Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 192 tekstów

  • Przyprawy, które leczą. Nie może ich zabraknąć w twojej kuchni 14 paź 2019, 12:21 W medycynie naturalnej zioła i przyprawy cieszą się dużym uznaniem. Wiele z nich, stosowanych regularnie może wspomóc funkcjonowanie organizmu i ochronić nas przed różnymi chorobami. Liść laurowy, pieprz, cynamon, ziele angielskie, jałowiec – to tylko niektóre z przypraw, na...
  • Wiesiołek – jego zalety doceni każda kobieta 11 paź 2019, 15:50 Wiesiołka możemy bardzo często znaleźć w składzie kosmetyków naturalnych. I nic dziwnego – bogactwo roślin nie mija i właśnie przeżywa swój kolejny rozkwit. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje wiesiołek i dlaczego kobiety szaleją na jego punkcie?
  • Te napoje nawadniają lepiej niż woda. Jak często po nie sięgasz? 8 paź 2019, 12:50 O nawodnienie organizmu musimy dbać każdego dnia, nie tylko latem. Także w okresie jesienno-zimowym możemy doprowadzić do niebezpiecznego odwodnienia. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać, jeśli nie przepadamy za zwykłą wodą.
  • Ta przyprawa ma wyjątkowo silne właściwości prozdrowotne. Musisz częściej po nią sięgać 16 wrz 2019, 10:59 Kurkuma ma bardzo charakterystyczny, żółto-pomarańczowy kolor, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do wielu dań – potrafi nadać im niesamowitą barwę. Tymczasem niewiele osób ma świadomość, że ta powszechnie znana przyprawa wykazuje bardzo silne właściwości prozdrowotne.
  • Korzeń dobry na wszystko? Właściwości prozdrowotne żeń-szenia 2 paź 2019, 19:11 Korzeń żeń-szenia znany jest od wieków i z powodzeniem wykorzystywany w medycynie naturalnej. Czy suplementy diety z „rośliną na wszystko” nadają się dla każdego? Jaki mają wpływ na ludzki organizm?
  • Dlaczego warto jeść dynię? O tym mogłeś nie wiedzieć 4 paź 2019, 16:03 Dynia jest królową sezonu jesiennego. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, a po wydrążeniu sprawdzi się jako gustowny lampion. Jakie właściwości prozdrowotne ma dynia? Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć ją do diety.
  • Miód manuka i jego cudowne właściwości. Czy każdy może go spożywać? 26 wrz 2019, 14:47 Miód manuka przez wiele osób uznawany jest za jeden z najzdrowszych produktów, po jakie możemy sięgać. Odstrasza wyłącznie jego cena. Czy faktycznie jego spożywanie ma tak wiele zalet? Kto powinien z niego zrezygnować?
  • Ta przyprawa rewelacyjnie wpływa na zdrowie. Lubią ją nawet dzieci 23 wrz 2019, 6:52 Ze świecą szukać osoby, która nie przepada za cynamonem. Zapach tej przyprawy potrafi wprowadzić nas w dobry nastrój, a potrawy z jej dodatkiem na ogół smakują obłędnie. Warto wiedzieć, że cynamon wykazuje także szereg właściwości prozdrowotnych.
  • Czy kasza jest dobra dla każdego? Niekoniecznie 7 paź 2019, 12:56 Wiele osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów lub po prostu chcą zdrowiej się odżywiać, zamienia ziemniaki na różnego rodzaju kasze. Czy faktycznie znajdziemy w nich mnóstwo składników odżywczych?
  • Dodanie tych smacznych produktów do porannej owsianki sprzyja utracie wagi 18 wrz 2019, 13:36 Owsianka coraz częściej gości na naszych stołach w godzinach porannych. Powszechnie wiadomo, że jest to bardzo zdrowe śniadanie, które zapewni poczucie sytości na dłużej. Aby jednak owsianka się nie znudziła, trzeba coś do niej dodać. Dobrze, by produkty te miały silne...
  • Ila kalorii mają gruszki? Od dziś będziesz po nie sięgać częściej 23 wrz 2019, 12:45 Sezon na gruszki w pełni. Chociaż możemy kupić je przez cały rok, to właśnie jesienią smakują najlepiej. Jeśli w twojej diecie prym wiodły jabłka, czas byś sięgnął po gruszki. Ich właściwości prozdrowotne są niesamowite. A w dodatku zawierają niewiele kalorii.
  • Produkty bogate w żelazo i pomidory – dlaczego nie należy ich łączyć? 19 wrz 2019, 10:41 Nowe badania wykazały, że produkty z żelazem zmniejszają wchłanianie likopenu – karotenoidu, który znajduje się np. w pomidorach i który wykazuje silne właściwości antynowotworowe i przeciwutleniające.
  • Dlaczego warto jeść kiszonki? O tym mogłeś nie wiedzieć 16 wrz 2019, 12:28 Sezon na kiszonki wystartował. Ci zaradniejsi mają już wypełnione półki w spiżarni. Ci leniwi muszą bazować na kupnych produktach. Dlaczego po kiszonki warto sięgać przez cały rok, a w szczególności jesienią?
  • Na co pomaga stawianie baniek? Czy jest szkodliwe? 21 wrz 2019, 16:30 Stawianie baniek to jeden ze sposobów leczenia m.in. infekcji układu oddechowego. Kiedyś w każdym domu można było znaleźć zestaw szklanych baniek, których stawieniem zajmował się rodzinny ekspert. Obecnie bańki lekarskie na nowo powracają do łask, więc warto dowiedzieć się...
  • Co daje picie surowej wody? 21 wrz 2019, 13:34 Coraz chętniej powracamy do natury i sięgamy po nieprzetworzone produkty spożywcze. Moda na życie w zgodzie z naturą może przynieść wiele dobrego, jednak musimy nauczyć się rozróżniać zdrowe trendy od tych, które mogą nam zaszkodzić. Wyjątkowo kontrowersyjne jest picie surowej...
  • Dieta Budwig – kto powinien ją rozważyć? 6 paź 2019, 19:11 Dieta Budwig to dieta antyrakowa, której twórcą jest niemiecka biochemiczka. Podczas badań nad sposobami zapobiegania chorobom nowotworowym odkryła ona związek spożywania dużej ilości kwasów Omega-3 z obniżeniem ryzyka zachorowania na nowotwory oraz redukcją powstałych już w...
  • Mleko skondensowane – jak powstaje i czy warto po nie sięgać? 15 wrz 2019, 20:59 Mleko skondensowane kiedyś było produktem luksusowym, jednak obecnie wiele osób zapomniało o jego istnieniu - i dobrze - bo nie należy ono do produktów zdrowych oraz niskokalorycznych. Dowiedz się więcej na temat tego, jak powstaje mleko skondensowane i kto nie powinien po nie...
  • 5 produktów, które powinny znaleźć się w twojej codziennej diecie 20 wrz 2019, 14:00 Zdrowe odżywianie nie wymaga przeczytania stosu książek z dietetyki. Każdy z nas może zmodyfikować swoją dietę tak, by każdego dnia dostarczać organizmowi cenne składniki odżywcze. Liczą się małe kroki. Oto 5 produktów, po które warto regularnie sięgać.
  • Właściwości zdrowotne gorczycy. Wiedziałeś, że uśmierza ból? 28 sie 2019, 14:10 Słyszysz „gorczyca”, myślisz „ogórki kiszone”? A może musztarda? Przyprawa ta faktycznie najczęściej bywa wykorzystywana do produkcji tych dwóch produktów. A powinna być częściej, ponieważ ma niesamowite właściwości prozdrowotne.
  • Cudowne właściwości pokrzywy. Od dziś będziesz po nią sięgać regularnie 6 wrz 2019, 13:20 Pokrzywa kojarzy nam się głównie z... pieczeniem skóry po zetknięciu się z nią na spacerze. Tymczasem ta popularna roślina wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Jak ją stosować, żeby sobie nie zaszkodzić?
  • Zależy ci na zdrowiu? Dodaj ten produkt do zupy zamiast śmietany lub masła 31 lip 2019, 9:34 Kozi ser nie jest tak popularny, jak zwykły, biały z krowiego mleka. Co dziwne, bo jest mniej uczulający. Właściwości prozdrowotne koziego serca wciąż są niedoceniane, a wiele osób obawia się jego smaku. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć go do diety.
  • Herbatka z bratka. Dlaczego warto ją pić? 2 sie 2019, 21:59 Medycyna naturalna od dawna stosuje właściwości prozdrowotne bratka (fiołka trójbarwnego). Jakie zastosowanie ma ten kolorowy kwiatek i w jaki sposób można go przyjmować?
  • Goździki – niedoceniana przyprawa o wielu właściwościach. Dlaczego warto po nie sięgać? 24 lip 2019, 16:30 Goździki kojarzą nam się głównie z okresem świąt Bożego Narodzenia. Ta powszechnie dostępna przyprawa, dzięki swojemu specyficznemu, korzennemu zapachowi, idealnie łączy się ze świątecznymi wypiekami. Tymczasem po goździki można (i należy!) sięgać przez cały rok. Jakie mają...
  • Jak prawidłowo przechowywać cebulę? Te błędy popełnia większość z nas 21 sie 2019, 12:58 Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Nadaje smak wielu potrawom, ale jest też ceniona ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Czy wiesz, jak poprawnie ją przechowywać, by jak najdłużej zachowała świeżość?
  • Dlaczego warto jeść czarnuszkę? Drobne, czarne ziarenka, które wzbogacą twoje menu 22 lip 2019, 12:34 Czarnuszkę kupimy na dziale z przyprawami. To maleńkie, czarne ziarenka, których używa się w niedużych ilościach. Nadają potrawie charakterystyczny smak, ale to nie jedyna ich zaleta. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje czarnuszka?
  • Ma jedynie 21 kalorii w 100 gramach. Dlaczego warto regularnie jeść bakłażana? 9 sie 2019, 11:07 Bakłażan wciąż jest w Polsce niedoceniany. Chociaż możemy kupić go w każdym większym sklepie, Polacy zdecydowanie wolą cukinię, choć to dwa zupełnie inne warzywa. Niektórzy go kochają, a inni nie znoszą. Ale w może warto jednak włączyć go do diety ze względu na właściwości...
  • Masz w domu tylko ziemniaki? Wyczarujesz z nich danie, które posmakuje domownikom 2 sie 2019, 15:29 Nie masz zbyt wielu produktów w domu, a nagle odwiedzają cię goście? Mamy na to doskonałe rozwiązanie, a jest nim… zupa ziemniaczana. Potrzebujesz jedynie kilku produktów, by przygotować pyszne, pożywne danie. Sprawdź prosty przepis na błyskawiczny obiad.
  • Kwas jabłkowy na odchudzanie. Czy pomaga? 28 lip 2019, 7:22 Kwas jabłkowy, a raczej ocet jabłkowy, jest polecanym sposobem na szybszą utratę zbędnych kilogramów. Czy faktycznie pomaga on schudnąć bez większych wyrzeczeń? Jakie cechują go właściwości prozdrowotne?
  • Niesamowite właściwości soku pomarańczowego. O tym mogłeś nie wiedzieć 17 lip 2019, 17:31 100-procentowy sok pomarańczowy zawiera więcej hesperydyny niż witaminy C – nowe dane potwierdzają jego siłę odżywczą. Czy jest owcy składnik i jaki ma wpływ na zdrowie ludzi?
  • Ten sok zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Niewiele osób go pije 29 lip 2019, 16:47 Świeżo wyciskany sok z granatów nie cieszy się tak dużą popularnością jak sok z pomarańczy czy grejpfrutów. A szkoda, ponieważ jego właściwości prozdrowotne są zdumiewające. Dowiedz się, dlaczego warto po niego sięgać.