Witamina E a uszkodzenia płuc związane z używaniem e-papierosów2sty2020, 18:00 —
Nowe badania opublikowane w New England Journal of Medicine przez Centers for Disease Control and Prevention potwierdzają wcześniejsze ustalenia dotyczące związku między octanem witaminy E a uszkodzeniami płuc związanymi z używaniem e-papierosów.
Jeśli nie masło, to co? Czym smarować pieczywo?29gru2019, 19:12 —
Mało czy margaryna? Pytanie to zadają sobie nie tylko osoby, które stosują dietę. Zarówno naturalne masło, jak i margaryna do smarowania mają wielu zwolenników oraz przeciwników, którzy żyją w stałym konflikcie i przerzucają się argumentami za i przeciw konkretnemu tłuszczowi...
Jak rozpoznać produkty pełnoziarniste?29gru2019, 13:30 —
Produkty pełnoziarniste stanowią jedną z podstaw zdrowej diety, więc powinny się one znaleźć w naszym codziennym jadłospisie. Niestety, producenci np. pieczywa, często wykorzystują modę na zdrowe odżywianie, oferując produkty, które z pełnymi ziarnami mają niewiele wspólnego....
Dlaczego jagody goji zalicza się do superfoods?28gru2019, 16:30 —
Jagody goji to owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity. Wyróżniają się one bardzo wysokimi wartościami odżywczymi i z tego względu zostały zaliczone do grupy produktów określanych mianem superfood. Termin ten odnosi się jedynie do produktów, które zawierają cenne pod...
Cudowne właściwości pomarańczy – dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej?24gru2019, 20:47 —
Pomarańcze – jedne z najpopularniejszych cytrusów, które cieszą się ogromną popularnością i które możemy kupić przez cały rok. Chętnie sięgamy po nie latem, ponieważ doskonale rozgrzewają, ale ich zapach wielu z nas kojarzy się także z Bożym Narodzeniem. Dlaczego warto jeść...
Wigilijny kompot z suszu – cudowne właściwości prozdrowotne24gru2019, 14:00 —
Kompot z suszu jest jednym z elementów tradycyjnej, polskiej wigilii. Po prostu nie może go zabraknąć. Nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale ma też cudowne właściwości prozdrowotne. Jest uwielbiany przez dorosłych i omijany szerokim łukiem przez dzieci – do wigilijnego kompotu z...
Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię?24gru2019, 12:31 —
Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.
Stan zapalny może być wczesnym ostrzeżeniem przed demencją?23gru2019, 20:40 —
Nowe badanie wykazało, że osocze krwi związane ze stanem zapalnym może być sygnałem ostrzegawczym w przypadku niektórych rodzajów demencji. Czy to może być początkiem drogi tanich badań przesiewowych?
Jak zrobić tradycyjne, wigilijne uszka?23gru2019, 14:45 —
Wigilia bez barszczu z uszkami? Nie wchodzi w rachubę! Pamiętasz smak tej potrawy z dzieciństwa? Nasze babcie robiły doskonałe uszka z wyrazistym farszem i cienkim ciastem. Chcesz zachwycić gości? Samodzielnie przygotuj w tym roku wigilijne uszka.
Baton z mięsa karpia dla sportowców. Samo zdrowie?23gru2019, 12:00 —
Czy sportowcy po wysiłku będą "przekąszać" baton z mięsa karpia, które jest dobrym źródłem kwasów omega-3, wapnia i innych związków prozdrowotnych? Technolodzy żywności z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przygotowali go z myślą o osobach szczególnie narażonych na stres...
Nie bierzesz tranu? 5 dobrych argumentów, by zacząć22gru2019, 13:30 —
Tran to jeden ze sprawdzonych preparatów na odporność organizmu. Ze względu na swój skład, w którym występują cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz kwasy Omega-3, polecany jest także dla wsparcia funkcjonowania naszego mózgu i poprawy ogólnej kondycji organizmu....
Odrobaczenie ludzi – kiedy jest konieczne? Tych metod nie stosuj21gru2019, 13:30 —
Profilaktyczne odrobaczanie ludzi od kilkudziesięciu lat nie jest powszechnie stosowaną praktyką. Z medycznego punktu widzenia nie ma żadnego sensu i może przynieść sporo szkód dla organizmu. Inaczej uważają niektóre środowiska niezwiązane z medycyną konwencjonalną, zalecając...
Colostrum – na co pomaga bydlęca siara?19gru2019, 20:15 —
O prawidłowej mikroflorze jelitowej mówi się ostatnio bardzo wiele. Dysbioza sprzyja wielu poważnym stanom chorobowym. Czy colostrum może pomóc?
Kulinarne grzeszki. Które z nich masz na swoim koncie?19gru2019, 16:08 —
Tu batonik, tam garść chipsów, w południe kawa z syropem smakowym, po obiedze kawałek ciasta... Brzmi znajomo? Każdy z nas ma na koncie kulinarne grzeszki. Sprawdź, po jaki produkt sięgnąć, gdy dopadnie cię nagła ochota na coś słodkiego.
Jak zrobić idealną zupę serową? Kucharz zdradza swoje triki19gru2019, 13:30 —
Sery, ze względu na swoją kaloryczność i zawartość tłuszczu, nie cieszą się dobrą sławą. Jeśli jednak sięgamy po nie sporadycznie, nie powinny odbić się na naszej figurze.
5 najzdrowszych warzyw korzeniowych. Jak często po nie sięgasz?18gru2019, 13:45 —
Lekarze i specjaliści żywieniowi są zgodni, że warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Kluczowa jest jednak różnorodność – warto sięgać po warzywa w różnych kolorach. Dziś przedstawimy wybrane warzywa z grupy korzeniowych.
Bakteriofagi – czy poradzą sobie z Salmonellą?18gru2019, 12:30 —
Polscy naukowcy mają przetestowany, skuteczny preparat do zwalczania Salmonelli. Można go użyć w hodowli drobiu, w zakładach uboju, do zabezpieczenia mięsa i jego przetworów, jaj, serów, owoców czy warzyw albo jako środek dezynfekcyjny na liniach produkcyjnych żywności.
Co potrafi imbir? O tym mogłeś nie wiedzieć17gru2019, 19:32 —
Imbir to przyprawa używana w sztuce kulinarnej od tysięcy lat. Ma on także swoje zastosowania w medycynie. Jego właściwości są nie do przecenienia. Ułatwia on trawienie, poprawia krążenie krwi i działa przeciwobrzękowo. Dlaczego jeszcze warto po niego sięgać i to nie tylko zimą?
Jak zrobić idealny, świąteczny barszcz?17gru2019, 6:50 —
Wigilia nie może się odbyć bez czerwonego barszczu z uszkami. Chociaż w sklepach możemy znaleźć gotowe zupy w kartonie lub butelce, warto się postarać i przygotować czerwony barszcz samodzielnie.
Czy kolor ma znaczenie? Co kryje się w barwach warzyw i owoców16gru2019, 12:12 —
Okrągłe, podłużne, miękkie, twarde, chropowate, gładkie, a przede wszystkim – kolorowe. Owoce i warzywa są niezwykle różnorodne nie tylko pod względem kształtu, ale i barwy. Czy ma ona znaczenie? Okazuje się, że tak! Kolor jest powiązany ze składnikami odżywczymi, zawartymi w...
Czy suplementy szkodzą dzieciom? Wyjaśnia dr Łukasz Durajski16gru2019, 9:20 —
Na rynku nie brakuje suplementów diety dla dzieci. Jedne mają wspierać koncentrację, inne odporność czy rozwój kości. Czy aby na pewno są niezbędne w diecie dziecka?
Jak schudnąć z brzucha? 5 nawyków, które musisz wprowadzić15gru2019, 18:32 —
Wiele osób zastanawia się, jak szybko schudnąć z brzucha. Częstym powodem, dla którego poszczególne osoby decydują się na odchudzanie jest nieproporcjonalne nagromadzenie tkanki tłuszczowej właśnie w tej części ciała. Dlatego, jeśli kolejna dieta odchudzająca nie działa,...
6 prostych sposobów, by schudnąć bez stosowania szczególnej diety15gru2019, 17:31 —
Odchudzanie kojarzy nam się głównie z bardzo restrykcyjną i skrupulatnie rozpisaną dietę, w której przeważają zakazy i ograniczenia. Tymczasem utrata wagi może być prosta i przyjemna. Zastosowanie pewnych trików ułatwia zrzucenie kilku kilogramów, a czasem już nawet 3 kg robią...
Przedawkowanie witaminy C – czy jest możliwe?15gru2019, 10:51 —
Witamina C, czyli kwas askorbinowy to jedna z najchętniej przyjmowanych witamin w okresie jesienno-zimowym. Powszechnie uważa się, że chroni ona przed sezonowymi infekcjami wirusowymi, wspomagając pracę układu immunologicznego. Jest w tym nieco prawdy, jednak witamina C...
5 najzdrowszych metod przyrządzania potraw14gru2019, 13:39 —
Podstawą zachowania dobrego zdrowia jest odpowiednio skomponowana dieta i tryb życia, który nie będzie zwiększał ryzyka rozwoju poważnych schorzeń. Chcąc zdrowo się odżywiać, trzeba zwrócić uwagę nie tylko na to, po jakie produkty spożywcze sięgamy, ale także na to, w jaki...