Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1984 tekstów

  • Bratek polny – co potrafi ta popularna roślina? 25 kwi 2020, 21:14 Bratek polny często uprawiany jest w przydomowych ogródkach i na balkonach, i chociaż cieszy oczy, to warto wiedzieć, że ma też wiele właściwości leczniczych. Napar sprawdzi się między innymi w zapaleniu pęcherza moczowego i u osób mających trądzik.
  • Co jeść i pić, by mózg dobrze pracował? Radzi lekarz rodzinny 25 kwi 2020, 6:53 Mózg dowodzi całym organizmem. Pracuje nieustannie i aby mógł osiągnąć najwyższe obroty, musi mieć dostarczane odpowiednie paliwo. Dowiedz się, co jeść i pić, by poprawić funkcje mózgu.
  • Jak gotować warzywa, aby zachować ich wartość odżywczą? 24 kwi 2020, 20:29 Gotowanie może zwiększyć dostępność określonych witamin, minerałów i składników odżywczych. To, jak gotujesz swoje jedzenie, ma znaczenie tak samo, jak jesz. Sposób przyrządzania warzyw może zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników odżywczych w pokarmie.
  • Koronawirus a witamina D. Czy należy ją przyjmować, by uniknąć zakażenia? 24 kwi 2020, 19:36 Public Health England zaleca wszystkim, aby rozważyli codzienne przyjmowanie suplementów witaminy D w czasie wiosny i nadchodzącego lata, jeżeli epidemia nie ustanie.
  • Suplementy diety stanowią ważną broń do walki z COVID-19? 24 kwi 2020, 8:30 Suplementy zawierające witaminy C i D i inne mikroelementy są bezpiecznym, skutecznym i niedrogim środkiem wspomagającym układ odpornościowy w walce z COVID-19 i innymi ostrymi chorobami dróg oddechowych – twierdzi badacz z Oregon State University.
  • Sok z brzozy – wiosenny zastrzyk energii. Jakie ma właściwości? 23 kwi 2020, 13:34 Sok z brzozy to w 95 procentach woda. Pozostałe 5 proc. to niezwykły ładunek witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm, zwłaszcza po okresie zimowym. Jak go uzyskać, nie krzywdząc przy tym drzewa? Prowadząca cykl „Naturalnie!” Agnieszka Cegielska opowiedziała o...
  • Wpływ odżywiania się na sen 23 kwi 2020, 10:25 Powiedzenie „jesteś tym, co jesz”, można śmiało zmodyfikować i rzec „śpisz tak, jak jesz”. Często nie doceniamy bowiem ogromnego wpływu diety na długość i jakość snu. Dowiedzmy się, w jaki sposób rozkład posiłków i spożywanie poszczególnych pokarmów wpływają na to, ile śpimy i...
  • Sytuacja społeczno-ekonomiczna a rozwój osteoporozy u kobiet po menopauzie. Jaki jest związek? 22 kwi 2020, 18:29 Zwiększona częstość występowania zespołu metabolicznego i osteoporozy u kobiet po menopauzie skłoniła wielu naukowców badań do zrozumienia, dlaczego. W nowym badaniu z Korei Południowej sprawdzono związek czynników, takich jak status społeczno-ekonomiczny, niezdrowy styl...
  • Czy każdy powinien przyjmować witaminę D? Odpowiedź może zaskoczyć 21 kwi 2020, 18:27 Mówi się, że witamina D pomaga powstrzymać zmęczenie, depresję, a nawet raka. Ale niektórzy eksperci twierdzą, że dla osób o jej zdrowym poziomie suplementy nie są pomocne. Jaka jest prawda?
  • Expresowa i skuteczna regeneracja skóry – wiosna w pielęgnacji MBR 20 kwi 2020, 15:41 Zimą zmienne czynniki atmosferyczne, gwałtowne zmiany temperatur oraz przebywanie w przegrzanych pomieszczeniach, a także mało urozmaicona dieta i niska aktywność fizyczna niekorzystnie wpływają na wygląd skóry. Często staje się ona zmęczona, szara, odwodniona, traci swoją...
  • Bezpieczne opalanie podczas pandemii, czyli jak przyjmować witaminę D ze słońca 20 kwi 2020, 8:29 Po zimie każdy z nas wyczekuje pierwszych cieplejszych dni, by w końcu móc z wygrzać się w promieniach słońca. Agnieszka Cegielska wyjaśniła w jaki sposób bezpiecznie i zdrowo się opalać. W których godzinach najlepiej wychodzić na słońce, by nasz organizm wyprodukował...
  • Czy nadmiar antyoksydantów w diecie może zaszkodzić? 19 kwi 2020, 18:12 Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i dzięki temu uniemożliwiają powstawanie wielu chorób, w tym także nowotworów. Ich źródłem są głównie owoce i warzywa, dlatego specjaliści zalecają wdrożenie ich do codziennej diety. Czy jednak nadmiar antyoksydantów może szkodzić?
  • Piołun wraca do łask. Co potrafi to ziele? 18 kwi 2020, 20:21 Piołun to ziele, które do tej pory stosowano w ramach domowych, babcinych sposobów na uciążliwe dolegliwości. Coraz częściej jednak sięga się po napary z piołunu, które mogą między innymi przyspieszać trawienie. Co warto o nim wiedzieć i czy stosowanie piołunu jest dla...
  • Morfologia krwi. Czym są neutrofile? 18 kwi 2020, 17:16 Wyniki morfologii krwi uwzględniają w niej także ilość neutrofilii, czyli komórek zaliczanych do białych krwinek. Ich wzrost lub obniżenie może wskazywać na stan chorobowy, dlatego zawsze wymaga konsultacji z lekarzem. Jakie funkcje pełnią neutrofile?
  • Czy już można przestać suplementować witaminę D? 18 kwi 2020, 11:55 Niedobór witaminy D dotyczy już co drugiej osoby na świecie. Trzeba wiedzieć, że jest ona ważna nie tylko dla mocnych kości, ale też dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a dodatkowo jej właściwy poziom zmniejsza ryzyko zachorowań np. na nowotwory. Kiedy...
  • Mięta pieprzowa – jak wykorzystać jej właściwości prozdrowotne? 18 kwi 2020, 8:52 Ziele oraz liście mięty pieprzowej mają właściwości prozdrowotne, dlatego warto hodować ją w przydomowym ogródku lub na balkonie. Roślina pomaga między innymi na wzdęcia, nudności i kaszel. Dowiedz się, kiedy jeszcze warto stosować miętę pieprzową.
  • 7 błędów kwarantanny, które powodują przyrost masy ciała 18 kwi 2020, 7:10 Dystans społeczny nie promuje najbardziej zdrowego i aktywnego trybu życia. Przy tak dużej ilości czasu spędzonego w pomieszczeniu możesz się martwić utrzymaniem dobrej figury lub postępów w odchudzaniu, które poczyniłeś wcześniej.
  • Miody prosto z pasieki 17 kwi 2020, 13:19 Jest w 100 proc. bio, naturalnie słodki i bardzo zdrowy. Po prostu miód. Jakie ma właściwości? Jak wybrać najlepszy? Dlaczego miody manuka są tak sławne?
  • Jak poprawić działanie układu pokarmowego? Oto produkty, które wspomagają trawienie 17 kwi 2020, 11:31 Dobre samopoczucie i brak problemów zdrowotnych uwarunkowane są przez prawidłowe działanie układu pokarmowego. To wraz z jedzeniem przyswajamy potrzebne witaminy i minerały. Niestety, współcześnie coraz więcej osób cierpi z powodu zaburzeń trawiennych. Z pomocą przychodzi...
  • Zapomnij o kajzerce z szynką i serem. Przepisy na wypasione kanapki 17 kwi 2020, 9:22 Kucharz Piotr Kucharski zdradził przepisy na kanapki. Jak przygotować ich najbardziej wypasioną wersję?
  • Kosmetyki naturalne – czy warto je stosować? 16 kwi 2020, 16:00 Przez stulecia człowiek korzystał z tego, co dała mu Matka natura. Wybierał proste rozwiązania i żył z nią w zgodzie. A ona była dla człowieka bardzo szczodra. Wraz z rozwojem technologii ludzie zaczęli oddalać się od niej i błądzić. Zapomnieli, że piękna prawda mówiąca o tym,...
  • Smoczy owoc, czyli pitaja. Co to jest i czy warto włączyć go do diety? 15 kwi 2020, 16:32 Zapewne nie masz szczęścia żyć w otoczeniu palm, ale dzięki popularnym owocom tropikalnym, takim jak smoczy owoc możesz poczuć się, jakbyś tam był. Czy warto go spożywać?
  • Ma 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek i nie podnosi cholesterolu. O którym oleju mowa? 15 kwi 2020, 14:29 To tylko niektóre zalety oleju rzepakowego. O jego korzystnym wpływie na organizm opowiedziała w studiu dr Katarzyna Okręglicka – specjalistka w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.
  • Ogródek na balkonie? Oto 5 najłatwiejszych do wyhodowania warzyw 15 kwi 2020, 10:31 Masz kawałek ogródka albo miejsca na parapecie? Chciałbyś być ogrodnikiem w swoim własnym domu? To prostsze niż myślisz.
  • Czy krostki na ciele mogą zwiastować chorobę jelit lub nowotwór? 14 kwi 2020, 6:25 Bolesne, czerwone guzy, guzki, krostki ulegające wrzodzeniu − mogą pojawić się na kilka tygodni czy miesięcy przed rozpoznaniem stanu zapalnego lub nowotworu przewodu pokarmowego.
  • 5 niedoborów, które mogą wystąpić w związku z izolacją 13 kwi 2020, 19:44 Właściwa podaż witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych zapewnia energię, dobre samopoczucie i zdrowie. Czy izolacja sprawia, że ich poziom się obniża? Poznaj 5 niedoborów, które mogą wystąpić w związku z odosobnieniem, a także dowiedz się, jak im skutecznie zaradzić.
  • 9 sposobów na ucięcie 100-300 kalorii każdego dnia 13 kwi 2020, 17:42 Aby organizm prawidłowo funkcjonował, potrzebuje energii, którą należy dostarczyć mu wraz z pożywieniem. Obecnie już blisko co drugi Polak ma nadwagę lub otyłość, dlatego warto zadbać o to, by zmniejszyć nieco wartość energetyczną codziennych posiłków.
  • Potrawy świąteczne nie powinny być ciężkie. To niekorzystnie wpływa na odporność 12 kwi 2020, 9:20 Dieta bogata w witaminy i składniki odżywcze pozytywnie przekłada się na kondycję organizmu i wspomaga jego funkcjonowanie. Podczas pandemii koronawirusa powinniśmy szczególnie dbać o to, by nasz codzienny jadłospis był zbilansowany. Święta Wielkanocne to okres, w którym na...
  • Jajka – ile można bezpiecznie zjeść 11 kwi 2020, 16:44 Jajka to symbol Wielkanocy. Powszechnie wiadomo, że zawierają sporo cholesterolu, jednak nie można powiedzieć, że są to niezdrowe produkty. Sprawdź ile można ich zjeść, by dodać sobie zdrowia.
  • Jajka – 3 fakty, które trzeba poznać przed śniadaniem wielkanocnym 11 kwi 2020, 15:52 Jajka to symbol życia, bez którego trudno wyobrazić sobie śniadanie wielkanocne. Warto je jeść, gdyż są doskonałym źródłem wartości odżywczych, w tym między innymi witamin, minerałów i białka, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Co jeszcze trzeba o nich wiedzieć?