Mit człowieka „otyłego ale sprawnego” obalony. Chodzi o zdrowie serca24sty2021, 8:40 —
Wcześniejsze badania sugerowały, że sprawność fizyczna może złagodzić negatywny wpływ nadwagi na zdrowie serca, ale tak nie jest. Pokazują to wyniki badania opublikowanego niedawno w European Journal of Preventive Cardiology.
Zioła o tych właściwościach mają wpływ na odchudzanie23sty2021, 12:34 —
Zastanawiałeś się nad tym, czy zioła mogą wspomagać odchudzanie? Okazuje się, że te o właściwościach przeciwgrzybiczych faktycznie mają taką zdolność.
Prof. Horban dla „Wprost”: W Polsce mamy system jak w Izraelu. Tylko szczepionek jest mało23sty2021, 7:46 —
Ze szczepieniem jest tak, jak z paleniem papierosów. Na każdej paczce jest napisane, że palenie szkodzi. Mimo to 20 proc. osób nadal pali. Nie ma przymusu, generalnie jednak rozsądny człowiek się szczepi, jeśli ma możliwość. Jeśli nie, to trudno. Można powiedzieć: „Jesteśmy...
Jak szybko po zaszczepieniu można bezpiecznie spotkać się z rodziną?22sty2021, 11:31 —
Wciąż nie mamy pewności czy zaszczepienie przeciwko COVID-19 daje bezpieczeństwo nie tylko osobie zaszczepionej, ale i tym, z którymi ona się styka. Dlatego nawet po przyjęciu dwóch dawek szczepionki dalej wszystkich będzie obowiązywała ostrożność w kontaktach i nakaz noszenia...
Suplementy diety też mogą zaszkodzić. Nie popełniaj tych błędów22sty2021, 10:19 —
Stosowanie suplementów diety jest coraz bardziej popularne: według ostatnich szacunków, statystyczny Polak wydaje na ich zakup już prawie 12 zł miesięcznie. Tymczasem eksperci przypominają, że z niewłaściwym stosowaniem suplementów diety wiąże się istotne ryzyko dla zdrowia....
Kolejki, przeciążenia, apele. Ruszyły zapisy na szczepienia osób po 70. roku życia22sty2021, 9:40 —
W piątek 22 stycznia o godzinie 6 rano rozpoczęły się zapisy na szczepienia przeciw COVID-19 dla seniorów powyżej 70 lat. Ogromne zainteresowanie poskutkowało dużymi kolejkami, zapchaną infolinią i apelem ministra Dworczyka o pozostanie w domach.
Dlaczego niektórzy nie chcą się szczepić? Wyjaśnia bioetyk22sty2021, 8:33 —
Człowiek nie jest jak komputer – decyzje, które podejmuje, często bazują na emocjach. O tym, że niektórzy ludzie wykazują nadmierną nieufność wobec szczepień, mogą decydować uproszczone metody wnioskowania i podejmowania decyzji, a czasami nawet błędy myślowe – mówi w rozmowie...
Naukowcy: Choroba autoimmunologiczna matki zwiększa ryzyko ADHD u dziecka21sty2021, 21:31 —
Naukowcy z Australii opublikowali wyniki badań, z których wynika, że dzieci kobiet z chorobami autoimmunologicznymi są bardziej niż inne narażone na to, że rozwinie się u nich ADHD, czyli zespół nadpobudliwości ruchowej z deficytem uwagi.
Po jakim czasie od drugiej dawki szczepionki można żyć jak przed pandemią?21sty2021, 10:19 —
Po zaszczepieniu pierwszą dawką nie możemy jeszcze czuć się bezpiecznie. Mało tego, pomiędzy pierwszą a drugą dawką trzeba w szczególny sposób się chronić, bo można zachorować i w efekcie szczepienie drugą dawką może być przełożone na później. Dlatego z wizytami lub...
Prezent na Dzień Dziadka: zdrowotny niezbędnik seniora21sty2021, 7:31 —
Prezent na Dzień Dziadka może mu w łatwy sposób pomóc zadbać o zdrowie. Zapoznajcie się z naszymi propozycjami praktycznych podarunków dla dziadków.
Zamiast kwiatów – wizyta u dietetyka. Jak w Dniu Babci zadbać o seniorkę?20sty2021, 20:30 —
Dieta stanowi jeden z kluczowych czynników odpowiadających za stan zdrowia i jakość życia osób starszych. Dzień Babci to dobry moment, by pochylić się nad tym aspektem i okazać seniorce miłość i szacunek w nieco inny, a być może nawet lepszy sposób. Swoimi wskazówkami...
Interesujące wyniki badań: Niezaszczepieni też raportowali skutki uboczne20sty2021, 12:33 —
Podczas badań klinicznych nowych szczepionek mRNA przeciwko COVID-19 jedna grupa ochotników otrzymywała prawdziwą szczepionkę, druga – substancję obojętną, czyli tzw. placebo. Następnie ochotnicy i opiekujący się nimi specjaliści raportowali zdarzenia niepożądane, o ile do...
Wirusy odzwierzęce są niebezpieczne. Jak się przed nimi chronić?20sty2021, 11:31 —
Pandemia COVID-19 jest przypomnieniem o zagrożeniu, jakie wiąże się z wirusami odzwierzęcymi – zaznaczył w rozmowie z PAP dr hab. Piotr Rzymski z UM w Poznaniu. Dodał, że jednym z rozważanych przez naukowców rozwiązań minimalizującym zagrożenia są zmiany w produkcji żywności.