Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 469 tekstów

  • Dlaczego warto jeść jabłka? O tym mogłeś nie wiedzieć 23 sie 2018, 7:33 Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców. Znajdziemy je w każdym warzywniaku. Liczba odmian potrafi zaskoczyć, ale dzięki temu każdy może znaleźć swoje ulubione jabłko – słodkie, kwaśne, miękkie, twarde czy chrupiące. Czy wiesz, dlaczego warto jeść jabłka? Ich prozdrowotne...
  • 4 rzeczy, których mogłeś nie wiedzieć o spirulinie 24 sie 2018, 8:17 Coraz więcej mówi się o spirulinie, czyli mikroskopijnych, sproszkowanych algach, które w medycynie naturalnej znane są od lat. Oszaleliśmy na ich punkcie, gdy o spirulinie zaczęły opowiadać znane blogerki, celebrytki i dietoterapeuci. Dziś spirulinę nazywa się „superfood”, ze...
  • Reklamy błędnie sugerują właściwości lecznicze? UOKiK wziął pod lupę żelki 19 lut 2017, 10:02 Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wszczął postępowania przeciwko: Aflofarm Farmacja Polska (Magmisie) oraz Logihub (Green Magma). Wątpliwości urzędu wzbudza m.in. przypisywanie tym produktom właściwości leczniczych i prezentowanie ich jako panaceum na liczne dolegliwości.
  • Cudowne właściwości granatów. Dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej? 27 sie 2018, 9:34 Granaty możemy dostać niemal w każdym sklepie owocowo-warzywnym. Niektórzy sięgają po nie regularnie, inni omijają szerokim łukiem. Fakt, obieranie granatów może nastręczyć problemów, jednak nie należy się poddawać. Te kolorowe owoce mają niesamowity wpływ na zdrowie.
  • Seler naciowy – właściwości prozdrowotne 9 paź 2018, 11:18 Selera naciowego możemy kupić właściwie w każdym sklepie warzywnym. Jest jędrny, chrupiący i ma soczysty, zielony kolor. Powszechnie wiadomo, że sprzyja odchudzaniu. Niestety, jego specyficzny smak i zapach wiele osób zniechęca. Dowiedz się, dlaczego warto jeść selera...
  • Andrographis – właściwości i zastosowanie w leczeniu boreliozy 15 paź 2018, 15:00 Andrographis ( łac. Andrographis paniculata) jest bardzo popularną rośliną, z powodzeniem wykorzystywaną w ziołolecznictwie. Nie bez powodu znalazła się w tzw. Protokole Buhnera – specjalnie opracowanej mieszance ziół, wspomagającej leczenie boreliozy.
  • Cudowne właściwości buraków. Dlaczego warto po nie sięgać? 4 wrz 2018, 12:39 Buraki są nieodłącznym elementem tradycyjnej, polskiej kuchni. Większości z nas kojarzą się z dobrym, domowym obiadem. Są podstawą czerwonego barszczu, ale mogą być też podawane w formie surówki (w niektórych regionach na zasmażane buraczki mówi się „jarzynka”). Buraki mają...
  • Cudowne właściwości pistacji 14 wrz 2018, 8:59 Pistacje bardzo często możemy znaleźć w sklepach spożywczych, które sprzedają bakalie na wagę. Większość z nas omija je jednak szerokim łukiem ze względu na cenę. Orzechy te potrafią kosztować nawet 50 zł/kg. Oto kilka dobrych powodów, by kupić chociaż garstkę.
  • Sprawdź, czy zmagasz się z niedoborem chromu 26 lip 2018, 7:12 Chrom znany jest każdej osobie, która sięgała po suplementy diety, wspomagające odchudzanie. Swojego czasu były bardzo popularne, ponieważ miały gwarantować redukcję apetytu – przede wszystkim na słodycze. Czy chrom faktycznie ma takie cudowne właściwości? Jaką rolę pełni w...
  • Cudowne właściwości ogórków. Wolisz świeże czy kiszone? 30 lip 2018, 11:47 Ogórki są niedoceniane. Większość z nas kupuje je z przyzwyczajenia, ponieważ idealnym dodatkiem do kanapek i stanowią bazę mizerii, która idealnie pasuje do schabowego. Tyle o ogórku świeżym. A kiszony lub małosolny? Te doceniamy zdecydowanie częściej. Sprawdź, dlaczego warto...
  • Szpinak i jego prozdrowotne właściwości. Od dziś przestaniesz go unikać 31 lip 2018, 12:24 Miłośnicy szpinaku potrafią przygotowywać go na różne sposoby – dodają zielone listki do koktajli, farszu naleśnikowego, zapiekanek i sałatek. I słusznie, ponieważ to zielone warzywo liściaste ma wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie. Jeśli do tej pory unikałeś szpinaku, teraz...
  • Antyoksydantem w Hashimoto, czyli cudowne właściwości witaminy C 28 sie 2018, 8:39 Antyoksydanty, zwane także przeciwutleniaczami, to związki, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. Każdy, kto interesuje się zdrowym odżywianiem, wie, że żywność bogata w antyoksydanty powinna być nieodłącznym elementem naszej diety. Powinny o tym wiedzieć w szczególności...
  • Witamina K – właściwości, o których mogłeś nie wiedzieć 3 wrz 2018, 9:37 Witamina K występuje w wielu, różnych produktach spożywczych. Nie ma się co dziwić – jest niezbędna do prawidłowej pracy całego organizmu, wzmacnia kości i usprawnia proces krzepnięcia krwi. Jej niedobór może więc mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.
  • Ziemniaki – tanie, zdrowe... i wcale nie tuczą! 12 wrz 2018, 10:43 Ziemniaki to zdecydowanie najpopularniejsze warzywa w naszym kraju. Są wyjątkowo tanie i łatwo dostępne – możemy kupić je w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Są doskonałym dodatkiem do mięs, zapiekanek, zup i sałatek. Mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych i... wcale...
  • Dlaczego warto sięgać po tran? 13 lis 2018, 8:37 Tran większości z nas nie kojarzy się dobrze. Musieliśmy pić go w dzieciństwie, dziś sami dajemy go swoim dzieciom. Charakterystyczny, rybi zapach i gęsta, oleista konsystencja niektórym śnią się po nocach. Co zawiera tran i jakie ma właściwości prozdrowotne?
  • Czereśnie – wszystko, co musisz o nich wiedzieć 19 cze 2018, 11:23 Czereśnie pojawiają się na rynku pod koniec maja. Chociaż przez pierwsze dni ich cena przyprawia o zawrót głowy, szybko spada i już w drugiej połowie czerwca możemy je dostać po 6-8 zł/kg. Jedni wolą jasne, inni ciemne. Różnią się przede wszystkim smakiem i zawartością cukru....
  • Yerba mate – dlaczego warto sięgać po ten napój? 15 maj 2018, 15:43 Yerba mate, inaczej „święte ziele”, jest niezwykłym napojem, który ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Z powodzeniem może zastąpić kawę, ponieważ dodaje energii. Co więcej, poprawia metabolizm i sprzyja odchudzaniu. Co warto wiedzieć na temat yerba mate?
  • 3 zaskakujące efekty działania witaminy D 9 lip 2018, 11:21 Witamina D, zwana również „witaminą słońca”, jest jedną z najbardziej interesujących witamin. Już sam fakt, że nasz organizm potrafi ją wytworzyć w kontakcie z promieniami słonecznymi robi wrażenie. Jej niedobór ma fatalny wpływ na zdrowie. Dlatego tak ważne jest dbanie o jej...
  • Stewia – co to jest i jaki ma wpływ na zdrowie? 14 maj 2018, 13:46 Stewia jest rośliną o intensywnym, słodkim smaku, używaną m.in. do słodzenia napojów. Wiele osób używa jej jako zamiennika zwykłego, białego cukru, a to dlatego, że stewia nie zawiera kalorii. Czy aby na pewno jest bezpieczna dla organizmu? Sprawdź, co powinieneś wiedzieć o...
  • Niedobór tiaminy – masz te objawy? 10 lip 2018, 12:55 Tiamina, inaczej witamina B1, należy do grupy witamin B, niezbędnych do prawidłowej pracy całego naszego organizmu. Odpowiada za właściwe funkcjonowanie nerek, serca i układu nerwowego. Jej niedobór ma bardzo poważny wpływ na zdrowie. Sprawdź, czy przypadkiem nie zmagasz się z...
  • Zacznij jeść jedno awokado dziennie i sprawdź, co się stanie 12 lip 2018, 13:34 Awokado cieszy się ogromną popularnością wśród osób, które zdrowo się odżywiają. Ten zielony owoc z dużą pestką w środku jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, które sprzyjają utracie masy ciała, dlatego jest polecany osobom na diecie odchudzającej. Jedno z najnowszych badań...
  • Witamina B2 – czym grozi jej niedobór? 18 lip 2018, 12:30 Witamina B2 jest niezbędna do prawidłowej pracy całego organizmu. Chcąc cieszyć się dobrym zdrowiem, trzeba zadbać o jej spożycie każdego dnia. W jakich produktach występuje i kto jest najbardziej narażony na groźny niedobór? Wyjaśniamy.
  • Cukinia – niedoceniane warzywo, które ma bardzo dobry wpływ na zdrowie 3 sie 2018, 7:41 Cukinia jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Ponieważ nie ma charakterystycznego smaku, wydaje nam się, że nie ma też żadnych wartości odżywczych. Kojarzy nam się z popularnym daniem o nazwie leczo i dietami odchudzającymi. Tymczasem cukinia to bogate źródło wielu...
  • Dlaczego warto jeść hummus? Będziesz zaskoczony 6 sie 2018, 7:15 Hummus na dobre zagościł w naszych sklepach. Chociaż jest łatwo dostępny i uważany za zdrowy, większość z nas i tak omija go szerokim łukiem. Może chodzi o jego specyficzny smak, a może o brak wiedzy – co to jest i z czym się je. Dowiedz się, dlaczego warto jeść hummus. Jego...
  • Czy warto jeść tofu? 5 paź 2018, 11:29 Tofu – jedni zajadają się nim każdego dnia i przyrządzają na wiele różnych sposobów, inny omijają szerokim łukiem, twierdząc, że jest to żywność przeznaczona wyłącznie dla wegetarian. Tymczasem tofu ma swoje wady i zalety i nie bez powodu wzbudza mieszane uczucia.
  • Co potrafi witamina B3 i dlaczego jej niedobór jest groźny? 5 gru 2018, 7:42 Witamina B3 (niacyna) jest jedną z witamin z grupy B, rozpuszczalnych w wodzie. Jak wszystkie pozostałe witaminy z tej grupy, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie nerwów i mięśni. Dowiedz się więcej na temat tej witaminy i sprawdź, czy możesz cierpieć na jej niedobór.
  • Dobroczynne właściwości afrykańskiej diety 5 kwi 2018, 10:53 Okazuje się, że wystarczą tylko dwa tygodnie, by diametralnie poprawić stan swojego zdrowia i zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Wystarczy… zmienić dietę na „afrykańską”. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy przeprowadzili eksperymentów z udziałem grupy...
  • Matcha - cudowna herbata. 5 rzeczy, które powinieneś o niej wiedzieć 31 mar 2016, 11:49 O zdrowotnych właściwościach tej herbaty wiemy nie od dziś. Matcha, czyli sproszkowana zielona herbata, używana jest przez mnichów od tysięcy lat.
  • Spirulina – „superfood”, o którym musi wiedzieć każdy, kto zmaga się z Hashimoto 26 sie 2018, 17:32 Spirulina staje się coraz popularniejsza. I nie ma się co dziwić, ponieważ ten niepozorny, zielono-niebieski proszek ma niezwykłe właściwości odżywcze i prozdrowotne. Właśnie dlatego spirulina w pełni zasługuje na miano „superfood”, czyli superżywności.
  • Jajka zdrowsze od jabłek 8 sie 2011, 16:16 Okazuje się, że jajka, a konkretnie ich żółtka, mają silne właściwości przeciwutleniające. Dwa surowe żółtka są niemal dwukrotnie silniejszym antyoksydantem niż jabłko - zawierają tyle samo substancji przeciwutleniających co 35 gram żurawiny.