Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 876 tekstów

  • 5 warzyw, które można jeść na surowo, a niewiele osób to robi 24 sie 2019, 16:33 Warzywa są podstawą zdrowej diety. Jedząc je często, najlepiej do każdego posiłku, możemy znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu poważnych schorzeń dietozależnych oraz zadbać o utrzymanie właściwej masy ciała. Jakie warzywa warto jeść na surowo, choć zwykle tego nie robimy?
  • Kiedy kończą się letnie zapasy witaminy D? 23 sie 2019, 6:09 Jesienna plucha, więc czas pomyśleć o witaminie słońca – witaminie D. Eksperci szacują, że 90 proc. Polaków ma jej niedobór. A to oznacza słabsze kości i mięśnie, gorszą odporność, słabsze zęby, wyższe ryzyko chorób układu krążenia.
  • Czy witaminę D można przedawkować? 20 sie 2019, 6:09 To FAKT! Boleśnie przekonał się o tym 54-latek z Kanady, który nie dość, że stosował co najmniej kilkukrotnie wyższą niż zalecana dawkę witaminy D, to jeszcze korzystał z kąpieli słonecznych na wakacjach w Azji Południowo-Wschodniej. Po powrocie trafił do szpitala z poważnym...
  • Witamina A zmniejsza ryzyko raka skóry 21 sie 2019, 9:02 Rak płaskonabłonkowy skóry należy do jednych z najczęściej występujących nowotworów. Naukowcy odkryli, że odpowiednia podaż witaminy A może zmniejszyć ryzyko występienia tego nowotworu.
  • Łykasz witaminę C, bo wierzysz, że zapobiega przeziębieniu? To mit! 22 sie 2019, 6:06 To MIT! Witamina C nie zapobiega przeziębieniu. Jej wpływ na skrócenie trwania choroby jest bardziej niż umiarkowany.
  • Czy warto zażywać produkty multiwitaminowe? 20 sie 2019, 20:57 Suplementy zawierające kompleks witamin wydają się dobrym pomysłem na uzupełnienie niedoborów, prawda? Ale czy zastanawiałeś się nad zasadnością ich przyjmowania?
  • Kolagen. Dlaczego jest tak ważny i jaki wybrać dla siebie? 19 sie 2019, 11:19 Kolagen. Słowo dobrze znane każdemu, kto troszczy się o wygląd. Ale co tak naprawdę wiemy o kolagenie? Czy zdajemy sobie sprawę z tego, czym jest? Jakie zadania spełnia w organizmie? Co robić, kiedy zaczyna go brakować?
  • 10 warzyw o niskiej zawartości cukru. Jedz je bez obaw – nie przytyjesz! 23 sie 2019, 18:42 Warzywa są niskokaloryczne, za to bogate w witaminy, minerały i inne ważne składniki odżywcze. Ponadto wiele z nich charakteryzuje się małą zawartością cukru i wysoką – błonnika, dlatego mogą być z powodzeniem spożywane na niskowęglowodanowych dietach, z których wiele...
  • Czy warto jeść krewetki? 23 sie 2019, 14:35 Krewetki można kochać, albo nienawidzić. Jedni mogą jeść je garściami, innych ogarnia obrzydzenie, gdy tylko pojawią się na stole. Bez wątpienia – nie da się przejść obok nich obojętnie. Pytanie brzmi, czy faktycznie mają właściwości odżywcze i czy warto po nie sięgać?
  • Ekspertka: Skóra wcale nie potrzebuje kremu „na noc” 23 sie 2019, 17:12 Większość kobiet każdego wieczoru skrupulatnie i z wielkim namaszczeniem wklepuje krem na noc – oczywiście, najlepiej ten z wyższej półki, polecany przez znane celebrytki. Tymczasem skin coach mówi, że skóra wcale nie potrzebuje takiego preparatu.
  • Nie wyrzucaj skórki od cytryny! Potrafi zdziałać cuda 21 sie 2019, 17:26 Lubisz dodawać cytrynę do herbaty lub porannej szklanki wody? Często robisz ciasta z dodatkiem cytrynowego soku, który podkręca ich smak i aromat? A czy wiesz, że nie wykorzystując skórki bezpowrotnie tracisz wiele dobrych, zdrowotnych właściwości?
  • 9 sposobów na zwiększenie metabolizmu i spalanie kalorii przez cały dzień 19 sie 2019, 20:31 To, jak szybko uda nam się schudnąć (albo jak długo uda nam się utrzymać optymalną wagę), zależy od wielu czynników, w tym właśnie tempa naszego metabolizmu i dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Poznaj 9 prostych sposobów na zwiększenie metabolizmu i spalanie kalorii przez...
  • Pierwszy lek chroniący przed rozwojem cukrzycy typu 1 19 sie 2019, 9:05 Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną i dotychczas nie było skutecznego środka zmniejszającego ryzyko wystąpienia tej choroby. Niedawno ukazały się wyniki badania dotyczącego wykorzystania leku biologicznego, który zapobiegał wystąpieniu tej choroby.
  • Dieta CICO – sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów czy przepis na efekt jo-jo i złe samopoczucie? 20 sie 2019, 20:29 Dieta CICO (skrót od „calories in, calories out”) to nowy trend w odchudzaniu, o którym z dnia na dzień robi się coraz głośniej. Na czym polega ten sposób odżywiania i czy faktycznie pozwala raz na zawsze pożegnać zbędne kilogramy bez efektu jo-jo?
  • Jak prawidłowo przechowywać cebulę? Te błędy popełnia większość z nas 21 sie 2019, 12:58 Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Nadaje smak wielu potrawom, ale jest też ceniona ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Czy wiesz, jak poprawnie ją przechowywać, by jak najdłużej zachowała świeżość?
  • Suplementy przedtreningowe – czy warto je zażywać? 21 sie 2019, 20:24 Wiele mówi się o suplementacji, która ma wspomagać efektywność treningów. Czy te, które zgodnie ze wskazaniami producenta należy zażywać bezpośrednio przed treningiem pozwalają osiągnąć lepsze rezultaty?
  • Czy witamina A pomaga zmniejszyć ryzyko raka skóry? 5 sie 2019, 18:47 Jednym z głównych elementów profilaktyki raka skóry jest ochrona przeciwsłoneczna. Najnowsze badania rzucają na ten temat nowe światło. Czyżby witamina A też chroniła naszą skórę?
  • Masz cukrzycę? Witamina D może spowolnić jej przebieg 26 lip 2019, 20:20 Suplementacja witaminy D może spowolnić postęp cukrzycy typu 2 u nowo zdiagnozowanych pacjentów i pacjentów ze stanem przedcukrzycowym. Wyniki badań sugerują, że dostarczanie tej witaminy w dużych dawkach może poprawić metabolizm glukozy, w celu zapobiegania rozwojowi i...
  • Zaburzenia lękowe a suplementy. Które warto brać, by zredukować objawy? 2 sie 2019, 19:56 Najnowsze badania sugerują, że różne suplementy diety – w tym witaminy, kwasy tłuszczowe omega-3 i preparaty ziołowe – mogą pomóc złagodzić objawy stanów lękowych. Warto przyjrzeć się bliżej temu zagadnieniu, ponieważ zaburzenia lękowe dotyczą coraz większej liczby osób na...
  • Cytrus cytrusowi nierówny? 8 dobrych powodów, by włączyć je do codziennej diety 13 sie 2019, 12:32 Owoce cytrusowe dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Słyną z tego, że są dobrym źródłem witaminy C, choć niewiele osób ma świadomość, że równie dużo znajdziemy jej w kapuście lub papryce. Czym różnią się między sobą owoce cytrusowe poza walorami smakowymi?
  • Mobilni, a więc niezależni 11 sie 2019, 20:00 To, jak będzie wyglądała nasza starość, zależy nie tylko od sprawności umysłu, lecz także układu kostnoszkieletowego. Na jedno i drugie w dużej mierze wpływa dieta.
  • Zapobiega nowotworom i odchudza. Czy wiesz, jakie awokado jesz? 31 lip 2019, 18:08 Owoce w kształcie gruszek rosnące na tropikalnych, wiecznie zielonych drzewach, czyli awokado, cały czas zyskują na popularności. Zwykle mają szorstką, zieloną skórkę, kremowy, maślany miąższ i dużą pestkę w środku. Choć prawdopodobnie znasz zaledwie tylko kilka rodzajów...
  • Masz w domu tylko ziemniaki? Wyczarujesz z nich danie, które posmakuje domownikom 2 sie 2019, 15:29 Nie masz zbyt wielu produktów w domu, a nagle odwiedzają cię goście? Mamy na to doskonałe rozwiązanie, a jest nim… zupa ziemniaczana. Potrzebujesz jedynie kilku produktów, by przygotować pyszne, pożywne danie. Sprawdź prosty przepis na błyskawiczny obiad.
  • Moje dziecko ma za mało żelaza! Jak można je uzupełnić? 2 sie 2019, 12:56 Żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów. Jest niezbędny do tego, aby krew mogła prawidłowo spełniać swoje funkcje, w tym transportować tlen do wszystkich narządów i tkanek. Nic więc dziwnego, że jeżeli nie jest to możliwe, konsekwencje są bardzo poważne i dotyczą...
  • Codziennie jedz kilka śliwek – potrafią zdziałać cuda 12 sie 2019, 9:10 Mogą być małe i bardzo słodkie lub duże i dość cierpkie. Śliwki, bo o nich mowa, potrafią spełnić oczekiwania każdego – wystarczy jedynie znaleźć swoją ulubioną odmianę. Dlaczego warto w okresie letnim jeść je jak najczęściej?
  • Ciecierzyca nie tylko dla wegan. Dlaczego każdy powinien włączyć ją do diety? 7 sie 2019, 9:25 Ciecierzyca jest produktem występującym często w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Miłośnicy mięsa raczej rzadko po nią sięgają. Jednak ta roślina strączkowa jest cennym źródłem białka i witamin, dlatego powinno gościć na naszych stołach regularnie.
  • 7 powodów, dla których warto sięgnąć po czerwoną kapustę 30 lip 2019, 19:14 Czerwona kapusta należy do grupy roślin Brassica, która obejmuje warzywa o wysokiej zawartości składników odżywczych.
  • Szpinak, ryby i pomarańcze jedzone w nadmiarze mogą szkodzić! Dlaczego? 7 sie 2019, 16:57 Powszechnie wiadomo, że niedobór składników odżywczych (witamin czy minerałów) ma fatalny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Może nawet prowadzić do rozwoju poważnych schorzeń. Trzeba jednak pamiętać, że i nadmiar jest niewskazany.
  • Sok 100% pod lupą – co w nim znajdziesz dla siebie i swojego zdrowia? 2 sie 2019, 11:19 Co jest podstawą zbilansowanej diety? Oczywiście warzywa i owoce, których powinniśmy spożywać minimum 400 g dziennie w 5 porcjach, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. Bogactwo zawartych w nich składników odżywczych wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i...
  • Co musisz wiedzieć, zanim sięgniesz po suplementy z magnezem? 16 sie 2019, 13:24 Preparaty z magnezem to jedne z najpopularniejszych suplementów diety. Reklamy z nimi w roli głównej spotykamy na każdym kroku i nic dziwnego – niedobór magnezu ma fatalny wpływ na zdrowie, a jego wypłukanie z organizmu jest bardzo proste i grozi wielu z nas. Co należy...