Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 977 tekstów

  • Łykasz witaminę C, bo wierzysz, że zapobiega przeziębieniu? To mit! 22 sie 2019, 6:06 To MIT! Witamina C nie zapobiega przeziębieniu. Jej wpływ na skrócenie trwania choroby jest bardziej niż umiarkowany.
  • 3 popularne diety, które zwiększają ryzyko niedoboru witaminy D 6 wrz 2019, 20:47 Niedobór witaminy D jest powszechny, co nieustannie podkreślają naukowcy i lekarze. Wiadomo, że najlepiej przyjmować ją ze słońca, ale nie zawsze jest to możliwe. Produkty mleczne, ryby, jaja czy mleka roślinne wzbogacone witaminą D należą do najbogatszych źródeł żywności,...
  • Czy kremy z filtrem UV hamują syntezę witaminy D ze słońca? 24 lip 2019, 8:23 Stosowanie kosmetyków z filtrami UV jest podstawą profilaktyki czerniaka i raka skóry, obok unikania solariów i ekspozycji na silne słońce – oceniły specjalistki w dziedzinie dermatologii w rozmowie z PAP.
  • Czy warto zażywać produkty multiwitaminowe? 20 sie 2019, 20:57 Suplementy zawierające kompleks witamin wydają się dobrym pomysłem na uzupełnienie niedoborów, prawda? Ale czy zastanawiałeś się nad zasadnością ich przyjmowania?
  • Zaburzenia lękowe a suplementy. Które warto brać, by zredukować objawy? 2 sie 2019, 19:56 Najnowsze badania sugerują, że różne suplementy diety – w tym witaminy, kwasy tłuszczowe omega-3 i preparaty ziołowe – mogą pomóc złagodzić objawy stanów lękowych. Warto przyjrzeć się bliżej temu zagadnieniu, ponieważ zaburzenia lękowe dotyczą coraz większej liczby osób na...
  • Cytrus cytrusowi nierówny? 8 dobrych powodów, by włączyć je do codziennej diety 13 sie 2019, 12:32 Owoce cytrusowe dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Słyną z tego, że są dobrym źródłem witaminy C, choć niewiele osób ma świadomość, że równie dużo znajdziemy jej w kapuście lub papryce. Czym różnią się między sobą owoce cytrusowe poza walorami smakowymi?
  • Mobilni, a więc niezależni 11 sie 2019, 20:00 To, jak będzie wyglądała nasza starość, zależy nie tylko od sprawności umysłu, lecz także układu kostnoszkieletowego. Na jedno i drugie w dużej mierze wpływa dieta.
  • Zapobiega nowotworom i odchudza. Czy wiesz, jakie awokado jesz? 31 lip 2019, 18:08 Owoce w kształcie gruszek rosnące na tropikalnych, wiecznie zielonych drzewach, czyli awokado, cały czas zyskują na popularności. Zwykle mają szorstką, zieloną skórkę, kremowy, maślany miąższ i dużą pestkę w środku. Choć prawdopodobnie znasz zaledwie tylko kilka rodzajów...
  • Masz w domu tylko ziemniaki? Wyczarujesz z nich danie, które posmakuje domownikom 2 sie 2019, 15:29 Nie masz zbyt wielu produktów w domu, a nagle odwiedzają cię goście? Mamy na to doskonałe rozwiązanie, a jest nim… zupa ziemniaczana. Potrzebujesz jedynie kilku produktów, by przygotować pyszne, pożywne danie. Sprawdź prosty przepis na błyskawiczny obiad.
  • Moje dziecko ma za mało żelaza! Jak można je uzupełnić? 2 sie 2019, 12:56 Żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów. Jest niezbędny do tego, aby krew mogła prawidłowo spełniać swoje funkcje, w tym transportować tlen do wszystkich narządów i tkanek. Nic więc dziwnego, że jeżeli nie jest to możliwe, konsekwencje są bardzo poważne i dotyczą...
  • Codziennie jedz kilka śliwek – potrafią zdziałać cuda 12 sie 2019, 9:10 Mogą być małe i bardzo słodkie lub duże i dość cierpkie. Śliwki, bo o nich mowa, potrafią spełnić oczekiwania każdego – wystarczy jedynie znaleźć swoją ulubioną odmianę. Dlaczego warto w okresie letnim jeść je jak najczęściej?
  • Kolagen. Dlaczego jest tak ważny i jaki wybrać dla siebie? 19 sie 2019, 11:19 Kolagen. Słowo dobrze znane każdemu, kto troszczy się o wygląd. Ale co tak naprawdę wiemy o kolagenie? Czy zdajemy sobie sprawę z tego, czym jest? Jakie zadania spełnia w organizmie? Co robić, kiedy zaczyna go brakować?
  • Ugotuj te warzywa przed spożyciem. Będą zdrowsze! 11 wrz 2019, 17:22 Jedzenie surowych warzyw nie zawsze jest najkorzystniejszą opcją. Niektóre warzywa są zdrowsze i dostarczają więcej składników odżywczych po ugotowaniu.
  • Czy masło orzechowe tuczy? Zdziwisz się! 20 wrz 2019, 6:50 Masło orzechowe to popularny i smaczny produkt do smarowania. Jest pełne niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu masło orzechowe cechuje je także wysoka gęstość kaloryczna, co może być istotne...
  • Ciecierzyca nie tylko dla wegan. Dlaczego każdy powinien włączyć ją do diety? 7 sie 2019, 9:25 Ciecierzyca jest produktem występującym często w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Miłośnicy mięsa raczej rzadko po nią sięgają. Jednak ta roślina strączkowa jest cennym źródłem białka i witamin, dlatego powinno gościć na naszych stołach regularnie.
  • Te specyfiki mogą pomóc ci schudnąć. Niektóre są bardzo smaczne 6 wrz 2019, 16:46 Coraz więcej ludzi boryka się z przyrostem wagi. I rzeczywiście, istnieje wiele czynników powodujących nadwagę czy też otyłość, ale istnieje równie wiele metod walki z tym, nomen omen ciężkim, problemem. Sprawdź poniższą listę i pozbądź się nadmiaru kilogramów!
  • Dieta odchudzająca na bazie mrożonek. Czy jest zdrowa? 21 wrz 2019, 7:22 Dieta odchudzająca wymaga komponowania codziennego jadłospisu ze zdrowych i jak najmniej przetworzonych produktów. Mrożonki idealnie wpisują się w tę zasadę i nie tylko pozwalają zdrowo chudnąć, ale są też sposobem na dostarczenie do organizmu sporej porcji witamin oraz...
  • 7 powodów, dla których warto sięgnąć po czerwoną kapustę 30 lip 2019, 19:14 Czerwona kapusta należy do grupy roślin Brassica, która obejmuje warzywa o wysokiej zawartości składników odżywczych.
  • Przeziębienie – lepiej zapobiegać, niż leczyć. Sprawdź, jak to skutecznie zrobić 10 wrz 2019, 21:49 Przeziębienie nie jest pożądanym stanem. Chociaż nie stanowi wielkiego problemu, przyczynia się do niezbyt dobrego samopoczucia. Dlatego też warto wiedzieć nie tylko, jak z nim walczyć, ale również, jak jemu zapobiegać.
  • Szpinak, ryby i pomarańcze jedzone w nadmiarze mogą szkodzić! Dlaczego? 7 sie 2019, 16:57 Powszechnie wiadomo, że niedobór składników odżywczych (witamin czy minerałów) ma fatalny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Może nawet prowadzić do rozwoju poważnych schorzeń. Trzeba jednak pamiętać, że i nadmiar jest niewskazany.
  • 10 warzyw o niskiej zawartości cukru. Jedz je bez obaw – nie przytyjesz! 23 sie 2019, 18:42 Warzywa są niskokaloryczne, za to bogate w witaminy, minerały i inne ważne składniki odżywcze. Ponadto wiele z nich charakteryzuje się małą zawartością cukru i wysoką – błonnika, dlatego mogą być z powodzeniem spożywane na niskowęglowodanowych dietach, z których wiele...
  • Profil wątrobowy. 7 objawów wymagających szczegółowych badań 15 wrz 2019, 18:52 Wątroba to jeden z ważniejszych narządów ludzkiego organizmu. Bez jej udziału nie mogą zachodzić procesy metaboliczne oraz procesy detoksykacyjne. Wątroba służy też za „magazyn” witamin oraz żelaza, a efektywność jej funkcjonowania ma wpływ na działanie układu...
  • Sok 100% pod lupą – co w nim znajdziesz dla siebie i swojego zdrowia? 2 sie 2019, 11:19 Co jest podstawą zbilansowanej diety? Oczywiście warzywa i owoce, których powinniśmy spożywać minimum 400 g dziennie w 5 porcjach, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. Bogactwo zawartych w nich składników odżywczych wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i...
  • Co musisz wiedzieć, zanim sięgniesz po suplementy z magnezem? 16 sie 2019, 13:24 Preparaty z magnezem to jedne z najpopularniejszych suplementów diety. Reklamy z nimi w roli głównej spotykamy na każdym kroku i nic dziwnego – niedobór magnezu ma fatalny wpływ na zdrowie, a jego wypłukanie z organizmu jest bardzo proste i grozi wielu z nas. Co należy...
  • Jadł tylko chipsy, kiełbaski i frytki. W wieku 17 lat oślepł i uszkodził słuch 3 wrz 2019, 12:44 Zróżnicowana dieta to podstawa – z pewnością doskonale wiedzą o tym czytelnicy portalu zdrowie.wprost.pl. Niestety, w bolesny sposób o prawdziwości tego stwierdzenia przekonał się nastoletni mieszkaniec Bristolu w południowo-zachodniej Anglii.
  • 4 niebieskie produkty, które musisz włączyć do swojej diety. Nie pożałujesz! 14 sie 2019, 20:37 Niebieskie owoce swój żywy kolor zawdzięczają związkom roślinnym zwanym polifenolami. Jednak odpowiadają one nie tylko za to ciekawe zabarwienie. Dlaczego owoce w niebieskim kolorze są takie dobre dla naszego zdrowia?
  • Dlaczego warto pić herbatę z dzikiej róży? 7 wyjątkowych właściwości 31 lip 2019, 19:46 Herbata z dzikiej róży jest herbatą ziołową, wytwarzaną z owoców tego krzewu. Ma delikatny, lekko słodki, kwiatowy smak z wyraźnym cierpkim posmakiem. Owoce są małe, okrągłe, zazwyczaj czerwone lub pomarańczowe, znajdują się tuż pod płatkami róż. Istnieje kilkaset odmian tej...
  • Hashimoto na widelcu 25 sie 2019, 20:00 Matka natura wie, jak ujarzmić Hashimoto. Od ciebie zależy, czy jej posłuchasz. Krok pierwszy: zaakceptuj chorobę.
  • Nie wyrzucaj skórki od cytryny! Potrafi zdziałać cuda 21 sie 2019, 17:26 Lubisz dodawać cytrynę do herbaty lub porannej szklanki wody? Często robisz ciasta z dodatkiem cytrynowego soku, który podkręca ich smak i aromat? A czy wiesz, że nie wykorzystując skórki bezpowrotnie tracisz wiele dobrych, zdrowotnych właściwości?
  • Nadczynność tarczycy a dieta. Co jeść, czego unikać? 16 wrz 2019, 21:48 Dieta może mieć wpływ na objawy nadczynności tarczycy. Niektóre pokarmy mogą poprawić twój stan, podczas gdy inne mogą nasilać objawy lub zakłócać przyswajanie leków.