Jak ugotować ryż, żeby był zdrowszy i sprzyjał odchudzaniu?

Jak ugotować ryż, żeby był zdrowszy i sprzyjał odchudzaniu?

Dodano: 
Biały ryż
Biały ryż Źródło: Fotolia / ElenaR
Ryż bardzo często gości na naszych stołach i nie ma się co dziwić – jego szerokie zastosowanie sprzyja kulinarnym wariacjom. Chociaż jest smaczny i sycący, raczej nie kojarzy nam się z produktem, który sprzyja odchudzaniu. Mowa oczywiście o białym ryżu. Jednak istnieje sposób gotowania ryżu, by ten stał się zdrowszy i sprzyjał odchudzaniu.

Zwykły, biały ryż znajdziemy w każdej, polskiej kuchni. Sięgamy po niego bardzo często, ponieważ jest prosty w przygotowaniu i pasuje do wielu dań. Można jeść go na słodko (np. ryż z jabłkiem i cynamonem), dodać do zupy (np. pyszna pomidorowa z ryżem), dodać do farszu (np. na gołąbki czy do faszerowania cukinii/papryki). Torebka ryżu z pewnością uratowała już niejedno danie i warto trzymać opakowanie ryżu na czarną godzinę.

Mimo swojego szerokiego zastosowania, wiele osób unika ryżu, ponieważ uważany jest za tuczący i ubogi w składniki odżywcze. Podawanie go z tłustymi mięsami i sosami z pewnością nie pomaga. Warto jednak wiedzieć, że ryż należy ugotować w odpowiedni sposób, by był zdrowszy i sprzyjał odchudzaniu.

Czytaj też:
Dlaczego warto jeść hummus? Będziesz zaskoczony

Dlaczego niektórzy unikają ryżu?

Jedna filiżanka gotowanego ryżu zawiera około 200 kalorii, z których większość pochodzi ze skrobi w żywności. Skrobia zamienia się w cukier w organizmie i często jest magazynowana jako tłuszcz. W rzeczywistości spożycie białego ryżu, który ma mniej składników odżywczych niż brązowy ryż, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy. Potwierdzają to badania z Uniwersytetu Harvarda opublikowane w „British Medical Journal”.

Jak ugotować ryż, żeby był zdrowszy i sprzyjał odchudzaniu?

Istnieje pewna metoda, dzięki której można manipulować składem skrobi w ryżu. Polega ona na przekształcaniu trawiennych skrobi w odporne skrobie, co powoduje dłuższe trawienie. Biały, krótki ryż normalnie szybko się trawi i przekształca w glukozę. Trzeba wiedzieć, że nadmiar glukozy jest przechowywany w postaci tłuszczu. Może być głównym czynnikiem przyczyniającym się do przybierania na wadze i wielu innych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca i otyłość.

Sudhair James, jeden z naukowców zajmujących się zdrowszym gotowaniem ryżu, przedstawił swoje wstępne badania podczas „National Meeting and Exposition of American Chemical Society”.

Co należy zrobić? Dodać do gotującej się wody olej kokosowy (około 3 proc. wagi ryżu, jaki zamierzamy ugotować). Dopiero później dodajemy ryż, a po ugotowaniu odstawiamy go na 12 godzin. Zdaniem naukowców, liczbę kalorii w ryżu można zmniejszyć za pomocą prostego procesu gotowania.

Gotowanie ryżu z dodatkiem oleju kokosowego może zmniejszyć absorpcję kaloryczną o 10-12 proc., a potencjalnie do 50-60 proc. Konieczne są jednak dalsze badania z zastosowaniem różnych rodzajów ryżu. Ta technika gotowania i podgrzewania została już wcześniej zbadana, szczególnie w przypadku ziemniaków. Czas schładzania w przypadku ryżu wynosi 12 godzin i jest konieczny, by produkt zawierał więcej skrobi odpornych.

Czytaj też:
Czy mrożone i puszkowane warzywa są „gorsze”?

Źródło: Daily Health Post