Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1071 tekstów

  • Planujesz przejść na dietę ketogeniczną? Przygotuj się na te problemy zdrowotne 26 mar 2020, 20:31 Dieta ketogeniczna obejmuje zwiększenie spożycia zdrowych tłuszczów i znaczne ograniczenie węglowodanów. Jakie może powodować problemy?
  • Ostre potrawy poprawiają humor? Sprawdź, jak kapsaicyna wpływa na ciało 27 mar 2020, 13:29 Ostre potrawy sprawdzają się szczególnie zimą, ponieważ natychmiast rozgrzewają organizm, jednak można po nie sięgać przez cały rok. Przyspieszają trawienie, ale nie tylko. Sprawdź, co potrafi kapsaicyna.
  • Fuczki na czas kryzysu 29 mar 2020, 20:00 W trudnych czasach dobrze mieć pod ręką przepis na proste, a oryginalne danie. Takie są fuczki.
  • Kuchenna, kamienna, a może morska? Jaką sól wybrać? 29 mar 2020, 9:31 Sól kuchenna nie powinna być spożywana w zbyt dużych ilościach, bo szkodzi zdrowiu. Nazywana jest „białą śmiercią” i wraz z białym cukrem znalazła się na liście zagrażających nam produktów spożywczych, których ilość w diecie powinniśmy znacząco ograniczyć. Nie oznacza to...
  • Dieta w gorączce – co jeść, by lepiej się czuć? 29 mar 2020, 11:52 Gorączka jest jednym z pierwszych objawów wielu chorób. Pojawia się przy infekcjach sezonowych, chorobach wieku dziecięcego, chorobach powodowanych przez bakterie, pierwotniaki i pasożyty, a także infekcjach i chorobach autoimmunologicznych, które dotyczą wielu narządów i...
  • Naturalne preparaty kosmetyczne i rekomendowane kompleksy witamin 26 mar 2020, 9:11 Dbanie o prawidłowy rozwój dziecka, jego dobre zdrowie i uśmiech jest skomplikowanym i długotrwałym procesem. Niebezpieczeństwa, które mogą zniweczyć nasze wysiłki, czyhają niemal na każdym kroku. Niestety, również tam, gdzie wydaje nam się, że nie powinno ich być. Świadomość...
  • Jak wykorzystać mięso z rosołu? Swoje pomysły zdradza Jan Kuroń 26 mar 2020, 18:28 Ze świecą szukać osoby, która nie przepada za rosołem. Chociaż jego przygotowanie wymaga doświadczenia i czasu, w obliczu pandemii można trochę poeksperymentować w kuchni. Jesteś mistrzem rosołu? To sprawdź, jak wykorzystać resztki z gotowania bulionu.
  • Jak skutecznie schudnąć w czasie kwarantanny? 28 mar 2020, 18:52 Odchudzanie w czasie kwarantanny nie musi być trudne. Choć siedząc w domu, nie mamy wielu okazji do aktywności, to nie musimy całkowicie poddawać się lenistwu. Kwarantanna może sprzyjać odchudzaniu, jednak trzeba wiedzieć, w jaki sposób podejść do redukcji tkanki tłuszczowej w...
  • Zakupy w czasach pandemii. Oto poradnik, jak zrobić je w sposób bezpieczny 28 mar 2020, 16:24 Zrobienie zakupów jest dla większości z nas koniecznością. U wielu osób wyjście do sklepu w czasach pandemii koronawirusa wywołuje niemały stres. Ministerstwo Zdrowia przygotowało specjalny poradnik, w jaki sposób bezpiecznie zrobić zakupy.
  • Czy dieta wegetariańska może zapobiec udarowi mózgu? 23 mar 2020, 21:04 W niedawno opublikowanym badaniu naukowcy z Tajwanu doszli do wniosku, że dieta wegetariańska bogata w orzechy, soję i warzywa może obniżyć ryzyko udaru u danej osoby.
  • Dieta trzustkowa – podstawowe zasady. Kto powinien na nią przejść? 7 mar 2020, 19:45 Trzustka jest jednym z kluczowych narządów ludzkiego organizmu. Odpowiada ona m.in. za wydzielanie hormonów oraz enzymów trawiennych, bez których nasz układ pokarmowy nie może prawidłowo funkcjonować. W niektórych przypadkach konieczne jest wsparcie funkcjonowania trzustki...
  • Wolimy jeść to, co znamy? Neofobia pokarmowa przeszkodą w zmianie diety 13 mar 2020, 20:24 Niechęć do nieznanych pokarmów pozwalała nam w toku ewolucji unikać toksycznych pokarmów. Kiedy jednak jedzenia jest pod dostatkiem, neofobia pokarmowa może utrudniać przestawienie się na zdrowszą dietę - mówi psycholog dr Klaudia Modlińska z Instytutu Psychologii PAN.
  • Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o koronawirusie, ale wstydzicie się zapytać 22 mar 2020, 20:00 Na pytania internautów odpowiada Łukasz Durajski lekarz, ekspert Światowej Organizacji Zdrowia, autor bloga doktorekradzi.pl
  • Jaka dieta najlepiej wspiera płodność? 5 mar 2020, 21:32 Dietetyczki Zosia Mazurek-Dudek i Anna Mazur-Gajo, które zmagały się z niepłodnością, opowiedziały o diecie, która wspomaga płodność. Jakie produkty są najlepsze, a jakich unikać?
  • Smaczny i zdrowy obiad do 20 złotych? To możliwe 9 mar 2020, 14:30 Przygotowanie smacznego, zdrowego i obfitego obiadu niewielkim kosztem nie jest łatwym zadaniem. Ponieważ jednak ceny produktów spożywczych rosną, warto posiąść nowe umiejętności.
  • Nowe badanie potwierdza wartość posiłków rodzinnych 13 mar 2020, 22:13 Nowe badanie opublikowane w Journal of Nutrition Education and Behavior (JNEB) opiera się na latach poprzednich badań i pokazuje wartość posiłków rodzinnych.
  • Niemodlińskie historie 15 mar 2020, 20:00 Wiele mamy w Polsce słynnych karpi, a wśród nich jest karp niemodliński. Historia stawów rybackich w tej części Opolszczyzny oraz samego Niemodlina może zaimponować zarówno smakoszom, jak i historykom.
  • Jak wzmocnić swoją odporność na zakażenia 16 mar 2020, 12:30 Wszyscy już wiedzą, że w ramach ochrony przed nowym koronawirusem trzeba unikać kaszlących osób, dużych skupisk ludzi, zatłoczonych pomieszczeń, a także jak najczęściej myć ręce. To nasza pierwsza linia obrony. Ale mamy też drugą – własną odporność, którą można wzmacniać.
  • Dieta śródziemnomorska redukuje masę ciała i poziom cholesterolu dzięki zmianie mikrobiomu jelitowego 6 mar 2020, 5:23 Wiele dowodów wskazuje, że dieta śródziemnomorska ma dobroczynny wpływ na stan zdrowia, masę ciała i metabolizm. Nowe badania sugerują, że przyczyną jest pozytywna zmiana mikrobiomu jelitowego.
  • Dieta SIRT – na czym polega i czy pozwala skutecznie schudnąć? 14 mar 2020, 15:00 Dieta SIRT, czyli dieta sirtuinowa to jeden z modnych modeli żywieniowych. Nie jest to dieta, której stosowanie wymaga wielkich wyrzeczeń oraz spożywania posiłków komponowanych z uwzględnieniem wąskiej grupy pokarmów. Dieta SIRT wymaga stosowania się do zasad zdrowego...
  • Nie dla wegan 15 mar 2020, 20:00 W czasach, gdy w sklepowych witrynach straszą kurczaki z masowych hodowli, a o zaletach diety warzywnej mówi się wszędzie i bez przerwy, kawałek dobrego mięsa z ekologicznego gospodarstwa stał się towarem prawie ekskluzywnym.