Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 60 tekstów

  • Jak przestać się objadać? 19 wrz 2018, 10:14 Każdy chciałby zdrowo i regularnie się odżywiać. Tymczasem większość z nas żyje w biegu, spożywa posiłki o różnych godzinach, wybiera półprodukty i fast-foody i systematycznie (często nawet każdego dnia) zmaga się z napadami wilczego głodu, które powodują skoki poziomu cukru i...
  • Oliwa z oliwek – naprawdę skuteczna czy jednak przereklamowana? 17 wrz 2018, 12:54 Oliwa z oliwek, zwana także po prostu „oliwą” powstaje podczas tłoczenia „na zimno” lub „na gorąco”. Uważa się ją za jeden z najzdrowszych tłuszczów i dlatego też często jest polecana, jako element zdrowej i zbilansowanej diety. Czy jej właściwości naprawdę są aż tak korzystne...
  • Cudowne właściwości kiszonej kapusty 19 wrz 2018, 8:59 Kiszona kapusta jest dostępna przez cały rok, jednak to właśnie jesienią i zimą sięgamy po nią regularnie. Można dodawać ją do zup, przygotowywać z niej farsz do pierogów czy krokietów, a także spożywać solo. Dlaczego kiszona kapusta powinna być stałym elementem naszej diety?...
  • Jabłka to samo zdrowie 13 wrz 2018, 13:35 Chlubą Polski jest jabłko. Jesteśmy największym producentem jabłek w Europie i trzecim na świecie, zaraz za Chinami i USA. Ale to nasze jabłka cieszą się sławą najsmaczniejszych, bo dzięki klimatowi ciepłych dni i chłodnych nocy, mają idealny stosunek cukru do kwasu. Dlatego...
  • Cudowne właściwości buraków. Dlaczego warto po nie sięgać? 4 wrz 2018, 12:39 Buraki są nieodłącznym elementem tradycyjnej, polskiej kuchni. Większości z nas kojarzą się z dobrym, domowym obiadem. Są podstawą czerwonego barszczu, ale mogą być też podawane w formie surówki (w niektórych regionach na zasmażane buraczki mówi się „jarzynka”). Buraki mają...
  • Cebula – dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej? 31 sie 2018, 10:01 Cebulę możemy kupić właściwie w każdym sklepie. Niektórzy ją uwielbiają, inni nie znoszą jej zapachu. Czerwona cebula świetnie nadaje się do sałatek, ponieważ swoją barwą ożywia danie. To nie jedyna jej zaleta. Dlaczego warto częściej sięgać po cebulę?
  • Co potrafi woda imbirowa? Będziesz zaskoczony 31 sie 2018, 8:35 Myśląc o napoju, który ułatwia odchudzanie, zdecydowanie na myśl przyjdzie nam woda z cytryną. Mówi się, że picie jej na czczo sprzyja utracie masy ciała. Tymczasem okazuje się, że zdecydowanie lepszym napojem jest woda imbirowa. Jej właściwości są naprawdę wyjątkowe.
  • „Wyzwanie ognia” znowu modne. 12-latka trafiła do szpitala z poparzeniami 23 sie 2018, 11:52 Wśród nastolatków popularne są różnego typu wyzwania, których spełnienie gwarantuje rozgłos w mediach społecznościowych. Niektóre z nich są niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. Tak jest w przypadku „wyzwania ognia”, którego ofiarą padła 12-latka ze Stanów Zjednoczonych.
  • Najbrudniejsze miejsca w kuchni. Gorzej niż w toalecie... 26 cze 2018, 13:57 Co przychodzi ci do głowy, kiedy myślisz o najbrudniejszych miejscach w twoim domu? Zapewne łazienka, a przede wszystkim muszla klozetowa. Niestety, prawdziwym siedliskiem chorobotwórczych bakterii jest miejsce, w którym przygotowujemy posiłki, czyli właśnie kuchnia.
  • Dlaczego warto jeść hummus? Będziesz zaskoczony 6 sie 2018, 7:15 Hummus na dobre zagościł w naszych sklepach. Chociaż jest łatwo dostępny i uważany za zdrowy, większość z nas i tak omija go szerokim łukiem. Może chodzi o jego specyficzny smak, a może o brak wiedzy – co to jest i z czym się je. Dowiedz się, dlaczego warto jeść hummus. Jego...
  • 6 dobrych powodów, by sięgnąć po spirulinę 6 lip 2018, 13:53 W Internecie ostatnio roi się od zdjęć niebiesko-zielonych potraw i deserów. Myślisz, że to sama chemia? Jesteś w błędzie. Tajemniczym składnikiem, odpowiedzialnym za ten bajeczny kolor jest spirulina – „superfood” po które sięgają ludzie świadomi, jak ważne jest zdrowe...
  • Dlaczego warto chrupać marchewki? 6 dobrych powodów 26 lip 2018, 6:30 Marchewki to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych warzyw. Jako składnik włoszczyzny, znajduje się w niemal wszystkich zupach i rybie po grecku. Jako warzywo niskokaloryczne, pełni rolę zdrowej przekąski w diecie odchudzającej. Jednak marchewki mają dużo więcej właściwości....
  • Czy ocet jabłkowy pomaga schudnąć? 13 lip 2018, 7:46 Ocet jabłkowy możemy dostać właściwie w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Niektórzy twierdzą, że ma właściwości odchudzające. Miłośnicy octu jabłkowego dodają go do różnych potraw, a nawet piją po rozcieńczeniu. Jakie działanie ma ocet jabłkowy i czy faktycznie pomaga schudnąć?
  • Dlaczego warto sięgać po pieprz cayenne? 20 lip 2018, 9:30 Pieprz cayenne możemy dostać właściwie w każdym sklepie. Niektórzy sięgają po niego regularnie, by podkreślić smak potrawy, inni omijają go szerokim łukiem z obawy, że danie będzie zbyt ostre. Prawdą jest, że tę intensywną przyprawę trzeba stosować z umiarem, ale warto....
  • Cudowne właściwości kapusty. Od dziś zaczniesz ją jeść częściej 24 lip 2018, 10:24 Kapusta jest bardzo popularnym warzywem, które w Polsce można kupić przez cały rok. Sięgamy po nią bardzo chętnie, ponieważ jest tania i można wykorzystać ją na wiele sposobów. Na jej bazie powstała nawet dieta kapuściana, która cieszy się ogromną popularnością. Zalet jedzenia...
  • Jak ugotować ryż, żeby był zdrowszy i sprzyjał odchudzaniu? 20 sie 2018, 7:28 Ryż bardzo często gości na naszych stołach i nie ma się co dziwić – jego szerokie zastosowanie sprzyja kulinarnym wariacjom. Chociaż jest smaczny i sycący, raczej nie kojarzy nam się z produktem, który sprzyja odchudzaniu. Mowa oczywiście o białym ryżu. Jednak istnieje sposób...
  • Lubisz włoską kuchnię? Nie popełniaj tych błędów 7 cze 2018, 10:15 Włoska kuchnia jest wyjątkowo aromatyczna. Gdy o niej myślimy, przed oczami natychmiast mamy pizzę i spaghetti. Zdawać by się mogło, że są to bardzo proste w przygotowaniu potrawy, jednak... łatwo popełnić kilka podstawowych błędów, przez które wielka uczta okaże się klapą....
  • Praca z domu ma wpływ na twoje zdrowie psychiczne 25 maj 2018, 10:35 Praca z domu jest dla wielu osób spełnieniem marzeń. Powodów może być kilka. Czasem chodzi o odległość, innym razem o efektywność czy własne upodobania, ale bywa też, że praca zdalna jest jedyną możliwością ze względu na stan zdrowia czy opiekę nad dzieckiem. Jak praca zdalna...
  • Jak ograniczyć tłuszcz w diecie? Kilka prostych trików 11 maj 2018, 15:45 Jak ograniczyć tłuszcz w diecie? To pytanie zadaje sobie każdy, kto chce stracić na wadze i zadbać o swoje zdrowie. Ograniczenie tłuszczu w diecie może być jednak problematyczne, ponieważ wymaga zmiany nawyków żywieniowych, a także przyrządzania posiłków w inny sposób niż...
  • Jak zrobić naturalny antybiotyk? Potrzebujesz kilku składników 21 kwi 2018, 8:29 Chociaż naturalne antybiotyki znane są od pokoleń, ostatnimi czasy stały się wyjątkowo popularne. A to za sprawą niepokojących informacji – bakterie stają się oporne na działanie syntetycznych antybiotyków. Coraz chętniej sięgamy więc po stare, sprawdzone receptury. Czy...
  • Gotując uczą się żyć 24 kwi 2018, 10:07 W domach dziecka nikomu nie mówi się, jak ugotować obiad, kiedy nadejdzie dorosłość. Ani tego, jak skasować bilet, zrobić zakupy i żyć. Usamodzielnianie to fikcja. Dlatego państwo wyręczają w tej sprawie fundacje.
  • To największe skupisko zarazków w twoim domu. Przedmioty, które czyścimy za rzadko 7 kwi 2018, 10:32 Teoretycznie w twoim domu jest czysto. Tak przynajmniej wydaje się na pierwszy rzut oka. Kurze wytarte, podłoga odkurzona i umyta, zbędne przedmioty schowane do szafy. Standardowa lista zadań wykonana. A gdyby zapytać się, kiedy ostatni raz umyłeś lodówkę albo klamki?
  • Czy można jeść kiełkujący czosnek? 19 kwi 2018, 15:23 Z gotowaniem wiąże się kilka mitów. Na przykład wszyscy wierzymy, że czosnek, który zaczął kiełkować nie nadaje się już do spożycia i należy go wyrzucić. Nie zastanawiamy się, czy to prawda, nie próbujemy, nie wąchamy. Po prostu wyrzucamy, a to błąd.
  • Pokrój cytrynę i posyp ją solą. Ten trik odmieni twoje życie 24 kwi 2018, 12:43 Wszyscy mamy w domu cytrynę. Na ogół dodajemy ją do herbaty lub wody. Lubimy jej kwaśny smak i cenimy za prozdrowotne właściwości. Okazuje się, że cytrynę można wykorzystać w bardzo nietypowy sposób. Wystarczy tylko posypać ją solą.
  • Tak wygląda jedzenie w polskich szpitalach. NIK alarmuje: To może szkodzić 13 kwi 2018, 9:03 System ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. „Dostarczane produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić” – wskazała w raporcie NIK. Przykłady niewłaściwego żywienia polskich...
  • Nie je? No to macie problem 8 kwi 2018, 20:00 Kiedy nastolatek się głodzi albo objada, zwykle ma problemy emocjonalne i trzeba mu pomóc.
  • Dzieci to całe nasze życie 3 cze 2018, 20:00 O 40-dniowym proteście w Sejmie opowiadają Katarzyna i Karol Milewiczowie, rodzice Wiktorii i Magdy.
  • Sposoby na zdrowego i smacznego kurczaka 3 cze 2016, 13:22 Jest niskokaloryczne, chude i niskotłuszczowe. Bogate w białko i witaminy. Mięso drobiowe jest idealne nie tylko dla sportowców, ale i dla osób, które dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę.
  • Szczęśliwa kuchnia Beaty Pawlikowskiej 19 kwi 2016, 15:37 Bez chemii, glutenu, ze świeżych produktów – w swojej najnowszej książce „Szczęśliwe garnki extra” Beata Pawlikowska pisze o zdrowym żywieniu przez cztery pory roku.
  • Moda na zdrową żywność nie mija 9 sty 2016, 18:44 Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem – wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. W...