Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 974 tekstów

  • Nadczynność tarczycy a dieta. Co jeść, czego unikać? 16 wrz 2019, 21:48 Dieta może mieć wpływ na objawy nadczynności tarczycy. Niektóre pokarmy mogą poprawić twój stan, podczas gdy inne mogą nasilać objawy lub zakłócać przyswajanie leków.
  • „Z podwójną dawką magnezu” – czy słusznie? 30 sie 2019, 19:57 Reklama potrafi uśpić zdrowy rozsądek i pod jej wpływem możemy uznać, że coś jest nam niezbędne. Jeśli dotyczy tzw. produktów prozdrowotnych, możemy mieć problem.
  • Niedożywienie u osób starszych. Dlaczego jest tak niebezpieczne? 5 sie 2019, 6:36 Z wiekiem zapotrzebowanie na kalorie maleje – senior potrzebuje nawet 40 proc. mniej energii do prawidłowego funkcjonowania niż 20-latek. Bardziej niż kiedykolwiek należy jednak dbać o jakość posiłków, bo w związku z upośledzeniem wchłaniania w przewodzie pokarmowym łatwo o...
  • Aronia – na sok i na przeziębienie. Zbiory już niedługo! 9 sie 2019, 16:44 W drugiej połowie sierpnia można z powodzeniem zbierać owoce aronii. To już niedługo, dlatego też prześledźmy, dlaczego warto je zebrać i co z nimi zrobić, by skorzystać z ich zdrowotnych właściwości. A te są ogromne, więc przyjrzyjmy się im bliżej.
  • Szałwia – nawet nie wiesz, co potrafi. Nadaje się nie tylko do płukania gardła! 26 sie 2019, 6:05 Szałwia ma silny aromat i ziemisty posmak, dlatego zwykle stosuje się ją w małych ilościach. Jednak w wielu przypadkach warto to robić, ponieważ zawiera wiele ważnych składników odżywczych i związków. Sprawdź, jakie właściwości ma szałwia i włącz ją do swojej diety.
  • Herbatka bananowa – przełomowe odkrycie? Sprawdź, dlaczego powinieneś jej spróbować 26 sie 2019, 20:37 Jesteś fanem smaku bananów, a jednocześnie często odczuwasz niepokój? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość: herbatka z tego owocu może być dla ciebie bardzo korzystna.
  • Czy dzieci mogą jeść grzyby? 10 wrz 2019, 5:21 Jesień nieodłącznie kojarzy się ze zbieraniem grzybów. Prawdziwki, podgrzybki czy maślaki – odpowiednio przyrządzone czy wysuszone są skarbnicą smaku. Jednak czy każdy może je spożywać, a konkretnie: czy mogą robić to dzieci?
  • Dlaczego warto jeść kiszonki? O tym mogłeś nie wiedzieć 16 wrz 2019, 12:28 Sezon na kiszonki wystartował. Ci zaradniejsi mają już wypełnione półki w spiżarni. Ci leniwi muszą bazować na kupnych produktach. Dlaczego po kiszonki warto sięgać przez cały rok, a w szczególności jesienią?
  • ABC suplementacji żelaza. Te błędy utrudniają wchłanianie 27 lip 2019, 16:24 Niedobór żelaza i związana z nim anemia mogą być spowodowane między innymi stosowaniem nieodpowiednio skomponowanej diety. W szczególności na pojawienie się niedoborów żelaza w organizmie wpływają monotonne i wyjątkowo niskokaloryczne diety odchudzające. Jak prawidłowo...
  • Ma jedynie 21 kalorii w 100 gramach. Dlaczego warto regularnie jeść bakłażana? 9 sie 2019, 11:07 Bakłażan wciąż jest w Polsce niedoceniany. Chociaż możemy kupić go w każdym większym sklepie, Polacy zdecydowanie wolą cukinię, choć to dwa zupełnie inne warzywa. Niektórzy go kochają, a inni nie znoszą. Ale w może warto jednak włączyć go do diety ze względu na właściwości...
  • Prosta sałatka ziemniaczana, którą możesz zabrać ze sobą do pracy 16 sie 2019, 14:09 Ziemniaki nie cieszą się dobrą sławą. Wiele osób uważa, że sprzyjają tyciu. Tymczasem to nie one są źródłem zbędnych kalorii, a dodatki, które im towarzyszą, jak śmietana, skwarki czy tłuste sosy. Sprawdź, jak zrobić prostą sałatkę ziemniaczaną, którą można zabrać ze sobą do...
  • 5 warzyw, które można jeść na surowo, a niewiele osób to robi 24 sie 2019, 16:33 Warzywa są podstawą zdrowej diety. Jedząc je często, najlepiej do każdego posiłku, możemy znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu poważnych schorzeń dietozależnych oraz zadbać o utrzymanie właściwej masy ciała. Jakie warzywa warto jeść na surowo, choć zwykle tego nie robimy?
  • Myślisz, że o grzybach wiesz wszystko? Te fakty cię zaskoczą 9 wrz 2019, 18:14 Przełom lata i jesieni to czas grzybobrania. Miłośnicy leśnych skarbów każdą wolną chwilę w tym okresie spędzają na przeczesywaniu traw i mchu. Warto przy tej okazji przypomnieć kilka ciekawych faktów ze świata grzybów – i to nie tylko tych z kapeluszami…
  • Popękane usta – kiedy wystarczy pomadka, a kiedy konieczna jest wizyta u lekarza? 15 wrz 2019, 16:04 Popękane usta sprawiają sporo kłopotów i utrudniają normalne funkcjonowanie. Często tworzą się na nich bolesne rany, które zaczynają krwawić podczas spożywania pokarmów, mówienia lub śmiechu, dlatego warto nauczyć się przeciwdziałać tej dolegliwości oraz poznać jej przyczyny.
  • 9 sposobów na zwiększenie metabolizmu i spalanie kalorii przez cały dzień 19 sie 2019, 20:31 To, jak szybko uda nam się schudnąć (albo jak długo uda nam się utrzymać optymalną wagę), zależy od wielu czynników, w tym właśnie tempa naszego metabolizmu i dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Poznaj 9 prostych sposobów na zwiększenie metabolizmu i spalanie kalorii przez...
  • Czym uzupełnić dietę, aby chronić się przed nowotworem? 21 lip 2019, 20:00 Jak zminimalizować ryzyko rozwoju raka? Czynnikem, na który mamy wpływ, jest nasza dieta. Warto wiedzieć, które produkty powinny się znaleźć w naszym codziennym menu.
  • 7 mitów na temat diety ciężarnych 23 lip 2019, 14:27 Będąc w ciąży należy „jeść dla dwojga”, ale absolutnie nie „za dwoje”, co często podkreślają lekarze i dietetycy. Jednak wokół żywienia kobiet ciężarnych narosło sporo mitów. Co jeść, a czego unikać?
  • Sezon na kurki w pełni! Dlaczego warto po nie sięgać? 23 lip 2019, 21:59 Kurki to jedne z najczęściej wykorzystywanych w kuchni grzybów. Idealnie nadają się do sosów i wzbogacają smak wielu dań. Niektórzy cały rok z wytęsknieniem czekają na jajecznicę z kurkami, a ta właśnie latem smakuje najlepiej. Dowiedz się, jakie składniki odżywcze znajdują...
  • Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Przepis na hummus 25 lip 2019, 10:27 Ciecierzyca jest często wykorzystywana w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. To doskonałe źródło białka i błonnika. Co więcej, ma szerokie zastosowanie. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć do swojej diety cieciorkę, nawet jeśli jesteś miłośnikiem dań mięsnych. Może przekona...
  • Czy grzyby są ciężkostrawne? Jak je przyrządzać, żeby sobie nie zaszkodzić 27 lip 2019, 20:26 Grzyby są składnikiem wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Chętnie sięgamy po nie w sezonie na grzyby leśne i delektujemy się ich smakiem, przygotowując aromatyczne potrawki, sosy, zapiekanki oraz zupy. Jak jeść grzyby, aby sobie nie zaszkodzić?
  • Zależy ci na zdrowiu? Dodaj ten produkt do zupy zamiast śmietany lub masła 31 lip 2019, 9:34 Kozi ser nie jest tak popularny, jak zwykły, biały z krowiego mleka. Co dziwne, bo jest mniej uczulający. Właściwości prozdrowotne koziego serca wciąż są niedoceniane, a wiele osób obawia się jego smaku. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć go do diety.
  • Wypadanie włosów. Kiedy jest normą, a kiedy objawem choroby? 6 sie 2019, 16:44 Kobiety często odczuwają rozpacz, obserwując kępki włosów spadające na podłogę, zarówno podczas ich szczotkowania, jak i pod prysznicem. Ciągłe wypadanie włosów może przyczynić się do obaw o stan naszego zdrowia. Dodatkowo, reklamy przedstawiające kobiety z dużą ilością...
  • Omeprazol – jak działa lek stosowany przy refluksie? Garść podstawowych informacji 7 sie 2019, 14:19 Lekarze przepisują omeprazol w celu zmniejszenia kwasu żołądkowego, aby pomóc w leczeniu różnych schorzeń trawiennych. Pomaga złagodzić zgagę lub refluks żołądkowy. Chociaż większość ludzi dobrze toleruje omeprazol, istnieje pewne ryzyko, gdy stosowany jest przez długi okres.
  • „Czytam etykiety, bo nie chcę się truć chemią!” – czy wszystkie „E” są szkodliwe? 12 sie 2019, 7:51 Lekarze i specjaliście ds. żywienia od dawna apelują, by dokładnie czytać etykiety, wybierając produkty z jak najkrótszym i najbardziej „zrozumiałym” składem. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie „E” są szkodliwe i sztuczne. O czym dokładnie mowa?
  • Wysoki poziom cukru i złego cholesterolu? Pomóc może karczoch 14 sie 2019, 19:09 Karczochy znane są od lat ze swoich korzystnych właściwości. I chociaż, jeżeli chodzi o uprawę, nie są zbyt popularne w Polsce, miłośnicy zdrowotnego odżywiania próbują tej sztuki. Dlaczego warto jeść karczochy?
  • Czy zdrowe odżywianie niweluje szkodliwe działanie soli? 28 sie 2019, 6:05 Zdrowo się odżywiasz, ale jesz dużo soli? Niedobrze - nieważne, jak wiele warzyw, chudego nabiału i innych zdrowych rzeczy jadasz; jeśli są słone, i tak ryzykujesz nadciśnienie.
  • Co musisz wiedzieć, zanim zdecydujesz się przejść na dietę ketogeniczną? 29 sie 2019, 15:20 Najprawdopodobniej wiesz, że dieta ketogeniczna opiera się głównie na tłuszczach i zapewne to skłoniło cię do poszukiwania informacji na temat tego sposobu żywienia. Trzeba jednak wiedzieć, że jest to bardzo restrykcyjna dieta, wymagająca dużej wiedzy i skrupulatnego...
  • Kluczowy składnik odżywczy, którego prawdopodobnie masz niedobór 2 wrz 2019, 16:47 Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym znajdującym się w jajach, mięsie i produktach mlecznych. Oczywiście na niedobór najbardziej narażeni są weganie, którzy eliminują wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Ale czy inni też mają powody do niepokoju? Niestety tak.
  • Dieta wysokobiałkowa ma swoje wady. Sprawdź, co może ci grozić 8 wrz 2019, 7:11 Dieta wysokobiałkowa polecana jest jako sposób na szybkie odchudzanie oraz pomaga budować masę mięśniową. Dzięki dostarczaniu do organizmu dużej ilości białka możemy przyśpieszyć metabolizm i zadbać o odpowiednią podaż składników budulcowych, ale zbyt dużo białka w diecie może...
  • Zajadasz się grzybami? Możesz sobie zaszkodzić. Sprawdź, kto nie powinien ich jeść 14 wrz 2019, 7:13 Grzyby to obowiązkowy dodatek do wielu dań kuchni polskiej. Dodajemy je do zup, sosów, przekąsek np. zapiekanek oraz dań mącznych m.in. pierogów, krokietów, a także robimy z nich przetwory. W większości przypadków zjedzenie zbyt dużej ilości grzybów grozi jedynie bólem...