nagłego zatrzymania krążenia każdego roku na świecie umiera mnóstwo ludzi. Są w różnym wieku, bo zawał serca nie musi dotyczyć tylko osób w średnim wieku i starszych. Niewłaściwy tryb życia nawet 20-latka może wpędzić do grobu. Jak zmniejszyć swoje...
  • Bakłażan – właściwości prozdrowotne 12 wrz 2018, 7:36 Bakłażan ze względu na swój purpurowy kolor wygląda bardzo apetycznie. Chociaż sięgamy po niego głównie po to, by robić zapiekanki w formie faszerowanych bakłażanów, warzywo to ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Dlaczego powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej?
  • Czosnek – cudowne właściwości, o których mogłeś nie wiedzieć 21 wrz 2018, 6:58 Czosnek jest nieodłącznym elementem naszej codziennej diety. Niestety, ze względu na swój specyficzny zapach i niekorzystny wpływ na oddech, wiele osób omija czosnek szerokim łukiem. To błąd. Czosnek posiada bowiem niesamowite właściwości prozdrowotne. Dlaczego w okresie...
  • Seler naciowy – właściwości prozdrowotne 9 paź 2018, 11:18 Selera naciowego możemy kupić właściwie w każdym sklepie warzywnym. Jest jędrny, chrupiący i ma soczysty, zielony kolor. Powszechnie wiadomo, że sprzyja odchudzaniu. Niestety, jego specyficzny smak i zapach wiele osób zniechęca. Dowiedz się, dlaczego warto jeść selera...
  • Jarmuż – cudowne właściwości prozdrowotne i przepis na smaczne chipsy 2 paź 2018, 7:26 Jarmuż przez wiele osób nazywanych jest prawdziwym „superfood”. Ta niepozorna roślina, przypominająca na pierwszy rzut oka ozdobną sałatę, jest bogata w składniki odżywcze. Kusi intensywnym, zielonym kolorem. Dlaczego warto włączyć do swojej codziennej diety jarmuż?
  • Wyjątkowe właściwości olejku z drzewa herbacianego 30 sie 2018, 13:42 Olejek z drzewa herbacianego znany jest od wieków. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom, wiele osób używa go do leczenia niektórych problemów skórnych. Olejek z drzewa herbacianego jest niedrogi i bezpieczny, gdy jest stosowany zgodnie z zaleceniami.
  • Kurkuma – właściwości i zastosowanie w łagodzeniu objawów boreliozy 18 paź 2018, 15:00 Kurkuma, czasami nazywana szafranem indyjskim lub złotą przyprawą, to wyjątkowo cenna roślina, która rośnie w Azji i Ameryce Środkowej. Niewiele osób ma jednak świadomość, że kurkuma wykazuje silne właściwości prozdrowotne. Między innymi dlatego znajduje zastosowanie w...
  • Czy warto jeść tofu? 5 paź 2018, 11:29 Tofu – jedni zajadają się nim każdego dnia i przyrządzają na wiele różnych sposobów, inny omijają szerokim łukiem, twierdząc, że jest to żywność przeznaczona wyłącznie dla wegetarian. Tymczasem tofu ma swoje wady i zalety i nie bez powodu wzbudza mieszane uczucia.
  • Cudowne właściwości kiszonej kapusty 19 wrz 2018, 8:59 Kiszona kapusta jest dostępna przez cały rok, jednak to właśnie jesienią i zimą sięgamy po nią regularnie. Można dodawać ją do zup, przygotowywać z niej farsz do pierogów czy krokietów, a także spożywać solo. Dlaczego kiszona kapusta powinna być stałym elementem naszej diety?...
  • Cudowne właściwości migdałów 13 wrz 2018, 12:16 MIgdały stanowią rewelacyjną przekąskę. Jedyny minus? Są kaloryczne, a przecież gdy już zacznie się je jeść, trudno przerwać. Lepiej jednak jeść każdego dnia po kilka sztuk. Przyjemność gwarantowana, a jednocześnie można skorzystać z prozdrowotnych właściwości migdałów.
  • Rdest japoński – właściwości i zastosowanie w leczeniu boreliozy 16 paź 2018, 15:00 Rdest japoński jest jedną z roślin, jakie w leczeniu boreliozy zaleca fitoterapeuta i autor popularnych publikacji na temat ziół, Stephen Harrod Buhner. Czym dokładnie jest rdest japoński, jakie posiada właściwości i dlaczego jest tak skuteczny w leczeniu boreliozy?
  • Oliwa z oliwek – naprawdę skuteczna czy jednak przereklamowana? 17 wrz 2018, 12:54 Oliwa z oliwek, zwana także po prostu „oliwą” powstaje podczas tłoczenia „na zimno” lub „na gorąco”. Uważa się ją za jeden z najzdrowszych tłuszczów i dlatego też często jest polecana, jako element zdrowej i zbilansowanej diety. Czy jej właściwości naprawdę są aż tak korzystne...
  • Ziemniaki – tanie, zdrowe... i wcale nie tuczą! 12 wrz 2018, 10:43 Ziemniaki to zdecydowanie najpopularniejsze warzywa w naszym kraju. Są wyjątkowo tanie i łatwo dostępne – możemy kupić je w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Są doskonałym dodatkiem do mięs, zapiekanek, zup i sałatek. Mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych i... wcale...
  • Sok z marchwi – dlaczego warto regularnie po niego sięgać? 1 paź 2018, 10:44 Świeży sok z marchwi można dostać niemal w każdym sklepie spożywczym. Minus? Na ogół ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia. Plus? A bo to jeden? Sok z marchwi ma cudowne właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie po niego sięgać.
  • Nasiona chia – dlaczego warto po nie sięgać? 16 paź 2018, 13:48 Nasiona chia cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Te małe, czarne kuleczki są coraz częściej dodawane do różnego rodzaju deserów i koktajli. Jakie właściwości prozdrowotne mają nasiona chia i jak należy ich używać?
  • Cudowne właściwości granatów. Dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej? 27 sie 2018, 9:34 Granaty możemy dostać niemal w każdym sklepie owocowo-warzywnym. Niektórzy sięgają po nie regularnie, inni omijają szerokim łukiem. Fakt, obieranie granatów może nastręczyć problemów, jednak nie należy się poddawać. Te kolorowe owoce mają niesamowity wpływ na zdrowie.
  • Korzeń maca podbija Instagram. Czy faktycznie warto po niego sięgać? 25 wrz 2018, 7:22 #Macapowder, #korzenmaca, #maca – wystarczy wpisać jeden z tych hasztagów na Instagramie, by naszym oczom ukazało się mnóstwo kolorowych i wyjątkowo apetycznych zdjęć. Ich sekret tkwi w pewnym dodatku. Mowa o korzeniu maca – suplemencie diety, który w medycynie naturalnej...
  • Młody jęczmień – dlaczego warto włączyć go do diety? 10 paź 2018, 11:28 Młody jęczmień już od kilku lat cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Ta niepozorna, zmielona trawa młodego jęczmienia jest doskonałym i niezwykle odżywczym dodatkiem do koktajli. Świetnie smakuje też z sokiem jabłkowym. Dowiedz się, jakie...
  • Szukasz słodkiej i zdrowej przekąski? Sięgnij po daktyle 18 wrz 2018, 11:40 Każdy z nas miewa w ciągu dnia chęć na coś słodkiego. Nawet jeśli nie jesteśmy akurat na diecie i nie musimy ograniczać cukru, silna potrzeba słodyczy pojawia się niespodziewanie. W takich chwilach warto spełnić swoją zachciankę, ale... lepiej wybrać coś zdrowego, np. daktyle....
  • Dlaczego warto jeść jabłka? O tym mogłeś nie wiedzieć 23 sie 2018, 7:33 Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców. Znajdziemy je w każdym warzywniaku. Liczba odmian potrafi zaskoczyć, ale dzięki temu każdy może znaleźć swoje ulubione jabłko – słodkie, kwaśne, miękkie, twarde czy chrupiące. Czy wiesz, dlaczego warto jeść jabłka? Ich prozdrowotne...
  • 4 rzeczy, których mogłeś nie wiedzieć o spirulinie 24 sie 2018, 8:17 Coraz więcej mówi się o spirulinie, czyli mikroskopijnych, sproszkowanych algach, które w medycynie naturalnej znane są od lat. Oszaleliśmy na ich punkcie, gdy o spirulinie zaczęły opowiadać znane blogerki, celebrytki i dietoterapeuci. Dziś spirulinę nazywa się „superfood”, ze...
  • Cudowne właściwości pistacji 14 wrz 2018, 8:59 Pistacje bardzo często możemy znaleźć w sklepach spożywczych, które sprzedają bakalie na wagę. Większość z nas omija je jednak szerokim łukiem ze względu na cenę. Orzechy te potrafią kosztować nawet 50 zł/kg. Oto kilka dobrych powodów, by kupić chociaż garstkę.
  • Dynie – dlaczego warto po nie sięgać? 3 wrz 2018, 11:59 Dynie zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i straganach już na początku września, choć największy wybór kształtów, rozmiarów i kolorów jest dopiero w październiku. Dynie kojarzą nam się głównie z Halloween, a szkoda – ma niesamowite właściwości prozdrowotne.
  • 9 antyoksydantów, których nie może zabraknąć w twojej diecie 12 wrz 2018, 8:59 Antyoksydanty, nazywane także przeciwutleniaczami, to cudowne związki, które w dużych ilościach znajdują się głównie w przeróżnych warzywach i owocach. Ich właściwości prozdrowotne są cenione przez lekarzy na całym świecie. Potrafią zdziałać cuda. Nie wierzysz?
  • Cudowne właściwości buraków. Dlaczego warto po nie sięgać? 4 wrz 2018, 12:39 Buraki są nieodłącznym elementem tradycyjnej, polskiej kuchni. Większości z nas kojarzą się z dobrym, domowym obiadem. Są podstawą czerwonego barszczu, ale mogą być też podawane w formie surówki (w niektórych regionach na zasmażane buraczki mówi się „jarzynka”). Buraki mają...
  • Antyoksydantem w Hashimoto, czyli cudowne właściwości witaminy C 28 sie 2018, 8:39 Antyoksydanty, zwane także przeciwutleniaczami, to związki, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. Każdy, kto interesuje się zdrowym odżywianiem, wie, że żywność bogata w antyoksydanty powinna być nieodłącznym elementem naszej diety. Powinny o tym wiedzieć w szczególności...