Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1492 tekstów

  • Pomidor, papryka, ogórek – co położyć na kanapkę? 5 wrz 2020, 6:45 Kolorowe kanapki idealnie wpisują się w zasady zdrowego odżywiania. Możemy do ich przygotowania wykorzystać większość warzyw. Zasada jest jedna - im ich więcej, tym posiłek jest bardziej wartościowy pod względem odżywczym i mniej kaloryczny. Jakie warzywa położyć na kanapkę?...
  • Te produkty żywnościowe pomogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 8 wrz 2020, 13:29 Wyniki niedawno przeprowadzonych badań sugerują, że nawet umiarkowane zwiększenie ilości owoców i warzyw w diecie może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
  • Cykoria – właściwości prozdrowotne i zastosowanie 12 sty 2020, 18:48 Niskokaloryczna i zdrowa cykoria nie jest warzywem, które często gości na naszych stołach, a szkoda, bo nie tylko jest cennym urozmaiceniem jadłospisu, ale także cechuje się wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Poznaj właściwości zdrowotne i zastosowanie cykorii.
  • Brokuły vs. kalafior: co jest zdrowsze? 28 maj 2020, 17:28 Brokuły i kalafior to dwa warzywa, które należą do tej samej rodziny roślin i mają kilka podobieństw pod względem wartości odżywczej i potencjalnych korzyści zdrowotnych. Mają także kilka wyjątkowych różnic i oferują inne ilości niektórych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
  • Pad Thai, curry i sajgonki. Czy tajska dieta jest dobra dla zdrowia? 3 sie 2020, 16:32 Tajskie jedzenie jest powszechnie lubiane w naszym kraju, ale można się zastanawiać, czy ta kuchnia jest zdrowa. Tradycyjna dieta Tajlandii obejmuje kolorowe warzywa, owoce morza i mięsa, które są podawane z ryżem lub makaronem i przyprawiane ziołami i przyprawami.
  • To, co jesz, może zwiększyć lub obniżyć ryzyko udaru mózgu 25 lut 2020, 21:59 Chcesz uniknąć udaru? Wybór posiłków ma tu ogromne znaczenie. Nowe badania mówią: sięgnij po owoce i warzywa.
  • Doświadczasz stanów lękowych? Jedz więcej tych produktów, aby je zredukować 31 mar 2020, 21:31 Duża część populacji doświadcza zaburzeń lękowych w pewnym momencie swojego życia. Chociaż niektóre osoby są do tego genetycznie predysponowane, czynniki związane ze stylem życia mogą również wywoływać ich początek, a według nowych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w...
  • Czy słyszeliście o tym trendzie żywieniowym? Locavore zyskuje na popularności 15 kwi 2020, 11:28 Jego główną cechą jest sięganie po produkty krajowe przyjazne dla środowiska. Przyczynia się do dbałości o zrównoważony rozwój planety i poprawę naszej kondycji. Bycie locavore to stosowanie diety opartej na sezonowych warzywach i owocach. Jak korzyści z tego płyną?
  • Co to są suplementy DIM i jaki mają związek z kapustą? 10 sie 2020, 13:32 Diindolylmethane (DIM) to związek powstający podczas trawienia warzyw krzyżowych, takich jak brokuły czy kapusta. Badania sugerują, że DIM wpływa na poziom estrogenu w organizmie. Suplementy DIM zyskują na popularności jako potencjalne leczenie chorób związanych z hormonami.
  • Czy warzywno-owocowe koktajle są na pewno zdrowe? 21 maj 2020, 21:55 Koktajle to coraz popularniejszy trend wellness, często sprzedawany pod nazwą zdrowej żywności. Podczas gdy niektóre rodzaje są pełne warzyw i owoców, inne zawierają cukier w zwiększonej ilości, lub inne niezdrowe składniki.
  • Dlaczego warto sięgać po bób? 7 cze 2018, 13:40 Bób pojawia się na straganach i w sklepach na początku czerwca. To zielone warzywo strączkowe cieszy się ogromną popularnością, ponieważ jest niezwykle smaczne i stanowi zdrową przekąskę. Niektórzy jednak unikają bobu ze względu na jego specyficzny zapach podczas gotowania....
  • Jak wybrać w sklepie dobre mrożonki? 20 lip 2019, 17:43 Mrożonki mogą być cennym składnikiem naszej diety. W większości są one dobrym źródłem obecnych w warzywach oraz owocach witamin i minerałów. Do diety można też włączyć np. mrożone ryby i owoce morza, jednak priorytetem powinna być zawsze jakość produktów, po które sięgamy. Jak...
  • Sok 100% pod lupą – co w nim znajdziesz dla siebie i swojego zdrowia? 2 sie 2019, 11:19 Co jest podstawą zbilansowanej diety? Oczywiście warzywa i owoce, których powinniśmy spożywać minimum 400 g dziennie w 5 porcjach, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. Bogactwo zawartych w nich składników odżywczych wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i...
  • Co się dzieje z ciałem, gdy jesz zbyt dużo mięsa? 6 sie 2020, 16:31 Spożywanie diety opartej głównie na mięsie może potencjalnie prowadzić do problemów zdrowotnych w przyszłości. Niestety, większość osób nie zachowuje odpowiedniej proporcji talerza, przeznaczając zbyt mało miejsca na warzywa. Jakie ma to skutki dla całego organizmu?
  • Szpinak i jego prozdrowotne właściwości. Od dziś przestaniesz go unikać 31 lip 2018, 12:24 Miłośnicy szpinaku potrafią przygotowywać go na różne sposoby – dodają zielone listki do koktajli, farszu naleśnikowego, zapiekanek i sałatek. I słusznie, ponieważ to zielone warzywo liściaste ma wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie. Jeśli do tej pory unikałeś szpinaku, teraz...
  • Chcesz uniknąć raka jelita grubego? Jedz więcej tych produktów 27 gru 2019, 16:00 Badanie, w którym początkowo badano aspirynę jako potencjalny środek zapobiegawczy przeciwko rakowi jelita grubego przypadkowo odkryło mechanizm, który może wyjaśnić, w jaki sposób owoce i warzywa zmniejszają ryzyko rozwoju tej choroby.
  • Ta prosta zmiana w diecie zdecydowanie obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 10 lip 2020, 5:22 Według dwóch badań opublikowanych przez BMJ wyższe spożycie owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
  • Czosnek chroni przed rakiem i wspiera układ odpornościowy. Co jeszcze potrafi? 16 lis 2018, 8:14 Czosnek jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą. Powszechnie wiadomo, że to jeden z najsilniejszych, naturalnych antybiotyków. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, chętnie sięgają po niego ludzie na całym świecie. Co potrafi czosnek i dlaczego (mimo zapachu!) warto...
  • Oszukać przeznaczenie? Ta dieta zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego o 32 proc. 12 sie 2019, 10:48 Naukowcy nie mają złudzeń – zmiana codziennych nawyków żywieniowych może zredukować ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Kolejny raz udowodnili, że należy zwiększyć spożycie warzyw i owoców, a ograniczyć mięso.
  • Jedz buraki, a być może unikniesz aż 12 chorób 22 paź 2019, 18:24 Smaczne i zdrowe – tak pokrótce można opisać buraki. Te warzywa sprawdzają się w zupie, w sałatkach, a nawet w cieście czekoladowym. Ponadto swoimi właściwościami mogłyby pokonać niejedno warzywo.
  • Kwercetyna – niedoceniany związek pochodzenia roślinnego. Jaki ma wpływ na zdrowie? 16 sie 2018, 8:49 Kwercetyna jest związkiem z grupy flawonoli, który możemy znaleźć w owocach i warzywach o intensywnej barwie. Naukowcy od dawna poświęcają mu dużo uwagi, ponieważ jego właściwości prozdrowotne są zdumiewające.
  • Jesz sałatki, żeby schudnąć? Sprawdź, ile kalorii ma sos francuski 14 mar 2019, 9:26 Każdy, kto się odchudza, wie, że trzeba jeść jak najwięcej warzyw. Idealnym rozwiązaniem mogą być sałatki. Pod warunkiem jednak, że będziemy uważać na kaloryczne dodatki. Zbędne kalorie mogą kryć się np. w sosach i dressingach. Sprawdź, ile kalorii ma jeden z...
  • 4 produkty, po które warto sięgać latem, jeśli chcemy schudnąć. W sezonie są tańsze 24 maj 2019, 7:16 Odchudzanie w lato jest niezwykle przyjemne – świeże owoce i warzywa są na wyciągnięcie ręki, jesteśmy aktywni fizycznie, mamy lepszy humor i mniejszy apetyt na niezdrowe i tłuste przekąski. Jak wspomóc utratę wagi w tym sezonie?
  • Dieta Adwentystów Dnia Siódmego – sposób na dobre zdrowie i szczupłą sylwetkę? 7 sie 2019, 19:10 Dieta Adwentystów Dnia Siódmego ma zagwarantować dobre zdrowie, a ponieważ obfituje w warzywa, w wielu przypadkach powoduje także spadek masy ciała. Na czym polega ten model żywieniowy i czy ma jakieś minusy?
  • Czy dieta wegetariańska może zapobiec udarowi mózgu? 23 mar 2020, 21:04 W niedawno opublikowanym badaniu naukowcy z Tajwanu doszli do wniosku, że dieta wegetariańska bogata w orzechy, soję i warzywa może obniżyć ryzyko udaru u danej osoby.
  • Jesz dużo owoców? Zmniejszasz ryzyko choroby Alzheimera 14 maj 2020, 21:25 Naukowcy twierdzą, że flawonoidy znajdujące się w owocach, warzywach, czekoladzie, herbacie i winie mogą pomóc zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera. Uczestnicy nowego badania, którzy spożywali najwięcej flawonoidów, mieli o 48 procent mniejsze szanse na rozwój choroby...
  • Jarmuż kontra szpinak: co ma więcej składników odżywczych? 6 paź 2020, 22:35 Jarmuż i szpinak to dwie najpopularniejsze zieleniny. Można wykorzystywać je do sałatek, koktajli i dań wielu kuchni świata. Jednak które z tych warzyw ma więcej składników odżywczych?
  • Naukowcy dali nadzieję dużej grupie cukrzyków. To warzywo znacząco obniży poziom cukru 19 cze 2017, 15:01 Z ponad 300 milionów osób z cukrzycą typu II, aż 15 proc. nie może przyjmować metforminy. Wyniki nowych badań opublikowane w magazynie „Science Translational Medicine” jasno wskazują, że w ich przypadku pomocne okazuje się popularne warzywo - brokuł.
  • Zmagasz się z niedoborem magnezu? Włącz do diety te warzywa 31 paź 2018, 6:39 Na rynku nie brakuje suplementów z magnezem. Zanim jednak sięgniesz po taki specyfik, spróbuj urozmaicić swoją codzienną dietę. Może się okazać, że taka forma będzie nie tylko bardziej skuteczna, ale także... niezwykle przyjemna. Warzywa to przecież samo zdrowie.
  • Błonnik witalny – suplement diety, który może zastąpić warzywa i pełne ziarno? 5 paź 2019, 16:37 Błonnik witalny jest chętnie stosowanym suplementem diety, który polecany jest przede wszystkim dla osób chcących zredukować zbędne kilogramy. Czy jego stosowanie może zastąpić zdrową, bogatą w włókno roślinne dietę? Jakie zagrożenia niesie za sobą przedawkowanie błonnika?