Ministerstwo Edukacji Narodowej na swojej stronie poinformowało, że „pieczywo półcukiernicze i cukiernicze, czyli m.in. drożdżówki o określonych kryteriach zawartości cukru będzie można kupić w sklepikach szkolnych od 1 września 2016 roku”. Przygotowany w tej sprawie projekt rozporządzenia został skierowany do konsultacji społecznych.
Nowy projekt łagodzi obowiązujące przepisy i zamiast listy substancji zakazanych wprowadza maksymalne wartości np. cukru, tłuszczu czy soli w sprzedawanej żywności. – Pracujemy nad takimi rozwiązaniami, które pokazują, że można odżywiać się zdrowo, a jednocześnie smacznie – podkreślił minister zdrowia Konstanty Radziwiłł. Ponadto nowe przepisy mają pozwolić na sprzedaż kanapek przygotowywanych z różnego rodzaju pieczywa.
Z projektem rozporządzenia można zapoznać się na stronie internetowej Ministerstwa Zdrowia, gdzie został opublikowany.
Czytaj też:
Kopacz do uczniów: Zadbałam, żebyście nie byli grubaskami