Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1996 tekstów

  • Cukier a zdrowie serca – co powinny wiedzieć kobiety? 15 maj 2020, 6:21 Nowe badanie donosi, że kobiety, które codziennie piją napoje słodzone, są bardziej narażone na choroby serca. Wysokie dawki cukru przyjmowane codziennie mogą prowadzić do otyłości, a także do wyższego poziomu glukozy i insuliny – czynników w chorobach sercowo-naczyniowych....
  • Słońce kusi, czerniak czyha – bez względu na izolację, pamiętaj o profilaktyce 14 maj 2020, 15:48 Właśnie rozpoczynamy Światowy Miesiąc Świadomości Czerniaka. Od wielu lat maj jest miesiącem, w którym mówimy więcej o konieczności profilaktyki tego nowotworu. Po zimie, niespodziewanie zaskoczył nas okres izolacji, w którym spędzamy mniej czasu na świeżym powietrzu. Mimo...
  • Jak uniknąć kaca? Wypróbuj... ekstrakty roślinne 14 maj 2020, 13:33 Nowe badania pokazały, czy mieszanka ekstraktów roślinnych, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów może zmniejszyć objawy kaca. Obejmują one wyczerpanie, pragnienie, zmęczenie, bóle głowy, suchość w ustach i nudności.
  • Sezon na młodą kapustę w pełni. Dlaczego warto ją jeść? 13 maj 2020, 20:27 Młoda kapusta zdecydowanie otwiera sezon letni. Gotowana z dużą ilością koperku stanowi pyszne danie samo w sobie. A czy wiesz, dlaczego warto jeść kapustę?
  • Minister Szumowski komentuje wypowiedź Górniak ws. szczepionek. Wskazuje dziury w jej logice 13 maj 2020, 14:49 W ostatnich latach teorie spiskowe i antynaukowe grupy mocno przybierają na sile. Trend ten z pewnością wzmocni jeszcze przykład płynący ze strony celebrytów. Dlatego też na komentarz do głośnej wypowiedzi Edyty Górniak ws. szczepionek zdecydował się minister zdrowia Łukasz...
  • Co to jest odporność? 13 maj 2020, 8:56 W trudnym czasie epidemii SARS-CoV-2 poszukujemy każdej możliwości, by podnieść swoje szanse na pozostanie wolnym od infekcji. Jedną z najważniejszych rad, które słyszymy niemal zewsząd, jest apel by utrzymywać wysoką odporność. Co to jednak oznacza? Co to jest odporność, jak...
  • Jak wybrać dobry czosnek? To trudniejsze niż myślisz 12 maj 2020, 14:29 Miłośnicy czosnku sięgają po niego każdego dnia. Choć powoduje nieprzyjemny zapach z ust, warto włączyć go do diety ze względu na jego prozdrowotne właściwości.
  • Co zrobić, żeby lepiej się odżywiać? Garść cennych rad 12 maj 2020, 12:17 W czasie domowej izolacji możemy w końcu zwrócić uwagę na to, jak się odżywiamy. „Jesteś tym, co jesz” głosi znane porzekadło. Podpowiadamy, w jaki sposób wprowadzić zmiany w codziennym menu i stylu życia.
  • Cudowne właściwości owoców morwy. Kto powinien po nie sięgać? 11 maj 2020, 20:30 Morwa to roślina, która pochodzi z Azji, ale zadomowiła się też w Polsce. Ma cudowne właściwości zdrowotne, można korzystać z jej owoców, liści i korzeni. Obniża ona poziom glukozy we krwi, korzystnie działa na jelita i może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
  • Czy ludzie powinni przyjmować witaminę D na koronawirusa? 11 maj 2020, 14:30 Nowe badanie sugeruje, że niedobór witaminy D może mieć związek z gorszym przebiegiem COVID-19. Jego autorzy sugerują, że wystarczającą ilość witaminy D może przynieść nam wiele korzyści.
  • Potrawy gotowane na parze nie muszą być bez smaku. Piotr Kucharski zdradza swoje triki 11 maj 2020, 12:26 Gotowanie na parze, choć jest najzdrowszą formą przygotowywania potraw, nie cieszy się zbyt dobrą sławą. Głównym zarzutem jest to, że dania wychodzą bez smaku. Czy to prawda? Jak gotować na parze, by zachwycić domowników?
  • Czas na szparagi w kuchni! Przepis na szparagi w sosie z suszonymi pomidorami 11 maj 2020, 9:30 Miłośnicy szparagów z pewnością już wypatrzyli na straganach swoje ulubione warzywo. Ci, którzy za szparagami nie przepadają, powinni chociaż poznać ich właściwości odżywcze. A nuż się do nich przekonają?
  • Chłodnik a odchudzanie. Czy to aby na pewno dobry pomysł? 10 maj 2020, 21:41 Chłodnik to tradycyjna, letnia zupa, która zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Często przygotowywały ją nasze babcie, jednak nowa era chłodnika rozpoczęła się wraz z masowym zainteresowaniem kuchnią hiszpańską i poznaniem smaku gazpacho. Czy chłodnik wspomaga odchudzanie?
  • Dlaczego warto sięgać po rabarbar? 6 właściwości prozdrowotnych 10 maj 2020, 17:09 Rabarbar (rzewień) to jedno z nieco zapomnianych warzyw. Roślina ta zaliczana jest do bylin i wiele z jej odmian chętnie sadzimy w przydomowych ogrodach ze względu na wyjątkowe walory dekoracyjne. W polskiej kuchni rabarbar przez długi czas zajmował dość zaszczytne miejsce i...
  • Bataty i ich cudowne właściwości odżywcze. Mają więcej beta-karotenu niż marchew 10 maj 2020, 9:32 W studiu „Dzień Dobry TVN” Agnieszka Cegielska wyjaśniła dlaczego warto jeść bataty i jak je przygotowywać, by były smaczne. – Bataty mają niski indeks glikemiczny, więc one nas sycą, ale nie dodają kilogramów. Można przyrządzić je bardzo prosto – dodała.
  • Jak wybrać w sklepie zdrowe, mrożone produkty? Wyjaśnia dietetyk 10 maj 2020, 7:41 Największą zaletą posiłków mrożonych jest stosunkowo duża ilość składników odżywczych i długi czas przydatności. Jednak nie wszystkie produkty są zdrowe – warto czytać etykiety i wybierać świadomie. Kluczowe znaczenie ma błonnik, białko i witaminy.
  • Prosty i szybki przepis na izotonik. Tak zaoszczędzisz dużo pieniędzy 9 maj 2020, 9:28 Coraz więcej napojów izotonicznych pojawia się na półkach sklepowych. Producenci tego typu produktów korzystają z faktu, iż aktywność fizyczna, bieganie i bycie „fit” są w ostatnim czasie bardzo modne.
  • Lubisz sałatki? Unikaj tych 9 błędów podczas ich przygotowywania 8 maj 2020, 19:31 Sałatki kojarzą się nam z lekkimi posiłkami, które można jeść bez obaw o linię. A jednak – w przypadku takich dań również zdarzają się błędy, które czynią sałatki złą opcją żywieniową. Czego zatem trzeba się wystrzegać?
  • Chłodniki na różne sposoby. Dlaczego warto je jeść? 8 maj 2020, 15:30 Mówi się, że do chłodnika po prostu trzeba dorosnąć. Ta chłodna „zupa” rewelacyjnie sprawdza się latem, gdy samo stanie przy garnkach w kuchni jest uciążliwe. Jak przygotować najpopularniejsze chłodniki i dlaczego w ogóle warto je jeść?
  • Ubuntu, jesteśmy w tym razem 8 maj 2020, 15:00 Afrykanie mają coś, co nazywa się ubuntu. Wierzą, że dana osoba jest osobą poprzez inne osoby. Że moje człowieczeństwo jest nierozerwalnie związane z twoim. Kiedy ciebie odczłowieczam, odczłowieczam siebie. Dlatego starają się pracować dla dobra wspólnego z silnym poczuciem...
  • Nacieranie spirytusem. Czy faktycznie przyspiesza leczenie infekcji? 6 maj 2020, 14:31 Domowe metody leczenia infekcji cieszą się dużą popularnością. Należy jednak podchodzić do nich z dużą dozą ostrożności, szczególnie, jeśli chcemy w ten sposób leczyć dziecko.
  • Produkty, które zmniejszają hormon stresu – dzięki nim także schudniesz 5 maj 2020, 17:29 Nie powinieneś „zajadać” swoich emocji, ale zawsze możesz wybierać potrawy, które walczą ze stresem. Dzięki nim ciało będzie gromadzić mniej tłuszczu, a ty poczujesz się lepiej.
  • Zdrowotne właściwości gruszek. Dlaczego warto regularnie po nie sięgać? 5 maj 2020, 13:32 Gruszki są idealnym wyborem. Mają moc pozytywnych właściwości, są lekkostrawne. Zaletą gruszek jest też fakt, że smaczne i soczyste możemy kupić właściwie przez cały rok. W jej składzie znaleźć można wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę A, B1, B2, B6, C, miedź, magnez,...
  • Nie pijesz soku ze szpinaku? Od dzisiaj zaczniesz! A oto kilka dobrych powodów 5 maj 2020, 8:31 Zielone soki warzywne to popularny temat. Odtruwają, odchudzają, mają ciekawy smak. Ale o soku ze szpinaku nie mówi się wcale. Co dobrego może nam dać picie tego smakołyku?
  • Czy syropy na odporność działają? Lekarz Łukasz Durajski odpowiada 4 maj 2020, 19:35 Dotychczas preparaty na odporność cieszyły się największą popularnością w sezonie jesienno-zimowym. Jednak pandemia koronawirusa i ponowne otwarcie przedszkoli i żłobków sprawia, że rodzice szukać skutecznych sposobów na wzmocnienie odporności dziecka.
  • 5 niezbędnych witamin, które warto przyjmować podczas izolacji 4 maj 2020, 16:33 Suplementacja jest dobrym sposobem na zapewnienie zdrowia podczas pandemii koronawirusa. Wysoka odporność przekłada się na ochronę przed COVID-19. Istnieją witaminy i składniki odżywcze, których ciało ludzkie potrzebuje, ale nie są łatwo dostępne poprzez dietę. Tutaj pojawia...
  • Ciągle sięgasz po słodycze? To może być niedobór chromu 3 maj 2020, 20:23 Słodycze, dania gotowe, a także białe pieczywo to tylko niektóre produkty, które przyczyniają się do powstawania niedoborów chromu w organizmie. Dlatego, jeśli odczuwasz wzmożony apetyt na słodycze, ogólne zmęczenie, a także miewasz bóle głowy, sprawdź, czy stężenie chromu w...
  • Kobieta 40+. 5 zasad, które pomogą zachować zdrowie i młodość 3 maj 2020, 18:34 Dla wielu kobiet przekroczenie granicy wieku 40 lat wiąże się z wieloma obawami dotyczącymi zdrowia i młodości. Zupełnie niepotrzebne, bo także w tym wieku są sposoby na to, by zachować dobry wygląd, samopoczucie oraz kondycję. Czy stosujesz 5 poniższych zasad, aby lepiej się...
  • Ostropest plamisty – roślina lecznicza czy chwast? Będziesz zaskoczony 3 maj 2020, 13:27 Chociaż ostropest plamisty wyglądem przypomina oset, to wcale nie jest zwykłym chwastem, a zielem, które ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim pomaga w regeneracji wątroby, usuwa drobnoustroje, a także poprawia odporność.
  • Kasza jaglana, perłowa, gryczana – którą wybrać? 2 maj 2020, 17:49 Kasza powstaje z ziaren korzystnych dla zdrowia zbóż, dlatego warto znaleźć dla niej miejsce w zbilansowanej diecie. Czy lepiej sprawdzi się kasza jaglana, perłowa, czy gryczana? Dowiedz się, jakie właściwości posiada każda z nich i która stanowi najlepszy wybór