Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1354 tekstów

  • Suplementacja diety w czasie epidemii wirusowych 8 kwi 2020, 15:23 Na świecie mamy pandemię COVID-19, choroby wywoływanej przez rozprzestrzeniającego się koronawirusa SARS-CoV-2. Obecnie nie ma ani leku przeciw koronawirusowi, ani szczepionki. Nadzieją dla zainfekowanych pacjentów jest ich własny system odporności, potrzebne jest więc...
  • Jak uniknąć przeziębienia? Sprawdź, jak wzmocnić odporność 24 mar 2020, 9:21 Koronawirus sprawił, że większość z nas zapomniała o ryzyku złapania grypy lub przeziębienia. Niestety szybkie wyjście z psem na spacer lub po zakupy do osiedlowego sklepu może skończyć się bólem gardła, kaszlem i katarem. Jak wzmocnić odporność organizmu?
  • 5 niedoborów, które mogą wystąpić w związku z izolacją 13 kwi 2020, 19:44 Właściwa podaż witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych zapewnia energię, dobre samopoczucie i zdrowie. Czy izolacja sprawia, że ich poziom się obniża? Poznaj 5 niedoborów, które mogą wystąpić w związku z odosobnieniem, a także dowiedz się, jak im skutecznie zaradzić.
  • Jak gotować warzywa, aby zachować ich wartość odżywczą? 24 kwi 2020, 20:29 Gotowanie może zwiększyć dostępność określonych witamin, minerałów i składników odżywczych. To, jak gotujesz swoje jedzenie, ma znaczenie tak samo, jak jesz. Sposób przyrządzania warzyw może zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników odżywczych w pokarmie.
  • Jajka – 3 fakty, które trzeba poznać przed śniadaniem wielkanocnym 11 kwi 2020, 15:52 Jajka to symbol życia, bez którego trudno wyobrazić sobie śniadanie wielkanocne. Warto je jeść, gdyż są doskonałym źródłem wartości odżywczych, w tym między innymi witamin, minerałów i białka, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Co jeszcze trzeba o nich wiedzieć?
  • Sok z brzozy – wiosenny zastrzyk energii. Jakie ma właściwości? 23 kwi 2020, 13:34 Sok z brzozy to w 95 procentach woda. Pozostałe 5 proc. to niezwykły ładunek witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm, zwłaszcza po okresie zimowym. Jak go uzyskać, nie krzywdząc przy tym drzewa? Prowadząca cykl „Naturalnie!” Agnieszka Cegielska opowiedziała o...
  • Masz suche i zniszczone włosy? Te 6 suplementów pomoże je naprawić 4 mar 2020, 10:30 Piękne włosy to wizytówka każdej kobiety. Gładka tafla zamiast „szopy”? Trudno ją osiągnąć bez wrodzonej podatności. Istnieją jednak suplementy, które mogą ci w tym pomóc.
  • 6 fioletowych pokarmów bogatych w antocyjany. Są super zdrowe! 27 mar 2020, 22:30 Nie jest tajemnicą, że spożywanie wszystkich kolorów tęczy jest dla ciebie dobre, ponieważ jednocześnie pozwala uzupełnić mikroelementy: witaminy, minerały i składniki odżywcze. To ma kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom. Warto na ten przykład jeść...
  • Potrawy świąteczne nie powinny być ciężkie. To niekorzystnie wpływa na odporność 12 kwi 2020, 9:20 Dieta bogata w witaminy i składniki odżywcze pozytywnie przekłada się na kondycję organizmu i wspomaga jego funkcjonowanie. Podczas pandemii koronawirusa powinniśmy szczególnie dbać o to, by nasz codzienny jadłospis był zbilansowany. Święta Wielkanocne to okres, w którym na...
  • Jak poprawić działanie układu pokarmowego? Oto produkty, które wspomagają trawienie 17 kwi 2020, 11:31 Dobre samopoczucie i brak problemów zdrowotnych uwarunkowane są przez prawidłowe działanie układu pokarmowego. To wraz z jedzeniem przyswajamy potrzebne witaminy i minerały. Niestety, współcześnie coraz więcej osób cierpi z powodu zaburzeń trawiennych. Z pomocą przychodzi...
  • Ogródek na balkonie? Oto 5 najłatwiejszych do wyhodowania warzyw 15 kwi 2020, 10:31 Masz kawałek ogródka albo miejsca na parapecie? Chciałbyś być ogrodnikiem w swoim własnym domu? To prostsze niż myślisz.
  • Koronawirus a niedobory składników odżywczych. Eksperci komentują 2 kwi 2020, 19:22 Nawet jeśli nie mamy zdiagnozowanych chorób przewlekłych nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że nasz organizm jest gotowy stawić czoła przeróżnym infekcjom, w tym zakażeniu koronawirusem. Niedobory pewnych składników odżywczych mogą bowiem skutkować spadkiem odporności.
  • Dlaczego warto zasiać rzeżuchę? 9 właściwości prozdrowotnych 6 kwi 2020, 8:49 Wielkanoc bez rzeżuchy? Nie ma takiej opcji! To ostatni moment, by ją zasiać. Dowiedz się, dlaczego warto. Ta niepozorna roślina ma rewelacyjny wpływ na zdrowie. A nigdy nie smakuje lepiej niż właśnie w czasie świąt.
  • Expresowa i skuteczna regeneracja skóry – wiosna w pielęgnacji MBR 20 kwi 2020, 15:41 Zimą zmienne czynniki atmosferyczne, gwałtowne zmiany temperatur oraz przebywanie w przegrzanych pomieszczeniach, a także mało urozmaicona dieta i niska aktywność fizyczna niekorzystnie wpływają na wygląd skóry. Często staje się ona zmęczona, szara, odwodniona, traci swoją...
  • Masz więcej niż 50 lat? Oto, co powinieneś jeść w czasie pandemii koronawirusa 9 kwi 2020, 6:26 W miarę upływu lat i naturalnego dążenia organizmu ku starości (szczególnie w wieku 50 lat i więcej), zmiany w organizmie zaczynają objawiać się nie tylko poprzez kondycję skóry jak i tę fizyczną, ale także w sposobie reagowania organizmu na potrzeby żywieniowe. W czasie...
  • Czy nadmiar antyoksydantów w diecie może zaszkodzić? 19 kwi 2020, 18:12 Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i dzięki temu uniemożliwiają powstawanie wielu chorób, w tym także nowotworów. Ich źródłem są głównie owoce i warzywa, dlatego specjaliści zalecają wdrożenie ich do codziennej diety. Czy jednak nadmiar antyoksydantów może szkodzić?
  • Sposoby na wzmocnienie odporności przed wirusami 3 mar 2020, 6:24 Choć temat odporności pojawia się głównie w okresie jesienno-zimowym, wirusy atakują nas nieustannie. Każdy silny i wzmocniony organizm będzie potrafił sobie z nimi poradzić. Pora więc zadbać o swoje zdrowie, by wypracować wysoką odporność.
  • Jaka dieta najlepiej wspiera płodność? 5 mar 2020, 21:32 Dietetyczki Zosia Mazurek-Dudek i Anna Mazur-Gajo, które zmagały się z niepłodnością, opowiedziały o diecie, która wspomaga płodność. Jakie produkty są najlepsze, a jakich unikać?
  • Jak wzmocnić swoją odporność na zakażenia 16 mar 2020, 12:30 Wszyscy już wiedzą, że w ramach ochrony przed nowym koronawirusem trzeba unikać kaszlących osób, dużych skupisk ludzi, zatłoczonych pomieszczeń, a także jak najczęściej myć ręce. To nasza pierwsza linia obrony. Ale mamy też drugą – własną odporność, którą można wzmacniać.
  • 5 nowych sposobów użycia jajek – czy już je znasz? 25 mar 2020, 20:34 Myśląc o potrawach z jajkiem, zazwyczaj przychodzi nam do głowy standardowa jajecznica czy jajko na miękko. Tymczasem istnieje wiele innych sposobów wykorzystania jajka w kuchni.
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach 7 kwi 2020, 8:26 Święta Wielkanocne nie mogą odbyć się bez... jajek. To jeden z ich głównych symboli. Czy wiesz, czym różnią się poszczególne rodzaje jajek?
  • Co jeść i pić, by mózg dobrze pracował? Radzi lekarz rodzinny 25 kwi 2020, 6:53 Mózg dowodzi całym organizmem. Pracuje nieustannie i aby mógł osiągnąć najwyższe obroty, musi mieć dostarczane odpowiednie paliwo. Dowiedz się, co jeść i pić, by poprawić funkcje mózgu.
  • Żelazo – podstawa odporności 28 kwi 2020, 14:19 Żelazo to bardzo ważny dla naszego organizmu mikroelement. Jest głównym składnikiem hemoglobiny i wielu enzymów odpowiedzialnych za transport tlenu do wszystkich narządów oraz dwutlenku węgla z tkanek do płuc. Żelazo znajduje się również w enzymach i białkach odpowiedzialnych...
  • Czy kawa wypłukuje z organizmu pewne składniki odżywcze? 14 mar 2020, 17:55 Kawa jest jednym z napojów, które mogą, ale nie muszą, wypłukiwać z naszego organizmu cenne związki odżywcze. Spożywana w nadmiarze może przyczynić się m.in. do pojawienia się dość nieprzyjemnych objawów niedoboru magnezu. Na szczęście, picie kawy w umiarkowanych ilościach nie...
  • Ma 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek i nie podnosi cholesterolu. O którym oleju mowa? 15 kwi 2020, 14:29 To tylko niektóre zalety oleju rzepakowego. O jego korzystnym wpływie na organizm opowiedziała w studiu dr Katarzyna Okręglicka – specjalistka w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.
  • Skłonność do siniaków – co może ją powodować? 26 kwi 2020, 21:38 Siniaki na ciele pojawiają się często po uderzeniu. Zdarza się jednak, że czasem ich pojawienia nie można racjonalnie wyjaśnić. Co w takich sytuacjach może powodować skłonność do siniaków? Dowiedz się, kiedy warto zgłosić się do lekarza specjalisty.
  • Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie! 11 kwi 2020, 15:28 Nie doceniamy tradycji. Okazuje się, że wiele spośród pokarmów goszczących na wielkanocnym stole można zaliczyć do tzw. superfoods. Dowiedz się, co może dać ci słowiański żeń-szeń.
  • Prof. Kozak: Leki obniżające gorączkę nie służą do profilaktyki przeciwwirusowej 20 mar 2020, 7:37 Leki obniżające gorączkę nie służą do profilaktyki przeciwwirusowej — powiedział PAP prof. Wiesław Kozak z UMK w Toruniu, od kilkudziesięciu lat zajmujący się badaniem gorączki. Przestrzegł przed stosowaniem takich środków, jako budujących odporność na wirusy, gdyż działają...
  • GIS ostrzega przed „przeciwwirusowymi produktami spożywczymi” 27 mar 2020, 20:21 W przestrzeni publicznej, w szczególności w internecie pojawia się coraz więcej ofert produktów, m.in. suplementów diety, reklamowanych jako mające właściwości przeciwwirusowe i chroniące przed SARS-Cov-2. GIS ostrzega przed korzystaniem z takich produktów.
  • 5 korzyści zdrowotnych soku ze szpinaku, które cię zaskoczą 31 mar 2020, 16:33 Sok ze szpinaku jest prawdziwą bombą witaminową. Regularnie pity, może przynieść wiele korzyści organizmowi. Warto postawić na niego w swojej kuchni i korzystać z jego zdrowotnych właściwości.