Cukier a zdrowie serca – co powinny wiedzieć kobiety?15maj2020, 6:21 —
Nowe badanie donosi, że kobiety, które codziennie piją napoje słodzone, są bardziej narażone na choroby serca. Wysokie dawki cukru przyjmowane codziennie mogą prowadzić do otyłości, a także do wyższego poziomu glukozy i insuliny – czynników w chorobach sercowo-naczyniowych....
Słońce kusi, czerniak czyha – bez względu na izolację, pamiętaj o profilaktyce14maj2020, 15:48 —
Właśnie rozpoczynamy Światowy Miesiąc Świadomości Czerniaka. Od wielu lat maj jest miesiącem, w którym mówimy więcej o konieczności profilaktyki tego nowotworu. Po zimie, niespodziewanie zaskoczył nas okres izolacji, w którym spędzamy mniej czasu na świeżym powietrzu. Mimo...
Jak uniknąć kaca? Wypróbuj... ekstrakty roślinne14maj2020, 13:33 —
Nowe badania pokazały, czy mieszanka ekstraktów roślinnych, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów może zmniejszyć objawy kaca. Obejmują one wyczerpanie, pragnienie, zmęczenie, bóle głowy, suchość w ustach i nudności.
Sezon na młodą kapustę w pełni. Dlaczego warto ją jeść?13maj2020, 20:27 —
Młoda kapusta zdecydowanie otwiera sezon letni. Gotowana z dużą ilością koperku stanowi pyszne danie samo w sobie. A czy wiesz, dlaczego warto jeść kapustę?
Minister Szumowski komentuje wypowiedź Górniak ws. szczepionek. Wskazuje dziury w jej logice13maj2020, 14:49 —
W ostatnich latach teorie spiskowe i antynaukowe grupy mocno przybierają na sile. Trend ten z pewnością wzmocni jeszcze przykład płynący ze strony celebrytów. Dlatego też na komentarz do głośnej wypowiedzi Edyty Górniak ws. szczepionek zdecydował się minister zdrowia Łukasz...
Co to jest odporność?13maj2020, 8:56 —
W trudnym czasie epidemii SARS-CoV-2 poszukujemy każdej możliwości, by podnieść swoje szanse na pozostanie wolnym od infekcji. Jedną z najważniejszych rad, które słyszymy niemal zewsząd, jest apel by utrzymywać wysoką odporność. Co to jednak oznacza? Co to jest odporność, jak...
Jak wybrać dobry czosnek? To trudniejsze niż myślisz12maj2020, 14:29 —
Miłośnicy czosnku sięgają po niego każdego dnia. Choć powoduje nieprzyjemny zapach z ust, warto włączyć go do diety ze względu na jego prozdrowotne właściwości.
Co zrobić, żeby lepiej się odżywiać? Garść cennych rad12maj2020, 12:17 —
W czasie domowej izolacji możemy w końcu zwrócić uwagę na to, jak się odżywiamy. „Jesteś tym, co jesz” głosi znane porzekadło. Podpowiadamy, w jaki sposób wprowadzić zmiany w codziennym menu i stylu życia.
Cudowne właściwości owoców morwy. Kto powinien po nie sięgać?11maj2020, 20:30 —
Morwa to roślina, która pochodzi z Azji, ale zadomowiła się też w Polsce. Ma cudowne właściwości zdrowotne, można korzystać z jej owoców, liści i korzeni. Obniża ona poziom glukozy we krwi, korzystnie działa na jelita i może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Czy ludzie powinni przyjmować witaminę D na koronawirusa?11maj2020, 14:30 —
Nowe badanie sugeruje, że niedobór witaminy D może mieć związek z gorszym przebiegiem COVID-19. Jego autorzy sugerują, że wystarczającą ilość witaminy D może przynieść nam wiele korzyści.
Chłodnik a odchudzanie. Czy to aby na pewno dobry pomysł?10maj2020, 21:41 —
Chłodnik to tradycyjna, letnia zupa, która zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Często przygotowywały ją nasze babcie, jednak nowa era chłodnika rozpoczęła się wraz z masowym zainteresowaniem kuchnią hiszpańską i poznaniem smaku gazpacho. Czy chłodnik wspomaga odchudzanie?
Dlaczego warto sięgać po rabarbar? 6 właściwości prozdrowotnych10maj2020, 17:09 —
Rabarbar (rzewień) to jedno z nieco zapomnianych warzyw. Roślina ta zaliczana jest do bylin i wiele z jej odmian chętnie sadzimy w przydomowych ogrodach ze względu na wyjątkowe walory dekoracyjne. W polskiej kuchni rabarbar przez długi czas zajmował dość zaszczytne miejsce i...
Bataty i ich cudowne właściwości odżywcze. Mają więcej beta-karotenu niż marchew10maj2020, 9:32 —
W studiu „Dzień Dobry TVN” Agnieszka Cegielska wyjaśniła dlaczego warto jeść bataty i jak je przygotowywać, by były smaczne. – Bataty mają niski indeks glikemiczny, więc one nas sycą, ale nie dodają kilogramów. Można przyrządzić je bardzo prosto – dodała.
Jak wybrać w sklepie zdrowe, mrożone produkty? Wyjaśnia dietetyk10maj2020, 7:41 —
Największą zaletą posiłków mrożonych jest stosunkowo duża ilość składników odżywczych i długi czas przydatności. Jednak nie wszystkie produkty są zdrowe – warto czytać etykiety i wybierać świadomie. Kluczowe znaczenie ma błonnik, białko i witaminy.
Prosty i szybki przepis na izotonik. Tak zaoszczędzisz dużo pieniędzy9maj2020, 9:28 —
Coraz więcej napojów izotonicznych pojawia się na półkach sklepowych. Producenci tego typu produktów korzystają z faktu, iż aktywność fizyczna, bieganie i bycie „fit” są w ostatnim czasie bardzo modne.
Lubisz sałatki? Unikaj tych 9 błędów podczas ich przygotowywania8maj2020, 19:31 —
Sałatki kojarzą się nam z lekkimi posiłkami, które można jeść bez obaw o linię. A jednak – w przypadku takich dań również zdarzają się błędy, które czynią sałatki złą opcją żywieniową. Czego zatem trzeba się wystrzegać?
Chłodniki na różne sposoby. Dlaczego warto je jeść?8maj2020, 15:30 —
Mówi się, że do chłodnika po prostu trzeba dorosnąć. Ta chłodna „zupa” rewelacyjnie sprawdza się latem, gdy samo stanie przy garnkach w kuchni jest uciążliwe. Jak przygotować najpopularniejsze chłodniki i dlaczego w ogóle warto je jeść?
Ubuntu, jesteśmy w tym razem8maj2020, 15:00 —
Afrykanie mają coś, co nazywa się ubuntu. Wierzą, że dana osoba jest osobą poprzez inne osoby. Że moje człowieczeństwo jest nierozerwalnie związane z twoim. Kiedy ciebie odczłowieczam, odczłowieczam siebie. Dlatego starają się pracować dla dobra wspólnego z silnym poczuciem...
Zdrowotne właściwości gruszek. Dlaczego warto regularnie po nie sięgać?5maj2020, 13:32 —
Gruszki są idealnym wyborem. Mają moc pozytywnych właściwości, są lekkostrawne. Zaletą gruszek jest też fakt, że smaczne i soczyste możemy kupić właściwie przez cały rok. W jej składzie znaleźć można wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę A, B1, B2, B6, C, miedź, magnez,...
Czy syropy na odporność działają? Lekarz Łukasz Durajski odpowiada4maj2020, 19:35 —
Dotychczas preparaty na odporność cieszyły się największą popularnością w sezonie jesienno-zimowym. Jednak pandemia koronawirusa i ponowne otwarcie przedszkoli i żłobków sprawia, że rodzice szukać skutecznych sposobów na wzmocnienie odporności dziecka.
5 niezbędnych witamin, które warto przyjmować podczas izolacji4maj2020, 16:33 —
Suplementacja jest dobrym sposobem na zapewnienie zdrowia podczas pandemii koronawirusa. Wysoka odporność przekłada się na ochronę przed COVID-19. Istnieją witaminy i składniki odżywcze, których ciało ludzkie potrzebuje, ale nie są łatwo dostępne poprzez dietę. Tutaj pojawia...
Ciągle sięgasz po słodycze? To może być niedobór chromu3maj2020, 20:23 —
Słodycze, dania gotowe, a także białe pieczywo to tylko niektóre produkty, które przyczyniają się do powstawania niedoborów chromu w organizmie. Dlatego, jeśli odczuwasz wzmożony apetyt na słodycze, ogólne zmęczenie, a także miewasz bóle głowy, sprawdź, czy stężenie chromu w...
Kobieta 40+. 5 zasad, które pomogą zachować zdrowie i młodość3maj2020, 18:34 —
Dla wielu kobiet przekroczenie granicy wieku 40 lat wiąże się z wieloma obawami dotyczącymi zdrowia i młodości. Zupełnie niepotrzebne, bo także w tym wieku są sposoby na to, by zachować dobry wygląd, samopoczucie oraz kondycję. Czy stosujesz 5 poniższych zasad, aby lepiej się...
Ostropest plamisty – roślina lecznicza czy chwast? Będziesz zaskoczony3maj2020, 13:27 —
Chociaż ostropest plamisty wyglądem przypomina oset, to wcale nie jest zwykłym chwastem, a zielem, które ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim pomaga w regeneracji wątroby, usuwa drobnoustroje, a także poprawia odporność.
Kasza jaglana, perłowa, gryczana – którą wybrać?2maj2020, 17:49 —
Kasza powstaje z ziaren korzystnych dla zdrowia zbóż, dlatego warto znaleźć dla niej miejsce w zbilansowanej diecie. Czy lepiej sprawdzi się kasza jaglana, perłowa, czy gryczana? Dowiedz się, jakie właściwości posiada każda z nich i która stanowi najlepszy wybór