Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 362 tekstów

  • Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko 18 maj 2011, 16:13 Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet zyskują kolejne zbawienne dla naszego...
  • Karczochy - nie tylko na wątrobę 7 gru 2011, 12:48 Karczochy od dawno słyną ze swoich leczniczych właściwości. To śródziemnomorskie warzywo, oprócz łagodnego smaku, ma zbawienny wpływ m.in. na wątrobę i trawienie.
  • Pokrój cytrynę i posyp ją solą. Ten trik odmieni twoje życie 24 kwi 2018, 12:43 Wszyscy mamy w domu cytrynę. Na ogół dodajemy ją do herbaty lub wody. Lubimy jej kwaśny smak i cenimy za prozdrowotne właściwości. Okazuje się, że cytrynę można wykorzystać w bardzo nietypowy sposób. Wystarczy tylko posypać ją solą.
  • Upał? Może pomóc herbata 19 lip 2013, 14:14 Latem pragnienie najlepiej gasi... gorąca herbata. A lekka i słodka świetnie uzupełnia płyny. W jaki sposób w upalne dni warto jeszcze wykorzystywać właściwości różnych odmian herbat?
  • Przełomowe badania Polaków. Sekret zdrowia mieszkańców basenu Morza Śródziemnego odkryty 7 lip 2017, 10:50 Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli nowe właściwości oleaceiny – występującej w oliwie z oliwek substancji, która może zapobiegać udarowi mózgu i zawałowi serca. Wyniki ich badań zostały opublikowane w międzynarodowym czasopiśmie „Phytomedicine”.
  • 25 lat botoksu, czyli krótka historia cudownej trucizny 25 kwi 2018, 13:32 W XX wieku pojawiła się nowa dziedzina medycyny, nazywana estetyczną, a wraz z nią nowy preparat – toksyna botulinowa. Ten wyjątkowy lek w ciągu 25 lat – od trochę przypadkowego odkrycia właściwości „przeciwstarzeniowych” – stał się jednym z podstawowych i najpopularniejszych...
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach 1 cze 2018, 10:38 Szparagi można zaliczyć do tych warzyw, które albo się uwielbia, albo omija szerokim łukiem. Osoby, które za nimi nie przepadają najprawdopodobniej nigdy nie jadły ich przyrządzonych we właściwy sposób. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze mają szparagi, dlaczego warto po nie...
  • Dlaczego warto chrupać marchewki? 6 dobrych powodów 26 lip 2018, 6:30 Marchewki to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych warzyw. Jako składnik włoszczyzny, znajduje się w niemal wszystkich zupach i rybie po grecku. Jako warzywo niskokaloryczne, pełni rolę zdrowej przekąski w diecie odchudzającej. Jednak marchewki mają dużo więcej właściwości....
  • 5 dobrych powodów, by jeść więcej śliwek 1 sie 2018, 9:52 Stragany uginają się pod ciężarem świeżych owoców sezonowych. Znajdziemy na nich między innymi maliny, borówki i śliwki. Te ostatnie zasługują na szczególną uwagę i to nie tylko dlatego, że są doskonałym dodatkiem do ciast. Śliwki mają niezwykłe właściwości prozdrowotne....
  • Nietypowe zastosowania sody oczyszczonej 7 sie 2018, 7:25 Sodę oczyszczoną znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Co więcej – najprawdopodobniej każdy z nas ma ją w domu. Używamy jej do różnych wypieków zamiast lub w połączeniu z proszkiem do pieczenia. Okazuje się jednak, że soda oczyszczona ma także inne, nietypowe zastosowania....
  • Kwercetyna – niedoceniany związek pochodzenia roślinnego. Jaki ma wpływ na zdrowie? 16 sie 2018, 8:49 Kwercetyna jest związkiem z grupy flawonoli, który możemy znaleźć w owocach i warzywach o intensywnej barwie. Naukowcy od dawna poświęcają mu dużo uwagi, ponieważ jego właściwości prozdrowotne są zdumiewające.
  • Boisz się choroby wieńcowej? Postaw na owies 15 maj 2012, 16:02 Do najcenniejszych zbóż należy owies, który ma niewielkie wymagania względem jakości gleby, na której jest uprawiany. Słoma i ziarno owsa mają, o czym nie wszyscy wiedzą, właściwości lecznicze.
  • GiS ostrzega przed nasionami chia. Producentom grożą kary 23 lip 2017, 16:36 Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację o niedozwolonym zastosowaniu nasion szałwii hiszpańskiej (chia) w niektórych kategoriach środków spożywczych (np. jogurtów, deserów).
  • 6 dobrych powodów, by sięgnąć po spirulinę 6 lip 2018, 13:53 W Internecie ostatnio roi się od zdjęć niebiesko-zielonych potraw i deserów. Myślisz, że to sama chemia? Jesteś w błędzie. Tajemniczym składnikiem, odpowiedzialnym za ten bajeczny kolor jest spirulina – „superfood” po które sięgają ludzie świadomi, jak ważne jest zdrowe...
  • Masz problem z krzepliwością? Możesz cierpieć na niedobór tej witaminy 11 lip 2018, 16:13 Niektórzy mają ten komfort, że wszystkie rany goją się na nich jak na psie. Inni natomiast muszą długo czekać, aż w miejscu skaleczenia pojawi się strupek. O innych, poważniejszych ranach już nie wspominają. Jeśli należysz to tej drugiej grupy, zapewne myślisz sobie, że taka...
  • Sprawdź, czy możesz cierpieć na niedobór biotyny 17 lip 2018, 8:42 Biotyna, znana również jako witamina B7, należy do grupy witaminy B, rozpuszczalnych w wodzie. Po suplementy diety z biotyną najczęściej sięgają panie, ponieważ mają rewelacyjny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Sprawdź, do czego nasz organizm potrzebuje biotyny i czy...
  • Niedobór selenu ma poważny wpływ na zdrowie. W jakich produktach się znajduje? 23 lip 2018, 14:55 Selen jest bardzo ważnym pierwiastkiem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Niewiele osób zastanawia się, jakie funkcje pełni i dlaczego jest nam tak bardzo potrzebny. Niedobór selenu może więc być dla niektórych zaskoczeniem. Sprawdź, w jakich produktach...
  • Olejek lawendowy – działanie i sposób użycia 23 maj 2018, 8:35 Olejek lawendowy ma cudowne właściwości terapeutyczne. W medycynie naturalnej służy do kojenia nerwów i wyciszania. Zapach lawendy sprawia, że ogarnia nas błogi spokój. To jednak nie jedyne właściwości tej rośliny. Okazuje się, że olejek lawendowy można wykorzystać na wiele...
  • Botox nie taki straszny jak go malują 13 lip 2016, 14:45 Nie wszyscy wiedzą, że toksyna botulinowa, czyli tzw. botox oprócz właściwości przeciwzmarszczkowych początkowo miał swoje zastosowanie w medycynie, np. w leczeniu przewlekłych migrenowych bólów głowy, zeza, a także w niektórych jednostkach chorobowych związanych z nadmiernym...
  • Cudowne białko, czyli wszystko, co powinniście wiedzieć o rewolucyjnym atelokolagenie Linerase 9 sie 2017, 10:31 Każdy z nas chciałby przez długi czas cieszyć się piękną, wolną od zmarszczek skórą. Upływający czas jest niestety pod tym względem nieubłagany. Kolagen jest najbardziej obfitym białkiem w organizmie i stanowi około jednej trzeciej całej białkowej kompozycji ciała, a jego...
  • Zielona herbata pomaga schudnąć? 21 wrz 2011, 6:54 Funkcjonuje powszechna opinia, że zielona herbata odchudza. Spójrzmy prawdzie w oczy, komu taka dieta się nie podoba – wypijamy filiżankę napoju, a waga spada. Wydaje się to przyjemniejsze niż spędzenie dwóch godzin na bieżni w siłowni lub całodniowa głodówka i...
  • Bądź jak Kleopatra - pij ocet jabłkowy 3 lis 2011, 20:39 Odchudzające właściwości octu jabłkowego znano już w czasach starożytnych. Ocet jabłkowy miała nałogowo spożywać m.in. Kleopatra, która nie stroniła od ciężkostrawnych potraw, a mimo to zachwycała współczesnych nienaganną figurą.
  • Jedz jogurt. Schudniesz... i urosną ci jądra 10 maj 2012, 9:13 Spośród wszystkich pokarmów, jogurt najefektywniej zapobiega nadmiernemu przyrostowi wagi związanemu z wiekiem - donoszą naukowcy z Massachusetts Institute of Technology i dodają, że przy okazji badań nad odchudzającymi właściwościami jogurtów odkryli coś, czego w ogóle się...
  • Uporczywy trądzik? Sięgnij po te zioła 25 cze 2018, 7:54 Uporczywy trądzik potrafi spędzić sen z powiek. Szczególnie, gdy stosowało się już mnóstwo preparatów do skóry z niedoskonałościami. Czasem jednak okazuje się, że naturalne, domowe metody sprawdzają się lepiej niż te wszystkie specyfiki. Sprawdź, które zioła i rośliny warto...
  • Czarny bez - czyli jak nie dać się wirusom 27 mar 2015, 15:20 "W marcu, jak w garncu" - pogoda w tym okresie bywa kapryśna i nie raz odczuliśmy to na własnej skórze. Lekarze apelują, że przełom zimy i wiosny to okres wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę, których przyczyną są wirusy....
  • Kiedy za mało jest łez 7 maj 2017, 20:00 Nasze oczy każdego dnia są narażone na różne czynniki drażniące. Dlatego tak istotne jest, by odpowiednio o nie dbać i je nawilżać.
  • Jak zrobić naturalny antybiotyk? Potrzebujesz kilku składników 21 kwi 2018, 8:29 Chociaż naturalne antybiotyki znane są od pokoleń, ostatnimi czasy stały się wyjątkowo popularne. A to za sprawą niepokojących informacji – bakterie stają się oporne na działanie syntetycznych antybiotyków. Coraz chętniej sięgamy więc po stare, sprawdzone receptury. Czy...
  • 8 powodów, by zawsze mieć w szafce herbatę rumiankową 19 lip 2018, 11:51 Herbata rumiankowa większości osób kojarzy się z dzieciństwem. Nasze babcie wierzyły, że ten cudowny napar pomoże w dolegliwościach żołądkowych, ukoi pragnienie i wprawi w dobry nastrój. Dziś herbatę rumiankową pije zdecydowanie mniej osób, a szkoda. Poznaj kilka powodów, dla...
  • Dlaczego warto sięgać po pieprz cayenne? 20 lip 2018, 9:30 Pieprz cayenne możemy dostać właściwie w każdym sklepie. Niektórzy sięgają po niego regularnie, by podkreślić smak potrawy, inni omijają go szerokim łukiem z obawy, że danie będzie zbyt ostre. Prawdą jest, że tę intensywną przyprawę trzeba stosować z umiarem, ale warto....
  • Nie lubisz pić zwykłej wody? Dodaj do niej te produkty – będzie smaczna i zdrowa 24 lip 2018, 6:45 Woda jest zdecydowanie najzdrowszym płynem, po jaki możemy sięgać. Nie zawiera kalorii, świetnie nawadnia organizm i szybko gasi pragnienie. Problem w tym, że dla wielu osób zwykła woda może mieć nijaki smak. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by dodać do szklanki wody kilka...