Groźne bakterie w kiełbasie śląskiej. GIS ostrzega konsumentów

Groźne bakterie w kiełbasie śląskiej. GIS ostrzega konsumentów

Kiełbasa śląska
Kiełbasa śląskaŹródło:Wikimedia Commons / Mariuszjbie
GIS wydał oficjalne ostrzeżenie dotyczące bakterii w kiełbasie śląskiej produkowanej z szynki. Chodzi o partię, której termin przydatności do spożycia mija w połowie lipca.

Jak dowiadujemy się z komunikatu Głównego Inspektoratu Sanitarnego, obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w kiełbasie śląskiej z szynki ekstra. Mikroby wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.

Chodzi konkretnie o partię produktu oznaczoną numerem 04128, o terminie przydatności do spożycia wyznaczonym na 15 lipca 2018 roku. Producentem wadliwej kiełbasy są Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS”. Według informacji podanych przez Inspektorat, spółka rozpoczęła już proces wycofywania danej partii produktu. Na stronie internetowej firmy poinformowano także konsumentów o możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu.

GIS podkreśla, że nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Czytaj też:
GIF masowo wstrzymuje sprzedaż leków na nadciśnienie. Winny chiński składnik

Źródło: gis.gov.pl