Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1526 tekstów

  • Koniec z Piramidą Żywienia! Czym jest Talerz Zdrowego Żywienia? 6 lis 2020, 10:19 Talerz Zdrowego Żywienia zastąpił piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia - ogłoszono podczas V Narodowego Kongresu Żywieniowego. Połowa talerza zapełniona jest warzywami i owocami, jedna ćwiartka zawiera produkty zbożowe, a na ostatniej ćwiartce powinny znaleźć się źródła...
  • Kwercetyna – niedoceniany związek pochodzenia roślinnego. Jaki ma wpływ na zdrowie? 16 sie 2018, 8:49 Kwercetyna jest związkiem z grupy flawonoli, który możemy znaleźć w owocach i warzywach o intensywnej barwie. Naukowcy od dawna poświęcają mu dużo uwagi, ponieważ jego właściwości prozdrowotne są zdumiewające.
  • Jesz sałatki, żeby schudnąć? Sprawdź, ile kalorii ma sos francuski 14 mar 2019, 9:26 Każdy, kto się odchudza, wie, że trzeba jeść jak najwięcej warzyw. Idealnym rozwiązaniem mogą być sałatki. Pod warunkiem jednak, że będziemy uważać na kaloryczne dodatki. Zbędne kalorie mogą kryć się np. w sosach i dressingach. Sprawdź, ile kalorii ma jeden z...
  • 4 produkty, po które warto sięgać latem, jeśli chcemy schudnąć. W sezonie są tańsze 24 maj 2019, 7:16 Odchudzanie w lato jest niezwykle przyjemne – świeże owoce i warzywa są na wyciągnięcie ręki, jesteśmy aktywni fizycznie, mamy lepszy humor i mniejszy apetyt na niezdrowe i tłuste przekąski. Jak wspomóc utratę wagi w tym sezonie?
  • Dieta Adwentystów Dnia Siódmego – sposób na dobre zdrowie i szczupłą sylwetkę? 7 sie 2019, 19:10 Dieta Adwentystów Dnia Siódmego ma zagwarantować dobre zdrowie, a ponieważ obfituje w warzywa, w wielu przypadkach powoduje także spadek masy ciała. Na czym polega ten model żywieniowy i czy ma jakieś minusy?
  • Czy dieta wegetariańska może zapobiec udarowi mózgu? 23 mar 2020, 21:04 W niedawno opublikowanym badaniu naukowcy z Tajwanu doszli do wniosku, że dieta wegetariańska bogata w orzechy, soję i warzywa może obniżyć ryzyko udaru u danej osoby.
  • Jesz dużo owoców? Zmniejszasz ryzyko choroby Alzheimera 14 maj 2020, 21:25 Naukowcy twierdzą, że flawonoidy znajdujące się w owocach, warzywach, czekoladzie, herbacie i winie mogą pomóc zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera. Uczestnicy nowego badania, którzy spożywali najwięcej flawonoidów, mieli o 48 procent mniejsze szanse na rozwój choroby...
  • Jarmuż kontra szpinak: co ma więcej składników odżywczych? 6 paź 2020, 22:35 Jarmuż i szpinak to dwie najpopularniejsze zieleniny. Można wykorzystywać je do sałatek, koktajli i dań wielu kuchni świata. Jednak które z tych warzyw ma więcej składników odżywczych?
  • Sezonownik wiosenny 15 maj 2016, 20:00 Chociaż stragany kuszą warzywami i owocami cały rok, nie zapominajmy o sezonowości, która powinna wpływać na to, co kładziemy na talerzu.
  • Sposób na wiosenny detoks 15 kwi 2015, 8:03 Wiosenny detoks nie musi oznaczać rygorystycznej diety. Wystarczy zastąpić kawę i herbatę wodą, a do codziennego jadłospisu wprowadzić posiłki bogate w witaminy i substancje mineralne. Codziennie należy jeść zwłaszcza takie warzywa, jak papryka, natka pietruszki, kalafior,...
  • Ziemniaki? Tak, ale bez dodatków 4 sie 2011, 14:14 Ziemniaki są lekkostrawne, zawierają wiele cennych wartości odżywczych i nie są tuczące. Kaloryczność warzywa zwiększają dodatki – sosy oraz tłuszcze.
  • Ulecz się jedzeniem 4 lip 2014, 12:24 Lato to czas, kiedy stragany pełne są soczystych owoców, kolorowych warzyw. Warto korzystać z bogactw natury pełnymi garściami – a zamiast po kolejną pigułkę sztucznych preparatów witaminowych sięgnąć po jabłko, pomidora, fasolę.
  • Karczochy - nie tylko na wątrobę 7 gru 2011, 12:48 Karczochy od dawno słyną ze swoich leczniczych właściwości. To śródziemnomorskie warzywo, oprócz łagodnego smaku, ma zbawienny wpływ m.in. na wątrobę i trawienie.
  • Czy jedzenie nowalijek jest bezpieczne? Niekoniecznie 30 mar 2019, 19:59 Wiosna to czas, kiedy w sklepach pojawiają się pierwsze nowalijki. Kuszą one nie tylko kolorami, bo „wygłodniały” po zimie organizm domaga się niezbędnej mu porcji witamin i minerałów. To, dlatego mamy taką ochotę na pierwsze rzodkiewki, szczypiorek, koperek, pietruszkę,...
  • Prozdrowotne właściwości brokułów. Nie ma rady – trzeba się do nich przekonać 21 maj 2019, 11:12 Brokuły – koszmar dzieciństwa. Ze świecą szukać malucha, który z apetytem zajada te miniaturowe, zielone drzewka. Niektórym wraz z wiekiem przechodzi i stają się miłośnikami brokułów, inni dalej omijają to warzywo szerokim łukiem. Tymczasem prawda jest okrutna – brokuły...
  • Sałata czy kapusta? Obie niskokaloryczne, ale która zdrowsza? 4 cze 2019, 19:41 To pytanie może wydawać się absurdalne, bo czy ktoś kiedykolwiek zastanawiał się, które z tych warzyw jest zdrowsze? Szczególnie, że raczej nie wykorzystuje się ich zamiennie w czasie przyrządzania różnych potraw. Ale czy powinniśmy mieć wyrzuty sumienia, że nie jemy sałaty...
  • Dlaczego rabarbar jest taki kwaśny? Nie, to nie zasługa dużej ilości witaminy C 20 maj 2019, 16:39 Niektórzy twierdzą, że do ciasta z rabarbarem po prostu trzeba dorosnąć. Chociaż jego kwaśny smak na ogół przełamuje się słodkim, kruchym ciastem, kremem lub bezą, większość dzieci szerokim łukiem omija desery z rabarbarem. A szkoda, bo to kolorowe warzywo może być dobrym...
  • Sondaż: Jak zmieniło się odżywianie Polaków po domowej izolacji? Zaskakujące wyniki 27 lip 2020, 5:22 Podczas społecznego odosobnienia Polacy chętnie sięgali po warzywa, część rezygnowała z mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Chętniej gotowali i zasiadali do posiłków z bliskimi – wynika z badania nawyków żywieniowych w czasie izolacji podczas epidemii...
  • Rewelacyjne odkrycia na temat brukselki i brokułów. Od dziś zaczniesz je jeść częściej 20 sie 2020, 12:31 Nowe badania wykazały, że niektóre z naszych najmniej ulubionych warzyw mogą być najbardziej korzystne, jeśli chodzi o zapobieganie zaawansowanej chorobie naczyń krwionośnych.
  • Nadciśnienie może zabić. Sprawdź, jak się go ustrzec 28 sie 2012, 10:46 O dwie trzecie można zmniejszyć ryzyko nadciśnienia tętniczego krwi dzięki większej aktywności fizycznej, spożywaniu warzyw i ograniczeniu alkoholu – wykazały badania zaprezentowane podczas kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) w Monachium.
  • Dlaczego warto chrupać marchewki? 6 dobrych powodów 26 lip 2018, 6:30 Marchewki to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych warzyw. Jako składnik włoszczyzny, znajduje się w niemal wszystkich zupach i rybie po grecku. Jako warzywo niskokaloryczne, pełni rolę zdrowej przekąski w diecie odchudzającej. Jednak marchewki mają dużo więcej właściwości....
  • Cudowne właściwości kalafiora 6 wrz 2018, 17:20 Kalafior jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Najczęściej wykorzystujemy go do przygotowania smacznej, warzywnej zupy, ale miłośnicy kalafiora chętnie podają go także do obiadu, na ogół w towarzystwie zasmażki. Jakie właściwości posiada kalafior?
  • Michał Wrzosek: Dieta nie ma początku ani końca. Zrozumienie tego jest kluczowe dla zdrowia i figury 14 lis 2018, 12:34 Z barów szybkiej obsługi korzystamy z lenistwa i wygody, łudząc się, że liść sałaty w hamburgerze można zaliczyć do zalecanej porcji warzyw. O tym, jaki wpływ na nasze zdrowie mają dania typu fast food oraz jak wybierać zdrowe zamienniki, wyjaśnia w rozmowie z WPROST trener...
  • Dieta Raw – idealna dla osób, które nie znoszą gotować 20 kwi 2019, 10:38 Nowe trendy żywieniowe zyskują coraz więcej zwolenników. Jednym z nich jest dieta Raw Food, której głównym zadaniem jest wspomaganie oczyszczania organizmu z toksyn; „efektem ubocznym” diety Raw jest szybka redukcja zbędnych kilogramów. Czy jedzenie jedynie surowych warzyw i...
  • Czas na szparagi w kuchni! Przepis na szparagi w sosie z suszonymi pomidorami 11 maj 2020, 9:30 Miłośnicy szparagów z pewnością już wypatrzyli na straganach swoje ulubione warzywo. Ci, którzy za szparagami nie przepadają, powinni chociaż poznać ich właściwości odżywcze. A nuż się do nich przekonają?
  • Jak jedzą Polacy po czasie społecznej izolacji? Sondaż 28 lip 2020, 10:27 Podczas społecznego odosobnienia Polacy chętnie sięgali po warzywa, część rezygnowała z mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Chętniej gotowali i zasiadali do posiłków z bliskimi – wynika z badania nawyków żywieniowych w czasie izolacji podczas epidemii...
  • Cukinia to skarbnica zdrowotnych właściwości. Pomaga też w odchudzaniu 19 wrz 2020, 14:45 Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa i można z niej wyczarować wiele potraw.
  • Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko 18 maj 2011, 16:13 Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet zyskują kolejne zbawienne dla naszego...
  • Warto jeść zupę 6 lip 2011, 11:01 Jeśli chcemy, by wszystkie witaminy jakie znajdują się w podawanych na ciepło warzywach trafiły do naszego organizmu, powinniśmy w naszym jadłospisie znaleźć miejsce na zupę.
  • Cudowne właściwości buraków 4 sty 2019, 6:46 Buraki są wykorzystywane w polskiej kuchni od wieków. To tanie warzywa, które możemy kupić przez cały rok. Obieramy je w rękawiczkach, ponieważ potrafią barwić skórę. I to właśnie ten pigment jest największą zaletą buraków. Intensywne kolory warzyw i owoców świadczą o dużej...