Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1354 tekstów

  • Brokuły vs. kalafior: co jest zdrowsze? 28 maj 2020, 17:28 Brokuły i kalafior to dwa warzywa, które należą do tej samej rodziny roślin i mają kilka podobieństw pod względem wartości odżywczej i potencjalnych korzyści zdrowotnych. Mają także kilka wyjątkowych różnic i oferują inne ilości niektórych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
  • Woda kokosowa a mleko kokosowe – jaka jest różnica? 28 maj 2020, 21:30 Palma kokosowa (Cocos nucifera L.) to drzewo występujące w tropikach, z którego pozyskuje się wiele produktów spożywczych i napojów, w tym wodę kokosową, olej, mleko i śmietanę. Można się jednak zastanawiać, co odróżnia główne napoje kokosowe.
  • Na kłopoty produkty z linii Arnica 35 28 maj 2020, 15:14 Produkty z linii Arnica 35 zawierają 35 proc. ekstraktu z kwiatów arniki górskiej pozyskiwanego metodą ultradźwiękową w temperaturze do 25 st. Celsjusza. Dzięki temu zachowują wszystkie swoje wartości i właściwości. Arnika używana do produkcji tej linii pochodzi z upraw...
  • Czy witamina D może zaszkodzić – przy COVID-19 i nie tylko? 28 maj 2020, 6:22 Mówi się, że witamina D może mieć dobry wpływ na organizm przy zakażeniu koronawirusem. Jednak zażywanie zbyt dużej ilości witaminy D może prowadzić do toksycznego nagromadzenia wapnia we krwi, co powoduje dezorientację, dezorientację i problemy z rytmem serca, a także ból...
  • Ilość witaminy K2 w diecie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej serca 27 maj 2020, 10:29 Zdrowy tryb życia, odpowiednia dieta stanowią podstawę w prewencji wielu chorób, takich jak choroba niedokrwienna serca. Norwescy naukowcy zbadali, który typ witaminy K (K1 i K2) zawartej w diecie zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej.
  • Witamina C pomoże zmniejszyć guzy? Nowe oblicze walki z nowotworem 28 maj 2020, 5:52 Jak sugerują badania, połączenie bardzo wysokich dożylnych dawek witaminy C i restrykcyjnej diety może być skutecznym sposobem leczenia agresywnego typu raka. W przeciwieństwie do większości terapii przeciwnowotworowych jest mało prawdopodobne, aby była toksyczna dla zdrowych...
  • Witamina E może być toksyczna? Katastrofalne skutki przedawkowania 22 maj 2020, 22:28 Witamina E jest niezbędną witaminą, która odgrywa wiele ważnych ról w twoim ciele. Jednak podobnie jak w przypadku wielu witamin, zbyt duże spożycie może prowadzić do komplikacji zdrowotnych. W tym przypadku jest to znane jako przedawkowanie witaminy E lub toksyczność witaminy E.
  • 4 potencjalne skutki uboczne przyjmowania zbyt dużej ilości kwasu foliowego 26 maj 2020, 9:31 Kwas foliowy jest syntetyczną formą witaminy B9, która odgrywa ważną rolę w tworzeniu komórek i DNA. Występuje wyłącznie w witaminach i niektórych produktach wzbogaconych. Jakie są skutki nadmiaru kwasu foliowego w organizmie?
  • Czy suplementy z biotyną pobudzają porost brody? 22 maj 2020, 17:30 Nie wszyscy mężczyźni mogą bez wysiłku zapuścić gęstą brodę. Na szczęście istnieje kilka sposobów zwiększania grubości brody w miarę upływu czasu. Jedną z potencjalnych metod jest przyjmowanie suplementów biotyny (witaminy B7), o których mówi się, że promują zdrowie włosów,...
  • Kawa z cytryną – nowatorski sposób na utratę wagi? 27 maj 2020, 6:24 Mówi się, że woda z cytryną wspomaga odchudzanie. Herbata z dodatkiem tego owocu ma z kolei dobry smak. A jakie korzyści przynosi... kawa z cytryną?
  • Czy piwo jest dobre dla zdrowia? Zaskakujące wieści ze świata nauki 26 maj 2020, 8:25 Wiele mówi się o dobrych dla zdrowia właściwościach czerwonego wina. Jednak wciąż to właśnie piwo jest najpopularniejszym napojem alkoholowym. Czy jest dobre, czy szkodliwe?
  • Jak sieci aptek chciały nieuczciwie zarobić na pandemii? 26 maj 2020, 15:17 To wygląda na sporą aferę z epidemią koronawirusa na pierwszym planie. Sieci aptek miały zmuszać kierowników i pracowników do nielegalnych i nieetycznych zachowań.
  • Dieta ciasteczkowa – skuteczny sposób na odchudzanie? 25 maj 2020, 6:26 Dieta ciasteczkowa jest atrakcyjna dla osób, które chcą szybko schudnąć, jednocześnie ciesząc się słodkimi smakołykami. Istnieje już od ponad 40 lat i podobno pomaga zrzucić 5-7,8 kg w ciągu miesiąca.
  • Znaleziono gen, który pomaga regulować poziom cholesterolu 27 maj 2020, 5:54 Naukowcy połączyli dane z badań dotyczące myszy i ludzi, aby zidentyfikować gen, który może zmniejszyć produkcję cholesterolu w wątrobie w odpowiedzi na dietę o wysokim poziomie cholesterolu.
  • Lubisz orzechy? To może się stać, jeśli będziesz jeść ich zbyt dużo 27 maj 2020, 19:29 Może fistaszka? Nie odmówiłbyś – każdy lubi orzechy. I nie ma w tym nic dziwnego, bo poza tym, że są smaczne, to również są niezwykle zdrowe. Jednak istnieją pewne skutki uboczne ich nadmiernego spożycia.
  • Dlaczego warto jeść bób? Właściwości zdrowotne i lecznicze 24 maj 2020, 14:19 Bób należy do roślin strączkowych. W diecie człowieka znajduje się od bardzo dawna - jego wartości odżywcze doceniano już w czasach starożytnych. Obecnie warzywo to stało się modnym składnikiem zdrowej diety i naprawdę warto się do niego przekonać, bo oprócz wysokich wartości...
  • Czy wino tuczy? Odpowiedź może zaskoczyć 22 maj 2020, 8:30 Wielu z nas pije kieliszek wina, gdy spotykamy się z przyjaciółmi lub odpoczywamy po ciężkim dniu. Ale czy picie zbyt dużej ilości tego napoju może spowodować przyrost wagi?
  • 5 sposobów na kaca. Co może pomóc? 25 maj 2020, 15:33 Warto znać sposoby na kaca, ponieważ często nie zdajemy sobie sprawy z wpływu wypitego alkoholu na nasze samopoczucie o poranku. Dlatego warto o nich pomyśleć jeszcze przed rozpoczęciem imprezy. Oto kilka sposobów, jak złagodzić skutki nadmiernego spożycia alkoholu.
  • Kochasz bób? W tej odsłonie jeszcze go nie jadłeś 25 maj 2020, 16:29 Sebastian Olma podzielił się prostymi przepisami na dania z bobem. Pokazał jak zrobić ravioli z bobem i kozim serem oraz krem ziemniaczany z wasabi i bobem.
  • Ciągłe jedzenie cukru i tłuszczu może powodować depresję? 25 maj 2020, 19:35 Chociaż przekąski mogą tymczasowo poprawić samopoczucie, nawyk ten może mieć długoterminowy wpływ na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Świadomość i gotowość przeciwdziałania mogą pomóc nam uniknąć objadania się i depresji.
  • Czy witamina D jest szkodliwa bez witaminy K? 20 maj 2020, 20:28 Uzyskanie odpowiedniej ilości witaminy D i witaminy K jest niezbędne dla zdrowia organizmu. Ale niektóre źródła twierdzą, że suplementacja witaminą D jest szkodliwa, jeśli masz mało witaminy K. Dlaczego?
  • Czy witamina C ochroni nas przed COVID-19? Odpowiedź może zaskoczyć 30 kwi 2020, 20:28 Być może ostatnio widziałeś w mediach społecznościowych spekulacje, że witamina C może pomóc w leczeniu COVID-19. Wpływ wysokiej dawki witaminy C podawanej dożylnie na nowy koronawirus wciąż jest badany. Warto wiedzieć, że żaden suplement, w tym witamina C, nie może zapobiec...
  • Czy ludzie powinni przyjmować witaminę D na koronawirusa? 11 maj 2020, 14:30 Nowe badanie sugeruje, że niedobór witaminy D może mieć związek z gorszym przebiegiem COVID-19. Jego autorzy sugerują, że wystarczającą ilość witaminy D może przynieść nam wiele korzyści.
  • 6 skutków ubocznych nadmiaru witaminy D w organizmie 21 maj 2020, 6:21 Witamina D jest niezwykle ważna dla zdrowia. Odgrywa kilka ról w utrzymywaniu zdrowych komórek organizmu i funkcjonowaniu tak, jak powinny. Większość ludzi nie otrzymuje wystarczającej ilości witaminy D. Jednak jest również możliwe – choć rzadkie – aby ta witamina gromadziła...
  • Niedobory witaminy D mogą być częste u pacjentów z ciężkim przebiegiem COVID-19 30 kwi 2020, 13:31 Niedobory witaminy D mogą być częste u chorych z ciężkim przebiegiem COVID-19 i mają silny związek z problemami zdrowotnymi, które zwiększają ryzyko zgonu u tych pacjentów, np. zaburzeniami krzepnięcia krwi oraz obniżoną odpornością – wynika z pracy, którą publikuje serwis...
  • COVID-19. Poziom witaminy D a ryzyko zgonu – jaki jest związek? 18 maj 2020, 7:31 Po przestudiowaniu globalnych danych z nowej pandemii koronawirusa (COVID-19) naukowcy odkryli silną korelację między ciężkim niedoborem witaminy D a wskaźnikami śmiertelności.
  • 5 niezbędnych witamin, które warto przyjmować podczas izolacji 4 maj 2020, 16:33 Suplementacja jest dobrym sposobem na zapewnienie zdrowia podczas pandemii koronawirusa. Wysoka odporność przekłada się na ochronę przed COVID-19. Istnieją witaminy i składniki odżywcze, których ciało ludzkie potrzebuje, ale nie są łatwo dostępne poprzez dietę. Tutaj pojawia...
  • Quiz: Czy brakuje ci witamin? 18 maj 2020, 18:30 Czy otrzymujesz wystarczającą ilość witamin? Weź udział w krótkim quizie, aby dowiedzieć się, czy powinieneś dodać kilka dodatkowych „liter alfabetu” do swojej diety. Przeczytaj uważnie każde pytanie i odpowiedz tak prawdziwie, jak to możliwe.
  • 5 najlepszych witamin dla wzrostu włosów 21 maj 2020, 16:30 Twoje włosy potrzebują witamin, aby pozostały nawilżone i zdrowe. Najlepszym ich źródłem jest zdrowa żywność, a także suplementy diety. Witaminy sprzyjające włosom to przede wszystkim A, B, C, D i E.
  • 5 witamin i minerałów, które poprawią metabolizm i pozwolą ci schudnąć 21 maj 2020, 17:30 Podczas odchudzania większość osób myśli o odżywianiu i ćwiczeniach. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że duży wpływ na utratę wagi mają też witaminy.