Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 27 tekstów

  • Myślisz, że o grzybach wiesz wszystko? Te fakty cię zaskoczą 9 wrz 2019, 18:14 Przełom lata i jesieni to czas grzybobrania. Miłośnicy leśnych skarbów każdą wolną chwilę w tym okresie spędzają na przeczesywaniu traw i mchu. Warto przy tej okazji przypomnieć kilka ciekawych faktów ze świata grzybów – i to nie tylko tych z kapeluszami…
  • Chudnij na imprezie – ten trik zajmie ci 0,195 sekundy 24 wrz 2019, 7:18 Kiedy jesteś na imprezie, na której masz dostęp do większej liczby przekąsek niż w niejednej restauracji, niemożliwe wydaje się powstrzymanie się przed skosztowaniem każdej i spożycie hummusu z chrupkim pieczywem. A jednak... jest to bardzo proste. Po prostu poczekaj 0,195...
  • Cytrus cytrusowi nierówny? 8 dobrych powodów, by włączyć je do codziennej diety 13 sie 2019, 12:32 Owoce cytrusowe dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Słyną z tego, że są dobrym źródłem witaminy C, choć niewiele osób ma świadomość, że równie dużo znajdziemy jej w kapuście lub papryce. Czym różnią się między sobą owoce cytrusowe poza walorami smakowymi?
  • Krzywisz się, gdy jesz cytrynę? A czy wiesz, dlaczego? 10 lip 2019, 21:32 Przeprowadź eksperyment: obierz cytrynę, pokrój w plastry, zjedz i zachowaj przy tym swój zwyczajowy, neutralny wyraz twarzy. Nie jesteś w stanie spełnić ostatniego punktu? Prawdopodobnie nie tylko ty. Jak to się dzieje, że taki mały owoc włada mięśniami twarzy wbrew twojej woli?
  • 3 nalewki, które warto przygotować w tym sezonie 20 lip 2019, 20:07 Nalewki na spirytusie są nie tylko sposobem na szybkie rozluźnienie organizmu po stresującym dniu. Oprócz typowych walorów smakowych, niektóre z nich, wykazują także wyjątkowe działanie lecznicze. Jakie nalewki lecznicze warto przygotować w tym sezonie?
  • Czy żucie gumy wspomaga odchudzanie? 25 lip 2019, 15:49 Miętowa, owocowa czy eukaliptusowa – niezależnie od wersji smakowej, gumę do żucia lubi bardzo wiele osób. Jednak, czy jej walory kończą się na tych smakowych?
  • Halibut, mintaj, dorsz, flądra – którą rybę wybrać nad morzem? 25 cze 2019, 20:50 Ryby morskie są bogactwem mikroelementów, białka i wartościowych kwasów tłuszczowych. Warto jeść je co najmniej raz w tygodniu dla dobrego zdrowia, także podczas nadmorskiego urlopu. Która jest najlepsza i dlaczego akurat tę najlepiej zjeść na wakacjach?
  • Woda z cytryną to nuda? 7 dobrych (i smacznych!) powodów, by sięgnąć z rana po imbir 1 lip 2019, 16:35 Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego warto czasem urozmaicić je czymś wartościowym, na przykład imbirem. Zapewnia on szereg korzyści zdrowotnych, od niwelowania nudności po zmniejszenie bólu mięśni. Dlaczego jeszcze warto go spożywać i w jakiej formie?
  • Ser koryciński robiony w domu, wędlina z własnej wędzarni. Polacy mają dość jedzenia z supermarketów 22 cze 2019, 15:26 Odpowiedzią na wszechobecną chemię serwowaną nam przez producentów żywności, mają być produkty wytwarzane w domowym zaciszu. Pieczenie chleba, wędzenie sera, robienie mozzarelli, czy domowego jogurtu daje bowiem pełną kontrolę nad tym, co jemy. Jest zdrowe, ale staje się też...
  • Woda z imbirem czy cytryną – co pozwala szybciej schudnąć? 18 cze 2019, 21:23 Wśród fanów zdrowego stylu życia panuje podział na zwolenników wody z imbirem i sokiem z cytryny. Obie opcje mają wielu zwolenników, jednak która jest lepsza dla naszego zdrowia i która pozwoli szybciej schudnąć?
  • Co gorsze: siedzący tryb życia czy zła dieta? 17 cze 2019, 21:28 Prawie każdy, kto widział zawodników sumo, zastanawiał się, czy są zdrowi. Okazuje się, że najczęściej – dopóki ćwiczą – tak. Co jest zatem gorsze: siedzący tryb życia czy nieodpowiednia, wysokokaloryczna dieta?
  • Epidemiolog o antybiotykach. Dowiedz się, kiedy można zastosować alternatywne metody 20 cze 2019, 7:17 Antybiotyki znane są ludzkości od 1928 r. dzięki Alexandrowi Flemingowi, który dokonał odkrycia pierwszego antybiotyku – penicyliny. Od tego czasu minęło przeszło 80 lat, a medycyna dysponuje antybiotykami naturalnymi, półsyntetycznymi i syntetycznymi. Z przyjmowania tych...
  • Czy dieta śródziemnomorska chroni przed demencją? Nowe badania 1 lip 2019, 13:31 Dieta śródziemnomorska jest jedną z najlepiej przebadanych diet. Wyniki ostatnich badań sugerują, że zmniejsza na ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcji poznawczych u osób starszych.
  • Dlaczego warto jeść banany? O tym mogłeś nie wiedzieć 8 lis 2018, 7:00 Banany, choć nie rosną w naszym kraju, możemy kupić w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. To zdecydowanie jedne z najpopularniejszych owoców, po które możemy sięgać właściwie przez cały rok. Dzięki swoim walorom smakowym, mają szerokie zastosowanie. Czy wiesz, dlaczego...
  • Dlaczego warto sięgać po pieprz cayenne? 20 lip 2018, 9:30 Pieprz cayenne możemy dostać właściwie w każdym sklepie. Niektórzy sięgają po niego regularnie, by podkreślić smak potrawy, inni omijają go szerokim łukiem z obawy, że danie będzie zbyt ostre. Prawdą jest, że tę intensywną przyprawę trzeba stosować z umiarem, ale warto....
  • Masz ochotę na seks? Czekolada ci w tym nie pomoże 12 kwi 2012, 12:26 Wbrew szerzącym się mitom czekolada nie poprawia nastroju, nie rozładowuje stresów i nie wpływa dobrze na potencję. Jej największą zaletą jest smak, który sprawia, że jedzenie czekolady jest dla nas przyjemnością – przekonują eksperci z Uniwersytetu Śląskiego.
  • Czy można jeść kiełkujący czosnek? 19 kwi 2018, 15:23 Z gotowaniem wiąże się kilka mitów. Na przykład wszyscy wierzymy, że czosnek, który zaczął kiełkować nie nadaje się już do spożycia i należy go wyrzucić. Nie zastanawiamy się, czy to prawda, nie próbujemy, nie wąchamy. Po prostu wyrzucamy, a to błąd.
  • Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? Garść praktycznych rad i przepis na pierogi z dynią 25 wrz 2018, 13:34 Jak nakłonić dziecko do jedzenia warzyw? To pytanie spędza sen z powiek wielu rodzicom. Wszyscy chcielibyśmy przecież, żeby nasze pociechy rozwijały się prawidłowo, a to umożliwia między innymi pełnowartościowa i zbilansowana dieta, pełna warzyw i owoców. Na szczęście,...
  • 5 produktów, które zawierają więcej soli niż myślisz 10 mar 2019, 12:58 Nadmiar soli w diecie powoduje poważne problemy zdrowotne. Nadciśnienie, zwiększone ryzyko zawału i udaru to tylko nieliczne ze skutków stosowania diety bogatej w sól. Ale sól to także źródło niezbędnego do życia sodu, więc czy można całkowicie wyeliminować ją ze swojej diety?...
  • Sok, napój, nektar – czym się różnią. Który wybrać na diecie? 8 cze 2019, 13:24 Dostępne w sklepach napoje owocowe kuszą kolorowymi opakowaniami, jednak piękne owoce, które się na nich znajdują, nie zawsze występują także w ich składzie. Czym różni się naturalny sok od napoju i nektaru? Jakich produktów unikać nie tylko w czasie odchudzania?
  • A jak Awokado 12 mar 2015, 14:22 Z badań opublikowanych w „Nutrition Journal” wynika, że dodanie awokado do pomidora lub marchewki poprawia wchłanianie karotenoidów oraz ich przekształcenia w aktywną formę witaminy A.
  • Dziś Dzień Czekolady. O popularnym przysmaku z przymrużeniem oka 12 kwi 2018, 10:51 Dzisiaj przypada Dzień Czekolady. Przysmak ten cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Choć uchodzi za wysokokaloryczny, jest chętnie wybieranym posiłkiem. W tym szczególnym dniu warto spojrzeć na tuczące właściwości czekolady z przymrużeniem oka.
  • One cię rozgrzeją... 2 lut 2012, 11:41 Sok z malin, przyprawy korzenne czy rozmaryn są środkami, które starsze pokolenia stosowały przy przemarznięciach. Domowe sposoby mogą okazać naszym sprzymierzeńcem, gdy temperatura spada poniżej zera i wieje mroźny wiatr. Sprawdź, co sprawi, że szybko się rozgrzejesz.
  • Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie! 19 kwi 2019, 11:49 Nie doceniamy tradycji. Okazuje się, że wiele spośród pokarmów goszczących na wielkanocnym stole można zaliczyć do tzw. superfoods. Dowiedz się, co może dać ci słowiański żeń-szeń.
  • Kolonoskopia jest super. Nie wierzysz? To sprawdź! 9 kwi 2019, 7:14 Kolonoskopia jest najskuteczniejszym i najszybszym sposobem zarówno zapobiegania raka jelita grubego, jak i jego diagnozy i terapii. Ma tyle korzyści, że warto przymknąć oko na uciążliwości związane z tym zabiegiem. W końcu bardzo często kończy się na jednym takim zabiegu w...
  • Kurkuma – właściwości i zastosowanie w łagodzeniu objawów boreliozy 18 paź 2018, 15:00 Kurkuma, czasami nazywana szafranem indyjskim lub złotą przyprawą, to wyjątkowo cenna roślina, która rośnie w Azji i Ameryce Środkowej. Niewiele osób ma jednak świadomość, że kurkuma wykazuje silne właściwości prozdrowotne. Między innymi dlatego znajduje zastosowanie w...
  • Ciężar nadwagi 4 lip 2014, 11:06 Dziedziczymy nawyki żywieniowe, nie geny otyłości – mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.