Sezon na ochronę oczu8cze2016, 10:15 —
Lato kojarzy nam się przeważnie z samymi przyjemnościami – wakacje, urlop, ciepła pogoda, zapach morza, słońce… To ostatnie, poza mnóstwem pozytywnych dla nas skutków (witamina D, piękna opalenizna), może przynieść także...
Sposoby na zdrowego i smacznego kurczaka3cze2016, 13:22 —
Jest niskokaloryczne, chude i niskotłuszczowe. Bogate w białko i witaminy. Mięso drobiowe jest idealne nie tylko dla sportowców, ale i dla osób, które dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę.
Czerwone mięso – dlaczego warto włączyć je do menu2cze2016, 13:05 —
Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, poprawia kondycję fizyczną, reguluje metabolizm. Sprawdź, jak jeszcze możesz pomóc swojemu organizmowi, jedząc wołowinę.
Obiad niejadka: jak przechytrzyć nasze dziecko1cze2016, 12:10 —
Czy każdy obiad małego niejadka musi kończyć się awanturą? Nie. Oto kilka sposobów na to, by nasze dziecko już ze smakiem jadło to, co zdrowego podamy mu na talerzu.
Sezonownik wiosenny15maj2016, 20:00 —
Chociaż stragany kuszą warzywami i owocami cały rok, nie zapominajmy o sezonowości, która powinna wpływać na to, co kładziemy na talerzu.
Planujesz dziecko? Zobacz, o co powinieneś zadbać!4maj2016 —
Staranie się o dziecko nie zawsze kojarzy się z czystą przyjemnością. Kiedy po kilku miesiącach test ciążowy nadal pokazuje jedną kreskę, pojawia się stres i pierwsze wątpliwości co do płodności. Zanim jednak takie emocje wezmą górę, dobrze jest zadbać o kilka czynników, które...
Ile cukru w cukrze – biały, brązowy, a może...?15kwi2016, 14:18 —
Cukier krzepi. Ale i tuczy. Dlatego często zastępujemy go miodem, stewią, syropami. Czy zawsze wychodzi nam to na zdrowie?
BIOtajemnica6mar2016, 20:00 —
Bio, eko, organic...Te napisy na produktach powodują, że ceny z miejsca skaczą do góry. My za to czujemy się zdrowsi. Co oznaczają te pojęcia? Czy warto za takie produkty płacić wyższą cenę?
Kiedy krew trzeba rozrzedzać28lut2016, 20:00 —
Zmiany zakrzepowo-zatorowe, z powodu których umiera w Europie dwukrotnie więcej osób niż na nowotwory piersi, prostaty i AIDS łącznie, są najpoważniejszym powikłaniem migotania przedsionków. Pacjenci z takimi zmianami wymagają terapii lekami przeciwkrzepliwymi.
Lucuma - nowa alternatywa dla cukru. Bezpieczna dla diabetyków, w smaku przypomina karmel24lut2016, 14:15 —
Lucuma może zastąpić cukier, jest bowiem słodzikiem o niskim indeksie glikemicznym. Zawiera wiele składników odżywczych m.in. beta-karoten i żelazo. Smakiem przypomina syrop klonowy i stanowi dodatek do potraw. Trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z jej ilością.
Zadziwiająca moc rokitnika21lut2016, 20:00 —
Rośnie wszędzie. W parkach i ogródkach. Jest tak kwaśny, że po rozgryzieniu go twarz się wykrzywia. Ale też zdrowy na potęgę.
Cukier nie krzepi7lut2016, 20:00 —
Cukrzyca – jedna z najczęstszych chorób XXI w. – to cichy zabójca. Każdy może z nią nieświadomie żyć latami. Na co powinieneś zwrócić uwagę, żeby w porę zauważyć niepokojące objawy, i co warto wiedzieć o skutecznych sposobach jej leczenia.
Naturalne domowe antybiotyki7lut2016, 20:00 —
Nie bójmy się więc powrotu do babcinych sposobów leczenia i śmiało włączajmy te składniki do naszej codziennej diety.
Co jeść, żeby poprawić potencję?22sty2016, 11:38 —
Szybkie tempo życia, stres i niewłaściwa dieta to czynniki, które często wpływają na jakość życia seksualnego, w tym na potencję. O ile odpoczynek i relaks można zapewnić sobie bez większych problemów, to ze zmianą nawyków żywieniowych bywa trudniej. Od czego zacząć dietę i na...
Celiakia a dieta bezglutenowa20gru2015, 20:00 —
O celiakii stało się ostatnio głośno, szczególnie w kontekście dietybezglutenowej. Czym jest gluten i czy rzeczywiście nam szkodzi?
Konsultacje anti-aging w Viva-Derm20gru2015, 20:00 —
O możliwościach współczesnej medycyny w kontekście starzenia się organizmu, rozmawiamy z docentem Ernestem Kucharem – specjalistą w klinice Viva-Derm.
Kuchnia bez glutenu6gru2015, 20:00 —
Jedyną metodą leczenia celiakii jest rygorystyczne przestrzeganie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.
Zielony sposób na zdrową sylwetkę!4gru2015, 11:08 —
Coraz częściej słyszymy o cudownej aldze, która robi furorę wśród największych światowych gwiazd. Hollywoodzkie sławy oszalały na punkcie zielonego koloru, który codziennie rano pojawia się w ich szklankach. Wśród fanek dobroczynnego działania chlorelli są takie gwiazdy jak...
Pić mleko, czy nie pić? Oto pytanie29lis2015, 20:00 —
Zdrowe, niezdrowe? Chude czy tłuste? Zakwaszone czy słodkie? Tylko dla dzieci, czy i dla dorosłych? Na temat mleka istnieje wiele, często sprzecznych, teorii. Jakie jest więc zdrowe i dla kogo?
Rzepak czy oliwki?16lis2015, 11:00 —
Czy oliwa jest olejem, czy olej oliwą? Co jest zdrowsze? Na czym smażyć, a czym polewać sałatki? Czyli o zdrowych tłuszczach, które powinny się znaleźć w codziennym menu.
Słoneczna witamina życia8lis2015, 20:00 —
Zapobiega nowotworom i infekcjom, opóźnia rozwój alzheimera. Witamina D3 to prawdziwy eliksir zdrowia o naukowo udowodnionej skuteczności.
Zapobiec grypie i cukrzycy8lis2015, 20:00 —
Osoby z niedoborami witaminy D żyją krócej – mówi prof. Michael Holick z Bostońskiej Akademii Medycznej, specjalista w dziedzinie biochemii i endokrynologii.
Biegacze amatorzy często nie są dostatecznie nawodnieni28paź2015, 17:32 —
Jak istotne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, powinien wiedzieć każdy biegacz. Dlatego musi on pamiętać o podstawowych zasadach, dzięki którym nie tylko ukończy bieg, ale i uzyska upragnione efekty. W przeciwnym razie organizm nie wytrzyma takiego obciążenia.
Dbamy o twoje zdrowie każdego dnia26paź2015, 6:00 —
Innowacyjne suplementy diety wspomagające funkcjonowanie organizmu, a także nowoczesne produkty lecznicze i kosmetyczne – to źródło sukcesu rynkowego spółki LEK-AM.
Metody na kaca. "Cudowna kroplówka" podawana przez chirurga23paź2015, 23:06 —
Coraz więcej lekarzy zarabia na majętnych pijakach, którzy za wszelką cenę chcą uniknąć kaca. Obiecują, że "cudowna kroplówka" postawi ich na nogi w kilka godzin.
Makaron podstawą zbilansowanej diety15paź2015, 19:44 —
Według badań Polacy zjadają rocznie ok. 5 kg makaronu, w porównaniu z takimi makaronowymi smakoszami jak Włosi czy Wenezuelczycy, to stanowczo mało. Biorąc pod uwagę, że węglowodany, których dostarcza makaron są podstawą piramidy żywieniowej to powinniśmy jadać go częściej -...
Suplementy, kasa, ściema11paź2015, 20:00 —
Narzekamy, że nie stać nas na leki, że są drogie. A lekką ręką wydajemy co roku miliardowe kwoty na iluzję, tj. suplementy diety. Jesteśmy pod tym względem mistrzami Europy. „Wprost” radzi, jak nie dać się nabić w butelkę i wybierać farmaceutyki z głową.
Etyka znika z aptek11paź2015, 20:00 —
Winą za wielką sprzedaż suplementów należy obarczyć sieci aptek. Kierują się komercją, jakość nie ma znaczenia – uważa mgr farmacji Marcin Wiśniewski, właściciel dwóch aptek, inicjator Ruchu Aptekarzy Polskich.
Jakie błędy w kuchni popełniają Polacy?6paź2015, 10:46 —
Zdajemy sobie sprawę, jak wiele korzyści daje zbilansowana dieta i posiłki na bazie świeżych produktów, jednak brak doświadczenia w kuchni powoduje, że podczas przygotowywania dań aż 90 proc. Polaków popełnia błędy. Najczęściej gotują potrawy zbyt długo. Nadal popularne jest...