Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1200 tekstów

  • Jak wybrać w sklepie zdrowe, mrożone produkty? Wyjaśnia dietetyk 10 maj 2020, 7:41 Największą zaletą posiłków mrożonych jest stosunkowo duża ilość składników odżywczych i długi czas przydatności. Jednak nie wszystkie produkty są zdrowe – warto czytać etykiety i wybierać świadomie. Kluczowe znaczenie ma błonnik, białko i witaminy.
  • Problemy rolników i sadowników. Z powodu pandemii brakuje rąk do pracy 9 maj 2020, 18:05 Rolnicy, sadownicy i ogrodnicy muszą w tym roku mierzyć się z poważnym brakiem rąk do pracy. – Do sezonowych zbiorów owoców miękkich przyjeżdżało co roku niespełna 500 tys. osób – mówi Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych.
  • Jabłka droższe o 94 proc. Pandemia i susza odbijają się na cenach owoców 11 maj 2020, 10:11 Średnie ceny 10 najczęściej eksponowanych w gazetkach promocyjnych owoców wzrosły o przeszło 17 procent, porównując okres od 9 marca do 5 maja ub. i tego roku. Najmocniej zdrożały jabłka – o prawie 94 proc. Gruszki poszły w górę o blisko 31 procent, pomarańcze – o ponad 28...
  • Cukier a zdrowie serca – co powinny wiedzieć kobiety? 15 maj 2020, 6:21 Nowe badanie donosi, że kobiety, które codziennie piją napoje słodzone, są bardziej narażone na choroby serca. Wysokie dawki cukru przyjmowane codziennie mogą prowadzić do otyłości, a także do wyższego poziomu glukozy i insuliny – czynników w chorobach sercowo-naczyniowych....
  • Uwaga! TVN: Z dnia na dzień stracili pracę. Problem biedy coraz poważniejszy 16 maj 2020, 21:55 Pracownicy hoteli, kelnerzy, kierowcy autokarów, masażyści... Przez pandemię wielu Polaków z dnia na dzień straciło źródło utrzymania. Dziś niektórzy z nich są zmuszeni do ustawiania się w kolejce po darmową żywność.
  • Tych dwóch produktów Jennifer Lopez nie zje nigdy. Dlaczego? 19 maj 2020, 15:08 Jennifer Lopez jest znana z notorycznego przestrzegania swojej diety. Osobisty szef kuchni gwiazdy, Kelvin Fernandez, ujawnił właśnie dwa pokarmy, do których gwiazda „Marry Me” się nie zbliża – i jest to trochę szokujące.
  • Jak walczyć z trądzikiem u dorosłych? Radzi dermatolog 19 maj 2020, 12:31 Okres nastoletni masz już dawno za sobą i nie spodziewałeś się, że jeszcze może dopaść cię trądzik. Niestety, na występowanie nieestetycznych zmian skórnych ma wpływ nie tylko dojrzewanie i charakterystyczna dla tego czasu burza hormonów.
  • Kochasz bób? W tej odsłonie jeszcze go nie jadłeś 25 maj 2020, 16:29 Sebastian Olma podzielił się prostymi przepisami na dania z bobem. Pokazał jak zrobić ravioli z bobem i kozim serem oraz krem ziemniaczany z wasabi i bobem.
  • Bataty i ich cudowne właściwości odżywcze. Mają więcej beta-karotenu niż marchew 10 maj 2020, 9:32 W studiu „Dzień Dobry TVN” Agnieszka Cegielska wyjaśniła dlaczego warto jeść bataty i jak je przygotowywać, by były smaczne. – Bataty mają niski indeks glikemiczny, więc one nas sycą, ale nie dodają kilogramów. Można przyrządzić je bardzo prosto – dodała.
  • Produkty, które zmniejszają hormon stresu – dzięki nim także schudniesz 5 maj 2020, 17:29 Nie powinieneś „zajadać” swoich emocji, ale zawsze możesz wybierać potrawy, które walczą ze stresem. Dzięki nim ciało będzie gromadzić mniej tłuszczu, a ty poczujesz się lepiej.
  • Rak odbytnicy. Objawy, których nie wolno ignorować 5 maj 2020, 18:25 Odbytnica stanowi kilka ostatnich centymetrów jelita grubego. Zaczyna się na końcu ostatniego odcinka jelita grubego i kończy się, gdy dotrze do krótkiego, wąskiego przejścia prowadzącego do odbytu. Rak odbytnicy i rak jelita grubego są często nazywane łącznie „rakiem jelita...
  • Czy istnieje związek między zakażeniami krwi a rakiem jelita grubego? 7 maj 2020, 5:55 Nowe badania wykazały związek między zakażeniami krwi wywołanymi bakteriami beztlenowymi a rakiem jelita grubego. To odkrycie może pomóc w przyszłych badaniach przesiewowych w kierunku raka.
  • 3 trendy w odżywianiu, które budzą niepokój dietetyków 7 maj 2020, 18:30 Modne diety nie zawsze są dobre dla naszego zdrowia – często szybki efekt związany jest z wyniszczaniem organizmu i powrotem do pierwotnej wagi. Warto zachować ostrożność i nie popadać w pułapki dietetyczne. O ich niebezpieczeństwie ostrzegają eksperci.
  • Chłodniki na różne sposoby. Dlaczego warto je jeść? 8 maj 2020, 15:30 Mówi się, że do chłodnika po prostu trzeba dorosnąć. Ta chłodna „zupa” rewelacyjnie sprawdza się latem, gdy samo stanie przy garnkach w kuchni jest uciążliwe. Jak przygotować najpopularniejsze chłodniki i dlaczego w ogóle warto je jeść?
  • Niezwykły olej, który wspiera w walce ze stresem i bezsenności 8 maj 2020, 13:58 Od celebrytów po lekarzy, ostatnio uwaga wszystkich kieruje się w stronę najnowszego trendu, który ma wpływ na niemalże każdą branżę: kannabidiol oraz olejek CBD. Jeśli zachodzisz w głowę, zastanawiając się, dlaczego produkt ten ma taką rzeszę fanów – nie jesteś sam. Pomimo,...
  • Zespół jelita drażliwego – jak pomóc sobie dietą? 11 maj 2020, 7:28 Gastrolodzy coraz więcej uwagi poświęcają zespołowi jelita nadwrażliwego (ZJN). A w mojej praktyce dietetycznej na 10 pacjentów, dziewięcioro z nich zapytanych o wzdęcia, niestrawności, gazy, biegunki i zaparcia potwierdza współwystępowanie tych dolegliwości. To istna plaga!
  • Cudowne właściwości owoców morwy. Kto powinien po nie sięgać? 11 maj 2020, 20:30 Morwa to roślina, która pochodzi z Azji, ale zadomowiła się też w Polsce. Ma cudowne właściwości zdrowotne, można korzystać z jej owoców, liści i korzeni. Obniża ona poziom glukozy we krwi, korzystnie działa na jelita i może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
  • Minister rolnictwa: Żywność w Polsce jest tania 13 maj 2020, 8:06 – Jeśli ktoś kwestionuje w tej chwili cenę polskiej żywności, to chyba nie do końca wie, o czym mówi. Żywność w krajach Europy Zachodniej, również uwzględniając to, że mamy mniejsze zarobki, jest w Polsce tania. Może i dlatego jest przez nas marnowana? Wyrzucamy ok. 30 proc....
  • Szybka kontra powolna utrata masy ciała. Która metoda jest lepsza? 13 maj 2020, 6:48 Prawdopodobnie słyszałeś, że jeśli chodzi o utratę wagi, droga jest powolna i długa. Najlepsi specjaliści od diet opowiadają się za konsekwencją lub tym, że ulepszenie jedzenia i ćwiczeń w dłuższym czasie jest lepsze niż radykalna, drastyczna zmiana, której nie można znieść.
  • Rak jajnika – cichy zabójca kobiet. Długo nie daje objawów, więc jak się przed nim uchronić? 13 maj 2020, 10:32 Nie ma specyficznej metody zapobiegania rakowi jajnika. Jak wiele innych nowotworów, nie daje on wczesnych sygnałów rozwoju, dlatego najlepiej, jeśli kobieta znajduje się pod stałą opieką ginekologa i od czasu do czasu poddaje się badaniom ultrasonograficznym. Do ginekologa...
  • Sezon na młodą kapustę w pełni. Dlaczego warto ją jeść? 13 maj 2020, 20:27 Młoda kapusta zdecydowanie otwiera sezon letni. Gotowana z dużą ilością koperku stanowi pyszne danie samo w sobie. A czy wiesz, dlaczego warto jeść kapustę?
  • Jak dbać o skórę, by jak najdłużej była młoda 15 maj 2020, 7:26 Wydawałoby się, że zamknięci w domu z powodu pandemii chronimy skórę przed szkodliwymi czynnikami. Niestety, nie jest tak. Brak świeżego powietrza i słońca sprawia, że nasza skóra jest wyjątkowo narażona na suchość czy ściągnięcie. Naszej cerze nie sprzyja też stres, a już...
  • Rak trzustki – 5 nawyków, które zwiększają ryzyko zachorowania 16 maj 2020, 10:41 Rak trzustki to jeden z najgroźniejszych nowotworów. Schorzenie to dotyka coraz młodsze osoby i jest bezpośrednio związane z naszymi codziennymi nawykami oraz stylem życia. W jaki sposób zmniejszyć ryzyko zachorowania? Co powinno skłonić do wizyty u lekarza i wykonania badań...
  • Kupiłaś za dużo drożdży? Tak możesz je wykorzystać 16 maj 2020, 19:20 Wraz z początkiem epidemii koronawirusa w Polsce i związaną z tym koniecznością dostosowania się do obowiązujących zasad izolacji społecznej ze sklepów zaczęły znikać drożdże piekarskie. Wiele osób z obawy o to, że na sklepowych półkach zacznie brakować pieczywa, zaczęło robić...
  • Odchudzanie po trzydziestce. 5 obowiązkowych zasad 17 maj 2020, 9:45 Odchudzanie po trzydziestce nie musi być ekstremalnie trudnym wyzwaniem. Choć spalanie tkanki tłuszczowej nie należy do najprostszych i najprzyjemniejszych zadań, to warto zawalczyć o zdrowie oraz lepszą przyszłość. Jak skutecznie schudnąć po trzydziestce i nie zaszkodzić...
  • Lecznicze właściwości trawy pszenicznej, o których nie słyszałeś 18 maj 2020, 12:28 Medycyna naturalna cieszy się coraz większą popularnością także wśród osób młodych. Pasjonatką zdrowego stylu życia jest także Agnieszka Cegielska, które chętnie dzieli się swoją wiedzą. Co powiedziała na temat właściwości trawy pszenicznej?
  • Lubisz czerwone mięso? Oto 6 oznak świadczących o tym, że jesz go za dużo 20 maj 2020, 22:39 Karkówka, mielone, steki... Kto z nas ich nie lubi? Ale nierzadko możemy lubić te potrawy za bardzo, a to skutkuje komplikacjami zdrowotnymi.
  • Gwiazda programu TTV przeszła ogromną metamorfozę. Kiedyś ważyła 106 kg 20 maj 2020, 22:40 Gwiazda programu „Gogglebox. Przed telewizorem” Agnieszka Kotońska przeszła ogromną metamorfozę. Jeszcze trzy lata temu ważyła 106 kilogramów.
  • Czym jest dieta hinduska i jakie zawiera pokarmy? 22 maj 2020, 20:33 Dieta hinduska jest wzorcem odżywiania, za którym zwykle podążają wyznawcy hinduizmu, z których większość mieszka w Indiach. Ogólnie rzecz biorąc, Hindusi przestrzegają diety lakto-wegetariańskiej , która wyklucza mięso, ryby i jaja, ale obejmuje nabiał.
  • Witamina E może być toksyczna? Katastrofalne skutki przedawkowania 22 maj 2020, 22:28 Witamina E jest niezbędną witaminą, która odgrywa wiele ważnych ról w twoim ciele. Jednak podobnie jak w przypadku wielu witamin, zbyt duże spożycie może prowadzić do komplikacji zdrowotnych. W tym przypadku jest to znane jako przedawkowanie witaminy E lub toksyczność witaminy E.