Mąka bezglutenowa zawierała gluten. Sanepid wycofał partię produktu

Mąka bezglutenowa zawierała gluten. Sanepid wycofał partię produktu

Mąka Denver Food
Mąka Denver FoodŹródło:gis.gov.pl
Główny Inspektorat Sanitarny wydał postanowienie dotyczące wycofania partii bezglutenowej mąki owsianej. Powód? Wykrycie glutenu w ilości przekraczającej dopuszczalne parametry.

Chodzi o produkt Mąka owsiana bezglutenowa, 400 g, której producentem jest Denver Food Sp. z o.o. Sp. K, ul. Pogodna 11, 84-240 Reda. Ostrzeżenie dotyczy partii o numerze E040619 i dacie minimalnej trwałości 27/02/2020. GIS pokazał także opakowanie produktu.

W próbkach produktu zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność glutenu na poziomie 32,14 ± 4,95 mg/kg. Zgodnie z Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 »sformułowanie „bezglutenowy” można stosować wyłącznie, jeśli dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu«.

Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.

Czytaj też:
Czy banany pomogą ci schudnąć? Zdziwisz się!