Wielki comeback polskich ziół
Materiał partnera

Wielki comeback polskich ziół

Dodano:   /  Zmieniono: 12
Ostropest plamisty
Ostropest plamisty
Ostropest, siemię lniane, czystek. Trudno wymienić wszystkie ich zalety. Mają zbawienny wpływ na organizm. wprowadzając je na stałe do diety, wyświadczamy sobie wielką przysługę.

Ostropest plamisty, roślina z rodziny astrowatych, wygląda jak oset. Dzięki wysokiej zawartości substancji aktywnych (głównie sylimaryny) ma silne działanie odtruwające, co wykorzystywano już w starożytności. Stosowany dziś znany lek na wątrobę oparty jest właśnie na ostropeście plamistym. Stres, leki, zanieczyszczenie powietrza i gleby, alkohol, niezdrowe, tłuste, przetworzone jedzenie pozostawiają ślady w wątrobie. Ostropest natomiast odtruwa ją i regeneruje. 

W niektórych krajach ekstrakty ostropestu zostały nawet wpisane do oficjalnego rejestru leków na marskość wątroby. Badania wykazują wysokie działanie ochronne sylibiny (składnik sylimaryny), jeśli chodzi o uszkodzenia skóry wywołane przez promienie UVA i UVB – od fotostarzenia aż po raka skóry. Wyniki te sugerują, że sylibina może mieć wpływ zarówno na usuwanie uszkodzonych promieniami UVA komórek, jak też odgrywa rolę w profilaktyce raka skóry. Spożywanie nasion ostropestu może podnosić poziom glutationu – enzymu umożliwiającego usuwanie toksyn z organizmu. 

 Ciągle odkrywane są nowe właściwości sylibiny i poszerza się zastosowanie jej w lecznictwie. Jak jeść ostropest? Nasiona są twarde, dlatego należy zemleć je w młynku do kawy. Ponieważ nie ma określonego smaku, dodawać go można do wszystkiego – płatków śniadaniowych czy owsianek, sałatek, warzyw gotowanych na parze, kanapek, sosów czy ciasta przy wypieku domowego pieczywa. Nadmiar zmielonych nasion można przesypać do słoika i zostawić na później. Świeże liście dużego ostropestu można dodawać do sałatek.

Komentarze ekspertów

„Sylimaryna wspomaga pracę wątroby, poprawia trawienie i podnosi zdolności obronne organizmu. Świeże liście ostropestu można bez obaw dodawać do sałatek, a zmielone ziarna w ilości nie więcej niż 1-2 łyżeczki w tygodniu. Przyjmowanie gotowych suplementów sylimaryny należy uzgodnić z lekarzem, gdyż współistnienie chorób, przyjmowane leki a także okres ciąży i karmienia mogą być przeciwwskazaniem do ich stosowania”.

Dr inż. Agnieszka Kowalik - Rada naukowa "Twoja Klinika"

"Ostropest nieznany, zapomniany, a jakże zdrowy. Na rodzimych polach mamy mnóstwo naturalnych lekarstw na wyciągnięcie ręki,  trzeba tylko wiedzieć jak i po które z nich sięgnąć. Zachęcam do włączenia ich do diety nie tylko ze względu na lecznicze właściwości ale również oryginalny smak i wygląd. Liście mniszka lekarskiego ( mleczu), krwawnika czy dzikiego szczawiu urozmaicą nawet najnudniejszą sałatkę. Dzikie rośliny, zioła często są gożkawe w smaku, więc proponuję przełamać tą gorycz słodkim dressingami. Wracając do ostropestu proponuję stosować go podobnie jak siemię lniane, dodawać w postaci zmielonej do wszelkich domowych wypieków zarówno wytrawnych jak i na słodko, nie zmieni smaku potrawie ale pozytywnie zadziała na nasz organizm".

Dawid Budzich, kucharz, współprowadzący telewizyjny program telewizyjny "Na zdrowie"

Przepis

Ryba w papilotach z cytryną, warzywami i ziołami według Karola Okrasy


Składniki (na 4 porcje)

  • 2 dorady (każda po ok. 600 g)
  • 4 pędy selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże gałązki koperku
  • 50 ml oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ostra papryczka chili
  • odrobina soli
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 4 liście laurowe
  • 80 ml białego wytrawnego wina

Sposób wykonania :

Doradę patroszymy i usuwamy skrzela oraz oczy. Nacieramy delikatnie solą i kminem rzymskim. Formujemy z podwójnej warstwy  pergaminu rynnę i układamy w niej pokrojone warzywa. Marchewkę w cienkich plastrach, selera naciowego w małych
kawałkach, czosnek w plastrach, cebulę w ćwiartkach (oddzielone kolejne warstwy). Warzywa gotujemy w naczyniu na parze
przez ok. 4 min. Na warzywach układamy rybę, a na niej cząstki cytryny i koper. Podlewamy każdą winem i oliwą. Zawijamy szczelnie na kształt cukierka i zawiązujemy sznurkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 10–15 min. Rybę podajemy w pergaminie na półmisku. Można do niej przygotować sos z rukoli lub pomidorowy.



Artykuł został opublikowany w 16/2016 wydaniu tygodnika e-Wprost.

Archiwalne wydania Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

Źródło: Philipiak
 12

Czytaj także