Odporność od kuchni

Odporność od kuchni

Dodano: 
Napar z imbirem
Napar z imbirem / Źródło: Fotolia / aboikis
Katar, kaszel, drapanie w gardle i gorączka.Zima. Jak naturalnie wzmocnić odporność i uchronić się przed infekcją?

Jedni regularnie łapią jakieś infekcje, inni potrafi ą cały sezon je-sienno-zimowy przetrwać nawet bez kataru. Jak to możliwe? Nasz układ odpornościowy w teorii powinien chronić przed różnymi wirusami i bakteriami. Są okresy, w których pracuje na najwyższych obrotach. Niestety, aby mógł stanąć na wysokości zadania, musimy dzień w dzień wspierać jego funkcjonowanie. Dobra wiadomość jest taka, że na naszą odporność mamy wyjątkowo duży wpływ.

Talerz pełen zdrowia

Dieta jest sprawą kluczową. Urozmaicona, bogata w warzywa, owoce i zdrowe tłuszcze będzie dostarczała organizmowi wielu cennych minerałów i witamin. W codziennej diecie w sezonie chorobowym warto również postawić na rozgrzewające dodatki jak cynamon, imbir czy kardamon. W budowaniu odporności pomogą też pełnoziarniste kasze, kiszonki, a także świeżo wyciskane soki. Wszystkie zawierają mnóstwo witamin. Starajmy się sięgać raczej po ciepłe dania. Jogurty prosto z lodówki nie są najlepszym pomysłem. Wyziębionemu organizmowi trudniej walczyć z drobnoustrojami. Dobrze ograniczyć cukier, produkty wysoko przetworzone, białą mąkę, tłuszcze nasycone.

Suplementacja

Odpowiednio zbilansowana dieta po-winna zapobiegać niedoborom składników odżywczych. Czasem jednak jest to niemożliwe. Przykładem może być witamina D, która występuje w nie-wielu produktach spożywczych, a nasz organizm produkuje ją w kontakcie z promieniami słonecznymi, których w zimie jest jak na lekarstwo. Dlatego warto suplementować witaminę D. Ta występuje często w połączeniu z kwa-sami omega-3. Na ich niedobór również cierpi wiele osób.

W sezonie chorobowym wielu z nas profilaktycznie przyjmuje także wita-minę C. Z badań opublikowanych na łamach „Cochrane Database of Syste-matic Reviews” wynika, że witamina C nie ma wpływu na to, czy ktoś za-choruje czy też nie, jednak jej suplementacja minimalnie skraca czas trwania choroby. W przypadku dorosłych – przeciętnie o 8 proc. Na witaminę C nieco lepiej reagowały dzieci, u których okres choroby był krótszy o 14 proc.

Codzienne nawyk

Osłabiać odporność może także nasz styl życia, np. nadmierne picie alko-holu czy palenie papierosów, brak aktywności fizycznej, szczególnie tej na świeżym powietrzu. Jesienią i zimą nie należy siedzieć w domu, by uniknąć przeziębienia. Hartowanie organizmu przez regularne spacery na dworze po-może mu uodpornić się na niskie temperatury. Pamiętajmy jednak, by ubierać się na cebulkę i unikać przegrzania.

Innym kluczowym czynnikiem, który wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu, jest sen. Chroniczne niedosypianie powoduje, że jest nam chłodniej, brakuje energii, szybciej łapiemy infekcje, ale też częściej mamy chęć na niezdrową, bezwartościową żywność.

Myj ręce, będziesz zdrowszy

Niska wilgotność powietrza wysusza kanały nosowe, co utrudnia zatrzyma-nie i późniejsze wydalenie mikroorganizmów, które osadzają się w zatokach. Dlatego warto zainwestować w nawilżacz powietrza.

Wirus może się dostać do organizmu nie tylko przez kontakt z zainfekowaną osobą, lecz także z powierzchniami, na których bytuje (klamkami, poręczami itp.), dlatego regularne mycie rąk i unikanie dotykania nimi nosa i ust również pomagają uchronić się przed infekcją. Jeśli nasz domownik jest chory, należy rygorystycznie stosować zasady higieny – korzystanie z tych samych kubków jest wykluczone. Warto dokładnie umyć telefon, blaty czy klamki – powierzchnie, których chory dotyka.

Co jeszcze można zrobić, by uchronić się przed chorobą? Zadbać o odpoczynek – stres osłabia układ odpornościowy. Urlop w sezonie jesienno-- zimowym pomoże się zregenerować.


Witamina C

Wspiera produkcję przeciwciał, które mają za zadanie zwalczanie infekcji. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przyspiesza gojenie się ran i wspomaga przyswajanie żelaza, którego niedobór powoduje anemię. Tej z kolei często towarzyszą zmęczenie i spadek odporności. Dobrymi źródłami witaminy C są np. acerola i aronia.

Witamina D

Jej niedobór ma niekorzystny wpływ na zdrowie. U dzieci może powodować poważne deformacje układu kostnego. U dorosłych najczęściej sprzyja objawom depresyjnym. Niezależnie od wieku witamina D jest potrzebna do wspierania pracy układu odpornościowego.

Imbir

Wykazuje silne działanie przeciwzapalne, chroniąc organizm przed rozwojem różnych schorzeń i poważnych chorób. Ma również działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Doskonale sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.

Cynk

Wspomaga tworzenie się niektórych białych krwinek. Organizm potrzebuje cynku do aktywacji limfocytów T, które kontrolują i regulują odpowiedź immunologiczną. To dlatego ma on ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Chcąc uzupełnić poziom cynku, warto sięgać po wątrobę cielęcą, dziki ryż, ostrygi, wołowinę, migdały, płatki owsiane, jajka.

Kwasy omega-3

Kwasy tłuszczowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, zdrowia serca i odporności. Wzmacniają błony śluzowe, dzięki czemu mogą one skuteczniej radzić sobie z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Tłuste ryby, orzechy, nasiona i oleje roślinne są doskonałymi źródłami kwasów omega-3.

Okładka tygodnika WPROST: 2/2020
Artykuł został opublikowany w 2/2020 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:

Czytaj także

 0