Jak w prosty sposób zwiększyć ilość witaminy C w diecie?

Jak w prosty sposób zwiększyć ilość witaminy C w diecie?

Dodano: 
Zapobieganie niedoborom witaminy C
Zapobieganie niedoborom witaminy C Źródło: Fotolia / Yevheniia
Witamina C jest jedną z najpopularniejszych witamin. Wszyscy wiemy, że jest potrzebna do prawidłowej pracy organizmu, a wiele osób regularnie ją suplementuje. Czy naprawdę jest to konieczne? Dowiedz się, które produkty są cennym źródłem witaminy C. I nie chodzi wyłącznie o cytrusy!

Witamina C to samo zdrowie – wiedzą o tym nawet przedszkolaki i poproszone o wymienienie jakiejkolwiek witaminy, najprawdopodobniej wskażą właśnie tę. O witaminie C mówi się dużo i często. I dobrze, ponieważ ta witamina ma wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Zalecane dzienne spożycie witaminy C wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn.

Witamina C – właściwości

Witamina C pełni wiele istotnych funkcji. Oto niektóre z nich:

  • Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który może zwiększyć poziom antyoksydantów we krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca.
  • Suplementy witaminy C obniżają ciśnienie krwi zarówno u zdrowych osób dorosłych, jak i u dorosłych z istniejącym nadciśnieniem tętniczym.
  • Witamina C jest niezbędna do formowania i wydzielania osseiny - składnika budulcowego kości.
  • Witamina C może poprawić wchłanianie żelaza, które jest słabo wchłaniane, a także zapobiec jego niedoborom.
  • Witamina C może zwiększyć odporność poprzez wspomaganie skuteczniejszej pracy krwinek białych, wzmocnienie systemu obronnego skóry i szybsze gojenie się ran.
  • Witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne.
  • Regularne przyjmowanie witaminy C zmniejsza ryzyko przeziębienia, jednak nie przyspiesza leczenia, gdy przeziębienie już się rozwinie.

Witamina C – produkty, po które warto sięgać

Pomarańcze
W 100 g pomarańczy znajdziemy około 53 mg witaminy C. To całkiem sporo, jednak inne, niepozorne warzywa i owoce zawierają jej równie dużo, jeśli nie więcej. Chcąc zapobiegać niedoborom tej witaminy, warto dowiedzieć się, które produkty są bogate w witaminę , bo nie są to tylko cytrusy, jak mogłoby się wydawać.

Truskawki
Nawet te najsłodsze truskawki są cennym źródłem witaminy C, choć może nam się wydawać, że akurat tej witaminy nie zawierają zbyt wiele. W filiżance truskawek znajdziemy aż 85 mg witaminy C. Co ciekawe, truskawki pomagają też utrzymać cukier na właściwym poziomie. Szkoda, że na rynku dostępne są tak krótko.

Sok ananasowy
Jesteśmy wygodni i chętnie sięgamy po ananasa w puszce, jednak nie jest to najlepszy wybór. Świeży ananas to prawdziwa bomba witaminowa. W 100 g znajdziemy aż 48 mg witaminy C. Jednak tajną bronią ananasa jest bromelaina - grupa enzymów, które mają działanie przeciwzapalne, odchudzające i przeciwobrzękowe.

Brukselka
W filiżance brukselki znajdziemy około 78 mg witaminy C, a to naprawdę bardzo dużo.To niepozorne warzywo jest też bogatym źródłem sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który może chronić przed wieloma nowotworami.

Papryka - skarbnica witaminy C
Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, choć nikt jej o to nie podejrzewa. Wszystkie papryki - zielone, żółte, czerwone i pomarańczowe - zawierają więcej witaminy C niż pomarańcza, od 95 mg w zielonej do aż 341 mg w kolorze żółtym. W dodatku są niskokaloryczne.

Brokuły
Filiżanka posiekanych, surowych brokułów ma około 81 mg witaminy C. Ponadto jest też doskonałym źródłem witaminy K, która wspiera proces krzepnięcia krwi i odpowiada za mocne kości.

Kapusta
Kapusta znana jest od wieków ze swoich prozdrowotnych właściwości. Mówi się, że witaminy C ma tyle, że mogłaby zastąpić cytrynę. W 100 g znajdziemy jej około 36 mg. Ponadto jest też doskonałym źródłem wapnia, magnezu i potasu.

Kiwi
W 100 g kiwi znajdziemy aż 93 mg witaminy C. Jeden dorodny owoc może więc zapewnić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Ponadto zawiera potas, żelazo, kwas foliowy, wapń, miedź, kwas foliowy, magnez, cynk, czy błonnik.

Mango
Mango jest bogatym źródłem minerałów i witamin, choć nie cieszy się w Polsce taką popularnością jak choćby kiwi. W 100 g mango znajdziemy około 36 mg witaminy C oraz bardzo dużo potasu, który ma wyjątkowo korzystny wpływ na ciśnienie krwi.