Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 471 tekstów

  • Czy leki na wysokie ciśnienie krwi są bezpieczne dla pacjentów z chorobą COVID-19? 4 maj 2020, 12:27 Pomimo obaw wyrażonych przez niektórych ekspertów, powszechne leki na nadciśnienie nie zwiększały ryzyka zarażenia się COVID-19 – ani rozwoju ciężkiej choroby – w badaniu przeprowadzonym na 12 594 pacjentach.
  • Dieta bogata w nabiał związana z niższym ryzykiem cukrzycy i nadciśnienia 19 maj 2020, 7:39 Spożywanie co najmniej dwóch dziennych porcji nabiału wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy i nadciśnienia, a także z grupą czynników zwiększających ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (zespół metaboliczny) – wynika z badań opublikowanych w BMJ Open Diabetes Research & Care....
  • Wysokie zarobki obniżają stres, ale nie chronią przed chorobami serca 1 maj 2020, 19:55 Badacze podają, że osoby bogacące się mają tendencję do poprawy zdrowia psychicznego, ale także wyższego ryzyka chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym. Czasem są tak skoncentrowani na swojej pracy, że nie zachowują dobrych nawyków zdrowotnych.
  • Arytmia serca – jak się objawia i czy jest niebezpieczna 18 maj 2020, 17:31 Problemy z rytmem serca (zaburzenia rytmu serca) występują, gdy impulsy elektryczne koordynujące bicie serca nie działają prawidłowo, powodując bicie serca za szybko, za wolno lub nieregularnie. Bywa, że stanowią stan zagrożenia życia.
  • Jak bezpiecznie jeść skórkę ryby? Wyjaśniamy 21 maj 2020, 15:30 Skórka ryb jest bezpieczna do spożycia, pod warunkiem, że przed jedzeniem jest ona czyszczona i odpowiednio przygotowana. Jedzenie skóry ryb o niższej zawartości rtęci i innych zanieczyszczeń ograniczy narażenie na potencjalnie szkodliwe chemikalia.
  • Jak pozbyć się robaków z truskawek? To nagranie podbija internet 21 maj 2020, 22:35 Sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami. Chyba nie ma na świecie osób, które nie lubią tych soczystych owoców kojarzących się z latem. Jak się jednak okazuje, przed zjedzeniem warto pozbyć się z truskawek niechcianych lokatorów.
  • Prezydent Trump zażywa hydroksychlorochinę w obronie przed COVID-19. Dlaczego zdaniem ekspertów popełnia błąd? 20 maj 2020, 14:31 Prezydent Trump mówi, że codziennie przyjmuje hydroksychlorochinę, mimo że wciąż niewiele jest dowodów klinicznych na jej działanie. Food and Drug Administration (FDA) również zakwestionowało skuteczność leku i ostrzegło przed potencjalnie śmiertelnymi skutkami ubocznymi,...
  • Czy jem za dużo soli? 8 sygnałów, które wysyła ci organizm 9 maj 2020, 12:21 Sól kuchenna to główne źródło sodu w naszej diecie. Sód jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak trzeba pamiętać, że w nadmiarze szkodzi, prowadząc m.in. do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Sprawdź, jakie sygnały wysyła organizm, gdy jesz zbyt dużo...
  • Dlaczego warto jeść bób? Właściwości zdrowotne i lecznicze 24 maj 2020, 14:19 Bób należy do roślin strączkowych. W diecie człowieka znajduje się od bardzo dawna - jego wartości odżywcze doceniano już w czasach starożytnych. Obecnie warzywo to stało się modnym składnikiem zdrowej diety i naprawdę warto się do niego przekonać, bo oprócz wysokich wartości...
  • Jak zabija COVID-19? Nowe badania 13 maj 2020, 11:23 COVID-19, choroba wywołana przez koronawirusa SARS-Cov-2, zaraziła ponad 4 miliony ludzi w 212 krajach, z których co najmniej 272 000 zmarło. Ciągły wpływ pandemii na gospodarkę i społeczeństwo jest oszałamiający, ale pomimo codziennej fali wiadomości o chorobie, niewiele osób...
  • Jak wybrać dobry czosnek? To trudniejsze niż myślisz 12 maj 2020, 14:29 Miłośnicy czosnku sięgają po niego każdego dnia. Choć powoduje nieprzyjemny zapach z ust, warto włączyć go do diety ze względu na jego prozdrowotne właściwości.
  • Sezon na młodą kapustę w pełni. Dlaczego warto ją jeść? 13 maj 2020, 20:27 Młoda kapusta zdecydowanie otwiera sezon letni. Gotowana z dużą ilością koperku stanowi pyszne danie samo w sobie. A czy wiesz, dlaczego warto jeść kapustę?
  • Czy można uodpornić się na działanie kofeiny? 22 maj 2020, 7:33 Kofeina występuje m.in. w kawie. Zwiększa w mózgu poziom substancji chemicznych, które poprawiają nastrój, zwalczają zmęczenie i poprawiają koncentrację. Ale czy możliwe jest wyrobienie tolerancji na ten składnik i brak reakcji na jego działanie?
  • Czy oliwki mogą pomóc schudnąć? Zaskakujące doniesienia ze świata nauki 22 maj 2020, 9:28 Oliwki – pikantny śródziemnomorski przysmak – są znane z tego, że są bogate w zdrowe tłuszcze i są zawarte w popularnej diecie śródziemnomorskiej, więc możesz się zastanawiać, czy oliwki mogą pomóc ci schudnąć. Za chwilę się tego dowiesz.
  • O jakiej porze dnia najlepiej pić kawę? Odpowiedź nie jest tak oczywista 22 maj 2020, 5:54 Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Zawiera bardzo popularny stymulant zwany kofeiną. Wiele osób sięga po filiżankę tego napoju zaraz po przebudzeniu, podczas gdy inni uważają, że bardziej korzystne jest picie jej kilka godzin później. Jaka jest prawda?
  • Prawidłowe mycie zębów. Korzyści, o których nie słyszałeś 14 maj 2020, 9:25 Brak higieny jamy ustnej to nie tylko nieprzyjemny zapach i nieestetyczny wygląd zębów. Choroby przyzębia, które rozwijają się m.in. wskutek nieprawidłowego dbania o uzębienie mają o wiele poważniejsze konsekwencje dla zdrowia. Dowiedz się, co zyskujesz myjąc zęby dwa razy...
  • Nie tylko otyłość. 7 czynników, które zwiększają ryzyko cukrzycy 2 maj 2020, 11:54 Cukrzyca została zdiagnozowana już u 3 mln Polaków, jednak szacuje się, że dodatkowo choruje na nią nawet 20-30 proc. osób. Bez diagnozy i właściwego leczenia w 2030 roku chorować może już 5 mln osób w kraju. Jakie czynniki zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy?
  • Cukrzyca ciążowa. Czy może nie dawać żadnych objawów? 23 maj 2020, 20:55 Cukrzyca ciążowa (cukrzyca ciężarnych) to choroba metaboliczna, którą diagnozuje się u kilku procent przyszłych mam. Przyczyną cukrzycy ciążowej mogą być zarówno „szalejące” w czasie ciąży hormony, jak i czynniki genetyczne oraz czynniki środowiskowe. W jaki sposób wykrywa się...
  • Nowotwór i COVID-19 – czy pacjenci onkologiczni mają wyższe ryzyko zgonu? 4 maj 2020, 11:33 Według lekarzy-badaczy z Montefiore Health System i Albert Einstein College of Medicine, osoby zmagające się z nowotworem, u których rozwija się COVID-19, są znacznie bardziej narażone na śmierć z powodu choroby. Badanie zostało opublikowane w internetowym wydaniu Cancer...
  • Eksperci: Choroby przyzębia zwiększają ryzyko zawału i udaru 12 maj 2020, 17:28 Choroby przyzębia co najmniej dwukrotnie zwiększają ryzyko zawału serca i udaru mózgu – przypominają specjaliści. Polacy wciąż jednak lekceważą zmiany próchnicowe i choroby przyzębia, tylko 1 proc. naszych rodaków nie ma problemów z dziąsłami.
  • Kobieta 40+. 5 zasad, które pomogą zachować zdrowie i młodość 3 maj 2020, 18:34 Dla wielu kobiet przekroczenie granicy wieku 40 lat wiąże się z wieloma obawami dotyczącymi zdrowia i młodości. Zupełnie niepotrzebne, bo także w tym wieku są sposoby na to, by zachować dobry wygląd, samopoczucie oraz kondycję. Czy stosujesz 5 poniższych zasad, aby lepiej się...