Rak piersi a dieta – jak jedzenie wpływa na rozwój nowotworu?

Rak piersi a dieta – jak jedzenie wpływa na rozwój nowotworu?

Dodano: 
Piersi
Piersi Źródło: Fotolia / tanawatpontchour
Nie istnieje jeden uniwersalny rodzaj diety, który wywołuje raka piersi, czy też w stu procentach chroni przed zachorowaniem. Jednak to właśnie codzienne indywidualne wybory żywieniowe mogą rzeczywiście wpłynąć na poziom ludzkiego zdrowia. Jak przeciwdziałać rakowi piersi z pomocą diety?

Zgodnie z najnowszymi badaniami dieta ma ogromny wpływ na rozwój nowotworów – naukowcy mówią tutaj nawet o 30 do 40 proc. wszystkich zachorowań na raka. Niektóre pokarmy mogą sprawić, że poprawi się ogólne zdrowie twojego organizmu, układ odpornościowy będzie wzmocniony, a ryzyko zachorowania na raka piersi zostanie zredukowane niemal do minimum.

Czynniki ryzyka

Rak piersi występuje rzadziej u osób żyjących w krajach, w których zwyczajowa dieta jest oparta na roślinach i uboga w tłuszcze nasycone. Mimo to badania przeprowadzone na dorosłych kobietach w Stanach Zjednoczonych nie wykazały, że ryzyko raka piersi jest związane głównie z wysoką zawartością tłuszczu w diecie! W świecie nauki pojawiają się jednak sprzeczności i zgodnie z wynikami innego badania dziewczęta, które stosują dietę wysokotłuszczową w okresie dojrzewania, nawet jeśli nie mają nadwagi lub otyłości mogą znajdować się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na raka piersi w późniejszych latach życia.

Niezbędne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć wpływ diety na ryzyko wystąpienia raka piersi. Nie ulega jednak wątpliwości, że istotne są dostarczane kalorie, a tłuszcz jest często ich głównym źródłem w codziennej diecie. Dieta wysokotłuszczowa może prowadzić do nadwagi lub otyłości, a taki stan rzeczywiście zwiększa ryzyko wystąpienia raka piersi. Uważa się, że kobiety z nadwagą są bardziej narażone na raka piersi, ponieważ dodatkowe komórki tłuszczowe wytwarzają estrogen, który przyczynia się do namnażania komórek w tkance budującej piersi. Wówczas ryzyko zachorowania zwiększa się.

Czytaj też:
Rak piersi. Nowoczesne technologie pozwalają wykryć chorobę na wczesnym etapie

Wpływ diety na raka piersi

Komórki nowotworowe w przypadku raka piersi nie muszą pojawić się w jednym specyficznym miejscu, ponadto ich rozwój nie jest w jakikolwiek sposób zdeterminowany i może przebiegać bardzo różnie. Dlatego też nie istnieje jeden uniwersalny środek leczniczy, ani jedna uniwersalna dieta ochronna. Warto jednak pamiętać, że składniki odżywcze pochodzące z różnych pokarmów, zwłaszcza owoców, warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych dodadzą organizmowi niezbędnej energii i poprawią samopoczucie. Żywność uprawiana bez wykorzystania pestycydów może chronić przed niekorzystnymi zmianami zachodzącymi w komórkach.

Istnieją pewne produkty spożywcze, które są ogólnie uznane za część zdrowej i zbilansowanej diety i mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi raka piersi. Do takiej grupy produktów zaliczamy:

  • kolorowe owoce i warzywa;
  • pokarmy bogate w błonnik, takie jak produkty pełnoziarniste;
  • fasola i rośliny strączkowe;
  • mleko o niskiej zawartości tłuszczu i inne produkty mleczne;
  • produkty na bazie soi;
  • żywność bogatą w witaminę D;
  • przyprawy, o właściwościach przeciwzapalnych.

Badanie przeprowadzone na grupie ponad 91 000 kobiet wykazało, że stosowanie diety zawierającej głównie rośliny może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka piersi o 15 procent. Autorzy badania zalecają spożywanie nawet 8 do 10 porcji owoców i warzyw, w tym soków warzywnych. Zalecenia obejmują spożywanie zdrowych tłuszczów roślinnych, również tych pochodzących z nasion chia i lnu. Istotne jest również ograniczenie spożycia alkoholu oraz napojów o wysokiej zawartości kofeiny, które warto zastąpić wodą.

Z diety warto natomiast wykluczyć cukry proste, tłuszcze nasycone oraz czerwone mięso. Niektóre badania wykazały związek między spożywaniem czerwonego mięsa a większym prawdopodobieństwem wystąpienia raka piersi, zwłaszcza jeśli mięso jest mocno wysmażone. Ponadto przetworzone mięso i wędliny mają wysoką zawartość tłuszczu, soli i konserwantów i nie są uważane za żywność bezpieczną w obliczu zapobiegania rakowi piersi.

Czytaj też:
Nowy lek na rozsianego raka piersi

Jak przeciwdziałać rakowi piersi?

Podobnie, jak w przypadku wielu innych chorób, również rak piersi wymaga odpowiedniej prewencji. Podstawowym środkiem zaradczym jest niedoceniane, a bardzo potrzebne samobadanie piersi pod kątem wszelkich niepożądanych zmian. Nie wymaga ono jakichkolwiek nakładów finansowych, siły ani specjalistycznych przyrządów, a może znacząco pomóc w rozpoznaniu ewentualnego nowotworu. Każda niepokojąca zmiana jest wskazaniem do odbycia wizyty u lekarza, który zleci odpowiednie badania i skieruje na leczenie specjalistyczne w razie potrzeby.

Innym ważnym badaniem, które należy wykonywać mniej więcej raz do roku jest mammografia. W ostatnich latach popularne stały się tzw. mammobusy, czyli mobilne punkty, w których badanie mammograficzne można wykonać bezpłatnie i bez konieczności uprzedniego rezerwowania terminów.

Oprócz badań profilaktycznych oraz diety kluczowa jest również codzienna aktywność fizyczna. Zapobiega ona występowaniu nadwagi i otyłości, poprawia krążenie krwi, reguluje bicie serca. Dzięki temu znacznie odciąża organizm i zmniejsza ryzyko zachorowań nie tylko na raka, ale także wiele innych chorób. Warto również całkowicie wyeliminować stosowanie produktów tytoniowych.

Czytaj też:
Chcesz uniknąć raka? Sprawdź, o której jesz posiłki
Siemię lniane

Źródło: breastcancer.org, medicalnewstoday.com, mayoclinic.org